Sociaal incapabel?

In alle jaren dat ik met hoogbegaafde jongeren en volwassenen werk, ben ik steeds meer bepaalde HB-trekjes gaan zien. Ik ken een groot aantal hoogbegaafden, waar ik er trouwens ook één van ben, die je zou kunnen bestempelen als ‘apart’ of als ‘vreemde vogel’. In alle eerlijkheid zijn vreemde vogels trouwens mijn favoriete soort mens.  

Vanwege die kenmerkende HB-trekjes worden hoogbegaafden soms neergezet als mensen die sociaal niet zo handig zijn en zelfs soms als mensen met een sociale achterstand. “Sociaal incapabel” is een term die vaak wordt gebruikt om aan te geven dat iemand moeite heeft met het aangaan en onderhouden van sociale relaties. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat iemand moeite heeft met het maken van vrienden, het deelnemen aan sociale activiteiten of het begrijpen van sociale signalen en normen. Maar, hoogbegaafdheid zelf zorgt niet voor sociale onhandigheid. Een gebrek aan ontwikkelingsgelijken wel. Als hoogbegaafde heb je namelijk vaak andere interesses dan niet-hoogbegaafden. Je denkt, communiceert en voelt ook op een andere frequentie. Dat maakt dat je niet altijd de aansluiting kan maken met de mensen om je heen en daarmee ook niet altijd je sociale vaardigheden goed hebt kunnen beoefenen. 

Andere frequentie  

Omdat je anders bedraad bent, kun jij soms ook bepaalde dingen niet begrijpen of plaatsen van de ander. Bijvoorbeeld waarom iemand boos op je is terwijl jij alleen maar probeerde te helpen door (in jouw ogen) waardevol advies te geven. Of waarom iemand ineens niet meer terugbelt terwijl jij voor je gevoel niets mis hebt gedaan. Of je snapt niet dat iemand zich gekwetst voelt omdat je alleen maar hebt gezegd dat hij of zij iets fout heeft gedaan (al kun je misschien achteraf zien dat je dat iets minder tactvol hebt gedaan dan wenselijk is).   

Als hoogbegaafde kun je hierdoor gaan twijfelen aan jezelf en aan je sociale vaardigheden. Je kunt het contact met anderen bovendien als moeilijk, zwaar of frustrerend gaan ervaren. Het is belangrijk om te onthouden dat sociale vaardigheden aangeleerd kunnen worden en dat iedereen het potentieel heeft om te groeien en te verbeteren op dit gebied.

De oplossing daarvoor is dat je meer omgevingen gaat opzoeken waar je gelijkgestemden kunt treffen. We zien in onze Insight community ook hoe fijn en waardevol het is om ervaringen te delen met gelijkgestemden. Om herkenning te vinden in elkaars verhalen. Alleen al omdat het je helpt te beseffen: je bent niet de enige.  

In het contact met gelijkgestemden ga je ook meer begrijpen van jezelf. Je gaat ervaren dat het met gelijkgestemden veel makkelijker is om het over uiteenlopende onderwerpen te hebben. Dat je veel sneller samen de verdieping op kunt zoeken.  

En natuurlijk zal je in je leven ook altijd te maken hebben met niet-gelijkgestemden. Het is niet de bedoeling om een eigen bubbel te creëren waarin je alleen HB’ers treft en de rest van de wereld buitensluit. Waar het om gaat, is dat je in jouw leven mensen hebt die op eenzelfde manier denken, voelen en communiceren. Met deze mensen kun je namelijk meer delen over je eigen belevingswereld en over de dingen die bij jou spelen. Dat maakt juist ook het contact met niet-gelijkgestemden makkelijker en minder frustrerend.  

Als je meer gelijkgestemden wilt treffen, is het al een mooi begin om je aan te melden voor Insight. Naast toegang tot onze waardevolle en unieke community, ontvang je ook meteen toegang tot het programma ‘Insight in relaties’, zodat jij competenter kunt worden in relaties. Aanmelden kan hier: Insight.

 

Vraag hier het gratis e-book aan: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’.  Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden