Stappen overslaan in het vinden van jouw weg

Ik heb lang gezocht naar mijn plek in deze wereld. Wat ik te doen had, wat ik echt wilde. Tegelijkertijd was ik vooral blij dat ik werk had. Ik kende mensen waarmee ik gestudeerd had die nog zonder baan zaten. Ik moest vooral blij zijn met de opdrachten die ik had.

Omdat ik destijds veel op en neer reisde naar Amerika, had ik bovendien extra weinig te kiezen. Weinig werkgevers vinden het leuk als je om de 2 maanden 3 weken in het buitenland zit. Wat ik wilde was secundair, ik moest gewoon zorgen dat ik geld binnenkreeg.

Grappig hoe anders ik daar nu tegenaan kijk.

 

Als alles goed is, is niets voor lang

Voor mij was het snel vinden van een nieuwe klus het enige waar ik aan dacht. Natuurlijk wilde ik iets doen wat in het verlengde lag van wat ik leuk vond en echt wilde. Maar ja, hoe kom je daar dan achter? En hoe weet ik of ik dat ook ga vinden? Bovendien had ik daar helemaal geen tijd voor. Ik moest solliciteren, aan de bak komen. Ik moest laten zien dat ik carrière kon maken. Dat mijn dure opleiding niet voor niets was geweest.

Ik probeerde baantjes, projecten, klusjes. Allemaal leuk in het begin, maar al snel bleek het toch niet te passen. Het kostte me energie, ik kon het gewoon op een bepaald moment niet meer opbrengen. Dat voelde heel tegenstrijdig. Enerzijds dacht ik dat ik toch moest leren om het ergens langer dan een jaar vol te houden. Anderszijds wist ik ook dat ik dit niet kon en wilde volhouden.

Een paar jaar geleden realiseerde ik me dat ik iets deed waar ik mezelf steeds mee in de vingers sneed. Ik opereerde vanuit de gedachte dat al het werk goed was en dat ik geen tijd had om uit te zoeken wat ik echt wilde. En daarom was niets voor lang.

Snel werk willen vinden, is het tegenovergestelde van werk willen vinden dat past.

 

Neem de tijd voor wat belangrijk is

Zeg eens eerlijk; hoe vaak neem jij de tijd om na te denken over wat jij wilt? Om te investeren in jezelf? Zowel in tijd, geld als energie?

Ik zie nog zo veel mensen niet de tijd nemen om echt helder te maken wat voor hen belangrijk is. Wie zij zijn, wat zij willen en willen bereiken. Wat de blauwdruk voor hun leven is. En dat begrijp ik. Ik sloeg in mijn eigen zoektocht lange tijd ook de meeste belangrijke stappen over zodat ik snel weer een nieuwe baan kon vinden. Ik durfde niet om even stil te staan, te investeren in de antwoorden die ik zelf niet had. Het snel willen zijn en doen was zo’n onderdeel van wie ik was, dat ik altijd een gevoel van haast had. Als ik dan ook maar iets deed om er toch achter te komen, dan duurde het voor mijn gevoel te lang en stopte ik er al weer mee.

Inmiddels weet ik wat het oplevert als je er wel tijd voor maakt. Als je investeert in het erachter komen wat de juiste stappen zijn voor jou. Mijn coaching is daar ook op gericht. Mocht je zelf op zoek zijn naar de antwoorden op de vragen wat jij wilt en hoe je dat realiseert, dan kun je ook een gratis Insight Sessie aanvragen. Dan kijk ik met je mee wat voor jou een passende volgende stap is.

 

Wat kun je doen?

  1. Neem de tijd die nodig is. We verwachten vaak te snel al bepaalde antwoorden. En als het langer duurt dan verwacht, dan gaan we snel weer door naar iets anders. Maar juist het blijven zetten van de juiste stappen, brengt je naar waar je wilt zijn. En die reis heeft tijd nodig. Neem er de tijd voor. “if you don’t have the time to do it right, when will you have the time to do it over?”
  1. Investeer in de juiste stappen en inzichten. Als je jezelf herkent in het snel willen gaan, dan is de kans groot dat je stappen overslaat. Dat zie je zelf niet altijd, we hebben allemaal onze blinde vlekken. Investeer daarom in hoe je erachter komt wat de juiste stappen zijn voor jou. Het is zonde als je blijft hangen in dezelfde cirkel terwijl er anderen zijn die precies weten wat jij nodig hebt om te komen waar jij wilt zijn.
  1. Vraag om hulp. Er zijn mensen die dit pad al hebben belopen. Wie kun jij om hulp vragen?

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je gewoon gratis aanvragen!

Ik wil dat E-book!

1 Reactie

  1. Jan Roeleveld

    Ik heb de ervaring dat een coachtraject je kan behoeden voor al te veel experimentele stappen in ‘banenland’. Ook hangt heel veel af van je talentenprofiel die veel mogelijkheden-/onmogelijkheden op je pad brengen zonder dat je daar altijd wat aan kunt doen. Vaak is het inderdaad beter jezelf eerst diepgaand onder de loep te nemen dan ‘door schade en schande wijs te worden’. Dat laatste is even goed wel meestal het geval maar een goed zicht op wie je bent, kan die ‘schade en schande’ enorm beperken. Een kernTalentenanalyse is bijvoorbeeld een uitstekend middel daartoe

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden