Als hoogbegaafde heb je de gave om snel te zien, te denken en te doen. Dit kan zich uiten in de vorm dat jij snel een idee in je hoofd kunt uitwerken, bepaalde processen snel doorziet en iets al hebt gedaan voordat je collega op het punt staat ermee te beginnen.
Je zult daarbij vanuit jouw snelle denken merken dat je regelmatig stappen voorloopt op de mensen om je heen. In je hoofd heb je een idee al helemaal uitgedacht, je ziet voor je hoe iets kan, wat ervoor nodig zal zijn en als er problemen zijn, zie jij al snel de oplossingen.
Het lastige bij deze gave is dat mensen je dan vaak niet goed kunnen volgen, bijhouden of begrijpen. Je zult misschien al vaker de vraag hebben gehad om iets rustiger aan te doen. Om iets nog een keer uit te leggen. Voor jou kan dat voelen alsof je op de rem gezet wordt omdat jij graag gewoon door wilt gaan.
Voor sommige hoogbegaafden ontstaat hier een groot frustratiepunt. Je denkt bij jezelf: ‘Waarom zien zij nou niet dat…’, ‘Waarom doen ze dit nou zo?’, ‘Waarom is dat nou nog steeds niet af?’ Wat voor jou logisch en vanzelfsprekend is, lijkt voor de ander niet zo logisch te zijn.
Verwachtingen managen
Als je herkent dat je snel denkt en soms ook snel doet, is het belangrijk dat je kijkt naar waar je deze verwachting misschien ook op de ander legt. Want zodra je dit doet, is de kans op teleurstelling groot. Bij anderen is er meestal namelijk geen sprake van onwil, maar van onmacht. Vaak wil de ander jou wel bijhouden, maar dat lukt simpelweg niet. Dan kun je wel verwachten dat iemand ziet wat jij ziet, maar je legt hiermee vooral een grote druk op de ander en op jullie relatie. Dit kan leiden tot een verslechtering van de relatie en zelfs tot conflicten.
Om teleurstelling en frustratie te voorkomen is het daarom belangrijk dat je de verwachtingen gaat managen die jij hebt over een ander. En het is goed om te kijken waar jij jezelf onafhankelijk kan maken van de snelheid van de ander. Heb je bijvoorbeeld steeds het gevoel op de rem te staan omdat je moet wachten op een ander en totdat hij of zij iets gedaan heeft? Onderzoek dan wat jij kunt doen in de wachttijd. Denk aan het wegwerken van een aantal to do’s of aan het uitzoeken van iets anders. Soms kun je namelijk de ander niet sneller laten gaan, maar je kunt dan wel jouw tijd efficiënt en nuttig besteden. Dat voorkomt dat je jezelf niet zit op te vreten omdat iets te lang duurt.
Maak het daarnaast ook bespreekbaar met de mensen om je heen. Overleg samen wat een goede verdeling is qua taken en wat mensen zelf verwachten qua tijd die ze ermee bezig zijn. In een werksituatie kan dat bijvoorbeeld zijn dat je afspreekt dat jouw collega taak A gaat doen en jij taak B in de tussentijd en dat jij daarna A en B samenvoegt.
In een privésituatie kan dit bijvoorbeeld zijn dat je vraagt: ‘Hoe lang denk je nodig te hebben hiervoor?’ En vervolgens beslis jij dan wat je in die tijd gaat doen. Daarmee voorkom je dat je in een soort niemandsland blijft hangen waarin je gefrustreerd raakt van het wachten terwijl je het gevoel hebt tijd te verspillen.
Snel is niet altijd sneller, en niet altijd het juiste doel
Nog een laatste belangrijk punt. Dat je sneller bent, betekent niet altijd dat je alles snel moet doen. Soms is het nodig dat je ergens de tijd voorneemt. Soms is het goed om niet het meest efficiënt met je tijd om te gaan, maar om tijd te nemen voor de connectie met een ander en tijd om even een moment van bezinning te pakken.
Altijd maar snel willen drukt zwaar op jouw leven en op de levens van de mensen om je heen. En het staat je in de weg van het ook kunnen genieten van het leven. Als je altijd maar snel wilt, verlies je uit het oog wat er zich allemaal afspeelt in de traagheid.
En onthoud dat jij op de korte termijn in je eentje waarschijnlijk sneller gaat, maar zo cliché als het klinkt, zo waar is: samen kom je verder.
Wat kun je doen?
Realiseer je dat je op bepaalde vlakken sneller zult zijn, denken en zien dan anderen. En verwacht van hen dan niet hetzelfde. Herken dat jij hier mooie gaven in hebt en kijk waar je deze kunt benutten. Zoek ook mensen op die wel in jouw snelheid mee kunnen denken. Als je deze mensen bijvoorbeeld op werkgebied mist, kan het al veel schelen als je ze op privégebied wel hebt.
Kijk hoe jij jouw tijd zo kunt benutten dat je niet het gevoel hebt dat je steeds moet wachten op de ander. En maak bespreekbaar wat voor jullie beiden een reële tijdsinschatting is. Geef mensen dan ook nog net iets extra tijd. Soms willen mensen je een plezier doen door de tijd lager in te schatten dan ze eigenlijk nodig hebben, en dan sta je straks alsnog te wachten.
—
Ga jij vaak sneller dan de rest? Laat je het weten onder deze blog?
—
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.