Als ik iedere week iets anders zou mogen doen, zou ik dat fantastisch vinden. Althans, daar ben ik heel lang van overtuigd geweest. Ik kon me niet voorstellen dat ik iets zou kunnen vinden wat ik langer dan een paar jaar leuk zou vinden. Ik had al zo vaak de ervaring dat ik iets in het begin interessant vond, maar dat ik er dan al relatief snel weer klaar mee was. En heel eerlijk, het was bijna verslavend om dan in iets anders te duiken wat helemaal nieuw was en waar ik me dan weer helemaal in kon vastgrijpen. 

Maar ik werd er ook vaak onrustig van. Steeds had ik iets opgebouwd, en dan ging ik weer wat anders doen. Ik maakte vooral stapjes zijwaarts en daardoor bleef ik op een soort plateau hangen. Terwijl ik ondertussen dacht ‘waarom ziet toch niemand wat ik allemaal kan?’ Nu snap ik wel waarom dat was, omdat ik nooit ergens lang genoeg in was gebleven om er echt naam in te maken. Om er echt in te kunnen uitblinken.  

Inmiddels heb ik heel duidelijk voor een pad gekozen. Ik leef mijn missie. Ik werk in het verlengde van mijn missie. Al jaren en jaren met superveel plezier en voldoende uitdaging. Want in al die jaren ben ik steeds dieper gegaan. Steeds specifieker geworden, steeds meer mezelf gaan vastgrijpen en daardoor steeds beter geworden in wat ik doe. Hoe meer ik die verdieping opzoek, des te hoger de complexiteit wordt, des te meer uitdaging ik erin vind en des te meer ik alle onderdelen van mezelf kwijt kan in wat ik doe. Wat overigens totaal het tegenovergestelde is van wat ik dacht dat er ging gebeuren als ik me zou gaan richten op minder verschillende dingen doen.   

Verbreden of verdiepen? 

Kenmerkend voor hoogbegaafdheid is de gave van het jezelf snel dingen eigen maken. En die gave is heel handig in de eerste stadia van iets nieuws doen. Hoe vaker je iets nieuws oppakt, des te sneller je ook wordt in het jezelf iets eigen maken. Het lastige daarvan is dat de periodes waarin iets leuk en uitdagend blijft, ook steeds korter worden. Daarmee neemt de frustratie die je ervaart toe en de twijfel over wanneer je dan iets gaat vinden wat jou kan blijven uitdagen. 

De valkuil die ik regelmatig zie bij hoogbegaafden die steeds in iets nieuws duiken, is dat ze bezig zijn met verbreden. Meer verschillende dingen gaan doen omdat ze zoveel leuk vinden, zoveel interessant vinden. Maar als we dit bekijken vanuit het verslavingsoogpunt, dan is dit het korte-termijn-genot nastreven. Het nieuwe in de vorm van een verbreding, geeft even een plezierpiek. Maar die piek neemt snel weer af waarna je op zoek gaat naar een volgende ‘shot’. Dat staat het lange termijn genot, jouw werksucces, juist weer in de weg omdat je niets aan het opbouwen bent.  

Afhankelijk van waar je staat in jouw werkende reis kan het dus zijn dat je de overstap mag gaan maken naar verdiepen in plaats van verbreden. Zodat je daarin kunt vinden wat je zoekt qua intellectuele prikkeling, uitdaging en voldoening. 

Datzelfde geldt als je niet zo van het jobhoppen bent en vooral te lang blijft zitten. Dan ga je ook merken dat je steeds meer een mentale vermoeidheid opbouwt omdat je niet geprikkeld wordt. Daarom is het belangrijk dat je gaat nadenken over wat in jouw huidige werk een verdieping kan zijn. En als je nadenkt over een volgende stap in de vorm van ander werk, dat je dat doet vanuit de vraag ‘waar kan ik de verdieping in vinden?’ 

Wat kun je doen? 

Denk eerst na over jouw overkoepelende levensmissies, wat onderdeel is van jouw blauwdruk. Jouw levensmissies kunnen klein of groot zijn en hebben betrekking op wat jij voelt dat jij te doen hebt. Vanuit daar kun je gaan bepalen welke stappen je kunt zetten in het verlengde hiervan.  

Door te gaan werken in het verlengde van jouw levensmissies, ga je overigens ook het meeste plezier en voldoening ervaren en kun je steeds meer de complexiteit op gaan zoeken. In die complexiteit vind je de benodigde intellectuele uitdaging waardoor je verveling kunt voorkomen. 

— 

Ben jij nog vooral bezig met verbreden, of al meer bezig met verdiepen? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden