Tijdens mijn carrièrepad-uitprobeersels heb ik veel verschillende bedrijven van binnenuit gezien. Van commerciële bedrijven tot (bijna) non-profits. En hoewel al die mensen in al die verschillende bedrijven allemaal heel erg hun best deden, kregen ze zeker niet allemaal hetzelfde betaald. Ik begon er daardoor zelf ook in te geloven dat iets goed doen voor de wereld betekent dat je dan moet inleveren op het gebied van je salaris. Dit was immers wat ik overal zag. Tegelijkertijd vond ik dat ook raar, want juist als je waarde toevoegt aan de levens van anderen mag daar toch wat tegenover staan?  

In mijn ondernemerschap ben ik inmiddels veel verschillende geldthema’s tegengekomen, van mezelf en van anderen. Ik ben gaan onderzoeken wat mijn waarheid is over geld en over waarde. Dat voorkomt namelijk dat ik iets opbouw dat niet duurzaam is omdat de waarde van wat ik doe niet in lijn is met de beloning. Ik zie regelmatig hb-ondernemers die zoveel moois te bieden hebben, maar daar zelf (bijna) niet van kunnen leven omdat ze de waarde die ze leveren niet zien of er niet voor durven te gaan staan. En dat houdt geen stand. Op termijn gaat dat altijd wringen en gaat het ten koste van je werkplezier.  

Dit geldt niet alleen voor hoogbegaafde ondernemers. Ik zie ook genoeg hoogbegaafden in loondienst die een beloning accepteren die helemaal niet in lijn is met de waarde die ze bieden. En ook al vind je geld niet het allerbelangrijkste en vind je het veel zwaarder wegen dat je het naar je zin hebt op je werk, je mag je er best van bewust zijn dat deze gedachte in stand houdt dat je minder krijgt dan je waard bent.  

Als hoogbegaafde kan het dan ook zomaar zijn dat je ontzettend goed bent in je werk. Dat je problemen oplost die niemand anders kan oplossen, aanvoelt wat iemand nodig heeft of wat er in het bedrijf nodig is, of onofficieel de verantwoordelijkheid draagt van hele afdelingen en tegelijkertijd als een gemiddelde medewerker behandeld en betaald wordt, of zelfs minder. 

In mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ besteed ik daarom aandacht aan het helder maken van jouw gewenste beloning. Deze beloning is soms in geld, maar kan ook in andere dingen liggen. Denk aan een auto van de zaak, een reisvergoeding, het aantal vakantiedagen, pensioenopbouw, kinderopvang, een sportabonnement, bonussen, een dertiende maand of een telefoonkostenvergoeding. 

Ook de mate van vrijheid, flexibiliteit, zeggenschap en autonomie is in veel opzichten een beloning. Een beloning is namelijk afhankelijk van datgene wat je doet en wat je expertise daarin is. Als jij heel goed bent in iets dat weinig anderen kunnen, heb je een hogere expertstatus en lever je meer waarde. Daar staat dan een hogere beloning tegenover. 

Weten wat jouw gewenste beloning is maakt het mogelijk om erover in gesprek te gaan. En misschien ontdek je dan dat niet alles wat jij wenst kan, maar als jij niet helder maakt wat jij in de ideale situatie wenst en nodig hebt, dan kun je alleen maar accepteren wat je aangeboden krijgt. In ‘Nooit meer ruzie met je baas’ deel ik in het onderdeel ‘Je werkvoorwaarden integreren’ met je hoe je jouw wensen over je werkvoorwaarden en je gewenste beloning zo kunt communiceren dat de kans het grootst is dat jouw baas ervoor openstaat en er ‘ja’ op zegt. Als je hier meer over wilt weten, bestel dan hier mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’. Ook een mooi boek om mee op vakantie te nemen ;). 

Ik ben benieuwd, heb jij het idee dat je passend beloond wordt voor wat je doet? En zo niet, wat is denk je daarvoor de reden? Laat het weten onder de blog:  

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden