Tijdens sollicitatiegesprekken had ik veel moeite met de vraag “wat zijn jouw sterke en zwakke punten”. Want, dacht ik, hoe kan ik dat nou beantwoorden zonder context? In de ene situatie kan mijn sterke eigenschap juist een zwakke eigenschap zijn. Of andersom. Mijn antwoord was dan ook vaak “dat ligt aan de situatie”. En dat was vaak dan weer niet het antwoord dat zij zochten. Maar ik vond het maar een rare vraag.

Net als de vraag “wat wil je later worden?” Of, “waar wil je over 5 jaar staan?” Ik dacht altijd, “hoe kan ik dat nou nu al weten? Ik kan nog zoveel kanten op”. Maar dat uitgangspunt is, weet ik inmiddels, ook een reden dat veel mensen zonder richting en in de waan van de dag (over)leven in plaats van dat ze ergens naar toe leven.

Alles waar ik nu ben is een opstapeling aan keuzes vanuit mijn verleden. En de afgelopen jaren op basis van hele bewuste keuzes die voortkomen uit mijn, jawel, je raadt het al, mijn jaarplannen. Plannen gemaakt vanuit wat voor mij belangrijk is en waar ik naar op weg wil zijn. Verandert dat onderweg? Ja, soms wel, maar dat is niet erg want het geeft mij richting en vanuit die richting kan ik bijsturen. Betekent dit dat ik nee zeg tegen dingen die ik ook leuk vind? Ja, want juist door nee te durven zeggen, kan ik veel meer leven in het verlengde van mijn belangrijkste ja’s.

Elk nadeel heb se voordeel

Voor hoogbegaafden is het kenmerkend om meerdere mogelijkheden en interesses te hebben. En daartussen kiezen voelt als een verlies van één van de opties.

Een kwaliteit van hoogbegaafden is het kunnen zien en uitspelen van meerdere scenario’s. Je kunt de voordelen zien van optie A en optie B en ook van beide weer de nadelen. Een van de mooie uitspraken van Johan Cruijff (of Willem van Hanegem) is hier bijzonder treffend “Elk nadeel heb se voordeel”. Dat maakt het soms moeilijk om een bepaalde keuze te maken. Zeker als er onzekerheid meespeelt over de toekomstige gevolgen. En als je A kiest, dan valt B af.

Maar juist in het maken van een keuze ligt de mogelijkheid om verder te ontdekken, te onderzoeken en te groeien als mens. Juist door een intentie te zetten voor jouw eigen toekomst, ga je erachter komen wat echt past bij jou. En ook dus door soms een keuze te maken die achteraf toch niet zo passend bleek te zijn.

Voor alle keuzes die je maakt is wat te zeggen. Voor of tegen. Maar op een bepaald moment is het tijd om gewoon te gaan doen. Om uit te gaan proberen en om te luisteren naar jouw eigen intuïtie.

Wat kun je doen?

  1. Werk bepaalde scenario’s uit op papier. Door de vertaalslag te maken vanuit je hoofd naar het papier, kun je er op een andere manier tegenaan kijken. Het creëert ook meer rust en overzicht dan dat je maar blijft malen in je hoofd.
  2. Weet dat elke keuze z’n prijs kent. Zorg er daarom voor dat je een goede fundering hebt om je keuzes op te maken. Wat ik ook wel noem de blauwdruk voor het leven dat je wilt leven. Als je dat helder hebt, wordt het simpelweg een kwestie van keuzes maken in het verlengde van jouw blauwdruk. (Als jij voor jezelf jouw blauwdruk niet helder hebt, dan is wellicht mijn coaching een passende stap voor jou? Lees hier meer: coachingstraject Insight)

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je gewoon gratis aanvragen!

Ik wil dat E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden