Een hele tijd geleden was er een reclame op tv met een kameel die door een kantoor liep en riep ‘Wednesday hump day’. De eerste keer dat ik die reclame samen met een vriend zag, lagen we allebei op de grond van het lachen. Hilarisch vonden we het. We hebben er een kwartier plezier van gehad.

Omdat ik om die reclame zo hard moest lachen, vond ik dat mijn collega’s destijds die reclame ook moesten zien. Dus vol enthousiasme liet ik mijn team zich verzamelen rondom mijn laptop. Natuurlijk begon ik halverwege de reclame al te lachen. Maar aan het einde van de reclame, nadat ik zelf weer een beetje van het lachen bekomen was, realiseerde ik me dat 5 mensen mij met een strak gezicht aan zaten te kijken. En ze zeiden het niet, maar ik zag ze denken ‘jij hebt wel een heel vreemd gevoel voor humor’.

Grapjes die net (niet) kunnen

En dat klopt. Ik heb een ongewoon gevoel voor humor, ik maak soms grapjes die nog net kunnen (of net niet) en je kunt me opvegen als het zo flauw en zo droog is, dat verder niemand er om kan lachen. Oh en sarcasme. Check.

Zelf vind ik het ook grappig dat één van de kenmerken van hoogbegaafdheid is dat je een ongewoon gevoel voor humor hebt. Wat neerkomt op dat jij lacht als de meesten niet lachen en dat jouw grapjes niet altijd goed ontvangen worden. Je kunt ook de absurditeiten van het leven zien en daar heel veel plezier om hebben. Zo liep ik bijvoorbeeld ooit in Amerika en zag ik op een bordje de straatnaam ‘New Begin Ave’ staan. Prachtig. Met onder dat bord een knalgeel ander bord met de tekst ‘Dead End’. Hilarisch. Zie ook foto bij deze blog ;).

Ook ben ik bijzonder goed in het al heel hard beginnen met lachen voor iemand de clou heeft verteld. Want dan voel ik gewoon dat het heel grappig is. Als ik zelf iets grappigs aan het vertellen ben, is het helemaal geestig. Want ik kan niet meer normaal praten als ik eenmaal begin te lachen. Daardoor kunnen mensen vaak geen touw vastknopen aan wat ik probeer te vertellen. Dan moeten ze me eerst een kwartier laten uitlachen voor ik enigszins aanspreekbaar ben.

Humor verzacht

Humor is voor mij één van de belangrijkste levensprincipes. Met humor is zo veel op te lossen, zo veel leed te verzachten. Humor brengt mensen samen, lachen verbindt. Ik merk ook dat wanneer ik met gelijkgestemden ben, hoe fijn het is om op een dieper niveau met elkaar te genieten van humor en de absurditeiten van het leven. Om hele gesprekken in de taal van het sarcasme te kunnen spreken en dan nog het gevoel hebben dat het een goed gesprek was.

Ik weet ook vanuit de tijden dat ik niet zo veel plezier had in het leven, hoe humor mij het gevoel gaf dat het allemaal wel mee viel. Dat het niet allemaal zwaar, hard en moeilijk hoefde te zijn. Ik leerde vooral om ook om mezelf te lachen. Om mezelf niet zo serieus te nemen. Om in plaats van me te schamen over een fout of een blunder die ik maakte, het te gebruiken om er samen met anderen om te lachen. Ik realiseerde me dat ik aan wat er was gebeurd niets meer kon veranderen, maar ik kon er in ieder geval nog iets grappigs van maken. Ik leerde ook dat daardoor de schaamte juist sneller verdween. In plaats van dat anderen om mij lachten omdat ik midden op de busbaan onderuit ging (true story) lachte ik er samen met anderen om. Ik werd eigenaar van mijn blunder in plaats van slachtoffer.

Zelfs in de slechtste en meest zware tijden is er iets om over te lachen. Door het leven en jezelf wat minder serieus te nemen en door jezelf te omringen met mensen die zulke flauwe grappen vertellen die niet grappig zijn en daarom juist wel, ga je ook meer van de leuke dingen in het leven herkennen.

Vertel, waar heb jij voor het laatst super hard om moeten lachen?


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden