Stilstaan bij successen

Ik houd van complimenten geven. Ik kan er oprecht van genieten als iemand een doel heeft behaald of een belangrijke actie heeft afgerond. Omgekeerd ben ik daarin voor mezelf veel harder. Ik kan ergens een jaar naartoe hebben gewerkt met bloed, zweet en tranen en dan na afronding denken: ‘Oké, klaar. Tijd voor het volgende doel’. Ik realiseerde me een paar jaar terug dat ik mezelf daarmee iets heel belangrijks ontnam: het plezier van successen vieren.  

Nog steeds blijft stilstaan en vieren van successen iets wat niet van nature komt voor mij. Ik ben het type: ‘Done, en door’. Ik heb bovendien veel plezier in het ergens naartoe werken. Als het dan is afgerond, vind ik dat soms juist heel jammer. Het voelt eerder als het einde van een mooie tijd. Niet per se alsof ik iets bereikt heb. 

Daarom voelde het voor mij extra belangrijk om de afronding van mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’, niet zomaar voorbij te laten gaan. Ik wilde echt de tijd nemen om stil te staan bij het werk dat ik erin heb gestopt. Mijn ziel en zaligheid. Ik wil steeds heel bewust zijn van de opmerkingen van anderen zoals ‘Wat knap’ en ‘Wat een mooi boek’. Dit keer niet antwoorden met: ‘Iedereen kan toch een boek schrijven? Je moet er alleen tijd voor maken’, of ‘Ik heb ook wel veel hulp gehad’. Want ik ben echt wel supertrots dat mijn boek er nu is. Dankbaar. En ik wil het vieren op een manier die klopt voor mij met de mensen waar ik om geef en die een bijdrage hebben geleverd. Precies op de manier zoals ik vooraf al besloten had (al gooide Corona een paar dingen in de war ;).  

Vier de kleine dingen 

Als hoogbegaafde houd je vooral van het complexe, het ingewikkelde, het uitdagende. Hoe moeilijker iets is, hoe meer je het kunt voelen als een succes als je het afgerond hebt. Maar sommige dingen lijken voor jou relatief makkelijk en zijn voor anderen helemaal niet zo makkelijk. Als ze je daar complimenten voor geven, doe je jezelf tekort als je dan reageert met ‘Dat kan toch iedereen?’ Of ‘Zoveel werk was het niet hoor.’  

Het draagt daarnaast positief bij aan hoe jij je over jezelf voelt als je leert ook die complimenten te erkennen en te herkennen. Als je er even bewust bij stilstaat, even voelt wat het met je doet. Het draagt positief bij aan je motivatie en aan je zelfvertrouwen als je ook de kleine dingen viert. Als je dagelijks de tijd neemt om je (kleine) successen van de dag door te nemen. Dan ga je namelijk zien dat je best veel te vieren hebt.  

Zachter zijn betekent in deze context dat je complimenten kunt ontvangen en trots kunt zijn als je kleine acties, projecten of doelen hebt afgerond. Dat je loslaat aan wat voor jou vanzelfsprekend voelt en gaat erkennen dat er dingen zijn die jij gewoon heel goed kunt. Daardoor leer je jezelf ook beter kennen. Daar waar anderen jou om waarderen zegt iets over jouw bedrevenheid, jouw unieke gaven.  

Wat kun je doen? 

Neem aan het einde van elke dag de tijd om na te denken over de successen van die dag. Klein en groot. Schrijf ze op in een notitieboekje. Schrijf ook de complimenten op die je hebt ontvangen. Deze geven je inzicht in waar jouw kwaliteiten liggen. Sta hier vervolgens een moment bewust bij stil. Leer om trots te zijn op jezelf. Ook als het gevoelsmatig kleine dingen zijn, weet dat de kleine dingen bij elkaar opgeteld grote dingen worden.  

Maak voor jezelf daarnaast een lijst met grotere doelen en wensen en bepaal hoe je het gaat vieren als je deze behaald: Hoe en met wie? Houd jezelf eraan om dit ook te vieren. Vraag eventueel anderen om je hiermee te helpen, om je accountable te houden. Zeker als het vieren van successen niet van nature komt is het goed om dit vooraf al te bepalen en er anderen bij te betrekken. Je gaat merken dat je steeds meer plezier krijgt in het vieren van je successen. 

— 

Erken jij je eigen successen genoeg? Wat is jouw grootste succes/overwinning van deze week? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden