Iedere dag behaal je kleine successen. De vraag is alleen, sta jij er bij stil? Vier jij jouw overwinningen?

Als hoogbegaafde ben je snel geneigd om veel af te doen als vanzelfsprekend ‘dat kan toch iedereen’, ‘dat is toch normaal dat ik dat doe/kan’. En zo laat je dagelijkse succesmomenten ongevierd voorbij gaan. Zonde! Want vieren is leuk, en het motiveert om door te gaan. Als je alleen maar hard aan het werk bent en niet de tijd neemt om bewust te worden van alles wat er goed gaat, dan gaan de mooiste dingen aan je voorbij.

Vieren geeft plezier. En plezier, daar wil je natuurlijk meer van. Dus als jij investeert in het dagelijks de tijd nemen om stil te staan bij de dingen die goed gaan, dan ervaar je meer plezier in je leven. Bovendien werkt het positief op jouw zelfvertrouwen. Dat is voor jou als hoogbegaafde natuurlijk een groot pluspunt. Want waarschijnlijk herken je wel bij jezelf dat je vooral geneigd bent om jouw succeservaringen te ontlenen aan de hele moeilijke taken. De dingen waar je ontzettend hard aan hebt gewerkt, waar je bloed, zweet en tranen in hebt gestopt. Als je daarnaast ook nog een echte perfectionist bent (zoals ik!) dan is het bovendien alleen een succes als het allemaal perfect ging. Dan houd je inderdaad niet veel ‘successen’ over. Maar…

Succes hoeft niet groots te zijn. Een succes, een overwinning, is ook dat je vandaag uit je bed bent gekomen (zeker als het moeilijk was). Een succes is ook dat je vandaag een taak hebt volbracht waar je tegenop zag. Een succes is ook dat je de tijd hebt genomen om stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Een succes is dat je vandaag iets voor een ander hebt kunnen betekenen, hoe klein het ook was. Een succes is dat je jezelf hebt vergeven nadat je iets hebt gedaan wat niet handig was. En een succes is ook dat jij je vandaag iets beter voelde dan gister. Succes is alles wat jij denkt, voelt en doet dat bijdraagt aan jouw groei.

Raad eens wat in dat licht dan ook een succes is: fouten maken! Want als je iets niet goed doet, als je niet voldoet aan de verwachtingen van jezelf of van een ander, dan heb je een heleboel geleerd! En leren betekent groei. Vier daarom de momenten dat het niet ging zoals je had gehoopt. Want dat zijn vaak de belangrijkste lessen in je leven. Vier ook de momenten dat jij je realiseert dat je daardoor precies kreeg wat je nodig had, ook al voelde het op dat moment nog niet zo. Voor het geval je het nog niet door hebt: vier gewoon alles wat het vieren waard is!

En beloon jezelf. Of het nou het volbrengen van een taak is, of jezelf ergens naar toe slepen waar je eigenlijk geen zin in hebt, maar wat wel belangrijk voor je is. Beloon jezelf met iets dat voor jou waarde heeft en wat het makkelijker maakt om te beginnen. Een passende beloning zorgt ervoor dat jij, ongeacht de uitkomst van wat je doet, gemotiveerd op weg gaat en blijft. Want je hebt sowieso iets om al naar uit te kijken. Bovendien neem je meteen de spanning weg van het moeten presteren. Jouw beloning wacht omdat je het deed; het gaat om het proces, niet het resultaat.

De belangrijkste les van vandaag: jouw leven is jouw feestje! Vergeet niet om de slingers op te hangen, de ballonnen op te blazen en je stoel te versieren. Want dat maakt jou dag al meteen een stuk beter. 


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden