Waarom ziet niemand wat ik kan?

Als ik iedere week iets anders zou mogen doen, zou ik dat fantastisch vinden. Althans, daar ben ik heel lang van overtuigd geweest. Ik kon me niet voorstellen dat ik iets zou kunnen vinden wat ik langer dan een paar jaar leuk zou vinden. Ik had al zo vaak de ervaring dat ik iets in het begin interessant vond, maar dat ik er dan al relatief snel weer klaar mee was. En heel eerlijk, het was bijna verslavend om dan in iets anders te duiken wat helemaal nieuw was en waar ik me dan weer helemaal in kon vastgrijpen. 

Maar ik werd er ook vaak onrustig van. Steeds had ik iets opgebouwd, en dan ging ik weer wat anders doen. Ik maakte vooral stapjes zijwaarts en daardoor bleef ik op een soort plateau hangen. Terwijl ik ondertussen dacht ‘waarom ziet toch niemand wat ik allemaal kan?’ Nu snap ik wel waarom dat was, omdat ik nooit ergens lang genoeg in was gebleven om er echt naam in te maken. Om er echt in te kunnen uitblinken.  

Inmiddels heb ik heel duidelijk voor een pad gekozen. Ik leef mijn missie. Ik werk in het verlengde van mijn missie. Al jaren en jaren met superveel plezier en voldoende uitdaging. Want in al die jaren ben ik steeds dieper gegaan. Steeds specifieker geworden, steeds meer mezelf gaan vastgrijpen en daardoor steeds beter geworden in wat ik doe. Hoe meer ik die verdieping opzoek, des te hoger de complexiteit wordt, des te meer uitdaging ik erin vind en des te meer ik alle onderdelen van mezelf kwijt kan in wat ik doe. Wat overigens totaal het tegenovergestelde is van wat ik dacht dat er ging gebeuren als ik me zou gaan richten op minder verschillende dingen doen.   

Verbreden of verdiepen? 

Kenmerkend voor hoogbegaafdheid is de gave van het jezelf snel dingen eigen maken. En die gave is heel handig in de eerste stadia van iets nieuws doen. Hoe vaker je iets nieuws oppakt, des te sneller je ook wordt in het jezelf iets eigen maken. Het lastige daarvan is dat de periodes waarin iets leuk en uitdagend blijft, ook steeds korter worden. Daarmee neemt de frustratie die je ervaart toe en de twijfel over wanneer je dan iets gaat vinden wat jou kan blijven uitdagen. 

De valkuil die ik regelmatig zie bij hoogbegaafden die steeds in iets nieuws duiken, is dat ze bezig zijn met verbreden. Meer verschillende dingen gaan doen omdat ze zoveel leuk vinden, zoveel interessant vinden. Maar als we dit bekijken vanuit het verslavingsoogpunt, dan is dit het korte-termijn-genot nastreven. Het nieuwe in de vorm van een verbreding, geeft even een plezierpiek. Maar die piek neemt snel weer af waarna je op zoek gaat naar een volgende ‘shot’. Dat staat het lange termijn genot, jouw werksucces, juist weer in de weg omdat je niets aan het opbouwen bent.  

Afhankelijk van waar je staat in jouw werkende reis kan het dus zijn dat je de overstap mag gaan maken naar verdiepen in plaats van verbreden. Zodat je daarin kunt vinden wat je zoekt qua intellectuele prikkeling, uitdaging en voldoening. 

Datzelfde geldt als je niet zo van het jobhoppen bent en vooral te lang blijft zitten. Dan ga je ook merken dat je steeds meer een mentale vermoeidheid opbouwt omdat je niet geprikkeld wordt. Daarom is het belangrijk dat je gaat nadenken over wat in jouw huidige werk een verdieping kan zijn. En als je nadenkt over een volgende stap in de vorm van ander werk, dat je dat doet vanuit de vraag ‘waar kan ik de verdieping in vinden?’ 

Wat kun je doen? 

Denk eerst na over jouw overkoepelende levensmissies, wat onderdeel is van jouw blauwdruk. Jouw levensmissies kunnen klein of groot zijn en hebben betrekking op wat jij voelt dat jij te doen hebt. Vanuit daar kun je gaan bepalen welke stappen je kunt zetten in het verlengde hiervan.  

Door te gaan werken in het verlengde van jouw levensmissies, ga je overigens ook het meeste plezier en voldoening ervaren en kun je steeds meer de complexiteit op gaan zoeken. In die complexiteit vind je de benodigde intellectuele uitdaging waardoor je verveling kunt voorkomen. 

— 

Ben jij nog vooral bezig met verbreden, of al meer bezig met verdiepen? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

38 Reacties

 1. Olivier Loose

  Heel mooi verwoord: werken in het verlengde van je levensmissie. En ik was inderdaad lange tijd verslaafd aan korte-termijn shots door me te verbreden. Mensen begrepen me niet meer, en ik verloor vrienden onderweg. Vorig jaar kon ik heel wat dingen fuseren in één activiteit: wetenschappelijke stukjes schrijven. Ik begreep dat ik in de wetenschap op zoek wilde gaan naar hints van ons verbonden bestaan en dat dan in de vorm van een artikel gieten. Omdat ik in vele academische domeinen mag gaan rondsnuisteren, blijft mijn aandacht gepiekt, waardoor geen verveling optreedt en ik ook geen behoefte voel om opnieuw te stoppen met dit project. Er is een grotere rust over mij gekomen sinds vorig jaar, wat deugd doet!

  Antwoord
 2. Renée

  Hoi Adrienne,

  Met veel plezier lees ik altijd jouw blogs. Ik weet niet of ik hoogbegaafd ben (ik verwacht het niet, denk eerder begaafd/hoogintelligent), maar ik vind veel punten van herkenning in jouw artikelen.
  Met name dit stuk, dit beschrijft precies waar ik al mijn hele leven tegenaan loop. Niets weet mij langere tijd te boeien en daardoor heb ik altijd veel verschillende hobby’s gehad en mij tijdens mijn studie in veel verschillende richtingen gespecialiseerd. Met als resultaat dat werkgevers nu geen idee hebben wat ze aan mij hebben en waar ik goed in ben. Dit artikel deed mij inzien dat dit komt omdat ik nooit hebben willen specialiseren en altijd maar de breedte in ben blijven gaan.

  Mijn moeder had precies hetzelfde probleem en heeft uiteindelijk haar levensmissie gevonden in het worden van moeder en huisvrouw. Niets mis mee, maar dat was toch niet helemaal mijn ambitie.

  Toen door de coronacrisis mijn contract niet is verlengd kwam dat als een zegen. Dit gaf mij eindelijk de tijd om eens goed uit te zoeken wat ik nu eigenlijk wil gaan doen met mijn leven, wat ik wil worden. Het is tijd voor verdieping! Aangezien ik pas 27 ben heb ik nog heel veel jaren voor de boeg, dus dan doe ik het liever goed. Jouw blogs en de inzichten die ze mij geven helpen daarbij, dankjewel.

  Antwoord
 3. Kristof

  Willen verbreden is toch iets anders dan verdiepen, ik werk al een hele tijd niet meer volgens mijn studie elektriciteit en toch merk ik op dat ik dat graag doe voorlopig nog in vrije tijd maar werk in een BW en dat vraagt elke keer weer om alles opzij te zetten en alleen maar te werken volgens de grenzen die er zijn en die muren dat mooi verwoord is in een eerdere reactie als ik het afwerken iets anders doe mag dat niet en verwachten dan dat ik volgens het lijstje werk…maar mijn aandacht wordt door mijn overload aan gedachten altijd afgeleid, en ik vind plotseling geen plezier meer in het werk, het is precies of ik gedwongen ben om te blijven maar tegelijkertijd weg willen maar wie wil mij nu nog op mijn veertigste, dat is het moeilijkste want als je spreekt over verdiepen moet je al heel wat ervaring hebben in een specifiek vak…heb ik mezelf uitgesloten om nog gelukkig en voldaan te voelen, ik ervaar de situatie als beklemmend, wil graag geïnspireerd zijn en iets doen waar enigszins een beetje vrijheid in zit los van de gegeven grenzen waar ik mee kan rekening houden.

  Antwoord
 4. Carmen Kraaikamp

  Hoe kom je, na 52 jaar, achter je levensmissie… 🙁
  Wist ik het maar….wat mij te doen staat. Dan zou ik direct actie gaan nemen
  om alsnog het nut, de voldoening in mijn leven, hopelijk gaan ervaren.

  Dus als er tips zijn; graag.

  Antwoord
  • Yolande

   Idem hier, na 51 jaar. Ook hier zijn tips van harte welkom!!

   Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Gun jezelf allereerst het plezier van zelfkennis. Het vinden van de juiste omgeving en jouw plek in deze wereld begint namelijk altijd met zelfkennis. Helderheid over wie jij bent, wat jij nodig hebt en wat jij wilt ( jouw blauwdruk). Investeer daarom tijd, energie en geld in dit zelfonderzoek. Je gaat merken dat je in de juiste omgeving veel plezier gaat hebben van jouw unieke gaven en zienswijze. Je gaat merken dat het door jezelf te kennen makkelijker wordt om contact te maken met anderen en om gelijkgestemden te vinden. Dat is ook een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. http://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

   Antwoord
  • Mara Arahg

   Ik heb mij jarenlang onberepen gevoeld door collegas, vrienden en familie. Commentaren z.a. je bent betwetering, je denkt dat je alles weet heb ik als pijnlijk ervaren omdat ik van heel veel themas ontzettend veel weet en altijd vanuit eengoede bedoeling informatie gaf. Ik overzie gevolgen van zaken nog voordat die zijn gestart. Collegas vonden dat vervelend als ik hierover iets zei. Ik heb ook aan Job-hobben gedaan, veel studies gedaan maar nooit de ultieme baan, bevestiging of bevrediging in een baan gekregen. Door jou e-book ging een wereld voor mij open. Ik herkende zoveel en voelde begrip voor mezelf. Triest dat ik zolang heb gesukkeld en nu in het najaar van mijn arbeidszame leven je e-book te lezen krijg. Ik heb nog 6 jaar te gaan in het arbeidsproces. Zal de notie over levensmissie zeker een plek geven in deze komende jaren,
   Waarvoor Dank!!!

   Antwoord
 5. Pat

  Klopt helemaal en ik ben me er voor het eerst van bewust geworden door het boek te lezen ‘Over paden’ van Robert Moor. De schrijver slaagt er in om zich in een eenvoudig onderwerp als een paden volledig zowel in de breedte als in de diepte te analyseren, te beschrijven en uit te werken. Toen wist ik dat is wat ik zou willen doen. Het is zoals 1m2 grasland volledig onderzoeken om een hele microkosmos te ontdekken.
  Ik heb me nu gestort op de filosofie en zie dit als een enorme verdieping (geen uitdaging deze keer) en hierdoor wordt het duidelijker dat mijn verwachtingen over werk en collega”s niet realistisch en ook onnodig zijn. Het meest essentiële is ware jezelf ontdekken en dit koesteren. Dan is de waardering van anderen geen noodzaak meer maar een extraatje. Kritiek raakt je niet meer omdat je weet dat je zelfkritiek altijd groter is. Je bekijkt dan kritiek, naijver of niet begrepen worden als één van de 2 mogelijkheden:
  1)kan ik er iets van leren?
  2)kan ik er niets van leren?
  In dat laatste geval is het de moeite niet waard om er aandacht aan te besteden.
  Ik wil zeker je raad opvolgen en nog meer in de diepte werken zowel in mijn job als in mijn persoonlijke interesses als in communicatie met anderen.

  Antwoord
 6. Elsje

  Ja, concentratie en verveling maakten telkens een switch interessant. Omdat ik in mijn afstudeerrichting niet aan werk kwam ben ik gaan jobhoppen, totdat ik me ging realiseren, dat ik daardoor voor mezelf niets opbouwde.
  Uit alles wat ik gedaan heb, ben ik een overzicht gaan maken van de dingen die ik leuk vond, de dingen waar ik goed in was en de dingen die ik er nog bij wilde leren..vorig jaar heb ik weer een studie opgepakt, werk nu alleen maar voor het brood op de plank. Tegelijkertijd ben ik een concept aan het ontwikkelen, dat ik straks met studie, talent en ervaring wil omzetten. Nu is het ook of niemand me ziet, maar dat doet er niet toe: ik zie mezelf en dat is even alles dat telt

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Super om te lezen dat je hier zo mee bezig bent. Natuurlijk moet er ook brood op de plank komen, maar wat je in ieder geval al kunt doen is voor jezelf op zoek gaan naar iets wat jou intellectueel prikkelt. Ook al heb je daar nog niet heel veel zin in. Houd het klein voor jezelf. Begin dus niet gelijk aan een vierjarige opleiding of iets waarin je jezelf moet “bewijzen”. Kijk een interessante video. Lees een boek dat je aanspreekt.

   Antwoord
 7. Yolande

  Het werkt ook andersom….. Het enige vak op het VWO dat ik echt leuk vond, was Engels. Ik was toen al een echte Anglofiel, op dat moment nog nooit in het land geweest, maar ik wist zeker dat ik het geweldig zou vinden (en weet nu dat dat ook zo is!)
  Wat ik ook wist – uit ervaring – is dat je meestal uitgekeken raakt op iets, waar je te lang en te veel mee bezig bent. Dus wist ik één ding zeker: ik ga geen Engels studeren, stel dat ik dat straks niet meer leuk vind! Dat mocht niet gebeuren!!
  Terugkijkend denk ik dat ik dat wel had moeten doen, Engels en Groot-Brittannië zitten diep in mijn wezen en zullen daar altijd blijven. Nu doe ik de cursus Cambridge Proficiency, puur voor mezelf, om dat near-native-speaker level te bereiken. En probeer ik een aantal keer per jaar in “mijn” land te zijn.
  Maar wat ik nu echt zou/had willen worden…..ik weet het nog steeds niet…..

  Antwoord
  • Yvonne

   Owww, dit heb ik exact zo! Ben ongediplomeerd tolk/vertaler Engels, gediplomeerd paardengedragstherapeut, ex-marketing manager, privé bejaarden verzorgende, zelfs schoonmaakster, etc. Maar wat ik nou eigenlijk echt top zou vinden..? Mss ook te laat voor een 55+er?

   Antwoord
   • Adrienne van den Bos

    Mijn leven kunnen inrichten naar mijn voorwaarden, heeft mij rust en vrijheid gebracht. Het heeft mij de mogelijkheid gegeven om de afgelopen jaren mijn missie te kunnen leven. Maar het is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. http://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

    Antwoord
   • Rosita

    Dit herken ik wel. Maar het is nóóóit te laat om na je 55e nog uit te gaan zoeken waar je staat, wat je wil of wie je bent, als je dat nog niet precies weet. Ga bijvoorbeeld eens al jouw baantjes vergelijken. Wat is die rode draad, wat vond je het fijnste aspect van elke baan afzonderlijk. Je zult zien dat er een rode draad is. Al zijn het nog zo’n uiteenlopende richtingen geweest waarin je werkzaam bent geweest. Ga daar eens mee aan de slag!
    Zelf ben ik 57 en ben, door bovenstaande te doen, dit jaar gestart met een nieuwe opleiding.

    Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Het is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Het vinden van wat past in jouw blauwdruk. Dat is een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. http://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

   Antwoord
 8. Johan

  Heel herkenbaar,
  Ik heb steeds prikkels nodig om nieuwe dingen te leren en te ontdekken.
  In mijn eerste 13 jaar werkervaring werd het creëren van voor anderen complexe oplossingen, terwijl het voor mij een logische en eenvoudige manier was om efficiënt met een probleemstelling om te gaan, zelden geapprecieerd. Mijn werkmethode werd eerder als een bedreiging aanzien …. met veel onbegrip tot gevolg.

  Deze situatie heeft het verbreden van kennis alleen maar gestimuleerd, dit
  Om telkens op zoek te gaan naar nieuwe kennis en sociale rust.

  Ondertussen heb ik mij ook kunnen verdiepen in een vakgebied (programmeren). Met programmeerkennis kan je snel een toegevoegde waarde creëren in elke nieuwe omgeving.

  Wat je job ook is, probeer steeds te innoveren… van daaruit kan je steeds positieve stimulerende prikkels genereren om jezelf te triggeren.

  Gelukkig ben ik nu in een omgeving terecht gekomen waar ik collega’s heb die mijn meerwaarde, talenten en persoonlijkheid erkennen / waarderen, een omgeving waar wederzijds respect de norm is.

  Echter is dat echt niet evident.

  Antwoord
 9. Dijn

  Precies waar ik nu zit. Je word ook moe van dat switchen. Je wilt je talenten gebruiken.

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Wanneer je echter het gevoel hebt dat je vastzit, dan ervaar je ook weinig ruimte en mogelijkheden. Bovendien is het altijd eng als je iets in je leven verandert. Hoogbegaafd of niet, als mens zoek je een bepaalde mate van zekerheid. Maar wanneer je helder maakt hoe jij jouw leven wilt leven, wie je wilt zijn/bent en wat je wilt bereiken, ga je ook zien welke kleine stappen je in de juiste richting kunt gaan zetten. Dan ga je zien hoe je kunt “ontsnappen”. Niet meteen nu, maar wel wat je nu al kunt doen. Ik hoop dat je blijft zoeken naar wat wel past, want een net-niet-leven is zonde van jou en jouw kwaliteiten. Dit is trouwens ook een belangrijk onderdeel van het Insight traject. Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. http://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

   Antwoord
 10. Wil

  Voor mij hetzelfde. Nooit ergens langer dan 5 jaar gewerkt. Na een half jaar kreeg ik alweer het gevoel dat het zo ‘normaal’ werd. Het was geen onvrede, maar een onophoudelijke drang naar iets nieuws. Het is een zoektocht. Veelal in de breedte ontwikkeld, soms een klein stapje in de diepte. De ene keer binnen een bedrijf, de andere keer bij een ander bedrijf. Ik heb nu part-time werk in een heel andere bedrijfstak, maar ik vind het enorm leuk. Op dit moment denk ik dat ik dit altijd wel zou willen blijven doen. Over een half jaar nog maar eens zien hoe ik er dan over denk… 3 jaar geleden ook studie begonnen om aan de slag te gaan in het onderwijs. Een heel bewuste keus, die een grote verdieping betekent. Nog steeds geen spijt van, omdat het zoveel toevoegt aan mijn kennis en ervaring. Tijdens de studie heb ik ook een voor mij heel nieuwe kant van mezelf ontdekt. Ik hoop alles te kunnen bundelen als ik eenmaal voor de klas sta. Het lijkt erop dat deze richting wel een blijvertje gaat worden, stiekem hoop ik dat ook. Toch denk ik dat de drang naar iets nieuws altijd wel blijft. It’s a way of life.

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Super om te lezen dat deze studie je geholpen heeft om een nieuwe kant van jezelf te ontdekken. Dankjewel voor het delen.

   Antwoord
 11. Grady

  Herkenbaar, alhoewel ik 25 jaar op dezelfde plek in het onderwijs ben gebleven, wel steeds met verbreding en verdieping door o.a. een aantal nevenfuncties in mijn baan. De studie master Kunsteducatie die ik 10 jaar geleden ben gaan doen was zowel een verbreding als een verdieping. Nu al 3,5 jaar mijn eigen bedrijf. Als kunsteducator ben ik nog op zoek naar mijn specifieke profiel, ik vind veel leuk en wil me eigenlijk (nog) niet teveel beperken. Ik wil nog meer ervaringen opdoen en zie dat dan ook meteen als verdieping. Door verschillende dingen aan te pakken, kan ik ook ervaren wat echt bij me past en waar ik mee verder wil. En ik wil toch nog meer kleuren toevoegen aan mijn profiel.

  Ook ben ik kunstenaar. Hierin werk ik vaak in serie, om een techniek en thema te verdiepen. Maar ik kijk ook steeds over de horizon naar nieuwe ideeen. Zo ben ik nu een fotoserie begonnen over de coronacrisis. Ik ben nu bezig hier een website over op te zetten. Dat is een verdieping van het project.

  Ik wil nog verder groeien. Is dat dan dan verbreden of verdiepen? Bijv. een cursus coaching of theologie. Beide liggen in het verlengde van wat ik doe, maar zijn ook een verbreding. De cursus kunst maken voor makers, die ik van de herfst hoop te volgen is meer een verdieping. Al met al heb ik inmiddels wel een bandbreedte waarbinnen ik me begeef. Er is een stevige kern ontstaan.

  Dank voor je blogs!

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Heel veel succes met je plannen Grady. Fijn om te lezen dat je blij bent met de blogs.

   Antwoord
 12. Pierre Nanuru

  Heilige huisjes.

  Goed gesproken over verdieping, maar de laatst paar jaar is het maar net werk werkveld je aanwezig bent.
  Zit je op een plek die makkelijk vervangbaar is, en is er geen diepte meer aanwezig, alleen ervaringen opbouwen, door fouten of stresspunten en hoe daarmee om te gaan, is dat groei, is dat verdieping?

  Maar als jij je niet houdt aan je kleine wereld in het geheel, stoot je wel eens tegen heilige huisjes aan. Deze mensen doen al 20-30 jaar hun vak uitoefenen en hebben het niet zo op vernieuwing, of verandering terwijl de rest van de wereld al minimaal 19 jaar verder is.
  Mensen die nog zweren bij non-digitale oplossingen en harder werken ipv slimmer werken en werken met data.

  Dat is een muur van jewelste. En in die muur wachten allemaal personen op hun pensioen.
  En niet op iemand die vooruitstrevend is en door de BS snijdt.
  Dat weer een situatie veroorzaakt, waarin politiek wordt gedreven.
  Ik heb de laatste jaren wel geleerd dat er soms geen diepte is in het kikkerbadje, waar je in wordt gehouden.

  Ben ik iemand die dan de strijd aangaat? nee niet meer… ik zoek wel ander werk.
  Het is gewoon jammer dat de meerderheid meer voor tokobescherming gaat dan voor de zaak.

  Zit de laatste tijd wel eens naar gary vanderchuck te kijken op youtube – multimiljardair ondernemer in amerika, met beide voeten op de grond!
  Daarin wordt ook aangegeven dat juist deze tokobeschermers een virus zijn voor jouw onderneming.
  En dat juist die mensen moeten worden weggesneden. Dit omdat juist die mensen eronder verder willen en tegen worden gehouden.
  Hij heeft gelijk, maar zoek maar eens zo’n bedrijf….
  1 op 1000 zeg ik en dan ben ik nog heel positief.

  ach…

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Dankjewel voor je reactie, wat zijn de mogelijkheden hierin voor jou, waarin kun jij je wel verdiepen. Weet ook dat als er iets gedaan moet worden, maar er ontbreekt helderheid over het hoe of wat, dat het moeilijk is om in beweging te komen. Vanuit helderheid over wat er precies gedaan moet worden en wat het gewenste resultaat is, kan pas beweging ontstaan. Als je grote dromen en plannen hebt, zorg er dan voor dat je dit in kleinere stukken kunt opdelen.

   Antwoord
 13. Younes

  Hey Adrienne,

  Dank voor dit stuk weer. Ik lees ze elke week. Ik lees jouw blogs zodat ik voor mezelf na kan gaan hoe ‘t zit. Dat maakt dat ik weer een stukje bewuster word. Want diep van binnen weten we allemaal wel hoe we in elkaar steken en waar we tegenaan lopen, maar als we er bewust van worden, kunnen we er ook naar handelen. Bewust.

  Zo komt ‘t voor dat sommige onderwerpen voor mij een ‘been there, done that’ zijn. Anderszijds hebben andere blogs voor mij weer een bewustwording tot gevolg. En dat vind ik prettig. Dankjewel!

  Antwoord
 14. Edwin

  Haha geheel onekend hier ben ondertussen 50 jaar en heb nog nooit langer als 3 jaar eenzelfde wergever gehad,
  Sta nu op dit moment alweer voor de keuze door mijn onrust.

  Antwoord
 15. Annelieke

  4 banen in 2 jaar: need I say more?

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Alles begint bij helderheid en zelfkennis. Helderheid over wat voor jou belangrijk is, wat jij nodig hebt en te doen hebt. Raak jij je plezier kwijt dat je een nieuwe baan zoekt?

   Antwoord
 16. Martine

  Beste Adrienne,
  ik zit in de gelukkige omstandigheid, dat ik allebei kan doen.. ik kan me verdiepen in het geven en maken van trainingen en het steeds professioneler maken van de audits die ik doe. Daarnaast kan ik me verbreden met steeds nieuwe onderwerpen van de trainingen en meer detail vinden (en begrijpen) in de audit-materie. Waar ik in het begin training gaf over import en export en wat de meest efficiënte en effectieve manier is om dat uit te voeren, geef ik nu trainingen over incoterms, export-licences en andere douane-gerelateerde onderwerpen.
  Op deze manier word ik een steeds betere trainer en blijft de uitdaging van het leren van nieuwe dingen behouden.
  Het heeft me de eerste 25 jaar van mijn “arbeids-carriere” gekost om hier te komen, je begrijpt dat ik dit niet makkelijk weer laat gaan.

  Antwoord
 17. Anja

  Hallo Adrienne en medelezers,
  Van verbreden ben ik naar verdiepen gegaan en dat is echt heerlijk. Niet iedere keer nieuwe stof eigen maken, maar steeds meer kennis in het /mijn vakgebied opdoen.

  Erg leuk en erg bevredigend. Kan het zeker aanraden.
  groetjes, Anja

  Antwoord
 18. Judie

  Heel herkenbaar. Ook ik kon mijn draai niet vinden, heb inmiddels twee hbo-opleidingen (PABO en grafische vormgeving aan een kunstacademie) en een mbo-opleiding (SAW gehandicaptenzorg) afgerond. Nu denk ik wel dat ik mijn plek heb gevonden, maar denk al wel weer in het voren. Echter zal dat wel verdiepend zijn binnen mijn huidige baan. Ik zou graag of orthopedagogiek gaan studeren of vaktherapie. Beide liggen in het verlengde van voorgaande opleidingen, maar gaan wel weer de diepte in. Dus specialiseren… De doelgroep waar ik mee werk spreekt me erg aan, zij nemen me zoals ik ben en zijn oprecht en eerlijk. Nemen geen blad voor de mond. Bij hen kan en mag ik mezelf zijn en dat is fijn. Na vele omzwervingen ben ik nu ‘thuis’. Al blijft het verder leren, verbreden en verdiepen, erg trekken.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden