Ben jij hoogbegaafd en ga je altijd maar door

Tijd voor bezinnen

Adrienne | Gifted People Bezinnen, Reflecteren 25 Comments

December vind ik altijd een perfecte maand om te bezinnen. De afsluiting van een jaar gecombineerd met het koudere weer en de donkere dagen geven mij extra motivatie om me even terug te trekken. Ik vind het heerlijk om dan een beetje door het huis te gaan, papiertjes uit te zoeken en te rommelen. Ik laat dan ondertussen mijn gedachten gaan over het afgelopen jaar en de wensen die ik nu nog heb.  

December is bij uitstek een periode om te bezinnen. Om even de leegte te ervaren van een druk jaar en een moment waarop je van jezelf even niets moet en hoeft. Bezinnen gaat vaak gepaard met die leegte, en soms ook met een gebrek aan zin in iets.  

Soms denken mensen dat dit ‘vervelen’ is en soms dat ze die momenten van leegte zoveel mogelijk moeten wegduwen. Maar zie het vooral als een grote interne schoonmaak. Je bereidt je voor op wat komen gaat. Als je de leegte durft te voelen, komt er ontspanning en vanuit die ontspanning weer helderheid. Helderheid over wat je te doen hebt en wat jouw pad is. Je gaat merken dat je vanuit daar weer enthousiast en gemotiveerd in beweging komt.  

Maar laat je die leegte niet toe? Dan draag je continu het oude mee en is er steeds net niet genoeg ruimte om te voelen wat jouw pad is en wat jouw diepste wensen voor het komend jaar gaan zijn. 

Bezinnen gedurende het jaar 

Een tijd van bezinning ontstaat overigens niet alleen aan het einde van een jaar. Je zult merken dat steeds als er iets groots gebeurt in je leven, zoals het afscheid van een dierbare, je wordt opgeroepen om te bezinnen. Hetzelfde geldt als je een doel hebt bereikt waar je een tijd naartoe hebt gewerkt. Dit zijn afrondingen van iets wat belangrijk was voor je. Met bezinning komt dan weer een gevoel van leegte. Iets wat er was, is er nu niet meer. Daar gaat straks iets voor in de plaats komen, maar nu nog niet. 

Veel hoogbegaafden zijn geneigd om hier snel doorheen te willen. Ze nemen dan te weinig tijd om bewust stil te staan bij het afronden van iets of behalen van een succes of een doel, terwijl dit wel heel waardevol is. Stilstaan bij een verlies maakt bijvoorbeeld dat jij je er nog bewuster van bent dat iets belangrijk voor je was en dat het een passend afscheid verdient. Je leert hoe je omgaat met rouw en verdriet en hoe je de leegte opvult met herinneringen. Stap hier niet te snel overheen en denk niet dat je niet mag voelen wat je voelt. We proberen ons gevoel vaak te rationaliseren. Denk aan gedachten als: ‘Ik mag niet laten zien dat ik hiermee zit’, ‘Het slaat nergens op dat ik hier zo emotioneel van word’, ‘Ik moet gewoon doorgaan want er zijn ook ergere dingen’.  

Het is natuurlijk belangrijk dat je niet blijft hangen in vervelende gebeurtenissen. Dat is de andere kant van de balans. Maar geef jezelf wel de tijd om de emoties die er zijn te laten zijn. Huil als je daar behoefte aan hebt. Deel je verdiet met een een dierbare. Schrijf een afscheidsbrief. Wees even boos. En ga daarna met opgeheven hoofd weer verder. 

Stilstaan bij een succes of afronding is net zo goed belangrijk, want het maakt dat jij je ervan bewust maakt dat je iets moois hebt bereikt. Dat jij dit hebt gedaan. Dit draagt bij aan je zelfvertrouwen. Je gaat erkennen dat je tot bepaalde dingen in staat bent. Bovendien voorkom je hiermee dat je wat je doet maar vanzelfsprekend vindt en logisch. Want zelfs al ging het je relatief makkelijk af, je hebt het toch maar mooi gedaan! 

Neem naast het vieren van successen en het verwerken van verlies ook de tijd voor het integreren van leerlessen. Vrijwel alles wat je in het afgelopen jaar hebt meegemaakt heeft je iets kunnen leren. Ga ernaar op zoek en bedenk je wat je kunt doen om de lessen te integreren in je leven. 

Wat kun je doen?  

Als je merkt dat je een bepaalde leegte ervaart, een bepaald verdriet of even niet weet wat je met jezelf aan moet, laat dit er dan zijn. Ga niet forceren en denk niet dat je nu van alles moet gaan doen. Wees ok met het even nergens toe in staat zijn. Wees ok met het toelaten van je verdriet en het voelen van doelloosheid. Je gaat merken dat als je stopt met vechten, je de inzichten vindt die je nodig hebt en de inspiratie weer gaat voelen om in beweging te komen. Dat is de beste voorbereiding die je kunt doen op wat komen gaat. 

Zoek daarnaast andere mensen op waarmee je kunt delen wat je voelt of waar je doorheen gaat. Durf je emoties te laten zien, durf eerlijk te zijn over de leegte of het verdriet dat je ervaart. Je gaat merken dat je niet de enige bent en het versnelt je verwerkingsproces. Kies hiervoor wel iemand die jou kan ondersteunen en niet iemand die jou goedbedoelde adviezen geeft. Je hebt nu juist iemand nodig die niet in oplossingen denkt, maar die gewoon naast je komt zitten en luistert. 

— 

Neem jij genoeg tijd voor bezinnen? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Vorige blogVolgende blog

Comments 25

 1. Thx Adrienne om het zo duidelijk te verwoorden, dat helpt dikwijls bij mijn “onthaasten”, ik lees je blog en de commentaren steeds met veel interesse.

  1. Post
   Author
 2. Mooi geschreven Adrienne. Vooral het ‘er laten zijn’, dat geeft zoveel rust in plaats van meteen weer door te hollen. Je inspireert me om idd meer tijd te nemen voor bezinning. Voor mij is mijn geloof daarin ook belangrijk, welke kant wil ik uit en wat is Gods weg voor mij, zijn vragen die me bezig houden.

  1. Post
   Author
 3. Dankjewel!

  Wat een mooi inzicht dat we graag door dingen heen willen rammen. Ik neem afscheid van mijn oude baan (en voor mijn gevoel altijd ‘bestemming’). Steeds weer voel ik die druk om vooral blij te zijn met de keuze en zo snel mogelijk iets anders te zoeken.

  1. Post
   Author

   Dankjewel Iris voor je reactie. Deze maand staat in het teken van bezinnen. Dus ik hoop dat je iets aan de komende blogs hebt om keuzes te maken en te kijken hoe je het komende jaar anders in wilt gaan, dan vooral met minder druk 🙂

 4. Bedankt Adrienne, je blog/mail is perfect qua timing. Nagel op de kop, zeggen ze bij ons.
  Heb je n soort van praatgroep ook?
  We zouden online met ’n paar mensen kunnen samen komen, video chat, om ervaringen te delen?

  Groetjes,
  Angelique

  Typisch voor ons soort zeker!? Beginnen organiseren wanneer we best bezinnen? ??

  1. Post
   Author

   Leuk Angelique dankjewel voor je reactie. We hebben een gratis open groep op Facebook, Gifted People. We hebben ook een gesloten groep dat is alleen voor de members die het Insight programma volgen. Je bent natuurlijk van harte welkom om ook een gratis online masterclass te volgen, hier wordt ook meer uitgelegd over het Insight programma.

 5. Het is voor mij vanzelfsprekend om te bezinnen. Door mijn chronische beperkingen mag ik geen stress en heb ik veel rust nodig. Ik moet er altijd goed bij stilstaan hoe het met me gaat. Dat wil niet zeggen dat ik nooit leegte ervaar. Ik heb ook weleens het gevoel van: op naar de volgende workshop en waarom ook al weer? Waarom wilde ik het ook al weer? Wordt het een sleur? Wordt het niet weer eens tijd voor iets nieuws? Zo lang ik ergens nog een uitdaging in zie, of voldoening om iets voor mijn workshopdeelnemers te betekenen, kan het me voldoende blijven boeien om er (voorlopig) mee door te gaan. Verder heb ik het, ondanks dat ik veel rust nodig heb, heel erg nodig om met verschillende projecten tegelijk bezig te zijn. En om regelmatig een nieuwe stip aan de horizon te zetten. Zo ben ik nu aan het onderzoeken of het mogelijk is om een boek uit te laten geven met mijn kunst en ga ik in een denktank om te onderzoeken of het mogelijk is om in het onderwijs een geïntegreerde plek te geven aan filosofie, kunst en religie, een interdisciplinaire benadering.

  Overigens is mijn geloof essentieel voor mij om geen slachtoffer te zijn van leegte en verdriet. Voor mij is gebed hierbij een belangrijk instrument. In mijn geestelijke leven ervaar ik vaak de vrede, troost, liefde en kracht van God. Ik mag er zijn zoals ik ben. En ik ben niet alleen. Het geeft rust om alle chaos en pijn in mijn leven over te geven en er vrede voor terug te ervaren. Tegelijk voel ik het ook als een soort opdracht om iets met mijn talenten te doen. En daarin kan ik perfectionistisch zijn en mezelf soms voorbij hollen.

  1. Hoi Grady, probeer amazon kindle eens, werkt ook goed. Ik heb vorig jaar mn complex drumboek uitgebracht overal met hen…;) Succes met alles!! Groeten, Jeroen Simons.

  2. Post
   Author
 6. Na een zeer bewogen jaar van Corona, plotseling overlijden van mn gave moeder (n mensenmens) en door achteruitgang van inkomen dreigend dakloos te worden met daarbovenop de zeer irritante bureaucratie/tegenstrijdigheid van veler instanties waarvan de meeste met hun cijferbril kijken met een kokervisie en de beperkingen die daarbij komen. Het moeten verhuizen naar iets kleiners, appartement, terwijl mn levensstijl anders gewend was…Gecombineerd met een tweelingzus die t niet trekt en meer druk op werkgebied, een oude vlam, die dan meedelijden heeft en blijkt dat ze geheimen nooit gedeeld heeft cq bedrog…Dan nog…Het is makkelijk om een slachtofferrol aan te nemen, maar nog ook altijd is er in onszelf een kracht die overzicht biedt, hetzij hoogbegaafdheid,hoogsensitief cq de drive tot groei. Resultaat: je groeit sneller en overziet nog meer na deze ellende en beperkende taferelen. Waarbij je dan denkt: het gaat altijd om t menszijn, het bijdragen aan n groter geheel. Status, geld, het is allemaal leuk, maar we blijven in een beperkte wereld, waar…Altijd bewuste en minder bewuste mensen zullen zijn. Laat vooral de mensen met een hoge functie/macht beseffen dat t allemaal betrekkelijk is, iedereen doet zn ding, laten we vooral het beste en t diepste in onszelf eruit halen en daarmee ook bij anderen. Want een ander zien groeien en bloeien met jouw aandeel telt ook. Het is niet nemen, maar vooral geven…Waarbij er genoeg goede mensen zijn uiteindelijk. Ik wens jou Adrienne en je team en iedereen hier een goed 2021 en veel liefde, gezondheid en een open vizier. De wereld heeft dat echt nodig en t begint bij onszelf…….

  1. Post
   Author

   Gecondoleerd, wat een heftig jaar heb je zo te lezen achter de rug Jeroen… Mocht het iets voor je zijn, je bent ook altijd welkom om de open Facebook groep van Gifted People te volgen. Hierin worden dagelijks 2 qoutes gedeeld die je hopelijk kunnen inspireren maar ook waar gezamelijk op gereageerd kan worden. Ik hoop dat het jaar 2021 een beter jaar voor je wordt, waarin je een nieuwe start kunt maken en met rust je leven kunt leiden op jouw voorwaarden.

 7. Helemaal eens met de eerdere schrijvers. En bezinning is lastig, zeker als je veel meemaakt en dus al moet verwerken. Laat staan dat ik de tijd en ruimte volledig kan voelen om dan te bezinnen en te leren van wat geweest is, maar we proberen het wel. Al is het maar ruimte maken voor de toekomst door leeg te worden

  1. Post
   Author
 8. Hallo Adrienne,dank dat jij er bent! Je timing is perfect,net na een paar dagen van totale chaos…door ruimte niet te accepteren en emoties te onderdrukken of er doorheen te duwen…zodat ze geplet raken en zo onherkenbaar worden hihi en dan doen of ze niet bestaan. Accepteren en één zijn met wat er is en wat er door ons geleefd dient te worden,dank voor je herinnering! Heb een hele fijne tijd van bezinning,liefs van Mette.

  1. Post
   Author

   Heftig Mette, wat naar dat je in deze situatie zit. Ik hoop dat je steun aan de blogs hebt om te kunnen bezinnen, komende weken staat ook in het teken om jouw bewust te maken wat echt belangrijk voor je is. Mochten wij van Gifted People je ergens mee kunnen helpen, neem dan gerust contact met ons op.

 9. Dag Adrienne,
  Vanuit bezinning alvast dit: het is geweldig wat je doet!
  Je blogs zijn persoonlijk en herkenbaar en zo goed geschreven dat ik er telkens tijd voor maak. Al is het maar om gewoon telkens opnieuw de rijkdom te voelen van gedeeldheid.
  Ik weet zeker dat het veel betekent voor anderen, zeker als je nog maar recent ‘ontdekt’ hebt wie je bent en je mogelijks nog vaak eenzaam en onbegrepen voelt. Je helpt mensen op weg om zich vrij te voelen in verbondenheid, en verbonden in vrijheid. En dat is heerlijk!
  We kunnen zo veel betekenen voor elkaar en het vraagt enkel (h)erkenning…
  Fijne december-bezinningsmaand en doe zo verder,
  Ruth

   1. Post
    Author
   1. Post
    Author
  1. Post
   Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *