Start het jaar met zelfkennis

Start het jaar met zelfkennis

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid, Anders zijn, Zelfkennis 33 Comments

Als er iets is wat ik het vorige jaar veel gezegd heb, dan is het dat alles begint met zelfkennis. En zo wil ik ook dit jaar weer beginnen. Want hoe beter jij jezelf dit jaar leert kennen, des te makkelijker alles in jouw leven wordt. Weten wie je bent, wat je nodig hebt en wat je wilt, brengt ook nog eens veel meer rust mee. Keuzes worden namelijk ineens heel logisch in plaats van een eindeloze strijd. Je kunt beter jouw unieke gaven inzetten in plaats van steeds de valkuilen tegen te komen. Jezelf kennen is de voorbode van het kunnen inrichten van een leven dat bij jou past op al jouw levensgebieden. Van werk tot relaties tot gezondheid en financiën.  

Wanneer je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, is het daarbij belangrijk dat jij jezelf ook vooral op dat vlak en vanuit dat uitgangspunt leert kennen. Dat je begrijpt wat hoogbegaafdheid voor jou betekent. Ook als je nu nog twijfelt over hoogbegaafdheid. Daarom gaan we het de komende blogs hebben over waar hoogbegaafdheid uit bestaat en wat dit met zich meebrengt. Zodat je dit kunt toevoegen aan de zelfkennis die je tot nu toe al hebt opgedaan. Sommige dingen weet je misschien al, heb je al over jezelf ontdekt. Kijk dan of je het ook een passende plek in jouw leven hebt kunnen geven. Vraag niet ‘weet ik dit al?’ maar vraag ‘wat kan ik hier nog in verbeteren?’ Zelfkennis is namelijk een doorlopend proces. Een proces waarbij je steeds weer een laag dieper kunt gaan. Steeds meer tot jouw eigen essentie kunt komen, zodat je vanuit daar vervolgens weer de juiste stappen voor jou kunt gaan zetten en jouw unieke gaven kunt gaan inzetten. Herken je hoogbegaafdheid bij anderen of vermoed je dat je eigen kinderen hoogbegaafd zijn?

Het AIS model over hoogbegaafdheid 

De afgelopen jaren hebben we bij Gifted People met veel hoogbegaafden gewerkt en terugkerend gezien welke eigenschappen hoogbegaafdheid met zich meebrengen. Tegelijkertijd is er ook heel veel diversiteit onder hoogbegaafden. Daarom is bijvoorbeeld een simpel checklistje niet handig. Als hoogbegaafde vind je namelijk niet in alle deelkenmerken herkenning. Maar er zijn wel hoofdkenmerken. Deze kenmerken hebben we samengevoegd in het AIS-model waarbij we hoogbegaafdheid zien als een optelling van de drie hoofdkenmerken: anders, intens en snel. 

Anders 

Het kenmerk anders omvat het gevoel dat je anders in de wereld staat. Soms een beetje alsof je een alien bent, waarbij je jezelf wel goed genoeg kunt vermommen om mee te kunnen komen, maar toch steeds het gevoel hebt dat je er net niet helemaal bij hoort. In het verlengde hiervan zie je, denk je en doe je ook anders dan veel mensen om je heen. Als gevolg ontstaat zelftwijfel en wordt onderpresteren en faalangst in de hand gewerkt. Het brengt vaak ook een gevoel van eenzaamheid mee omdat je weinig mensen om je heen hebt waarmee je echt die diepere connectie kunt aangaan. Je kunt het dan wel leuk hebben met mensen, maar tegelijkertijd voelen dat er iets mist. 

Intens 

Het tweede kenmerk, intens, brengt een aantal elementen mee. Zo brengt het mee dat je intenser bent in het waarnemen van prikkels. Je hebt een diepere prikkelverwerking die ervoor kan zorgen dat je bovengemiddeld veel prikkels kunt ervaren. Dit heeft een mooie kant in de zin dat je de subtiliteiten in het leven kunt zien; dat wat anderen ontgaat. Maar het brengt ook mee dat je sneller overprikkeld kunt raken. Het brengt daarnaast mee dat je jezelf ergens intensief in kunt verliezen als het je interesse heeft, en dat je op standje 200% ergens voor gaat waardoor je jezelf kunt uitputten. Als laatste kun je voor anderen af en toe ook een beetje “te” zijn. Bijvoorbeeld te druk, te gevoelig of te kritisch. Dat kan ertoe leiden dat je jezelf uiteindelijk maar wat meer gaat inhouden omdat je het idee krijgt dat anderen het niet fijn vinden als jij helemaal jezelf bent.  

Snel 

Het laatste kenmerk; snel, kan gezien worden als een grenslijn tussen hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid. Daar waar HSP’ers zich ook kunnen herkennen in de eerste twee kenmerken, onderscheidt het kenmerk snel zich door een aantal elementen. Hierbij kun je denken aan het voorlopen in de ontwikkeling, het sterke analytisch vermogen, het snelle denken en het vaak al tien stappen voorlopen op de mensen om je heen. Met name de bovengemiddelde intelligentie (IQ>130) kan worden gezien als grenslijn. Een belangrijke kanttekening is wel dat intelligentie alleen nog niet hoogbegaafd maakt en dat een bovengemiddelde intelligentie niet altijd als dusdanig opvalt. Het gaat daarom echt om de combinatie van anders, intens en snel.  

Hoe weet ik of ik hoogbegaafd ben? 

Sommige mensen weten al op jonge leeftijd dat ze hoogbegaafd zijn, anderen botsen pas op latere leeftijd tegen hoogbegaafdheid aan. Wanneer je op latere leeftijd het zoekproces ingaat, komen er regelmatig extra twijfels en vragen mee. Kan ik wel hoogbegaafd zijn? Ben ik wel slim genoeg? Moet ik een diagnose laten stellen? En er komt soms ook een stuk ongeloof en schaamte bij kijken.  

Ons advies is in deze gevallen altijd om te gaan onderzoeken wat hoogbegaafdheid voor jou betekent. Nog even los van het label of het officieel laten vaststellen. Overigens spreken we over vaststellen omdat hoogbegaafdheid geen stoornis is en er daarom ook geen diagnose wordt gedaan. Maar dat terzijde. Wees vooral nieuwsgierig naar wat je over jezelf kunt leren. Lees er zoveel mogelijk over. Onderzoek en praat er over met mensen. Als je er herkenning in vindt, dan gaat het er uiteindelijk niet zozeer om of het ergens officieel zwart op wit staat. Het gaat erom dat jij het kunt gebruiken om jouw leven en werk passender in te richten. Om jezelf beter te begrijpen en om jouw plek in deze wereld beter te kunnen invullen.  

In de komende thema’s en blogs zullen we deze drie hoofdkenmerken verder gaan uitdiepen en verduidelijken aan de hand van voorbeelden en ervaringen. Voor nu een vraag aan jou, hoe ben jij terecht gekomen bij hoogbegaafdheid en waar herken jij jezelf het meest in? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat e-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 33

 1. Ik heb me altijd anders gevoeld en daarom gedacht dat ik dom was. Werd vaak niet begrepen en was/ben te intens, kritisch en gevoelig voor mijn omgeving. Toen ik ernstig ziek werd en last had van angst ben ik bij een klinisch psycholoog terecht gekomen. Die heeft mij getest en daaruit bleek dat ik HB ben. Meer dan bovengemiddeld. Hij zei dat ik alles kan studeren wat ik wil, maar door faalangst en onzekerheid en perfectionisme lukt dat niet. Zodra het moeilijk wordt geef ik op omdat ik denk dat ik het niet kan. Nu twijfel ik al lange tijd of ik wel of niet via de OU wil gaan studeren. Doe ik het voor mezelf of om te laten zien dat ik het kan? Zoveel twijfel werkt verlammend. Je blogs helpen wel om meer inzicht in mezelf te krijgen. Ik hoop dit jaar eindelijk duidelijkheid te krijgen in wat ik echt wil.

  1. Post
   Author
 2. Hoi Adrienne, vanwege hb bij kinderen sloeg ik aan op een fb bericht. Zeer snel de conclusie getrokken dat zij “appels van mijn boom” waren. Ook nu volledige herkenning. Het ais is voor mijn partner waarschijnlijk te overweldigend. Dit kwartje viel vanmiddag in een gesprek en je blog dat ik net las was een bevestiging. Dank.

  1. Post
   Author
 3. Goh vooral dat snel is herkenbaar en ook vaak de klacht gehad dat ik in een gesprek “een paar stappen vooruit sprong”
  (Net zoals in schaken ?!? Dat je weet wat de ander gaat doen/ hoe het spel gaat verlopen, omdat het de meest logische stap is…Hoop dat je dit begrijpt en vind daarom schaken ook niet leuk speel liever GO)

  Instens ook, hierdoor dacht mijn moeder dat ik autistisch was omdat ik mezelf kon verliezen in een boek o.i.d. en dan letterlijk doorging todat ik erbij neer viel.

  Bedoel je hoe ik bij jou terecht ben gekomen of bij hoog begaafdheid in het algemeen ?

  Bij jou via een FB advertentie.

  Bij hoogbegaafdheid door een lang traject wat indertijd bij RIAGG begon op mijn 13de.
  (Want ik wilde niet meewerken, ik was daar gedumpt door mijn moeder na het overlijden van mijn vader en had helemaal geen zin in een geitenwollen sok die me aan het huilen probeerde te krijgen)

  Testjes testjes testjes die ik allemaal opzettelijk zat te verkloten en toen naar een psychiater die opmerkte dat ik dingen heel snel kon analyseren en oppikken en die schrok ook helemaal niet van mijn intensiteit. (van haar heb ik GO geleerd en ik was ook een heel erg boos iemand geef ik toe. )

  Die schoof me door naar een psycholoog die me onderzocht d.m.v. spelletjes wat ik zelf niet door had, was blij dat iemand me niet aan me kop zat te zeuren en toen zat ik ineens in een ontzettend wit kamertje van het VUmc in A’dam tegen een team van 3 “man” te spelen.

  bijv. figuurtjes maken met een uit de kluiten gewassen maxi loco set, woordpuzzels, getallen puzzels mechanische puzzels etc etc. (Ook een Fmri gehad met een muziek/ memory spel, ze lieten je een deuntje horen dan x aantal minuten niets en dan moest je het uit een paar bijna gelijke fragmenten kunnen identificeren)

  Daarna “aan zijn hand naar” MENSA hun test gehaald (bereik groot genie) Maar hele nare mensen in mijn beleving want ze gebruikten een grieks of latijn woord voor mensen die niet de test hadden gehaald en deden daar meer dan neerbuigend over wat mij als socialist verschrikkelijk ergerde.

  Dus nee dankuwel meneer de psycholoog ik wens geen lid te zijn van deze organisatie die op mensen neerkijkt.

  Tijdje “domme dingen gedaan” want jaren 90 maar contact gehouden met die psycholoog & psychiater, omdat die me wel als een persoon behandelden en de eerste heeft me via zijn netwerk universiteit ingeholpen zonder colloqium doctum, want na deze tragedie moest ik van mavo ineens naar atheneum met extra vakken waar ik vervolgens vanaf ben getrapt omdat ik teveel spijbelde.
  (Wel beste van je klas/ school zijn, maar om een reden die ik nu nog steeds niet begrijp was dat klaarblijkelijk niet eerlijk naar mijn klasgenoten)

  Hoop dat dit voldoende (teveel ?!?) informatie is om je vraag te kunnen beantwoorden.

  Kijk uit naar je volgende blog.

  1. Post
   Author
 4. Ik dacht dat ik mezelf wel kende en mijn leven daarop had ingericht!! Totdat ik kinderen kreeg en dat daardoor alles anders werd! Blijkbaar heb ik altijd heel fijn om alle dingen heen gewandeld die mij beknelden, die ik niet prettig vond of waar ik niet mezelf kon zijn en daardoor ervoer ik het leven als fijn en goed. Ik ontweek of liep voor dingen weg die me niet zinden en dat heeft een hele tijd voor mij gewerkt.
  Sinds de kinderen naar de basisschool gaan, voelt het alsof ik zelf weer terug geworpen wordt in de tijd. Het vaste stramien, omgang met andere ouders, voldoen aan de norm, dingen moeten, verwachtingen etc.. Ik moet er allemaal weer mee zien te dealen en ik kan er niet voor weglopen, aangezien mijn kinderen de komende jaren nog naar school moeten.

  Ook doordat mijn kinderen naar de basisschool gaan ben ik met (hoog)begaafdheid in aanraking gekomen en niet zozeer door de positieve kanten van (hoog)begaafdheid, maar juist door de negatieve kanten. Mijn zoontje (toen 5) wilde niet meer naar school (in een zeer extreme mate) en veranderde van een spontaan ventje wat initiatief nam en veel ideeën en vragen had, naar een teruggetrokken, lusteloos jongetje wat nergens zin in had en geen initiatief meer nam. Het gedrag op school en thuis lag te ver uit elkaar en we zagen hem thuis steeds minder happy zijn en meer woede uitbarstingen krijgen. School zag dit helaas helemaal niet dus was er volgens hun geen probleem.
  Lang verhaal kort, we hebben zelf via de huisarts (onderzoeksbureau) uit laten zoeken wat er aan de hand kon zijn. Eigenlijk is er niks met onze zoon aan de hand, alleen heeft hij een hoog IQ 126 en is hij erg gevoelig. Eigenlijk past geen enkele reguliere basisschool. We zijn een schoolwisseling verder (ook een reguliere) maar met een aantal aanpassingen wordt het naar school gaan draaglijker en meer leefbaar. We zijn er nog niet, maar gelukkig heeft hij dit jaar een hele fijne juf, die het probeert te begrijpen en hem te zien!

  Je snapt dat ik zelf in dit hele proces veel meer te weten ben gekomen over (hoog)begaafdheid en daarbij veel terug denk aan hoe het zelf in mijn eigen jeugd was en hoe ik door de basisschool/middelbareschool ben gekomen! Veel herkenning en puzzelstukjes die op zijn plek vallen of ik nu wel of niet (hoog)begaafd ben!?!

  Ik herken mezelf het meest in anders zijn omdat ik mijn hele leven de dingen al anders doe dan de rest, maar ook intens voelen (waarom raakt mij zo veel?). Het snelle denken zie ik bij mezelf vooral terug in snel schakelen en in oplossingen denken, maar ik denk dat ik het snelle denken altijd heb onderdrukt en een soort van faalangst heb ontwikkeld (dingen uit de weg gaan). Dus nu ik dit zo schrijf zal ik daar nog mee aan de slag willen, want ik blijk meer te kunnen dan ik denk ( ik blijk ook te kunnen schaken)!

  1. Post
   Author
 5. Ik heb altijd alles anders en intens gevoeld dan mensen om mij heen. Met leren van dode stof blokkeerde ik meestal en daarom is mijn opleidingsniveau niet zo hoog. Dat is jaren zo doorgegaan. Ik was een buitenbeentje die niet graag in grote gezelschappen omdat dat me veel te druk was en me ergerde aan domme opmerkingen en gesprekken. Ik weet inmiddels al een tijdje dat ik inderdaad dingen heel goed kan voelen en inschatten met betrekking op gezondheid en heel erg sfeergevoelig. Ook kan ik mensen lezen en weet heel snel wat er aan schort. Ook is het zo dat ik tegenwoordig heel veel praat en mijzelf uit. Dat word niet altijd in dank af genomen maar dat is wel mijn redding geweest. Ik ben het gaan begrijpen toen ik met paarden ging werken en zonder woorden moest communiseren. Ik kan dit iedereen aanraden want hier kun je erg veel van leren en ook daadwerkelijk toepassen. Dit alles heeft geleid naar ik hoop een nieuwe baan in de gezondheidszorg gespecialiseerd in mensen met een beperking. Ik ben nu 58 jaar en nergens meer bang voor heb veel vertrouwen in mijzelf en ga de weg die ik wil volgen.

  1. Post
   Author
 6. Post
  Author

  Bedankt voor het delen van jouw persoonlijke ervaring! Het is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is ook een belangrijk onderdeel van de Insight die ik aanbied, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Hieronder zijn de datums beschikbaar. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

 7. Waarom en hoe het ebook in mijn instagram feed verscheen, heb ik werkelijk nog geen verklaring voor. Maar na het gelezen te hebben zat ik huilend op bank. Huilend, omdat het zo herkenbaar is. Omdat ik juist (alweer) vastgelopen was in mijn werk.

  Anders, ik heb zelden het gevoel ergens echt bij te horen. Altijd ben ik een buitenbeentje geweest. Al van jongs af aan.
  Intens, dat was precies waarop ik nu vast liep. Ik loop continu tegen conflicten aan, omdat mijn communicatie te intens is. Waar ik zelf niet het gevoel heb dingen te bot, te direct of met te veel stemverheffing te zeggen, wordt dit door de ontvangende partij wel zo ervaren. Andersom ervaar ik dan weer emoties waarbij men vindt dat ik mij niet zo aan moet stellen.
  Snel, ik vergeet mijn omgeving op het werk mee te nemen, of eigenlijk, ik probeer het wel, maar raak ze kwijt omdat stappen die voor mij logisch zijn, voor hen veel te groot zijn. Ik loop er tegenaan dat ik niet begrijp waarom men mij niet begrijpt. Ik denk dat ik duidelijk heb uitgelegd wat ik van mensen verwacht, maar de boodschap komt niet over.

  Kortom, een geboren mismatch, waar ik na 5 jaar werken, waarvan 2,5 jaar strijd, nu de stekker eruit heb getrokken. Het gaat goed komen, al weet ik nu nog niet hoe goed eruit ziet. Maar deze scheefgegroeide relatie was onherstelbaar beschadigd. En hoeveel communicatie trainingen en coachingstrajecten ik daar ook tegenaan gooi om mijzelf passend te maken, dan nog gaat dat op deze plek niet meer lukken. Die conclusie, voor mij heel logisch en zeker geen falen of opgeven, wordt ook maar zelden begrepen.

  1. Bedankt voor deze reactie… Het is zo herkenbaar.
   Je beschrijft de situatie zo helder en duidelijk. Precies waar ik ook altijd tegenaan liep maar ik kon het niet zo goed onder woorden brengen.

  2. Post
   Author

   Dankjewel voor je reactie Alieke, wat heftig om te lezen dat jij je zo hebt gevoeld de afgelopen jaren… Het is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is ook een belangrijk onderdeel van de Insight die ik aanbied, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Hieronder zijn de datums beschikbaar. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

 8. Haha…hoe ben ik bij hoogbegaafdheid gekomen. Nou, om precies te zijn, ging ik elke week met mijn zoontje naar de plaatselijke ‘patatkar’. Mijn zoontje en die vrouw van de patatkar hadden altijd een hele goede klik. Ze hoorde elke keer wel wat dingetjes waar ik met mijn zoontje tegenaan liep, en ze vroeg mijn zoontje geregeld hoe hij het vond op school. Een keer dat we er weer kwamen, vond ze dat mijn zoontje haar zo erg had aangekeken, dat ze het er koud van had gekregen zei ze.’ Ik heb me omgedraaid, want hij kijkt echt dwars door mij heen’…zei ze tegen mij. (Zoontje was 4 denk ik). Toen zei ze tegen mij: ‘jij loopt ook tegen heel veel dezelfde dingen aan met hem, als ik jaren geleden met mijn dochter.’ ‘Ik zou als ik jou was maar eens gaan onderzoeken of hij ook hoogbegaafd is. ‘….eigenlijk moest ik daar wel even om lachen toen, zijn vader heeft een lbo diploma en ikzelf een vbo en met veel pijn en moeite een mbo diploma behaald, waar zou hij dat weg moeten hebben?? Maar ja, er werd iets over mijn kind gezegd, dus ja toch maar begonnen te lezen. ‘ Ik kwam in de ene verbazing na de andere’ …allemaal puzzelstukjes die op zijn plek vielen. Ik ben deze vrouw eeuwig dankbaar dat ze dat tegen mij heeft gezegd.

  1. Post
   Author
 9. Anders: denken dat je een alien bent . Aanpassen tot je niet meer kunt. Wat je ook doet geaccepteerd wordt je toch niet . Anders kijken, denken en voelen.
  Story of my life. Tot ik een jaar of 20 geleden iets las over hoog gevoelig en ik een soort van thuis kwam. Ik heb me suf gelezen.
  Na jaren zoeken wie ik was in mijn kern kwam ik tot de conclusie toch nog steeds nergens bij te passen. Na heel veel lezen over HSP, ADHD,Asperger enz enz. besloten dat er veel overlapping is en aangezien Asperger in de familie zit ook daar gaan kijken wat het inhoud.

  Doordat ik mezelf omarm zoals ik ben, komen mijn ware eigenschappen boven en blijk ik voor velen te intens te zijn. Het is woord voor woord of het over mij gaat waardoor je ook meteen namen toebedeeld krijgt, als betweter en zo.

  En dan snel, tja, ik heb al een oplossing voordat het probleem er is hahhhaahha ik zie dat nml al aankomen en boy o boy wat heeft men daar een last mee! Ik begrijp dat niet, ik voel me nog steeds een alien :-).

  En toen kwam ik volgens mij op een hsp groep of gewoon op fb langs een item van Insight en ik was getriggerd.
  Ik had net de maand ervoor besloten mijn leven te keren en meer aan mezelf te denken en had mijn vaste baan opgezegd en heb een navordering naar mijn werkgever gestuurd van achterstallig loon en mij een jaar Insight gegeven!

  En nee niet omdat ik dacht HB te zijn maar omdat ik iets las wat ook een thuiskomen was, het was alsof het over mij ging. Ik ben door dit traject mezelf heel anders gaan zien, ik zie de labels heel anders, mijn oudste broer is mega intelligent en “heeft ” Asperger terwijl ik nu denk, nee, die man die is zo intelligent die snapt niet hoe de mens denkt en leeft! En als ik het al niet snap dan begrijp ik heel goed dat het voor hem nog anders ligt!
  Ik zit op een asperger groep en ik zit nog hier en hoop een HB fb groep te vinden en voel me heel erg thuis op de aspergergroep.

  Ik heb het afgelopen jaar zon enorme verandering doorgemaakt, dat ik niet begrijp hoe ik dat kon flikken in korte tijd. Ik voel me goed, ik begrijp me zelf, ik praat nu vrijer uit zonder me in te houden omdat ik nu niet meer denk, wat zegt zij nou? Hoe weet zij dat? Ik heb nml alleen lagere school gehad en toch kan ik over heel veel dingen mee praten en eerst voelde ik dan wat schroom.
  Ik ben heel benieuwd hoe ik het aankomend jaar ga doorkomen en welke deuren er open gaan, ik zal er vrolijk doorheen lopen.

  1. Post
   Author
 10. Aangenaam herkenbaar !

  Ik herken me het meeste in het ‘Intens-kenmerk’ .

  Hoewel de andere twee ook niet helemaal vreemd zijn, .. logisch !

  Ik ben ook een HSP -Mens om het even abstract uit te drukken en dus wordt het allemaal heel ‘anders’

  Een heel goeie vriend van mij heeft niet zo lang geleden ook tot de opmerking gekomen ‘gij denkt sneller dan het licht ‘
  En aangezien hij schrijver is en ik wel voeling heb met taal ,meer dan met wiskunde of exacte wetenschappen bijvoorbeeld,
  dat geheel terzijde … Voel ik mij heel erg in mn nopjes bij deze ‘moeilijkere eenzame tijden’ waarin het contact met hem , ook al
  zien we elkaar voor de moment heel weinig , precies voldoende lijkt om heel mn leven mee door te komen. Wat natuurlijk
  niet realistisch is … Ik ben heel blij dat ik mij kan (h)erkennen en er nog mensen zijn op deze Aarde die zoals mij ‘opgebouwd ‘ zijn.

  Veel warme grtz !!

  1. Post
   Author
 11. Ik ontdekte je website tijdens het opzoekingswerk nadat we de bevestiging kregen dat onze zoon hoogbegaafd leek. Hoe meer ik echter las, hoe meer ik ook mezelf leek te herkennen. Hoewel ik in een soort ontkenningsfase lijk te zitten. Ik begon je e-book te lezen maar hoe verder ik las, hoe meer ik ermee geconfronteerd werd. Ik vind het akelig om (eindelijk) iets te lezen waar ik mij zo in kan herkennen, terwijl ik heel mijn leven het omgekeerde heb ervaren.

  Wat je hierboven schrijft herken ik helemaal, ook het laatste (snel). Hoewel ik dat vooral ervaren heb als ‘de rest die zo traag is’. Ik zou elk van de drie punten kunnen aanvullen met een boek aan voorbeelden, maar dat zal ik jullie besparen.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 12. Ik kwam via fb bij gifted people omdat mijn twee oudste kleinkinderen hb zijn,en ik daar interesse in had,toen ik het E-book las was alsof ik over mezelf las ,er ging een wereld van herkenning voor mij open!
  Mijn eigen kinderen zijn er nooit op getest,maar ik herken bij mijn dochters toch ook wel tekenen van HB.
  Zelf ben ik als kind getest via een onderzoek van de volksuniversiteit,daar kwam uit dat ik een bovengemiddeld I.Q. scheen te hebben ,alhoewel ik thuis voor dom versleten werd!
  Het was voor mij een eyeopener om jouw boek te lezen.ik heb ook kenmerken van HSP,dat is erg vermoeiend,maar leer er beter mee om te gaan.

  1. Post
   Author
 13. Ik zag het woord hoogbegaafd sensitief en dacht : Hé dat kon ik wel eens zijn, om daarna direct te denken: nee dat is onmogelijk.
  Een tijd later heb ik het er over gehad met een hoogbegaafd iemand, die mij de link van jou doorstuurde.
  Ik herken mij in alle 3, maar het meest in anders en intens, snel vooral in denken, waardoor ik vaak niet uit mijn woorden kan komen en achter de feiten aanhol wat gesprek betreft. Maar als ik in gesprek ben reageer ik vaak niet goed waardoor ik eerst beter kan nadenken voor ik iets zeg. Via de app kan ik dan wel beter communiceren, omdat ik de tijd heb om mijn woorden te wegen.

  1. Ik beleef alles met veel intensiteit. Voor de kerstvakantie hoorde ik dat ik een tentamen niet voldoende had gemaakt. Het heeft mij behoorlijk diep geraakt. Volgende week heb ik een herkansing die als enig mogelijkheid mij geeft om de opleiding voor te zetten. Maar nu zit mijn hoofd vol met emoties en stres. Ik kan me niet goed concentreren. Gisteren heel de dag zitten leren en veel hoofdpijn aan over gehouden. Ik baal ervan. Het voelt als falen, terwijl ik hieruit het meest kan leren: omgaan met mijn teleurstellingen.

   1. Ik bel juist liever dan dat ik app. Mijn vingers kunnen die enorme gedachtestroom van alles wat ik wil vertellen, niet aan, denk ik. Typen gaat me veel te langzaam en dan blijf ik zitten met een gevoel van: ik had zoveel meer willen zeggen. Die eeuwige frustratie dat ik zoveel meer uit het leven wil halen en van elk momentje een supermoment wil maken.
    Groetjes Ellen.

  2. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *