Wat als je veel kunt?

Naast het hebben van veel interesses, heb je als hoogbegaafde ook de mogelijkheden en kwaliteiten om veel te kunnen. Dat maakt het nog lastiger om iets te kiezen. Want niet alleen vind je veel leuk, je kunt ook veel en hebt veel dingen al snel in de vingers. Dat maakt dat je als hoogbegaafde jezelf kunt verliezen in een rollercoaster van dingen die het allemaal net niet zijn. Of dat je jezelf als een gek allerlei projecten op de hals gaat halen. 

Hoogbegaafd of multipotentialite? 

Inmiddels heeft de term ‘multipotentialite’ al wat bekendheid gegenereerd en vooral veel hoogbegaafden vinden hier herkenning in. De term ‘multipotentialite’ houdt namelijk in: het hebben van veel mogelijkheden. Emilie Wapnick, de bedenker van deze term, geeft aan dat multipotentialites drie dingen bijzonder goed kunnen. Ze kunnen namelijk: 

  1. Goed verschillende aandachtsvelden combineren en zo met vernieuwende ideeën komen

  2. Snel en goed leren

  3. Zich goed aanpassen aan wat nodig is in een bepaalde situatie 

Als hoogbegaafde herken je dit misschien bij jezelf. Soms krijgen wij bij Gifted People daarom de vraag wat dan het verschil is. Maar er is niet een duidelijke scheidingslijn. Vooral ook omdat er niet wordt gesproken over de mate waarin je als multipotentialite een bovengemiddelde intelligentie hebt en voorloopt op de mensen om je heen. Of over de mate waarin je prikkels intens waarneemt en verwerkt. Of over de mate waarin jij je anders voelt dan de rest. 

Samenvattend kan er veel verschil zijn tussen een multipotentialite en een hoogbegaafde. Maar misschien ook niet. Ook hierbij geldt weer: gebruik het vooral om jezelf beter te leren kennen. Niet om jezelf te labelen. 

Hoe ga je om met het ‘veel kunnen’? 

Als je veel leuk vindt en veel kunt en niet maar één ding wilt kiezen, is de oplossing soms dat je met elkaar gaat combineren wat je het allerleukst vindt. Daaruit ontstaat dan iets nieuws. 

In mijn geval was het zo dat ik, na al die verschillende dingen gedaan te hebben, weleens ergens de expert in wilde worden. Niet meer alleen de generalist die overal een beetje van weet. Ik wilde mijn specialisme maken van iets waar mijn hart ligt: hoogbegaafdheid. Dat was mijn rode draad. Nog specifieker: ik wilde hoogbegaafden helpen bij het creëren van een leven dat zij voor zichzelf wensen. Want ik geloof dat je als hoogbegaafde een mooie rol in de wereld te vervullen hebt en dat je gaven en eigenschappen hebt waarmee je kunt bijdragen aan een mooiere wereld. Maar dat kan pas als jij je eigen blauwdruk kent. Dan zie je namelijk waar jij wel en niet thuishoort. 

Zodra ik dat voor mijzelf helder had, kon ik daarop verder bouwen en kon ik mijn andere gaven en kwaliteiten inzetten. Mijn liefde voor persoonlijke ontwikkeling paste daar perfect in. En omdat ik alles zelf heb geprobeerd, weet ik ook precies wat wel en niet werkt voor mensen die op een andere manier in de wereld staan, anders denken, voelen en zien.  

Dit stukje: hoogbegaafdheid in combinatie met het creëren van een leven dat bij je past, is mijn specialisme geworden. Ik doe niet meer 10.000 andere dingen naast elkaar. Dat houdt mijn leven een stuk overzichtelijker terwijl tegelijkertijd mijn creativiteit en verlangen naar uitdaging en ‘nieuwe dingen’ gevoed blijft.   

Wat kun je doen? 

Bekijk deze video: TEDx Talk – Why Some of us Don’t Have One True Calling | Emilie Wapnick: https://www.youtube.com/watch?v=QJORi5VO1F8#t=78   

Ga aan de slag met deze opdracht: Zet jouw werkzaamheden en de projecten die je hebt gedaan op een rijtje en ga op zoek naar de gemene deler. Welke visie ligt er onder, waarom deed je het graag, hoe leverde het een bijdrage aan de wereld en voor welke mensen?  

Laat je onder deze blog weten wat voor jou de gemene deler is? 

 — 

 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden