vertrouw op jezelf

Vertrouw op jezelf. Jij hebt de antwoorden

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 4 Comments

Een goede vaste baan, huisje, boompje, beestje, dat is “the dream”. Dat is de weg naar succes. Dacht ik. Maar die goede vaste baan, was steeds een kortlopend experiment waarbij ik dacht “nee, dit kan het toch niet zijn?”

Mijn visie over het invullen van mijn leven bleek heel anders te zijn dan wat ik altijd had gedacht dat de bedoeling was. Maar tegelijkertijd dacht ik ook, als ik dan de enige ben die dat zo ziet, hoe groot is de kans dan dat ik er naast zit? Dat ik leuk mijn eigen plan trek, maar dan wel straks werkloos en teleurgesteld terugkijk op al mijn foute beslissingen? Dat risico durfde ik eigenlijk niet te nemen. Dus koos ik voor de veilige weg. De weg van baanzekerheid en “werk is niet altijd leuk” en “er moet toch brood op de plank komen”.

De illusie van de veilige weg

Die veilige weg bleek voor mij alles behalve veilig. Ja, ik had een (semi) vast inkomen, maar die baanzekerheid, die was er helemaal niet. Want als ik ergens probeerde vol te houden terwijl het niet paste, werd ik steeds ongelukkiger. Ik begon meer te klagen, ik kon me minder goed concentreren op mijn werk. Ik was moe, teleurgesteld en vaker somber en uiteindelijk begon het allemaal zo te knellen, dat ik het niet meer vol kon houden. Dan moest ik gewoon gaan. Blijven zitten was geen optie. Want volhouden wat niet past, zette mij op een rechtstreekse trein naar burn-out-land en depressie-paradijs. Als ik zelf niet zou gaan, dan zou dat er alsnog voor zorgen dat ik niet kon blijven.

Bij veel van mijn klanten zag ik ook die strijd. De strijd tussen doen wat de “bedoeling” is en wat eigenlijk bij ze past. En wanneer je de signalen negeert van jouw eigen intuïtie en sturingsmechanisme, dan word je vanzelf stilgezet. Dan komt er een moment dat je het niet meer kunt opbrengen.

“Ik heb alles, maar geen voldoening”

Wanneer je doet wat je denkt dat er van jou verwacht wordt terwijl je voelt dat het niet klopt, dan kun je op papier alles hebben wat goed is, en je toch enorm verdrietig voelen. Dan voel je dat je niet jouw leven aan het leven bent, maar het plaatje van hoe het zou moeten. Je hebt geen plezier in wat je doet en je haalt er geen voldoening uit. En hoewel je dankbaar wilt zijn voor alles wat je hebt, kun je alleen maar denken dat dit niet is zoals jij je leven voor je had gezien.

Anderszijn betekent ook dat jij jouw leven anders mag invullen. De meeste mensen om je heen belopen een ander pad en dat is wat voor hun past. Maar niet voor jou. Het is zo belangrijk dat je op jezelf gaat vertrouwen. Want jij weet diep van binnen heel goed wat je wilt. En ja, dat is eng. Het is eng om los te laten aan wat je kent, en ja, er gaan dingen onderweg mis. Maar dat is niet erg. Dat los je wel weer op. Accepteer niet dat je het hier maar mee moet doen. Er is zo ontzettend veel mogelijk, en daar ga je achter komen door onvoorwaardelijk voor jezelf te kiezen.

Vind jouw eigen weg

Als je kijkt naar de succesvolle HB’ers, dan valt meteen op: ze nemen geen genoegen met een leven dat niet past. Ze gaan op zoek naar hun weg, ze zijn bereid om de gebaande paden los te laten en hun eigen route te creëren. Ze laten los aan wat verwacht wordt en vertrouwen op zichzelf. En dat vertrouwen op zichzelf betekent niet dat ze nooit bang zijn. Het betekent dat ze ondanks dat, toch op weg gaan. Het betekent niet dat ze nooit fouten maken of “nee” te horen krijgen, maar dat ze alles wat ze tegenkomen, gebruiken om te kunnen groeien als mens.

Fouten maken is niet erg. Hoe meer je er maakt, hoe makkelijker het wordt om te zien dat het in the greater scheme allemaal niet zo spannend is. En je gaat merken dat het bijzonder interessante verhalen zijn om te vertellen op feesten en partijen. Wees ook niet bang dat andere mensen jou zien falen. Je probeert in ieder geval wat. Dat kun je van veel mensen niet zeggen. Bovendien, iedere keer dat het niet lukt, kom je dichterbij het antwoord van hoe het wel lukt.

Door te vertrouwen op jezelf en te kiezen voor wat jij denkt dat goed is voor jou, kom je op de juiste plekken. Op die plekken ontdek je weer wat je nodig hebt en ontmoet je mensen die jou verder kunnen helpen. Vind jouw weg. Bepaal wat wel en niet werkt voor jou en vind er wat jou plezier en voldoening geeft.

Wat kun je doen?

 • Kies voor plan A. Want de weg die leidt naar plan B leidt jou af van wat het allerbeste bij jou past en wat jij het liefste wilt. Bovendien is plan B niet veilig, het lijkt nu alleen veilig. Wanneer je jouw weg gaat, kom je precies daar waar je wilt en hoort te zijn. Onthoud ook heel goed: “simple choices, hard life, hard choices, simple life”. Hoe moeilijker de keuzes die je nu maakt, des te makkelijker je leven op termijn wordt.
 • Falen, fouten en “nee” horen, hoort bij het ontdekken van wat wel werkt. Succesvolle mensen snappen het belang van veel proberen, leren en bijsturen. Iedere “nee” brengt je dichter bij een “ja”.

Ik ben benieuwd, vertrouw jij genoeg op jezelf? Laat je het me onder de blog weten?

Volgende week lees je in deel 4 het belang van het kennen van jouw eigen handleiding. Ontvang je de wekelijkse HB updates al? Daar kun jij je gratis voor aanmelden. Ontvang je ook meteen gratis mijn ebook over hoogbegaafdheidAanmelden kan hier.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 4

 1. Wauw, wat herkenbaar zoals vele artikelen die je schrijft. Zit er nu midden in. Al jaren en nu in een soort sneltrein door systeemopstellingen opleiding en een nieuwe vriend met opeens schoonfamilie erbij (ben zelf enig kind en erg op mezelf).
  Bedankt voor de tips en alleen al het feit dat ik me niet alleen hoef te voelen met wat ik ervaar als ik alles zo lees!

 2. Ook ik heb in het begin meerdere jobs gehad waar ik na een paar jaar dacht: wil ik dit nog jaren blijven doen? Uiteindelijk een eigen bedrijf gestart, maar daar ben ik na 10 jaar uitgestapt vanwege een onbetrouwbare venoot. Ik was gewoon te goedgelovig. Nu al ruim 18 jaar werkzaam in een heel leuk internationaal bedrijf waar ik steeds weer de kans krijg voor nieuwe uitdagingen. Want dat heb ik nog steeds nodig. Wil maar zeggen: die bedrijven bestaan echt wel!

 3. Vertrouwen op mezelf deed ik eerst veel te weinig, of alleen met dingen die toch al binnen mijn comfortzone lagen. Dat waren overigens wel dingen die een ander weer eng zou hebben gevonden en soms overschatte ik mezelf juist bij die dingen. Maar voor de meeste nieuwe dingen was ik erg bang om fouten te maken. Inmiddels zie ik fouten steeds meer als vrienden waarvan ik iets leer en wordt feedback steeds minder bedreigend voor me. Hierdoor groei ik als persoon ook een stuk sneller en heb ik minder stress 🙂

 4. het kost veel energie en moeite tegen de stromingen in, maar mensen verklaren je voor gek , of anders zijn
  toch doorzetten en bijna op het nulpunt zitten en dan weer opbouwen voor dat ene doel.
  het gaat zeker lukken, met hulp van anderen aan wie ik hulp vraag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *