Als hoogbegaafde is het een mooie gave dat je diep kunt nadenken. Je kunt informatie afwegen, overwegen, analyseren en op basis van verschillende informatie tot nieuwe conclusies komen. Je kunt ook vanuit verschillende perspectieven bekijken en per perspectief weer op andere antwoorden of werkwijzen komen.
Allemaal leuk en aardig, maar soms kan het ook in de weg zitten. Soms denk je dan te ver en te diep over iets na waardoor het je belemmert om actie te ondernemen. En soms kun je jezelf er een beetje gek mee maken.
100 vervolgvragen
Kenmerkend voor hoogbegaafden is bijvoorbeeld dat je bovengemiddeld meer vragen terug hebt. Denk aan de situatie waarin iemand jou vraagt: ‘Heb je zin om met ons iets leuks te doen?’ In plaats van dat je denkt ‘Ja, leuk’, is de kans groot dat je dan denkt:
‘Wanneer gaan we precies iets doen?’
‘Wie is we? Wie gaan er allemaal mee dan?’
‘Ken ik al deze mensen?’
‘Vind ik dit fijne menen?’
‘Moet ik mee, of kan ik nee zeggen?’
‘Wat gaan we precies doen?’
‘Kan ik eerder weggaan als ik het niet leuk vind?’
’Wat moet ik daarvoor meenemen?’
‘Wat moet ik dan aantrekken?’
‘Wat trekt de rest aan?’
‘etc…’
Als er te veel onbekende factoren zijn, kun je misschien zelfs besluiten om niet mee te gaan. Soms gaat dat samen met de angst dat je misschien iets doet wat niet goed is. Dat je bijvoorbeeld de verkeerde kleren aantrekt. Of de angst dat je iets gaat doen wat je niet kunt en dat je daardoor afgaat en dat mensen je uitlachen. Niet weten wat je gaat doen, maakt het namelijk onmogelijk om jezelf hierop voor te bereiden. Hieronder ligt vaak ook de angst voor afwijzing en een verlangen naar controle.
Op gebied van werk kun je er tegenaan lopen dat je baas iets vraagt en dat jij vervolgens 100 vervolgvragen hebt omdat je meerdere mogelijkheden kunt zien om de opdracht uit te voeren. Als het niet duidelijk is wat er precies van je verwacht wordt, kun je hier heel onrustig van worden.
100 beren op de weg
Naast de 100 vervolgvragen, zie je ook al snel beren op de weg. Je kunt al tien stappen verder denken en daardoor tot de conclusie komen dat iets wat je wilt niet kan, dat het (te) moeilijk gaat zijn, of dat het misschien gaat mislukken. Als gevolg gooi je dan de handdoek in de ring voordat je goed en wel begonnen bent.
Het lastige van de gave van het vooruitdenken en het vooruitzien, is dat ons brein nog niet de factoren mee kan nemen die wel op ons pad gaan komen, maar die nu nog niet zichtbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een mooi idee hebben, dat gaan uitdenken en dan tot de conclusie komen dat je er het geld en de tijd niet voor hebt.
Maar als je toch in beweging komt, zul je ontdekken dat je onderweg andere mensen gaat ontmoeten die jou kunnen helpen. Sommige zullen een financiële bijdrage leveren. Sommige vinden jouw idee zo leuk dat ze je komen helpen. Soms ontstaan er ineens mogelijkheden die er eerst niet waren en kom je zelf tot creatieve oplossingen. Al deze dingen kun je nu nog niet zien of voorspellen, maar maken jouw idee dan ineens wel levensvatbaar.
Wat kun je doen?
Erken de mooie gave van het denken, maar ook de beperkingen en valkuilen. Voorkom dat je jezelf gek maakt door te veel te denken en kies ervoor om al sneller in beweging te komen. In beweging vind je antwoorden die je in je hoofd niet gaat vinden.
Natuurlijk is het wel goed om je voor te bereiden. Om even de tijd te nemen ergens over na te denken. Dat voorkomt dat je in zeven sloten tegelijk loopt of richtingloos op pad gaat.
De nuance die je hier dan ook in kunt maken is dat je nadenkt over de stap die je nu al kunt zetten en over de stappen die je verwacht te gaan zetten. Vervolgens onderzoek je, wat deze stappen mee kunnen brengen. Daarna denk je na over hoe jij jezelf hierop kunt voorbereiden. En als het antwoord is dat je dat nog niet weet, weet dan dat je het antwoord onderweg gaat vinden.
—
Blijf jij soms te veel hangen in het denken? Laat je het weten onder deze blog?
—
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.