Een tijd geleden heb ik mijn eerste tatoeage laten zetten. Het woord free, wat voor mij de essentie is van hoe ik in het leven wil staan, namelijk in vrijheid. De vrijheid om te doen in lijn met mijn weg, te zijn wie ik ben en te gaan waar ik wil gaan. En daarbij ook de vrijheid van keuze om me te laten leiden door verlangen en niet door angst.

De dame die mijn tatoeage heeft opgetekend en gezet, was een eersteklas perfectionist. En ik ook. Dus het duurde iets langer dan gemiddeld. Na veel uitproberen en een kleine mini verschuivingen qua locatie van de tattoo, kwam er uiteindelijk een moment waarop ik wist, nu klopt het. Ik keek in de spiegel en zag hoe de lijnen van de tattoo precies pasten bij het verloop van mijn arm. In mijn ogen was het perfect. Ik zei nog even ‘sorry dat het zo lang duurt met mij’. Maar daarop liet zij meteen weten dat, aangezien het voor de rest van mijn leven op mijn arm staat, het maar beter is dat we er de tijd voor nemen. En inderdaad, in deze situatie loont het dat we beiden wat perfectionistisch zijn.

Perfectionisme loont

Als hoogbegaafde is het soms alsof je met een vergrootglas rondloopt. Je ziet alles en je ziet hoe iets kan zijn. Daarom kun je er veel belang aan hechten dat iets tot in de puntjes klopt. Hoewel we in eerdere blogs hebben gezien dat perfectionisme soms nadelig kan zijn, is het voor sommige taken en beroepen juist heel lonend. Wanneer er iets gedaan moet worden wat tot op detailniveau goed in elkaar steekt, dan is de perfectionist de (wo)man for the job.

Daarbij is het wel belangrijk dat je de ruimte en de tijd krijgt, en jezelf dit ook gunt, om iets zo “perfect” mogelijk te doen. Voor mij was het bijvoorbeeld ook een frustratie punt dat ik aan de andere kant juist dingen snel wilde doen. In veel gevallen ervaren we ook druk van anderen om iets binnen een relatief korte tijd op te leveren. Maar deze twee gaan niet goed samen. Ik moet dan vaak denken aan deze quote: ‘You can have it cheap, fast or good. Pick two’.

Wanneer iets door een perfectionist gedaan wordt, kun je er geld op inzetten dat er extra tijd voor nodig zal zijn. Je kunt het zien als een form of art, iets wat niet overhaast mag en kan. Daarom is het belangrijk om vooraf te bepalen wat de verwachtingen zijn qua uitkomst. En dat het duidelijk is hoeveel tijd ervoor beschikbaar is. 

Wat kun je doen?

Bepaal wanneer perfectionisme op z’n plek is, en gun jezelf dan ook de tijd om te doen wat nodig is. Bepaal daarnaast wanneer iets in jouw ogen “perfect” is en of dat reëel is. Je kunt wel willen streven naar een bepaalde mate van perfectie, maar dat betekent niet altijd dat je het kunt bereiken. Het opstellen van duidelijke verwachtingen is daarom belangrijk.

En het is belangrijk om je te realiseren dat iets nooit helemaal perfect zal zijn en dat iedereen weer een andere definitie van perfect heeft. Zie de kwaliteit van perfectionisme vooral als een middel om je te helpen iets zo goed als het kan zijn, te maken.

Ik ben benieuwd, ben jij een echte perfectionist? Wanneer pluk je daar de vruchten van? Laat je het me onder de blog weten?

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat ebook!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden