Gifted People

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over hoogbegaafdheid

Ben ik hoogbegaafd?

Hoogbegaafdheid is een brede term die nog steeds veel verwarring veroorzaakt en waarvoor geen eenduidige officiële wetenschappelijke definitie is. Hoewel hoogbegaafdheid zich niet in maar één uitleg laat vangen, kun je hoogbegaafdheid in grote lijnen wel zien als een set aan eigenschappen die een typerende uitwerking hebben op jouw levensloop. Het beïnvloedt de manier waarop je de wereld om je heen ervaart en waarneemt.

Hoogbegaafdheid is daarbij meer dan de losse kenmerken. Het is vooral een optelling van bepaalde kenmerken die samen onderdeel vormen van de persoon die jij bent. Herkenning vinden in een aantal deelkenmerken zoals perfectionisme of bovengemiddelde gevoeligheid, maakt dus nog niet hoogbegaafd. Dat geeft slechts een vermoeden.

Ondanks de diversiteit onder hoogbegaafden, zijn er wel drie hoofdkenmerken te onderscheiden die samen het totaalplaatje vormen. Bij Gifted People gebruiken we daarvoor ons AIS-model waarbij hoogbegaafdheid wordt opgedeeld in de hoofdkenmerken (1) anders, (2) intens en (3) snel.

Ontdek meer in deze artikelen:

Wanneer ben je hoogbegaafd?

Officieel ben je hoogbegaafd als je een bovengemiddelde intelligentie hebt (IQ > 130). Maar intelligentie alleen maakt nog niet hoogbegaafd. Onderdeel van hoogbegaafdheid is ook het anders zijn/denken/voelen, het intens ervaren en het snelle denken. Hoogbegaafdheid kan daarbij op verschillende manieren tot uiting komen.

Vanwege deze diversiteit, is het soms lastig om het antwoord te vinden op de vraag of je hoogbegaafd bent. Ons advies is daarom om vooral voor jezelf te gaan onderzoeken waar jij je in herkent, wat dat voor jou betekent en hoe hoogbegaafdheid een rol speelt in jouw leven.

Uiteindelijk gaat het erom dat jij jezelf beter leert kennen, want aan de hand daarvan kun je de juiste keuzes maken voor jezelf en jouw leven.

Ontdek meer over hoogbegaafdheid in deze artikelen:

Moet ik een IQ test doen?

Onderdeel van hoogbegaafdheid is de bovengemiddelde intelligentie wat zich vertaalt naar een IQ van 130+. De enige manier om dit vast te stellen is middels een IQ-test. Wil je hoogbegaafdheid officieel laten vaststellen? Dan is een IQ-test dus nodig. Maar, een bovengemiddelde intelligentie komt niet per definitie tot uiting op een IQ-test.

Een IQ-test is namelijk een momentopname waarbij factoren als stress en faalangst een rol spelen in de uitslag van zo’n test. Een score onder de 130 sluit hoogbegaafdheid ook niet per se uit. Soms is iemand die als meerbegaafd (122 t/m 129) wordt erkent weldegelijk hoogbegaafd, al werd tijdens de test niet de 130+ behaald. Daarom raden wij niet altijd aan om een IQ-test te doen.

Wij raden wel aan om te gaan onderzoeken wat hoogbegaafdheid voor jou betekent. Want uiteindelijk gaat het niet zo zeer om het label, maar om het jezelf beter leren kennen en begrijpen. Vanuit daar komen de antwoorden over wie jij bent, wat jij nodig hebt en wat jouw weg is.

Ontdek meer in deze artikelen:

Wat is hoogbegaafdheid?

Hoogbegaafdheid is een optelling van eigenschappen die een specifieke rol spelen in jouw levensloop en de persoon die je bent. Het is een combinatie van een bovengemiddelde intelligentie en zijnskenmerken die per hoogbegaafde ook weer net iets anders tot uiting kunnen komen.

Vanwege de diversiteit die hoogbegaafdheid meebrengt, is er niet één definitie die de hele lading dekt. Maar er is wel overlap in de hoofdkenmerken.

Bij Gifted People omschrijven wij hoogbegaafdheid als de optelling van de kenmerken anders, intens en snel. Denk hierbij aan het dieperliggende gevoel anders te zijn dan de mensen om je heen, het intens ervaren van prikkels, het regelmatig ’te’ genoemd worden (te druk, te gevoelig, etc.) en het snelle denken waardoor jij vaak al tien stappen voorloopt.

Ontdek meer in deze artikelen:

Is mijn kind hoogbegaafd?

Als ouder wil je natuurlijk graag dat het goed gaat met jouw kind. Wanneer jouw kind hoogbegaafd is, is het nodig dat je weet wat dit inhoudt en meebrengt. Dan kan jouw kind namelijk passend ondersteund worden en zich ontwikkelen tot de persoon die jouw zoon of dochter kan zijn.

Hoogbegaafdheid brengt bepaalde eigenschappen mee die je kunt herkennen bij kinderen. Het kan ook bepaalde sociale, emotionele of gedragsproblemen meebrengen die herkenning van hoogbegaafdheid in de weg kunnen staan.

Daarom is het belangrijk dat jij je als ouder verdiept in de rol die hoogbegaafdheid in het leven van jouw kind speelt of kan spelen. Daarmee kun je de problemen voorkomen die ervoor kunnen zorgen dat jouw kind vastloopt. Denk hierbij aan depressies, eenzaamheid, onderpresteren en uitval op school.

Ontdek meer in deze artikelen:

Wat is de beste coaching voor hoogbegaafden?

Op de eerste plaats is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een coach die expertise heeft rondom hoogbegaafdheid. Ook als je zelf nog twijfelt of je hoogbegaafd bent. Als jij je herkent in de kenmerken zoek dan in lijn van hoogbegaafdheid naar passende ondersteuning.

Er zijn verschillende soorten en vormen van coaching en er is niet één soort coaching wat altijd het beste is. Het hangt af van waar je ondersteuning bij zoekt. Wanneer je bijvoorbeeld een bepaald trauma of verlies te verwerken hebt, raden we 1-op-1 coaching aan met iemand die zowel kennis van hoogbegaafdheid heeft als kennis over het onderwerp waar jij ondersteuning bij zoekt.

Wanneer je op zoek bent naar zelfinzichten, jezelf beter wilt leren kennen vanuit de hoogbegaafdheidsbril, en wilt ontdekken wie jij bent en wat jij wilt en nodig hebt, raden we aan een online traject te kiezen wat jou ondersteunt in het vinden van jouw eigen antwoorden. Aangezien je als hoogbegaafde goed bent in het aanvoelen van anderen, kun je tijdens 1-op-1 coaching nog te veel bezig zijn met de ander waardoor je niet tot jouw eigen essentie en kern komt.

Is hoogbegaafdheid erfelijk?

Hoogbegaafdheid is voor een deel erfelijk. Het is alleen moeilijk om te bepalen hoe groot het erfelijkheidscomponent precies is. Omgevingsfactoren zoals geboortecomplicaties, onderwijs en ziekte hebben namelijk ook invloed op het intelligentieniveau en de mate waarin bepaalde kenmerken ontwikkeld worden en tot uiting komen.

Wanneer jij zelf herkenning vindt in hoogbegaafdheid, houd er dan rekening mee dat jouw kind ook hoogbegaafd kan zijn en andersom.

Weet wel dat hoogbegaafdheid verschillend tot uiting kan komen en dat je daardoor best wat verschillen kan zien tussen jezelf, jouw kind en ook tussen broers en zussen onderling.

Vaak genoeg komen ouders er overigens via hun kinderen achter dat er bij henzelf ook sprake is van hoogbegaafdheid. Heb jij door jezelf te verdiepen in hoogbegaafdheid herkenning in de kenmerken gevonden? Onderzoek dan voor jezelf wat hoogbegaafdheid voor jou betekent.

Zie het als een middel om jezelf beter te begrijpen, om jouw eigen unieke kwaliteiten verder te kunnen ontwikkelen en om jouw weg te kunnen belopen. Dat is net zo goed in het belang van jouw kind aangezien jij het allerbelangrijkste rolmodel bent voor hem of haar.

Ontdek meer in deze artikelen

Meer lezen over hoogbegaafdheid? Begin dan bij deze artikelen, of download gratis het ebook over hoogbegaafdheid.

Het kan altijd beter

Het kan altijd beter

In mijn hbo-tijd volgde ik een vak dat ik superinteressant vond en waar ik dan ook enorm mijn best voor deed. Het eindcijfer voor dit vak werd gebaseerd op een opdracht en op een eindexamen. Na het inleveren van de eerste opdracht werd mijn tijd en moeite beloond met een negen. Dit bleek het...

Kun je niet een beetje opschieten?

Kun je niet een beetje opschieten?

Er is één kwaliteit van mezelf waar ik niet altijd trots op ben. En dat is ongeduld. Ik kan mezelf helemaal zitten opvreten als iemand voor me staat te treuzelen. Of als ik iets in mijn hoofd heb en het gaat niet op mijn tempo en snelheid. Of als ik door de stad loop en de mensen voor me hebben...

Je tijd vooruit zijn

Je tijd vooruit zijn

In mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ licht ik vier profielen uit van HB’ers op werk. Eén daarvan is de voorspeller. En de voorspeller heeft de bijzondere gave van het vooruitzien. Als voorspeller zie je vaak als eerste dat er iets mis dreigt te gaan. Je bent de eerste die ziet dat het...

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden