Toen ik begon met ondernemen, kan ik je in alle eerlijkheid vertellen, heb ik regelmatig gedacht, misschien kan ik dit gewoon helemaal niet. Misschien ben ik gewoon geen goede ondernemer. Heb ik er geen talent voor. Heb ik niet ‘what it takes’.  

In de eerste maanden van mijn ondernemerschap had ik ook geen flauw idee wat ik aan het doen was. Wist ik veel hoe het moest, had ik nooit geleerd. Nu leerde ik overigens wel, met veel vallen en opstaan. En dat vallen was niet echt prettig. Dat vallen was pijnlijk en oncomfortabel en maakte me aan het twijfelen over alles en over mijn huidige levenskeuzes. Op die momenten was het verleidelijk om het stemmetje in mijn hoofd gelijk te geven en te denken: Ja, misschien moet ik maar gewoon terug naar het werken voor een werkgever.   

Ik noem dat mijn zelfsabotage stemmetje. En dat stemmetje gelooft niet zo in het najagen van wat mij gelukkig maakt. Want dat betekent dat ik moet blijven proberen totdat het lukt – en dus ook moet accepteren dat het eerst vaak niet lukt. Of enger nog, dat het straks wel lukt! Dat stemmetje fluistert dan zachtjes: ”Hee luister, laten we het onszelf vooral niet te moeilijk maken. Je hebt het een keer geprobeerd, dat is genoeg joh.” 

De meeste dingen lukken niet de eerste keer 

Als hoogbegaafde heb je een sterk ontwikkelde bovenkamer die nog weleens de illusie heeft dat het de baas is over jouw leven. We kunnen eindeloos analyseren, beredeneren, nog een keer analyseren en dan de handdoek in de ring gooien omdat we al zoveel hebben geprobeerd, dus dan zal dit ook wel niet werken. En waarom zouden we onszelf opnieuw die teleurstelling aandoen? 

Helemaal niet raar. Ons brein heeft namelijk de belangrijke taak om ons zo veilig mogelijk te houden en zoveel mogelijk pijn te voorkomen. En ja, iets proberen en vervolgens op je bek gaan, dat is nou eenmaal pijnlijk. Maar het is wel de manier om ergens te komen. Want niet alles lukt in 1 keer. Sterker nog, de meeste dingen lukken niet in één keer. En soms moet je honderd keer van baan wisselen om te begrijpen wat wel past. Maar weet dat met alles wat je probeert, je dichter bij hetgeen wat je zoekt en wilt bereiken komt. Dat met alle ‘nee’s’ die je te horen krijgt, je weer dichterbij de ‘ja’ komt. 

Voor hoogbegaafden is dat iets wat je op latere leeftijd nog moet leren. Want wanneer je op jonge leeftijd voorliep in je ontwikkeling, heb je de skill van oefenen, herhalen en volharden minder nodig gehad en dus ook minder goed ontwikkeld. Maar je bent nooit te oud om dat alsnog te gaan leren. En ja, je kunt er natuurlijk voor kiezen om het te blijven inzetten als argument. Helaas, dat heb ik nooit geleerd of je kunt onder ogen komen dat je iets niet goed beheerst en daarmee aan de slag gaan. Omdat je weet dat het nodig is voor jou om verder te komen. De keuze die je hierin maakt, heeft in ieder geval een grote impact op jouw geluk en voldoeningsniveau. 

Wat kun je doen? 

Investeer in iemand die je verder kan helpen. Ik had al snel door dat ik zelf nog een paar jaar kon vallen en opstaan voordat ik het ondernemerschap onder de knie had, maar ik kon het ook aan iemand vragen die mij een proces kon aanbieden om mezelf erin te ontwikkelen. En zo geldt het met alles. Als je iets wilt en je mist bepaalde skills of inzichten, of je vindt het moeilijk alleen, investeer dan tijd, geld en energie om het te ontwikkelen. 

Laat negatieve ervaringen uit het verleden niet je toekomst kleuren. Ook al heb je al zo vaak geprobeerd erachter te komen wat je wilt. Ook al heb je al zo veel coaching, banen en projecten geprobeerd, als je terugkijkt zul je zien dat het je steeds een stap verder heeft gebracht.  

Laat je niet verleiden door de makkelijke keuzes te maken, want die leiden tot een moeilijk leven. Een leven waarin je niet doet wat je wel zou kunnen doen als je het nog net iets vaker had geprobeerd. Een leven waarin je genoegen neemt met een 6’je en ondertussen tegen je vriendjes en vriendinnetjes vertelt over wat je allemaal anders zou willen.  

Blijf proberen. Oftewel in de woorden van Jim Rohn ‘How long should you try? Until.’ 

Ik ben benieuwd. Hoe zit jij jezelf vaak in de weg? Laat me weten onder deze blog! 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat e-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden