Ik kijk graag Britain’s Got Talent. Of beter gezegd: de beste momenten van Britain’s Got Talent, want dan kan ik mooi door de matige nummers heen skippen ;). Vorig jaar deed er een zangeres mee die veel bekender was dan haar naam eer aan deed. Ze had namelijk het nummer ‘Never’ uit The Greatest Showman ingezongen.  

Toen de film in 2017 uitkwam, was deze zangeres (Loren Allred) er nog niet aan toe om in de spotlight te staan en bleef ze jaren alleen achter de schermen actief. Het duurde nog zo’n vijf jaar totdat ze er wel klaar voor was om de wereld te vertellen dat zij het was met die magische stem. Vijf jaar lang heeft zij zich verstopt voor haar gave. Opmerkelijk toch? Dat je zo’n stem hebt, en dat niet durft te laten zien aan de wereld.  

Tegelijkertijd zie ik dit vaak bij hoogbegaafden. Als hoogbegaafde heb je, juist omdat je anders, intens en snel bent, unieke gaven waarmee je veel waarde kunt toevoegen aan de wereld om je heen. Daar word je echter in je leven niet altijd meteen om geroemd. Sterker nog, je hebt waarschijnlijk wel meer dan eens de deksel op je neus gekregen en je bent er misschien zelfs op afgewezen: 

“Waarom stel je zoveel vragen? Jij maakt ook alles zo moeilijk.” 

“Je moet je niet zo druk maken, hoe groot is nou de kans dat dit gebeurt?” 

“Dat is niet waarvoor we je hebben aangenomen, misschien moet jij je meer bezighouden met je eigen werk.” 

“Jeetje, jij bemoeit je ook overal mee he?” 

“Hoe kun je nou al zo snel klaar zijn, dat kan nooit goed zijn.” 

“Het is wel heel arrogant om te denken dat jij het beter weet.” 

“Dit is zoals we dingen doen hier. Wie ben jij om te zeggen dat het beter kan?” 

Het is logisch dat je dan gaat geloven dat jouw gaven niet gewenst zijn en dat je ze maar beter niet kunt laten zien. Een vervelend gevolg is dan dat je nooit wordt gezien voor de mooie gaven die jij hebt en je altijd maar het gevoel hebt dat er wel meer in zit, maar dat het er niet uit komt.  

Aan de andere kant zie ik het ook vaak gebeuren dat je als hoogbegaafde juist wel wordt gezien voor je mooie gaven, maar dat daarmee ook een enorme druk ontstaat. Een druk om je te bewijzen, een druk om te presteren. Ook dat kan ervoor zorgen dat je je gaat verstoppen voor jouw unieke gaven.  

In beide gevallen is het goed om te onderzoeken welke omgevingen jou stimuleren om je gaven te benutten, zonder de overweldigende druk dat jij het allemaal maar moet gaan doen en dat jij in je eentje de wereld moet redden. Welke omgevingen dat zijn voor jou, vloeit voort uit je blauwdruk. Jouw blauwdruk is namelijk de optelling van wie jij bent, wat je wilt en wat je nodig hebt. Jouw blauwdruk geeft je inzicht in wat klopt voor jou en wat niet.  

Binnen Insight staat deze blauwdruk dan ook centraal. De komende dagen kun je je nog aanmelden voor Insight (tenzij we eerder vol zitten), zodat je dit jaar meer kunt gaan ontdekken over jezelf en hoogbegaafdheid, je kunt omringen met gelijkgestemden en je jouw mooie doelen en plannen voor dit jaar kunt gaan realiseren. Wij helpen je daar graag bij. Meer info over Insight vind je hier: Insight programma. Als we al vol zitten, meld je dan aan voor de wachtlijst. Dan hoor je als eerste wanneer je weer mee kunt doen met Insight. 

Wat is jouw mooiste gave die je dit jaar meer wilt laten zien? Deel het hier onder de blog: 

 –

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden