Wat brengt de start van dit nieuwe jaar jou? Wat ga je dit jaar realiseren, wat ga je veranderen, jezelf voornemen? Wat moet er komen wat er nog niet is? Wanneer is dit jaar voor jou succesvol?

Ongeacht WAT je dit jaar gaat doen, is het vooral belangrijk om te weten WAAROM je dat wilt doen. Simon Sinek benadrukt in zijn boek Start with Why  het belang van “why”; weten waarom je doet wat je doet en waarom dit voor jou belangrijk is. Onze persoonlijke why verandert namelijk niet, wat we doen verandert wel. Als je kijkt naar alles wat je de afgelopen jaren hebt gedaan, kun je misschien niet gelijk de onderlinge samenhang ontdekken. Sterker nog, soms hebben de dingen die je hebt gedaan, vrijwel niets met elkaar te maken, de onderlinge samenhang van wat je doet is dan ver te zoeken. Zeker als je veel uiteenlopende interesses hebt, kan het voor de buitenwereld zelfs lijken alsof je “maar gewoon wat aan het doen bent”.

Maar, er is één kenmerk dat vrijwel alles wat je hebt gedaan, overstijgt, namelijk WAAROM je het hebt gedaan.

Kijk maar eens terug op de activiteiten van voorgaande jaren waar je plezier in had, waar je voldoening uit haalde. Wat was jouw why in wat je deed, waarom begon je ergens mee, wat wilde je er mee bereiken, welke impact wilde je maken? Waarom deed je wat je deed? En als je daarop het antwoord hebt, vraag dan nogmaals waarom. Waarom deed je wat je deed —> en waarom was dat voor jou belangrijk. Vraag “waarom” net zo lang totdat je jouw rode draad helder hebt, dat is jouw why. Een why gaat overigens niet om middelen, zoals geld, maar om wat jij met dat geld zou willen doen. Het gaat niet over macht, maar over wat je met die macht zou willen doen. Het gaat over de kern van al jouw handelen.

Dus waarom kom jij vandaag je bed uit? Omdat je moet, of omdat je wilt? Omdat je ergens verwacht wordt, of omdat je ergens wilt zijn? Als je doet wat in het verlengde ligt van jouw waarom, jouw drijfveren, dan wil je. Je wilt er aan werken, er wat van maken, er wat voor over hebben. Niet omdat het moet, of omdat je er voor betaald wordt, maar omdat een drijvende kracht jou in beweging zet. Je voelt je geroepen. Het is niet rationeel, het is emotioneel. Je gelooft ergens in, je staat ergens voor. En je weet waarom. Je weet waarom het belangrijk is dat jij dat doet.

Maar, WAT je doet is slechts een middel. HOE je het doet is slechts een manier. WAAROM je het doet is waarom je vanochtend uit bed wilde komen. Als je niet weet waarom je vanochtend uit bed bent gekomen, stel jezelf dan de vraag waar je morgenochtend voor uit bed zou willen komen. En neem geen genoegen meer met minder.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden