Warren Buffet gaf ooit de opdracht aan iemand om een lijst te maken met 25 dingen die hij het liefste wilde doen en bereiken in zijn leven. Vervolgens vroeg hij hem om van die 25 de 5 belangrijkste uit te kiezen.

Deze 5 belangrijkste kunnen worden gezien als “levensprioriteiten”. Bezig zijn met jouw levensprioriteiten geeft jou de meeste voldoening, het geeft je een gevoel van gedrevenheid, je ervaart het als zinvol, het ligt in het verlengde van jouw drijfveren, jouw levensvisie, jouw missie. Het zijn de zaken waarvoor jij een oplossing hebt, waarvoor jij een oplossing wilt bieden.

Naast het weten van wat deze prioriteiten zijn, is het echter net zo belangrijk om te weten wat de 20 minder belangrijke zaken zijn. Dit zijn namelijk jouw ‘b-plannen’. Zoals Warren Buffet de beste man adviseerde: ‘richt je niet alleen op het realiseren van de top 5, maar nog belangrijker, negeer de andere 20 zoveel als mogelijk’. Waarom? Omdat de 5 belangrijkste ook de meest enge zijn. De waarde die we er aan hechten maakt ook het risico dat er aan hangt groter. ‘Wat als het niet lukt, wat als wat ik het liefste wil, niet kan?’ Je loopt een risico dat je vervelende gevoelens zoals teleurstelling en ongemak gaat ervaren als je je richt op jouw top 5 en dit wil je instinctief zo veel mogelijk voorkomen. Het is een veel  “veiligere” optie om iets te kiezen uit de 20 andere dingen die je hebt beschreven. Plan b levert minder op, maar het risico op “falen” is een stuk kleiner. En als het niet lukt is het ook niet zo erg, want: ‘het was toch maar een plan b’.

Jouw top 5, plan a, lijkt misschien wel enger, maar brengt ook meer voldoening en plezier mee. Zowel in het werken er naar toe als door de realisatie er van. Bovendien overschatten we vaak hoe groot het risico is dat het niet lukt of de vervelende gevoelens die we zullen hebben als het niet uitpakt zoals we hadden gehoopt. Om een volwaardig leven te kunnen leiden waarin jij het beste tot je recht komt, is plan a altijd de beste keus. En dan niet een beetje plan a en een beetje plan b (voor de zekerheid), want voor het realiseren van jouw top 5 moet je volledig vrij zijn van afleiding. Jouw focus moet gericht zijn op wat je het liefste wilt bereiken en je moet er voor gaan ook al is het moeilijk en soms pijnlijk. Het is het waard. En jij bent het waard om jouw gewenste leven te leiden en te doen waar jij het meeste plezier in hebt.

Om te kunnen focussen op jouw top 5 is het belangrijk om deze voor jezelf helder te maken. Anders zul je gedurende je leven vooral bezig zijn met de laatste 20. Deze zijn namelijk wel belangrijk voor je en ook relatief makkelijker te realiseren, maar ze komen net niet bij jouw echte potentie. Je voelt dan ook vaak alsof je er niet het maximale uithaalt en alsof je wordt afgeleid van wat je eigenlijk te doen hebt. Je gaat je dan vaker onrustig of opgejaagd voelen. De 20 die na jouw top 5 komen zijn eigenlijk de grootste afleiders van wat je eigenlijk zou moeten en willen doen en leveren op termijn juist meer vervelende emoties met zich mee. Bovendien zorgen ze ervoor dat het realiseren van jouw levensprioriteiten onmogelijk wordt omdat je er niet genoeg tijd en energie in steekt. Jouw b plannen zijn de grootste concurrenten van jouw a plannen. Onthoud dat je  jouw focus maar beperkt kunt uitgeven.

Op de lange termijn zijn jouw b plannen daarom het aller-gevaarlijkste. Plan b levert een net-niet leven op. Je bent niet echt ontevreden, maar ook niet echt tevreden. En hoewel jouw a-plannen enger lijken, is het vooral een kwestie van beginnen en het niet gelijk te groot maken. Kijk per dag wat het minimale is wat je kunt doen om jouw a-plannen verder te brengen. Maak jezelf de gedachte eigen, “het heeft geen haast”. Het duurt immers een leven om een leven te leiden.

Stel voor jezelf jouw top 25 op, bepaal de top 5, leg hier vanaf nu jouw focus op en negeer de andere 20. Vraag jezelf ook meerdere keren per dag af of je bezig bent met jouw top 5, of dat je afgeleid bent door iets anders. Onthoud dat waar jij je op focust, je ook naar toe beweegt en waar maakt. Jouw toekomst is een optelling van waar je dagelijks mee bezig bent. Zorg dus dat je weet waar jouw focus ligt.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden