Naast het hebben van veel interesses, heb je als hoogbegaafde ook de mogelijkheden en kwaliteiten om veel te kunnen. Dat maakt het nog lastiger om iets te kiezen. Want niet alleen vind je veel leuk, je kunt ook veel en hebt veel dingen al snel in de vingers. Dat maakt dat je als hoogbegaafde jezelf kunt verliezen in een rollercoaster van dingen die het allemaal net niet zijn. Of dat je jezelf als een gek allerlei projecten op de hals gaat halen.
Hoogbegaafd of multipotentialite?
Inmiddels heeft de term ‘multipotentialite’ al wat bekendheid gegenereerd en vooral veel hoogbegaafden vinden hier herkenning in. De term ‘multipotentialite’ houdt namelijk in: het hebben van veel mogelijkheden. Emilie Wapnick, de bedenker van deze term, geeft aan dat multipotentialites drie dingen bijzonder goed kunnen. Ze kunnen namelijk:
- Goed verschillende aandachtsvelden combineren en zo met vernieuwende ideeën komen
- Snel en goed leren
- Zich goed aanpassen aan wat nodig is in een bepaalde situatie
Als hoogbegaafde herken je dit misschien bij jezelf. Soms krijgen wij bij Gifted People daarom de vraag wat dan het verschil is. Maar er is niet een duidelijke scheidingslijn. Vooral ook omdat er niet wordt gesproken over de mate waarin je als multipotentialite een bovengemiddelde intelligentie hebt en voorloopt op de mensen om je heen. Of over de mate waarin je prikkels intens waarneemt en verwerkt. Of over de mate waarin jij je anders voelt dan de rest.
Samenvattend kan er veel verschil zijn tussen een multipotentialite en een hoogbegaafde. Maar misschien ook niet. Ook hierbij geldt weer: gebruik het vooral om jezelf beter te leren kennen. Niet om jezelf te labelen.
Hoe ga je om met het ‘veel kunnen’?
Als je veel leuk vindt en veel kunt en niet maar één ding wilt kiezen, is de oplossing soms dat je met elkaar gaat combineren wat je het allerleukst vindt. Daaruit ontstaat dan iets nieuws.
In mijn geval was het zo dat ik, na al die verschillende dingen gedaan te hebben, weleens ergens de expert in wilde worden. Niet meer alleen de generalist die overal een beetje van weet. Ik wilde mijn specialisme maken van iets waar mijn hart ligt: hoogbegaafdheid. Dat was mijn rode draad. Nog specifieker: ik wilde hoogbegaafden helpen bij het creëren van een leven dat zij voor zichzelf wensen. Want ik geloof dat je als hoogbegaafde een mooie rol in de wereld te vervullen hebt en dat je gaven en eigenschappen hebt waarmee je kunt bijdragen aan een mooiere wereld. Maar dat kan pas als jij je eigen blauwdruk kent. Dan zie je namelijk waar jij wel en niet thuishoort.
Zodra ik dat voor mijzelf helder had, kon ik daarop verder bouwen en kon ik mijn andere gaven en kwaliteiten inzetten. Mijn liefde voor persoonlijke ontwikkeling paste daar perfect in. En omdat ik alles zelf heb geprobeerd, weet ik ook precies wat wel en niet werkt voor mensen die op een andere manier in de wereld staan, anders denken, voelen en zien.
Dit stukje: hoogbegaafdheid in combinatie met het creëren van een leven dat bij je past, is mijn specialisme geworden. Ik doe niet meer 10.000 andere dingen naast elkaar. Dat houdt mijn leven een stuk overzichtelijker terwijl tegelijkertijd mijn creativiteit en verlangen naar uitdaging en ‘nieuwe dingen’ gevoed blijft.
Wat kun je doen?
Bekijk deze video: TEDx Talk – Why Some of us Don’t Have One True Calling | Emilie Wapnick: https://www.youtube.com/watch?v=QJORi5VO1F8#t=78
Ga aan de slag met deze opdracht: Zet jouw werkzaamheden en de projecten die je hebt gedaan op een rijtje en ga op zoek naar de gemene deler. Welke visie ligt er onder, waarom deed je het graag, hoe leverde het een bijdrage aan de wereld en voor welke mensen?
Laat je onder deze blog weten wat voor jou de gemene deler is?
—
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.
Heb de Ted gekeken en eerlijk gezegd wat mij opviel was dat hoewel dit op multipotentialite gericht is ik vind dat het veel meer een algemeen probleem is in plaats van aan selecte groep die toevallig bij de nieuwe term hoort.
Mijn persoonlijke mening maar hoewel ik mij kan voorstellen dat als je jezelf binnen die term herkent je er emotioneel gezien iets mee kunt dankzij de herkenning en natuurlijk is het goed dat multi herkent wordt maar geldt dit niet voor zoveel mensen ?
Zelfs als je niet tot de selecte groep behoort die niet snel kan leren etc behoor je wel tot de diezelfde groep die naar verwachting het zelfde doet als de meeste mensen om je heen.
De Ted was goed maar tegelijkertijd vond ik het ook niet veel bijdragen omdat het zich vooral richt op multipotentialite in plaats van een algemeen probleem aanspreekt waarbij de meeste mensen terecht komen in diezelfde trechter zonder echt te leren wat nou eigenlijk goed bij ze past voordat ze al keuzen moeten maken.
Het werd wel als inleiding besproken wat goed is maar uiteindelijk niet als een algemeen probleem besproken en richte zich op een selecte groep wat ik dan weer fout vind en daarom naar mijn idee aan een groter probleem voorbij gaat.
Ik had zoiets van ‘ja leuke speech maar niet echt bijdragend’ maar goed het kan een begin zijn maar waarom een begin bij het uiterste starten ?
Dankjewel voor je reactie en feedback Reginald 🙂
Nou ja m’n feedback was op de Ted hoor. Snap het doel van de blog ?
Mijn rode draad is aanleren om zich te ontwikkelen door te durven zichzelf zijn en ieders horizon te verbreden door zaken ook anders te leren bekijken.
Vroeger was ik leerkracht niet confessionele zedenleer in het lager onderwijs-sinds 13 jaar ben ik Noodplanningscoördinator wat een heel ander item is.. . Raar maar waar ik kan er veelal dezelfde tips hanteren bij de iets minder openstaande volwassenen 😉
Super dat je dit doet. Mooi dat je jouw kennis en ervaring ook hier kunt gebruiken.
Mensen helpen, een positieve bijdrage realiseren in de maatschappij, dat is ook mijn rode draad…
Ik word er door gedreven en het helpt om mijn honger naar uitdagingen te stillen, want de problematiek waar mensen mee worstelen zijn heel divers…
Mooi Els, dankjewel voor je reactie.
Voor mij is de gemene deler heel duidelijk: leren en creëren, met name vaardigheden ontwikkelen en mijn fantasie laten werken waarmee ik mooie kunstwerken kan bedenken en maken waar anderen weer van kunnen genieten. Ik doe dat met alle mogelijke media, omdat ik inmiddels geleerd heb dat ik niet hoef te kiezen!
Dankjewel Linda, fijn dat je reageert.
Het kan allebei; je specialiseren en breed georiënteerd blijven. Ook het specialisme wordt op een gegeven moment weer bekend terrein en dan is er weer ruimte voor andere of oude zaken en interesses en kun je herpakken.
Bedankt voor je reactie Margriet 🙂 inderdaad is het altijd belangrijk om jezelf ook steeds verder te ontwikkelen. In het blog wordt meer gedoeld op zo veel verschillende interesses dat je hoofd niet meer stil staat en je kennis aan het vergaren bent van allerlei verschillende onderwerpen om je niet kunt kiezen wat je wilt en daardoor van alles wat aanpakt.
Ik heb mijn gemene deler nog niet gevonden, maar ik zet wel stappen in het ontdekken van wie ik ben , waar ik gelukkig van word en waar ik goed in ben. Ook dragen video’s zoals die van Emilie Wapnick ertoe bij dat mezelf beter begrijp. En tempert het mijn gevoel dat ik iets fout doe en me moet aanpassen aan een gemiddelde. Ik vier de stappen die ik momenteel zet en heb er alle vertrouwen in dat ik mijn gemene deler ontdek. Bedankt voor het delen van de video die me heeft geïnspireerd.
Mooi Monique, ik weet niet of je ook onze Facebook groep volgt, maar hier komen ook dagelijks verschillende onderwerpen in naar voren, je kunt eventueel delen waar je tegenaan loopt zodat wij je kunnen wijzen op een passend blog of wat tips kunnen geven om verder te komen.
Multipotentialites: hebben we dit begrip nu echt nodig? Als je eens rondkijkt zie je heel veel mensen die heel wat verschillende zaken doen en interesses vertonen. De eendimensionaal gefocusseerde specialist is al even zeldzaam als de persoon die elke dag aan wat anders begint. Het lijkt me dat er gewoon een continue schaal van het extreem gespecialiseerde naar het “steeds weer iets nieuw” bestaat. En zoals steeds, extremen geven problemen.
Persoonlijk heb ik altijd veel bewondering gehad voor mensen die zowel academisch hoog scoren, daarnaast nog een instrument gaan bespelen op een behoorlijk niveau, ook nog eens in sport kunnen uitblinken, enz. Ik had graag behoorlijk gitaar willen kunnen spelen maar ik heb er het geduld (en talent?) niet voor om uren te oefenen. Die gitaar hangt dus mooi te wezen tegen de muur bij mijn CDs. Muziek beluisteren kan je combineren met andere zaken doen, spelen niet.
Dankjewel Geert voor je reactie.
Ik vrees dat ik ook een multirodedrader ben 🙂 Maar dat betekent alleen maar dat het woord voor mijn ideale “beroep’ nog moet worden uitgevonden. Toen ik begon met games was de term “game developer”, “game artist” of “game designer” er gewoon nog niet. Ik was al 15 jaar bezig, toen de eerste boeken kwamen erover.. Tegenwoordig moet ik kiezen bij bedrijven, haha.. Specialisme wint altijd, daar zijn er meer van en men herkent het meer en dat voelt veiliger. Daarom innoveren we, we moeten wel 🙂
Misschien kun je dat woord zelf bedenken en jouw ideale beroep nog door ontwikkelen voor de volgende generatie 🙂
Ja, ik herken mij zelf hier ook in. Al een tijdje terug hier mee aan de slag gegaan en ik kwam erachter dat het centrale thema in mijn bedrijf is Ontspannen jezelf zijn’ . Dat zat en zit door mijn hele werk verweven en vind ik voor mijzelf ook heel belangrijk. Of dat nu is voor kinderen , tieners of volwassenen is . Onderdelen vam de (kinder) coachopleiding die ik volgde pas ik weer toe bij volwassenen. En stukjes van de energetische opleidingen (oa AccesBars) pas ik weer toe bij kinderen en tieners. Het geeft me ook genoeg ruimte om nog dingen bij te leren.
Mooi Conny. fijn dat je dit wilde delen. Ik weet niet of je ook onze Facebook groep volgt, maar hier komen ook dagelijks verschillende onderwerpen in naar voren, je kunt eventueel delen waar je tegenaan loopt zodat wij je kunnen wijzen op een passend blog of wat tips kunnen geven om verder te komen.
Die video resoneert echt ontzettend en geeft veel steun, al merk ik inderdaad in mijn omgeving (voornamelijk werk-gerelateerd) dat mensen mij manen om eens te stoppen met van alles bezig zijn, maar ik heb die dynamiek en afleiding juist nodig! Is er zicht op hoeveel mensen grofweg multipotentialite zijn in vergelijking met diegenen die één doel nastreven? Maar zoals benoemd wordt dat inderdaad niet altijd gehoord, daar kunnen we nog een slag maken met z’n allen. Er moet weer ruimte worden gemaakt voor de eens zo geprezen homo universalis!
Super Victoria wat fijn dat je dit zo ervaart. Ik weet niet of je ook onze Facebook groep volgt, maar hier komen ook dagelijks verschillende onderwerpen in naar voren, je kunt eventueel delen waar je tegenaan loopt zodat wij je kunnen wijzen op een passend blog of wat tips kunnen geven om verder te komen.
Ik hang momenteel behoorlijk vast. Als interesses heb ik dichten (echt dichten geen sinterklaasrijm of iets) schrijven en computers + electronica combineren. De laatste maanden kom ik echter nergens aan toe en heb steeds
Moeite te beginnen. Tips zouden welkom zijn hoerin
Je kan de zaken ook los houden als je geen combi vindt. Wat mij helpt is een dag of week planning maken zodat alles niet door elkaar loopt. Ik doe het liefst alles tegelijk en start veel projecten. Zo n planning geeft mij wat rust.
Ja Martin, dat is ook wat mij veel rust geeft. Wel gewoon veel verschillende dingen doen, maar dan tenminste niet impulsief. Maar bedacht dat ik daar behoefte aan heb en dat ik dat ga inplannen. Mooi om dit van jou zo terug te zien.
Ik denk dat u wou schrijven als laatste woord ‘hierin’ ? en het is eigenlijk ‘hier in.’
Gelukkig maar dat Adrienne slim genoeg is om zich niet beledigd te voelen door uw typfoutje, maar andere mensen kunnen dit wel anders interpreteren.
Het is gezegd.
Als buitenlandse schrijf ik zelf wel veel fout – dat weet ik zeker. Vooral omdat ik NL -D en E ook nog eens door elkaar haal – maar niet alleen daarom.
Ik vind zelf dat taal moet communiceren. Verder niets.
Al die ideeën van mensen of iets nou zo of zo moet worden geschreven – maakt mij helemaal niets uit.
Misschien ook omdat ik eigen baas ben en veel met mensen te doen heb die in E schrijven terwijl het allemaal niet hun moedertaal is – krijg je daar een opener mind over.
We zitten toch niet in een kleuterklasje.
Het gaat toch erom dat iets duidelijk over komt.
Nou hoeveel fouten heb ik gemaakt?
Eric toch, waarom nou direct hoerin? ??
Wat jammer Eric dat je hier in vastloopt. Weet je ook hoe het komt dat je er niet aan toe komt? Wat is er in je leven anders dan toen je dit nog wel kon doen? Ik weet niet of je ook onze Facebook groep volgt, maar hier komen ook dagelijks verschillende onderwerpen in naar voren, je kunt eventueel delen waar je tegenaan loopt zodat wij je kunnen wijzen op een passend blog, je bent van harte welkom, mocht het je inspireren.
“Multipotentialite”, nog nooit van gehoord, maar ik ben het wel. Maar ja, voor mijn 25e zei de term “hoogbegaafd” mij ook niets.
Het probleem hierbij, tenminste bij mij, is dat, omdat je het kan, je het ook doet! Als bedrijfskundige wist ik wel dat je dat niet moet doen, maar ja, iemand anders iets uitleggen, kost ook tijd! Maar in de tijd dat je bezig was een nieuwe skill aan te leren, had je ook extra tijd kunnen steken in wat al mijn specialisme was. Maar ja, als ik maar niet zo snel op iets uitgekeken was!
Als ik kijk naar mijn zoon, die beslist super intelligent is, maar zich begraaft in zijn specialisme. Die is niet lang geïnteresseerd in andere zaken die langs komen!
Fijn dat je reageert Reinder. Realiseer je dat we allemaal een eigen reis te maken hebben. En dat als je bovengemiddeld snel de groeicurve doorloopt in de functies die je vervult, je ook meerdere tussenbestemmingen zult gaan aandoen in jouw werkende reis. Juist door deze verschillende tussenbestemmingen ga je de ervaringen en kennis opdoen die jij nodig hebt om jouw plek in deze samenleving te kunnen vervullen. Door ergens te blijven zitten terwijl het niet past doe je bovendien jezelf tekort omdat je jouw unieke gaven minder goed kunt ontwikkelen en de benodigde groei mist. Dat samen met de energie die het kost om iets vol te houden wat niet de bedoeling is, maakt het ook steeds moeilijker om iets te kunnen veranderen.
Ergens uitgekeken raken, hoeft niet te betekenen dat je gelijk je baan op moet zeggen of andere drastische stappen neemt. Ga altijd eerst op zoek naar welke mogelijkheden er zijn om iets te veranderen in jouw huidige situatie. Hoe kun je bijvoorbeeld een extra uitdaging of challenge toevoegen? Of kun je een aantal taken uit handen geven en nieuwe taken gaan oppakken? Maak in ieder geval helder wat jij wenst en nodig hebt zodat je duidelijk voor ogen hebt wat je uitdaging geeft en waar je intresses liggen.
Misschien nog een ander perspectief hierop is het boek ‘Refuse to choose’ van Barbara Sher. Ik vond het persoonlijk wel heel verhelderend en veel bieden qua inzichten en tools. Ik ga ‘m denk ik nog eens lezen 😉
Dankjewel Elke voor deze toevoeging.
Wat fijn om af en toe zo’n stukje tekst te lezen. Heel herkenbaar en het helpt mij veel verder. Rode draad: mensen helpen. Dit klinkt wel heel erg ruim en dat is het ook daarom is het domein ook van belang. Alleen mensen helpen is wel heel veel geven. Ik wil er zelf ook graag wat voor terug. Het lijkt me heerlijk om mensen te helpen die echt in zware en moeilijke problemen zitten. Zoals onderdrukking en/of geweld. Maar goed daar is denk ik lastig van rond te komen en ik vind het ook best jammer om dan afstand te doen van technologie. Ik zou eigenlijk ook gewoon wel weer willen rond lopen op een universiteit en mensen adviseren (en dus ook zelf hiervan te leren). Of val ik nu weer in een oud patroon, waar ik een situatie opzoek met vele verschillende informatie stromen?
Joost….precies mijn rode draad ook mensen helpen….ik denk dat ik nu de richting voor mezelf gevonden heb….ben net aan de opleiding tot Social Worker gestart…..daar kwam ik op uit…is zwaar tekort aan mensen en betaald niet slecht met ervaring? misschien ook een idee voor jou…
Elk stukje richting dat je van binnen voelt dat waardevol voor je is, is waardevol. Ben benieuwd of waar het je heen brengt. Veel succes!
Dat is ook belangrijk Joost, iets moet van 2 kanten komen. Als jij alleen maar energie ergens instopt maar je haalt dit er niet uit, dan gaat dit tenkoste van jouw kwaliteiten en kom je futloos weer terug. Daarom moedigen we ook altijd aan om je omgeving op te bouwen rondom jouw blauwdruk. Wie je bent, wat je wilt en wat je daarvoor nodig hebt. In deze omgeving passen ook de mensen die je waarderen om wie jij echt bent, in de kern bent. Ik weet niet of je ook onze Facebook groep volgt, maar hier komen ook dagelijks verschillende onderwerpen in naar voren, je kunt eventueel delen waar je tegenaan loopt zodat wij je kunnen wijzen op een passend blog, je bent van harte welkom, mocht het je inspireren.