Uitstellen een HB kwaaltje?

Ik vraag regelmatig aan mensen ‘heb je het gevoel dat er meer in je zit?’ Meestal krijg ik een volmondig ‘ja’ te horen. Ik vraag dan vervolgens ‘hoe groot is jouw verlangen naar een leven waarin je doet wat echt past?’ ‘Heeeeeel groot’ krijg ik dan als antwoord. En als ik dan vraag, wat ga je daar aan doen, dan krijg ik reacties als ‘ik wil wel, maar ik’

 • heb geen tijd of geen energie of niet genoeg geld
 • ben kostwinnaar, dus ik kan niet zomaar iets veranderen
 • vind het eng

En de laatste opmerking ‘ik vind het eng’ is eigenlijk ook de basis van alle andere ja maars. Want het is inderdaad eng. Maar zolang je daar de focus op legt, blijf je uitstellen wat wel belangrijk is voor je. En zolang je niets verandert aan wat je nu doet, gaat er ook niks veranderen in de hoeveelheid tijd, energie en geld dat je nu hebt.

Uitstellen een HB kwaaltje?

Hoogbegaafdheid wordt vaak in verband gebracht met uitstellen, maar ik zal je een geheim vertellen. Uitstellen is een menselijke kwaal, dus niet alleen hoogbegaafden hebben hier last van. Maar hoogbegaafden kunnen het zichzelf wel net iets moeilijker maken en zijn in sommige opzichten meer vatbaar voor uitstelgedrag. Dit heeft ook te maken met die snelle bovenkamer van je die overal mogelijkheden maar ook beperkingen en beren op de weg ziet. Niet alleen in het nu, maar je ziet ook al de beperkingen tien stappen verder. En de mogelijke vervelende uitkomsten van de stappen die je nu te zetten hebt, die overigens niet per se hoeven uit te komen. Vanwege de gave om groot te denken zie je heel duidelijk het eindplaatje, maar heb je geen idee hoe daar te komen. Gevolg: uitstellen tot nader order.

Een extra lastigheid in deze is dat je als HB’er prachtige redenaties kunt maken en mooie argumenten kunt aanleveren over waarom het beter is als je nog even wacht tot je meer geld, tijd en energie hebt. En vanwege jouw sterke verbale kracht zullen de meeste mensen in je omgeving het nog beamen ook en helemaal begrijpen waarom je nu nog even niet gaat doen wat je het allerliefste zou willen doen. Kun jij mooi comfortabel blijven zitten waar je zit en jouw mooie plannen en volgende stappen uitstellen. Maar hoe comfortabel is een leven waarin je niet doet wat je wel wilt en de hele tijd het gevoel hebt dat je meer zou kunnen?

Het gaat sowieso veranderen

Wanneer we proberen iets vol te houden uit angst voor verandering, of omdat het te groot of onzeker voelt, vergeten we dat een situatie en omgeving die niet past, niet duurzaam is. Uiteindelijk ga je er hoe dan ook in vastlopen. Het is een illusie dat je de stappen die je te zetten hebt voor altijd kunt uitstellen. Door het uit te stellen maak je het alleen jezelf een stuk moeilijker. Want hoe langer jij bezig bent met het volhouden van iets wat niet past, des te meer energie en tijd het je kost. En hoe minder tijd en energie je overhoudt om helder te maken wat je dan wel wilt en om iets te veranderen aan de situatie.

Onthoud dat het altijd een beetje eng is om een volgende stap te zetten en om iets achter te laten. Maar onderschat niet wat er allemaal mogelijk is en nog op jouw pad gaat komen. Probeer ook los te komen van het denken in tekorten en belemmeringen. Want hoe meer je focust op wat je niet hebt, des te moeilijker het wordt om na te denken over hoe je jouw gewenste veranderingen doorvoert. Vraag jezelf steeds af ‘hoe kan het wel?’ en ‘wie kan mij helpen?’

Wat kun je doen?

Zorg voor helderheid over wat je wilt. Je kunt wel “meer” willen of “beter”, maar als je niet weet wat dat voor jou betekent, kun je ook niet zien welke stappen je dan te zetten hebt. Als je iets wilt veranderen of bereiken in je leven, zorg dan dat je scherp hebt wat dat precies inhoudt voor jou.

Maak vervolgens een harde commitment aan jezelf om te gaan doen wat nodig is. Weten wat je wilt veranderen, waar je naar op weg wilt zijn, is nog maar het halve werk.

Maak elke dag tijd om iets te doen wat jou verder brengt naar waar je wilt zijn. Op deze wijze wordt het een natuurlijk onderdeel van je leven. Elke dag? Ja, elke dag. Investeer tijd, energie en geld in het creëren van een leven dat bij jou past en in het waarmaken van jouw doelen en plannen. Veel mensen willen, weinig mensen doen. Zorg dat jij iemand bent die doet. Door elke dag een kleine stap te zetten, ga je ook merken dat het allemaal niet zo spannend is als dat je had gedacht.

Vertel het me, wat ga jij vandaag nog doen om het leven te creëren wat bij jou past? Laat me weten onder deze blog!

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je gewoon gratis aanvragen!

Ik wil dat E-book!

7 Reacties

 1. Patricia Wensink

  Bedankt voor deze heldere inzichten. En ja, ik stel ook steeds dingen uit en maak het mezelf steeds moeilijk door 1001 argumenten en afwegingen. Waarom? Inderdaad uit angst, bang om te falen. Ik ben bezig met een 2-jarige opleiding om HB-coach te worden en stel steeds dingen uit behalve de colleges en andere bijeenkomsten. De rode draad in mijn leven is mijn onzekerheid, bang om tekort te doen waardoor ik steeds maar dingen blijf uitstellen zoals zolder opruimen en spullen wegdoen, sporten etc. Daar ben ik dus in de Kerstvakantie mee begonnen in kleine stapjes en het werkt. De zolder wordt steeds netter en ik ga 3 keer per week sporten en let daarbij ook op mijn voeding. En het gaat goed maar ik ben voorzichtig, hardlopers zijn doodlopers maar je hebt gelijk wat betreft je te laten leiden door tekortkomingen en belemmeringen, het belemmerde me in het toe zetten om aan de slag te gaan en uiteindelijk leidt het tot stress en frustratie. Ik ga je punten op een rijtje zetten en ik neem het mee in mijn doelen voor de toekomst. Dank je wel!

  Antwoord
 2. Carolien-Sunshine

  Ik lees het eerste blog nu pas op 19-1 en vind het jammer dat ik hierdoor de eerste masterclass gemist heb.

  Ik ga vandaag nog verder met de gewone wekelijkse dingen om zo mijn doel ‘mijn leven op orde krijgen in 2019’ verder te verwezenlijken. Ook ga ik beginnen met een lijst te maken waarover ik verder wil nadenken en mediteren om mijn verleden te verwerken.

  Antwoord
 3. Greet

  De eerste stappen zijn vanaf maandag gezet.
  Mijn creativiteit verder ontwikkelen en mooie producten maken.
  De ‘veilige en betaalde’ baan die ik vorige week kreeg aangeboden en bijna had aangenomen, toch maar geweigerd.
  Na al die jaren zorgen, regelen en doen wat anderen me oplegden, nu doen wat echt mijn hart warm maakt. Het levert nog geen geld op dus laat ik een paar honden uit de buurt uit tegen betaling. Is toch iets.
  Eng??
  Ja. Voor mezelf kiezen en me niet meer laten afleiden. Dat is eng.
  Nu weer een normaal dagschema en wat al gemaakt is, maakt me gelukkiger dan ik in tijden ben geweest als het op werk aan komt.

  Antwoord
 4. Regina

  Wat ik vandaag nog ga doen is iedere dag een paar kleine stapjes zetten met alle dingen die ik zo leuk vind, daarmee hoop ik duidelijkheid te krijgen in wat ik nou het liefste wil gaan doen in de toekomst.
  Doordat er zoveel leuks is en ik kiezen 1 van de meest moeilijke dingen vind, schuif ik veel dingen eindeloos voor me uit.
  Door nu gewoon te gaan beginnen met een aantal dingen tegelijk, in het klein maar met grote regelmaat hoop ik dat al doende duidelijk wordt wat me het meest bevalt en waar ik me op ga focussen.
  Ik wens je een geweldig nieuw jaar toe Adrienne, met een hoop mooie berichten van jou in mijn inbox!

  Antwoord
 5. Saskia de Waal

  De allerbeste wensen voor 2019!
  Dank voor deze schop onder m’n kont…

  Antwoord
 6. Leon

  Ook de beste wensen voor jou Adrienne. Ik heb ook een sollicitatiebrief geschreven uit frustratie bij mijn huidige werk. Vanuit daar hoop ik graag een baan te vinden, die beter bij me past. Na 10 jaar is het nu De stap te zetten voor mijzelf.

  Antwoord
 7. MvE

  Beste wensen voor jou ook Adriënne! Het is (h)eerlijk (h)erkenbaar wat je iedere keer schrijft. Dank je wel. Ik heb gisteren mijn sollicitatiebrief verstuurd. Dóódeng! Maar ook zo fijn om eindelijk in beweging te komen. En misschien is het niet mijn uiteindelijke plek; – het is een ‘stapsteentje’ -, zei mijn man, maar dat maakt het niet minder waardevol op de weg naar de toekomst. Ik ben heel benieuwd naar 2019. Zin in nieuwe uitdagingen!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden