Snel denken, snel zien wat er nodig is en snel willen gaan, kan heel waardevol zijn voor jou en de mensen om je heen. Het kan ook een grote valkuil meebrengen, namelijk dat je te snel wilt en gaat voor jezelf.

Misschien herken je wel dat je in je hoofd iets al helemaal hebt uitgedacht en dat je helemaal voor je ziet hoe iets moet zijn en worden. Alleen dan moet het ook nog allemaal gedaan of gemaakt worden. Terwijl jij er eigenlijk al klaar mee bent, want in jouw hoofd is het er al. Tegelijkertijd kun je ongeduldig worden omdat de realisatie van jouw idee voor jou veel te langzaam gaat. Of je kunt een te hoge verwachting neerleggen voor jezelf over wanneer het af moet zijn.

Wat we vaak zien bij hoogbegaafden is dat ze geen onrealistische grote plannen, ideeën en ambities hebben, maar wel onrealistische tijdsinschattingen. En daardoor lijkt het ineens of plannen, ideeën en ambities onrealistisch zijn. Want als jij hebt bedacht dat iets maximaal een jaar gaat kosten, dan is het best teleurstellend als je na een jaar nog niet eens op een kwart bent. En dan ga jij twijfelen of datgene wat jij wilt wel kan.

Jezelf niet over de kop werken

Als gevolg haak je dan af omdat je het vertrouwen erin verliest dat wat jij wilt mogelijk is. Of je gaat juist harder werken. Je gaat jezelf een beetje opjagen omdat je in jouw ogen niet snel genoeg gaat.

Je schrapt dan ook vaak bepaalde onderdelen in je leven die wel belangrijk zijn, maar die je tijdelijk ondergeschikt maakt. Je slaapt bijvoorbeeld iets minder. Je gaat minder vaak op stap met vrienden. Je besteedt iets minder aandacht aan je partner en je neemt iets minder vaak alleen-tijd. Daardoor kun je veel geven en meters maken, maar loop je ook op energieniveau leeg. Je bent namelijk geen machine die altijd maar door kan gaan. Probeer je dit wel, dan kom je uiteindelijk terecht in een oververmoeidheid en soms zelfs in een burn-out. En als je op dat punt aanbelandt, komt al je harde werk tot stilstand.

De mindset van er tijd voor nemen

Het is goed om scherp te houden dat hoe groter je plan of idee is, des te moeilijker het is om een goede tijdsinschatting te maken. Je kunt iets in je hoofd nog zo snel hebben bedacht, maar sommige dingen hebben echt tijd nodig.

Om te voorkomen dat je teleurgesteld raakt of jezelf gaat opjagen is het slim om een andere mindset aan te nemen. In plaats van dat je zo snel mogelijk iets wilt realiseren, stel je voor jezelf momenten vast waarop je eraan gaat werken. In plaats van: ‘Dit moet volgende week af zijn’, stel je vast: ‘Ik ga hier de komende week elke dag aan werken op dit tijdstip’.

Zorg er vervolgens voor dat je hier elke dag ook de tijd voor maakt zodat je een voldaan gevoel overhoudt aan de dag: je hebt vandaag gedaan wat je kon. Je hoeft trouwens niet dagelijks twee uur bezig te zijn, als je maar tien minuten beschikbaar hebt, ga er dan tien minuten mee bezig. Onderschat niet wat je daar al mee kunt doen.

Wat kun je doen?

Herken bij jezelf het snel kunnen uitwerken van ideeën en de eventuele overtuiging dat het gister al gedaan had moeten zijn. En onderzoek wat dat voor jou meebrengt: haak je af of ga je in overdrive? Weet in ieder geval dat jouw plannen en ideeën mogelijk zijn, maar dat het soms iets langer duurt dan je had verwacht. Geniet daarom ook van het ermee bezig zijn. Het gaat niet alleen om het bereiken van wat je wilt, maar ook van de reis ernaartoe.

Weet dat het soms lastig in te schatten is hoe lang je ergens mee bezig gaat zijn. Zeker als je iets nieuws bedenkt wat er nog niet is of wat nog niet eerder gedaan is. Natuurlijk kun je wel een inschatting maken, een indicatie. Maar pin jezelf hier niet op vast. Zeker in het creatieve proces loopt alles vaak toch anders. Bovendien is het leven zelf ook niet te voorspellen. Soms gebeurt er iets waar je toch echt op moet reageren en dan kun je simpelweg even niet werken aan jouw mooie idee of plan. Bereid je voor op deze situaties en zorg dat je het zo voor jezelf regelt dat je daarna weer verder gaat met jouw plan.

Ga jij soms te snel voor jezelf? Laat je het weten onder deze blog?

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden