Ik heb ooit voor een schoolopdracht mijn hele fantasie en creativiteit gestort in een reeks liefdesbrieven. Ik was er echt heel trots op. Het was meeslepend, romantisch, bevatte een bijzondere twist in het verhaal en was goed geschreven (al zeg ik het zelf). Ik wist zeker dat geen enkele klasgenoot zoveel aandacht, tijd en energie in deze opdracht had gestoken. Niemand had het gedaan zoals ik het had gedaan. Met enthousiasme leverde ik mijn originele brievenreeks in.  

Wat bleek. Het klopte dat niemand het had gedaan zoals ik. Zoals ik het had gedaan was namelijk helemaal niet de bedoeling. 

Hoewel mijn docent mijn creativiteit kon waarderen, had ik een zakelijke brievenreeks moeten schrijven. Een sollicitatiebrief en een reactie daarop. Dat had ik nergens in de opdracht zien staan, maar blijkbaar was ik de enige die dat niet vanzelfsprekend had gevonden. 

Na een kleine interne kortsluiting, schreef ik een iets minder creatieve brievenreeks waarin ik solliciteerde op een functie die ik nooit zou willen hebben. Mijn eigen brieven vond ik een stuk leuker. Ik had ze zelfs handgeschreven. Was ook niet de bedoeling. 

Die ‘niet de bedoeling-dingen’ zijn een soort terugkerend thema in mijn leven. Misschien herken je dat bij jezelf ook wel. Als hoogbegaafde zul je namelijk sneller dingen doen die niet de bedoeling zijn, omdat je op een heel andere manier tegen dingen aankijkt. Wat voor anderen heel logisch en vanzelfsprekend is, is dat voor jou niet, en andersom. Daardoor ga je op een gegeven moment ook aan jezelf twijfelen en ga je je afvragen: ‘Ben ik nou zo gek?’ of ‘Ligt het nou aan mij?’. 

Als je regelmatig wordt afgewezen op jouw andere manier van doen en denken, wordt het daarnaast steeds moeilijker om jouw unieke visie te kunnen en durven uiten. En dat is super zonde. Want soms leiden dingen die niet de bedoeling lijken tot iets wat wel de bedoeling is. Door een andere manier van denken en doen, kunnen juist heel veel mooie initiatieven en verbeteringen ontstaan. 

Bovendien worden vraagstukken en problemen niet opgelost door hetzelfde te blijven doen. Juist door mensen in te zetten die niet doen wat de bedoeling is, worden de beste ideeën en oplossingen gevonden. Een mooie quote van Einstein is ook: ‘We can’t solve problems with the same thinking we used when creating them.’ 

Daarom is het zo belangrijk dat jij dingen blijft doen die niet de bedoeling zijn. En als je op plekken bent waar dat niet gewaardeerd wordt, of waar dat zelfs wordt afgestraft, vraag jezelf dan af of je wel op de juiste plekken bent.  

Wat in ieder geval een goede plek is, is een plek waar je gelijkgestemden kunt treffen. Je zult merken dat de herkenning in de verhalen van anderen je helpt om jezelf beter te begrijpen en om te accepteren dat je soms simpelweg niet doet wat de bedoeling is. Als je meer gelijkgestemden zoekt, is het Insight programma misschien wel de juiste plek voor jou. Naast gelijkgestemden, ontdek je ook jouw blauwdruk wat jou gaat helpen om meer uit jezelf en het leven te halen en meer te doen van wat voor jou de bedoeling is. Kijk vooral even hier: Insight.

 PS. Herken je dit en heb jij ook wel eens iets gedaan wat echt niet de bedoeling was? Ik lees jouw verhaal graag onder de blog.

 

Vraag hier het gratis e-book aan: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’.  Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden