In alle jaren dat ik met hoogbegaafde jongeren en volwassenen werk, ben ik steeds meer bepaalde HB-trekjes gaan zien. Ik ken een groot aantal hoogbegaafden, waar ik er trouwens ook één van ben, die je zou kunnen bestempelen als ‘apart’ of als ‘vreemde vogel’. In alle eerlijkheid zijn vreemde vogels trouwens mijn favoriete soort mens.
Vanwege die kenmerkende HB-trekjes worden hoogbegaafden soms neergezet als mensen die sociaal niet zo handig zijn en zelfs soms als mensen met een sociale achterstand. “Sociaal incapabel” is een term die vaak wordt gebruikt om aan te geven dat iemand moeite heeft met het aangaan en onderhouden van sociale relaties. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat iemand moeite heeft met het maken van vrienden, het deelnemen aan sociale activiteiten of het begrijpen van sociale signalen en normen. Maar, hoogbegaafdheid zelf zorgt niet voor sociale onhandigheid. Een gebrek aan ontwikkelingsgelijken wel. Als hoogbegaafde heb je namelijk vaak andere interesses dan niet-hoogbegaafden. Je denkt, communiceert en voelt ook op een andere frequentie. Dat maakt dat je niet altijd de aansluiting kan maken met de mensen om je heen en daarmee ook niet altijd je sociale vaardigheden goed hebt kunnen beoefenen.
Andere frequentie
Omdat je anders bedraad bent, kun jij soms ook bepaalde dingen niet begrijpen of plaatsen van de ander. Bijvoorbeeld waarom iemand boos op je is terwijl jij alleen maar probeerde te helpen door (in jouw ogen) waardevol advies te geven. Of waarom iemand ineens niet meer terugbelt terwijl jij voor je gevoel niets mis hebt gedaan. Of je snapt niet dat iemand zich gekwetst voelt omdat je alleen maar hebt gezegd dat hij of zij iets fout heeft gedaan (al kun je misschien achteraf zien dat je dat iets minder tactvol hebt gedaan dan wenselijk is).
Als hoogbegaafde kun je hierdoor gaan twijfelen aan jezelf en aan je sociale vaardigheden. Je kunt het contact met anderen bovendien als moeilijk, zwaar of frustrerend gaan ervaren. Het is belangrijk om te onthouden dat sociale vaardigheden aangeleerd kunnen worden en dat iedereen het potentieel heeft om te groeien en te verbeteren op dit gebied.
De oplossing daarvoor is dat je meer omgevingen gaat opzoeken waar je gelijkgestemden kunt treffen. We zien in onze Insight community ook hoe fijn en waardevol het is om ervaringen te delen met gelijkgestemden. Om herkenning te vinden in elkaars verhalen. Alleen al omdat het je helpt te beseffen: je bent niet de enige.
In het contact met gelijkgestemden ga je ook meer begrijpen van jezelf. Je gaat ervaren dat het met gelijkgestemden veel makkelijker is om het over uiteenlopende onderwerpen te hebben. Dat je veel sneller samen de verdieping op kunt zoeken.
En natuurlijk zal je in je leven ook altijd te maken hebben met niet-gelijkgestemden. Het is niet de bedoeling om een eigen bubbel te creëren waarin je alleen HB’ers treft en de rest van de wereld buitensluit. Waar het om gaat, is dat je in jouw leven mensen hebt die op eenzelfde manier denken, voelen en communiceren. Met deze mensen kun je namelijk meer delen over je eigen belevingswereld en over de dingen die bij jou spelen. Dat maakt juist ook het contact met niet-gelijkgestemden makkelijker en minder frustrerend.
Als je meer gelijkgestemden wilt treffen, is het al een mooi begin om je aan te melden voor Insight. Naast toegang tot onze waardevolle en unieke community, ontvang je ook meteen toegang tot het programma ‘Insight in relaties’, zodat jij competenter kunt worden in relaties. Aanmelden kan hier: Insight.
—
Comments 7
In het contact met “anders bedraden” is het altijd ook een kwestie van “it takes two to tango”. Mag je als hb dan ook verwachten dat een ander ook verwachten dat hij uitleg vraagt als hij/zij iets niet begrijpt? Of geldt het NIVEA-principe alleen voor HB? (NIVEA=niet invullen voor een ander).
Anneke,
Dat is nu echt ook een vraag waar ik mee zit.
Ik heb ook steeds het gevoel van ‘wij moeten maar aanpassen’ maar omgekeerd mag je dat gelijk niet verwachten.
Het gevoel van iedereen zegt ‘je moet jezelf kunnen zijn & in je waarde staan’ mr dan van iedereen wat water bij je wijn moeten doen zodat die niet echt meer smaakt… gevoel van ‘ik pas me continu aan mr wie past zich eens aan aan mij: can we meet in the middle once in a while?’
Dat heeft er mee te maken of je in de, voor jou, juiste omgeving zit. Wanneer je voor jezelf helder hebt, wat je wilt, wie je bent en wat je daarvoor nodig hebt, dan ga je mensen aantrekken die je waarderen om wie jij echt in de kern bent. Voor je werkomgeving, heb je dit gratis e-book al eens gelezen? https://giftedpeople.eu/gratis-ebook-werk-dat-past/
In mijn ervaring is dat niet enkel met HB zo, maar bij heel veel mensen die zich een “minderheid” voelen.
Helaas is zo dat veel te veel mensen al direct conclusies trekken en in hun eigen bubbeltje (van waarheid) leven.
Het helpt dan al helemaal niet meer als de deur niet eens op een kier staat, maar gelijk dicht wordt gesmeten.
Het enige wat helpt is het onderwerp bespreekbaar maken.
Dingen zoals een burnout worden inmiddels ook veel meer serieus genomen dan een aantal jaar geleden
Ik begreep overigens zelf nooit waarom het altijd zo intens en boos moet bij mensen?
Het neigt soms zelfs naar arrogantie.
Wat denk jij P Muijs zou dat kunnen komen doordat mensen vaak alleen hun eigen stukje kunnen zien en het moeilijk vinden om buiten hun kaders en comfort te kijken?
Ik denk persoonlijk dat het een combinatie van factoren is.
Enerzijds zoals jij aangeeft, dat veel mensen niet verder (kunnen) dan hun kaders en evt comfort zone kijken.
Naar mijn ervaring is dat misschien ook een stukje opvoeding. Of eerder het gemis daarvan.
Ik heb zelf een engineering/wetenschappelijke achtergrond en het valt mij nogsteeds tegen hoe weinig er aandacht wordt besteed aan het kritisch en out-of-the-box denken.
Een kunde die veel waardevoller is dan wiskunde sommetjes.
Dus anderzijds is het misschien ook een stukje cultuur en begrip?
In die zin lijkt misschien de hele maatschappij erop ingericht te zijn om zonder teveel gezeur met de meute mee te gaan?
Dankjewel voor je reactie Anneke. Dat klopt zeker, het anders-zijn als hoogbegaafde bezien we bij Gifted People als iets moois. Natuurlijk is het goed om je voor een deel aan te passen aan de mensen in je omgeving, mensen meenemen in jouw denkwijze dat kan een enorme hulp zijn wanneer je iets wilt uitleggen maar anderen je niet kunnen volgen, maar durf ook te gaan staan voor wat voor jou belangrijk is en voor wie jij bent. Hoe duidelijker je dat weet, hoe meer je dat doet, des te minder jij beïnvloed wordt door wat anderen denken en vinden.
Maar erken en omarm ook dat je anders bent en ga op zoek naar hoe je dat kunt benutten. Hoe past het in jouw levensmissie? Hoe past het in je werk? Hoe past het in de relaties met anderen? En hoe kun je het inzetten zodat zowel jij als de ander daar een voordeel aan heeft?
Onthoud dat je niet voor niets anders bent. Mensen vinden het juist leuk om jou te zien, om jou te leren kennen. Soms hebben ze even tijd nodig om daaraan te wennen, gun mensen ook die tijd. Maar doe geen compromissen op wie jij bent. Ik hoop dat ik zo een duidelijk antwoord heb gegeven op je vraag.
Je kunt iets meer lezen over je blauwdruk, maar ook over de valkuilen via deze link. https://giftedpeople.eu/wat-is-de-blauwdruk/