Jaren geleden toen ik net uit mijn opleiding kwam gerold, was mijn leven niet zoals ik had verwacht. Ik had het gevoel zelf niet meer de regie te hebben. Ik was bang dat wat ik het liefste wilde, dat dat niet mogelijk zou zijn. En wat ik het liefste wilde, was naar Amerika verhuizen om te gaan trouwen met mijn grote Amerikaanse liefde. Om dat mogelijk te maken moesten we hele procedures doorlopen om te laten zien dat onze relatie “echt” was. En ik was de hele tijd bang. Bang dat ze me zouden weigeren. Bang dat we niet overtuigend genoeg waren. Bang dat ik een fout had gemaakt in de aanvraag. Bang dat ik iets zou doen waardoor ik alles zou verpesten en ik nooit meer het land in zou mogen. Het voelde alsof mijn leven in de handen lag van de mensen die gingen beslissen over mijn aanvraag. En ik moest maar een beetje hulpeloos gaan zitten wachten op een antwoord.

Dat hulpeloos gaan zitten wachten, dat maakte mij niet echt een leuker mens. Ik kwam steeds meer in een bevriezing terecht waardoor ik ook andere dingen niet meer durfde en ik was vooral veel aan het nadenken over wat er allemaal mis kon gaan. Het maakte mij een angstig persoon en dat beïnvloedde mijn leven op alle levensgebieden.

Ik had bovendien geen zin om maanden te moeten wachten op het antwoord of ik het allemaal wel goed had gedaan. En daarbij ondertussen op de rand van een zenuwinzinking te staan. Dus besloot ik om een expert in te schakelen die mij kon vertellen of ik het allemaal goed had begrepen en goed had ingevuld. Kostte me in die tijd een vermogen, maar door haar mee te laten kijken, kreeg ik innerlijke rust en vertrouwen in mezelf terug. En doordat ik in beweging kwam, doordat ik actie ondernam, had ik het gevoel meer controle te hebben over de situatie. Dat zorgde ervoor dat ik uit de bevriezing kwam en minder tijd en aandacht schonk aan mijn angsten.

Het nemen van actie, creëerde beweging in mijn leven. De dingen die ik steeds voor me uit had geschoven, en als een grote donderwolk boven mijn hoofd hingen, ging ik weer oppakken. Dat gaf een gevoel van voldoening en bracht me succeservaringen die de beweging in mijn leven in stand hield. Ik had de regie terug.

Er is weinig vervelender dan het gevoel hebben dat een ander over jouw leven gaat beslissen. Maar dat betekent niet dat jij machteloos bent. Dat je alleen maar kunt afwachten. Juist door te gaan doen wat je kunt, hoe klein dat ook is of lijkt te zijn, ga je bouwen aan het vertrouwen in jezelf en het vertrouwen in een positieve uitkomst.

“Anything you fear and don’t do, controls you”

Angst is een sterke emotie en kan een grote impact op je leven hebben. Het kan je tegenhouden om iets te doen wat belangrijk is en je tegenhouden om iets onder de ogen te komen. Het kan jouw groei als mens enorm in de weg zitten. Maar jij kunt kiezen of je angst de baas laat zijn over jou, of dat jij de baas gaat zijn over jouw angst. Het verschil tussen deze twee is de mate waarin je ondanks de angst toch actie onderneemt. De mate waarin je die stappen buiten je comfortzone gaat zetten, ook al is het eng en spannend. Ook al kun je mislukken.

Want alles wat je niet doet omdat je bang bent, omdat je angst voelt, omdat het eng is, heeft controle over jou. En hoe minder controle jij ervaart, des te minder geloof je hebt dat jij jouw leven op jouw manier kunt gaan leven. Daardoor ga je minder acties ondernemen die jou wel gaan brengen waar je wilt zijn en blijf je binnen jouw comfortzone, ook al ben je in die comfortzone vooral ongelukkig.

Er zijn dingen waar je weinig of geen invloed op hebt. Maar waar je wel invloed op hebt, is dat wat jij doet en ook op dat wat jij denkt. Want als hoogbegaafde ben je een snelle denker, kun je eindeloos nadenken en de meeste beeldende doemscenario’s bedenken en voor je zien. Juist door actie te ondernemen, al is het maar in de vorm van het maken van een wandeling, ga je die gedachtecirkels doorbreken. Dus kom uit je hoofd en in beweging.

Wat kun je doen?

  • Onderneem actie. Wat voor actie dan ook. Hoe meer je in gedachten blijft verzonken, des te meer macht je jouw angst geeft. Blijf niet hangen in gedachtecirkels en doemdenken en vraag om hulp als je dat nodig hebt. Door te investeren in de kennis en kunde van mensen die jou kunnen helpen, ga je ook meer vertrouwen opbouwen in jezelf en in jouw weg.
  • Doe wat er gedaan moet worden. Ook al is het eng. Ook al ben je bang dat het misgaat. Wanneer je blijft uitstellen van wat belangrijk is, neemt de angst en de onrust alleen maar toe. En als je het eenmaal hebt gedaan, ga je zien dat het eigenlijk allemaal best mee valt.

En laat me onder deze blog weten welke actie jij gaat ondernemen.

Volgende week lees je in deel 4 hoe en waarom je het jezelf wat minder moeilijk moet maken. Ontvang je de wekelijkse HB updates al? Daar kun jij je gratis voor aanmelden. Ontvang je ook meteen gratis mijn ebook over hoogbegaafdheid. Aanmelden kan hier.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden