Trek jij je eigen plan?

Zelf kwam ik er na mijn HBO opleiding achter dat ik heel goed was in het doen van wat er van mij verwacht werd, maar dat het niet helemaal klopte bij mijn beeld over hoe mijn leven zou moeten zijn. Na mijn opleiding waren de duidelijke opdrachten, de dagelijkse structuur en de veilige omgeving ook ineens foetsie. Daar zat ik dan met mijn mooie diploma, al mijn mogelijkheden en zonder enig idee wat de volgende stap moest zijn. Want die gedachte aan een standaard 9-5 baan, die deed mij bijna in paniek raken. Dat paste gewoon echt niet voor mij.

Ik houd niet van functie omschrijvingen, strakke lijntjes waar ik binnen moet blijven en ik ben stronteigenwijs. In één van mijn allereerste baantjes werd ik dan ook ontslagen omdat ik heel hard werkte, maar niet deed wat er op mijn takenlijst stond. Ik wist namelijk veeeeul beter wat er gedaan moest worden. En wat ik deed was echt wel belangrijker dan wat mijn leidinggevende vond dat ik moest gaan doen. Vond hij niet.

Vrijheid, dat is voor mij een krachtig woord. Vrij om te zijn wie je bent en om te gaan doen wat je het liefste doet. Daarom voel ik me snel bekneld als ik word begrenst en als ik een duidelijk afgebakende functie moet gaan vervullen. Ik houd van spelen, van onderzoeken en van observeren wat er gebeurt en wat dat zegt over wat er binnen een organisatie nodig is. Ik blus alleen graag brandjes als ik daarna de oorzaak mag onderzoeken en een toekomstige brand daarmee kan voorkomen.

Het liefste beweeg ik vrij door een organisatie, functieloos en verwachtingsloos. Dat laatste is, wat ik heb gemerkt, nog het meest lastige binnen een organisatie. Begrijp ik ook, want als leidinggevende wil je graag weten wat iemand doet en wat dat concreet gaat opleveren. Het is goed om vooral dat soort werknemers in huis te halen, anders wordt het lastig je bedrijf overeind te houden. Maar wil je als bedrijf innoveren, echte vraagstukken en problemen in je organisatie in kaart brengen en oplossen? Wil je weten waar de bouwfouten, gaten en valkuilen in je bedrijf zitten? Dan kun je weinig met iemand die werkt volgens een functieomschrijving en naar een verwachtingspatroon op gebied van activiteiten en resultaten.

Ik weet dat dit niet alleen voor mij geldt. De afgelopen jaren kom ik veel eigenwijze creatievelingen tegen die op een andere manier willen en kunnen werken. Die juist met hun unieke inzichten een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan bedrijven die zelf niet meer kunnen zien waar ze in zitten. Dat krijg je namelijk als je ergens middenin zit, dan kun je niet zo makkelijk uitstappen om te zien wat er overkoepeld gebeurt en welke cruciale vraagstukken er nog niet op tafel zijn gekomen.

Bedrijven kunnen deze kwaliteiten nog zoveel beter benutten als ze open staan voor nieuwe werkvormen, als ze vertrouwen hebben in hun mensen. En ook als ze de mensen die daar baat bij hebben, de ruimte geven om te gaan onderzoeken, te observeren en door hen verwachtingsloos door de organisatie heen te laten bewegen. Er zijn inmiddels ook al genoeg voorbeelden van bedrijven die daar de vruchten van plukken.

En jij als andersdenkende creatieveling mag veel meer jouw eigen plan gaan trekken

Durf op te staan en te zeggen, ‘ik zie dat anders’. Niet omdat je altijd gelijk hebt of wilt hebben, maar omdat je de vragen wilt stellen die belangrijk zijn om te bepalen wat nu echt belangrijk is. Die ‘waarom’ vragen die voor jou tweede natuur zijn, dat zijn de vragen die leiden tot doorbraken en innovatie. Dat zijn de vragen waarmee bedrijven een next level kunnen bereiken.

Laat je ook niet verleiden om je te passen in een functie die beknellend voelt en waarin geen ruimte is voor wat jou uniek maakt. Dat is zo ontzettend zonde. Het staat je namelijk in de weg om jouw talenten, inzichten en potentieel echt te kunnen benutten. Misschien denk je dat niemand op jouw inzichten zit te wachten, of heb je al een aantal keer gehoord dat je ‘te veel vragen stelt’. Daarom houd je je nu maar een beetje gedeisd. Daarom denk je dat het beter is om maar gewoon te doen wat er van jou gevraagd wordt. Ook al weet je dat het beter, sneller of mooier kan. Nogmaals, zonde. En voor jou ook ontzettend vermoeiend om steeds op de rem te moeten staan.

Er is meer mogelijk dan wat je nu misschien kunt zien. Ga daarom op zoek naar een functie die bij jou past en waarin jij wordt gezien voor de persoon die je bent en de waarde die jij kunt toevoegen. Geef niet op tot je dat hebt gevonden. Of start zelf iets op omdat jij hebt gezien wat de oplossingen zijn voor bepaalde problemen. Wees trots op jouw eigenaardigheden, bijzondere zienswijze en creatieve eigenwijsheid. Trek je eigen plan. Geloof me, dat voelt heel bevrijdend en daardoor kun jij gaan doen waar jij het beste in bent. Dat is toch voor iedereen een win-win?


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden