December vind ik altijd een perfecte maand om te bezinnen. De afsluiting van een jaar gecombineerd met het koudere weer en de donkere dagen geven mij extra motivatie om me even terug te trekken. Ik vind het heerlijk om dan een beetje door het huis te gaan, papiertjes uit te zoeken en te rommelen. Ik laat dan ondertussen mijn gedachten gaan over het afgelopen jaar en de wensen die ik nu nog heb.  

December is bij uitstek een periode om te bezinnen. Om even de leegte te ervaren van een druk jaar en een moment waarop je van jezelf even niets moet en hoeft. Bezinnen gaat vaak gepaard met die leegte, en soms ook met een gebrek aan zin in iets.  

Soms denken mensen dat dit ‘vervelen’ is en soms dat ze die momenten van leegte zoveel mogelijk moeten wegduwen. Maar zie het vooral als een grote interne schoonmaak. Je bereidt je voor op wat komen gaat. Als je de leegte durft te voelen, komt er ontspanning en vanuit die ontspanning weer helderheid. Helderheid over wat je te doen hebt en wat jouw pad is. Je gaat merken dat je vanuit daar weer enthousiast en gemotiveerd in beweging komt.  

Maar laat je die leegte niet toe? Dan draag je continu het oude mee en is er steeds net niet genoeg ruimte om te voelen wat jouw pad is en wat jouw diepste wensen voor het komend jaar gaan zijn. 

Bezinnen gedurende het jaar 

Een tijd van bezinning ontstaat overigens niet alleen aan het einde van een jaar. Je zult merken dat steeds als er iets groots gebeurt in je leven, zoals het afscheid van een dierbare, je wordt opgeroepen om te bezinnen. Hetzelfde geldt als je een doel hebt bereikt waar je een tijd naartoe hebt gewerkt. Dit zijn afrondingen van iets wat belangrijk was voor je. Met bezinning komt dan weer een gevoel van leegte. Iets wat er was, is er nu niet meer. Daar gaat straks iets voor in de plaats komen, maar nu nog niet. 

Veel hoogbegaafden zijn geneigd om hier snel doorheen te willen. Ze nemen dan te weinig tijd om bewust stil te staan bij het afronden van iets of behalen van een succes of een doel, terwijl dit wel heel waardevol is. Stilstaan bij een verlies maakt bijvoorbeeld dat jij je er nog bewuster van bent dat iets belangrijk voor je was en dat het een passend afscheid verdient. Je leert hoe je omgaat met rouw en verdriet en hoe je de leegte opvult met herinneringen. Stap hier niet te snel overheen en denk niet dat je niet mag voelen wat je voelt. We proberen ons gevoel vaak te rationaliseren. Denk aan gedachten als: ‘Ik mag niet laten zien dat ik hiermee zit’, ‘Het slaat nergens op dat ik hier zo emotioneel van word’, ‘Ik moet gewoon doorgaan want er zijn ook ergere dingen’.  

Het is natuurlijk belangrijk dat je niet blijft hangen in vervelende gebeurtenissen. Dat is de andere kant van de balans. Maar geef jezelf wel de tijd om de emoties die er zijn te laten zijn. Huil als je daar behoefte aan hebt. Deel je verdiet met een een dierbare. Schrijf een afscheidsbrief. Wees even boos. En ga daarna met opgeheven hoofd weer verder. 

Stilstaan bij een succes of afronding is net zo goed belangrijk, want het maakt dat jij je ervan bewust maakt dat je iets moois hebt bereikt. Dat jij dit hebt gedaan. Dit draagt bij aan je zelfvertrouwen. Je gaat erkennen dat je tot bepaalde dingen in staat bent. Bovendien voorkom je hiermee dat je wat je doet maar vanzelfsprekend vindt en logisch. Want zelfs al ging het je relatief makkelijk af, je hebt het toch maar mooi gedaan! 

Neem naast het vieren van successen en het verwerken van verlies ook de tijd voor het integreren van leerlessen. Vrijwel alles wat je in het afgelopen jaar hebt meegemaakt heeft je iets kunnen leren. Ga ernaar op zoek en bedenk je wat je kunt doen om de lessen te integreren in je leven. 

Wat kun je doen?  

Als je merkt dat je een bepaalde leegte ervaart, een bepaald verdriet of even niet weet wat je met jezelf aan moet, laat dit er dan zijn. Ga niet forceren en denk niet dat je nu van alles moet gaan doen. Wees ok met het even nergens toe in staat zijn. Wees ok met het toelaten van je verdriet en het voelen van doelloosheid. Je gaat merken dat als je stopt met vechten, je de inzichten vindt die je nodig hebt en de inspiratie weer gaat voelen om in beweging te komen. Dat is de beste voorbereiding die je kunt doen op wat komen gaat. 

Zoek daarnaast andere mensen op waarmee je kunt delen wat je voelt of waar je doorheen gaat. Durf je emoties te laten zien, durf eerlijk te zijn over de leegte of het verdriet dat je ervaart. Je gaat merken dat je niet de enige bent en het versnelt je verwerkingsproces. Kies hiervoor wel iemand die jou kan ondersteunen en niet iemand die jou goedbedoelde adviezen geeft. Je hebt nu juist iemand nodig die niet in oplossingen denkt, maar die gewoon naast je komt zitten en luistert. 

— 

Neem jij genoeg tijd voor bezinnen? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden