Ik kan oprecht genieten van iets dat precies is zoals ik het voor me had gezien. Dat is in mijn ogen perfectie. Ik houd ervan dat iets tot in de puntjes verzorgd is. In vroegere werksituaties kon ik me daarom extreem ergeren als ik iets kreeg toegestuurd wat er niet uitzag. Waar geen extra aandacht aan was gegeven. Ik kon het dan ook echt niet lezen en moest het eerst netjes maken voordat ik ermee aan de slag kon gaan. Dat heb ik trouwens nog steeds. Gelukkig krijg ik nu weinig toegestuurd wat er niet uitziet.  

Onder mijn perfectie lag over het algemeen een positieve drijfveer: dingen mooier maken. Dingen speciaal maken. Daardoor leverde ik zelf ook bovengemiddelde prestaties. Daardoor was wat ik opleverde aan alle kanten mooi gemaakt. Van de kleinste details tot de grootste grote lijnen. Daar haalde ik enorm veel plezier en voldoening uit. 

Maar perfectie kwam voor mij ook in de vorm dat ik ergens urenlang mee bezig kon zijn terwijl het een klusje van vijf minuten hoorde te zijn. Daardoor kwam ik soms in tijdnood of in de knoei met andere projecten die ook mijn aandacht nodig hadden. 

De kaders voor perfectie 

Als hoogbegaafde valt het je eerder op als er ergens een fout in zit. Als er iets niet klopt. Bij sommige dingen is dat handig en goed. Als je bijvoorbeeld een voorstel indient bij je baas, dan is het fijn als dat er goed uitziet. Het draagt positief bij als je een prototype maakt dat er gelikt uitziet. De kans dat mensen dan positief reageren is groter. 

Bij andere dingen is het onnodig. Als jij bijvoorbeeld een Excelbestand moet aanleveren wat je collega gebruikt om cijfers uit te kopiëren, dan is het heel onnodig om een halve dag bezig te zijn met het kleurgebruik van dat Excelsheet. Dan heb je je waardevolle tijd niet heel goed benut. 

Om de positieve kanten van perfectionisme te kunnen benutten is het belangrijk dat je voor jezelf kaders hebt. Dat je bepaalt welke dingen belangrijk genoeg zijn om extra aandacht aan te geven en dat je bepaalt wanneer het klaar is. Wanneer het goed genoeg is. Als je deze kaders voor jezelf helder hebt, wordt het makkelijker hiertussen te bewegen. 

De juiste drijfveren van perfectie 

Als je herkenning vindt in het perfectionisme, dan is er nog een extra onderzoek wat je mag doen. Het is namelijk belangrijk dat je de juiste drijfveren hebt voor perfectie. Sommige drijfveren zijn namelijk negatief geladen en kosten je veel energie. Ze dragen bovendien negatief bij aan je zelfvertrouwen.  

Zoals eerder benoemd is een drijfveer voor mijn perfectionisme: dingen mooier maken. Dit heeft een positieve ondergrond. Een negatieve ondergrond kan zijn de overtuiging: ‘Ik ben alleen goed als ik perfect ben en doe’. Als je deze laatste overtuiging hebt, loop je het risico dat je altijd achter je eigen staart blijft aanlopen. Dat je nooit tevreden bent met wat je hebt gedaan. Het wordt dan heel moeilijk om perfectionisme op een goede manier in te zetten.  

Het is belangrijk dat je dan met deze negatieve ondergrond aan de slag gaat. Onderzoek je onderliggende overtuigingen en buig deze om naar: ‘Ik ben al goed genoeg’. ‘Ik ben al waardevol’. Want dat ben je, zonder twijfel. 

Wat kun je doen? 

Onthoud dat perfectionisme niet altijd negatief is, het ligt eraan hoe je het inzet. Zorg dat je helder hebt wat belangrijk voor je is. Welke dingen verdienen het om extra aandacht van je te krijgen? Zet daar je perfectionisme juist meer voor in. Gebruik het om net dat beetje extra te kunnen leveren.  

Onderzoek wat voor jou de achtergrond is voor je perfectionisme. Wat haal je eruit als je streeft naar perfectie? Wat haal je eruit als iets wordt zoals je het voor je had gezien? En wat kost het je om dat te bereiken? Hoeveel lever je in op gebied van tijd, energie en je gemoedstoestand als je probeert jouw ideaalbeeld te realiseren? Maak daar de balans van op. Staat het in verhouding met elkaar? 

— 

Streef jij te veel naar perfectie? Wat ligt er voor jou onder? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden