Als hoogbegaafde ben je in veel opzichten anders en intenser. Deze twee versterken elkaar. Je valt op als je intenser bent en mensen kunnen je hier nog weleens op gaan wijzen. Je zult dan ook niet de eerste zijn die zich herkent in hoogbegaafdheid en te horen krijgt: 

Je bent te dominant.  

Je bent te aanwezig.  

Je bent te gevoelig.  

Je bent te druk.  

Je bent te emotioneel.  

Je bent te kritisch 

Je bent te betweterig. 

Je bent te perfectionistisch.  

Je bent te enthousiast. 

Je bent te moeilijk. 

Je bent te ambitieus. 

Je bent te snel. 

Je bent te…  

Het lastige hiervan is dat je, zeker als het je vaak op jonge leeftijd is verteld, kunt gaan denken dat je dan maar minder ‘te’ moet zijn. Je vlakt als het ware een deel van jezelf af. Je doet wat minder aanwezig, je deelt wat minder van wat je voelt, je zegt wat minder vaak welke verbeteringen je ziet. En dat zijn juist de dingen waar jij uniek in bent en een unieke bijdrage mee kunt leveren.  

Omring jezelf met de juiste mensen 

De mate waarin je jouw ‘te’s’ kunt inzetten, is voor een groot deel afhankelijk van jouw omgeving. Een omgeving die dingen graag houdt zoals ze zijn, zullen jou sneller als een beetje ‘te’ ervaren. Bijvoorbeeld omdat jij kritisch bent en ideeën hebt over hoe het ook kan. In een omgeving met mensen die goed ook gewoon goed genoeg vinden, kun jij aangesproken worden op het feit dat jij te veel wilt en dat je te veel naar het hoogst haalbare streeft.  

Wanneer jij in een omgeving functioneert die bij jou aansluit, zul je veel minder vaak of misschien zelfs niet negatief worden aangesproken op je ‘te’s’. Als het goed is, word je er zelfs om gewaardeerd: ‘Wat fijn dat jij zo kritisch bent, daardoor wordt wat we doen nog beter’, ‘Wat fijn dat jij zo ambitieus bent, dat heeft een positieve invloed op de rest’, ‘Wat fijn dat jij zo enthousiast bent, dat werkt aanstekelijk op ons’. 

Wat kun je doen?  

Weet voor jezelf waar jij een beetje ‘te’ in bent, en kijk in welke omgevingen mensen daar positief op reageren en in welke omgevingen mensen dat moeilijk vinden. Op basis hiervan kun je herkennen wat voor soort omgevingen bij jou passen en wat kenmerkend is voor omgevingen die jouw ‘te’s’ maar lastig vinden. 

Streef ernaar om alleen in omgevingen te zijn waar jouw ‘te’s’ op waarde worden geschat. Dus niet omgevingen die jouw ‘te’s’ slechts toleren, maar omgevingen die jouw ‘te’s’ waarderen. Dan kun je ook het meeste uit jouw ‘te’s’ gaan halen.  

— 

Waar ben je weleens ‘te’ in genoemd? En hoe zet je deze ‘te’s’ nu in? Laat je het weten onder deze blog? 

— 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

 

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden