Toen ik mijn eigen hoogbegaafdheid ontdekte, heb ik nog wel even getwijfeld: ‘Ben ik nou wel hoogbegaafd of toch niet?’, ‘Zit ik mezelf misschien nu gewoon vooral gek te maken met deze gedachte omdat ik me speciaal wil voelen?’.
 
Maar, hoe meer ik erover ontdekte, des te meer ik diep van binnen zeker wist: ‘Dit gaat echt over mij’. Tegelijkertijd had ik niet het idee dat ik hiermee nou te koop moest lopen. Ik schaamde mezelf er ergens ook een beetje voor. Alsof ik door mijn HB-stempel anderen het gevoel zou geven dat ik mezelf beter vind. Of misschien zouden ze mij wel uitlachen als ik over hoogbegaafdheid zou vertellen.

In die tijd werkte ik mee aan een ontwikkelomgeving voor hoogbegaafde jongeren. Daar leerde ik ontzettend veel over de verschillende uitingen van hoogbegaafdheid. En, daar werd mij daar bijna iedere dag gevraagd of ik ook hoogbegaafd ben. Mijn terughoudende ‘ja’ werd na verloop van tijd een volmondige ‘ja’. Enerzijds omdat ik er zelf niet meer omheen kon. Anderzijds omdat ik ook een rolmodel was. Als ik al niet zelfverzekerd kon vertellen over mijn hoogbegaafdheid, hoe kon ik dan de hoogbegaafde jongeren die daar rondliepen meegeven dat het helemaal oké is om je hoogbegaafdheid te omarmen? 

Waarom zou je over je hoogbegaafdheid vertellen? 

In mijn situatie was het dus heel logisch om open en eerlijk te zijn over mijn hoogbegaafdheid. Maar, in sommige situaties ligt dat natuurlijk anders. Bijvoorbeeld bij jou in je werk of in je thuissituatie. Er is namelijk niet altijd een goede of foute keuze als het gaat over het vertellen over je hoogbegaafdheid. Je hoeft het ook aan niemand te vertellen. Je mag het wel aan iedereen vertellen. 

Wat in ieder geval voordelen zijn van het open praten over hoogbegaafdheid op je werk of in je thuissituatie, is dat je er meer onderling begrip mee kunt creëren. Benoemen dat je hoogbegaafd bent gaat er namelijk niet over dat je gaat benadrukken dat je anders bent, maar dat je de mogelijkheid gaat creëren om dichterbij elkaar te komen. In die zin is het heel waardevol als je benoemt wat nu voor afstand zorgt. Want ook al weet die ander misschien niet dat er sprake is van hoogbegaafdheid bij jou, die ander voelt wel dat jullie anders zijn. 

Wanneer je gaat vertellen over je hoogbegaafdheid, is het overigens belangrijk om er rekening mee te houden dat er nog steeds veel misvattingen zijn over hoogbegaafdheid. Er zijn nog genoeg mensen die verwachten dat je dan supersuccesvol bent in alles of dat je alles beter weet. In het Insight programma hebben we ook een heel hoofdstuk gewijd aan hoe je het beste kunt delen over je hoogbegaafdheid. Dat voorkomt namelijk dat er wél afstand gaat ontstaan tussen jou en de ander, omdat de ander onjuiste opvattingen of ideeën koppelt aan hoogbegaafdheid. Momenteel is er een wachtlijst voor Insight, maar als jij je aanmeldt voor de wachtlijst, hoor je als eerste wanneer Insight weer opengaat. Insight helpt jou ook bij het ontdekken van jouw blauwdruk, daardoor zie je beter wat de juiste omgevingen zijn voor jou, zodat jouw hoogbegaafdheid ook veel meer gezien en benut mag worden.

Heb jij over jouw hoogbegaafdheid gedeeld? Vond je dat moeilijk?

 

Vraag hier het gratis e-book aan: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’.  Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden