Snel willen is snel opgeven

Snel willen is snel opgeven

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid, Valkuilen 69 Comments

Ik houd ervan als dingen snel gaan. In mijn hoofd gaan dingen namelijk ook altijd snel. In mijn hoofd heb ik een idee al helemaal uitgedacht en klaar, dan moet het alleen nog ‘even’ gedaan worden. Dat dit dan nog best wat tijd in beslag neemt, vond ik vaak erg demotiverend. Omdat ik er in mijn hoofd al klaar mee was kon ik mezelf er dan niet toe aanzetten om het nog verder te gaan uitvoeren. Daarom maakte ik bepaalde dingen niet af. 

Toen ik begon met Gifted People lag deze valkuil ook op de loer. Ik zag al voor me hoe ik wilde dat het ging zijn. Ik zag al voor me wat ik allemaal wilde maken. Het had vervolgens nog jaren nodig om dat te realiseren. En nog steeds is er genoeg wat ik al heel lang voor me zie en wat er de komende jaren nog niet zal zijn.  

De reden dat ik ondanks dat nog niet ben afgehaakt is omdat ik Gifted People zie als mijn tienjaren plan. Ik sta er vrijwel dagelijks bij stil dat ik het helemaal niet leuk zou vinden als alles wat ik wil er morgen al is. Want dat betekent ook dat ik er niet meer naartoe kan werken. En dat is juist waar ik plezier in heb. Een andere belangrijke reden is dat ik niet de verwachting had dat het er volgende week al zou zijn. Ik wist dat het tijd zou kosten. Ik wist dat ik moest denken in jaren en niet in weken. 

Snel is demotiverend 

Als hoogbegaafde heb je de gave om snel te zien wat nodig is. Je kunt snel schakelen, verbanden trekken en een project doorzien. Daardoor ben je soms in je hoofd al klaar, terwijl het echte werk nog moet beginnen. Door deze mismatch in verwachtingen ontstaat demotivatie. 

Als je verwacht dat iets morgen geregeld is, maar het is dan nog niet eens op 2 procent, dan is de kans groot dat je afhaakt. Als je jezelf een realistischere planning zou geven, is de kans groter dat je juist gemotiveerd wordt als je morgen al op 2 procent bent. 

Ditzelfde geldt voor het leerproces. Als hoogbegaafde loop je voor in je ontwikkeling en kun je eraan gewend raken dat je snel dingen in de vingers hebt. De verwachting is dan dat wanneer je iets nieuws wilt leren, het leerproces snel zal gaan. Maar hoe complexer iets is, hoe meer tijd het kost om iets onder de knie te krijgen. Je hebt dan namelijk meer oefening en herhaling nodig. Je gaat eerst een tijd iets niet kunnen voordat er verbetering inkomt.  

Als je herkenning vindt in het jezelf snel dingen eigen maken, zul je sneller de conclusie trekken dat je iets niet kunt als het niet meteen lukt. Als je dan opgeeft, sta je echter je eigen groeiproces in de weg. Het zijn namelijk juist de complexere zaken die jou de intellectuele uitdaging kunnen brengen die je nodig hebt. 

Plan momenten in plaats van deadlines 

Wat een mooie techniek is om te voorkomen dat je afhaakt omdat het je niet snel genoeg gaat, is door minder te focussen op wanneer iets af moet zijn en meer op wat je vandaag en morgen wilt doen om verder te komen.  

Deze techniek kun je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je elke dag een uur vrijmaakt om te werken aan jouw idee of plan. Dan laat je los aan hoeveel je moet doen en focus je op dat je iets doet. Als je deadlines nodig hebt, dan is het belangrijk dat je deze op een manier toevoegt die jou positief stimuleren om in beweging te komen. Maak bijvoorbeeld afspraken met iemand over wanneer je wat gaat doen en zorg dat die persoon jou daaraan houdt. 

Wat kun je doen? 

Zorg voor een realistisch beeld over hoelang iets duurt en hoeveel tijd je ergens in te stoppen hebt. Kijk bijvoorbeeld terug naar eerdere projecten om te zien hoelang je er toen over hebt gedaan. Zo zorg je voor een realistischere planning.  

Streef er niet naar om het zo snel mogelijk af te hebben, maar om elke dag te doen wat je kunt. Vier vervolgens elke dag die vooruitgang. Dat werkt motiverend. Je kunt er ook voor kiezen om het visueel te maken. Teken bijvoorbeeld een balkje wat je bijkleurt als je een stapje verder bent.  

Als het gaat om het leerproces, onderzoek dan allereerst wat voor jou een fijne manier van leren is. Sterk jezelf vervolgens in de overtuiging dat je het niet meteen al hoeft te kunnen. Geef jezelf de tijd om iets in de vingers te krijgen. Vraag eventueel iemand om hulp om je te ondersteunen in het leerproces. 

— 

Ga jij vaak te snel? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Vorige blogVolgende blog

Comments 69

  1. Hi Adrienne,

    Ondanks dat ik ‘gewoon begaafd’ (95e percentiel) ben herken ik ontzettend veel uit je stuk over demotivatie als ik te snel wil. Ik loop daar voortdurend tegenaan. De afgelopen 10 jaren was dit vaak handig.

    Ik kon snel iets neerzetten en was snel inzetbaar als detachee. Echter na verloop van tijd was de aandacht weg en zocht ik weer iets anders. Als detachee zit je dan in een luxe positie.

    Nu ik besloten heb op een vaste plek te gaan zitten probeer ik juist om de afwisseling in mijn werk te houden. Echter ik word ingezet waar ik goed in ben, dus uiteindelijk wordt dit voor mij eentonig werk.

    Wat het dan lastig maakt is bijvoorbeeld nieuwe kennis op te doen. Er is een verwachtingspatroon, althans niet als zodanig uitgesproken, toch verwacht ik dat zelf. Dit is al in meerdere bilats met mijn leidinggevende de revue gepasseerd. Mijn doelen liggen hoger dan de organisatiedoelen. Ik wil het liefst morgen een eind zijn en snap niet waarom verandering in projecten die ik draai zo lang moet duren.

    Ik realiseer me nu wel terdege dat de uitspraak van een oud leidinggevende klopt. ‘Jeroen, je denkt altijd 2-3 stappen vooruit, maar daar zijn we nog niet.’

    Frustrerend en tegelijk demotiverend waardoor ik als een nomade door mijn werkende leven loop.

  2. Ik kan me zeker terugvinden in bepaalde manieren van denken dat je beschrijft. Zo begon ik in 2017 aan een nieuwe studie (full-time) aan de leeftijd van 35: fysica en sterrenkunde. Ik gleed moeiteloos door het 1ste jaar (gemiddelde resultaat van 77%), want ik vind wetenschap gewoon leuk en het past bij mijn manier van denken (toen en nu nog steeds). En net voor de start van het 2de jaar haakte ik af, want ik voelde dat na dat 1ste jaar ik wel begreep hoe je moet studeren (bevestigd door de goeie resultaten), en dat precies daarom de fun ervan af was voor mij. Dus ik stopte met de studie. Dat heeft achteraf wel voor een “backlash” (lees: schuldgevoel) gezorgd: had ik dit niet te overhaast beslist?

    Uiteindelijk besloot ik om me bij mijn beslissing neer te leggen en er iets uit te leren: ik vind wetenschap interessant. Dit inzicht, tezamen met de ervaring van een nieuw project vroegtijdig gestopt te hebben, heb ik gebruikt om opnieuw dieper in mezelf te duiken, op zoek naar iets waarbij ik langer gemotiveerd kan blijven.

    En voor mij is dat schrijven over de wetenschap. Ik ga op zoek in de wetenschap naar elementen van ons inter-gerelateerd manier van zijn (zowel in de mens, dier, als de natuur), zodat ik niet noodzakelijk bij één bepaald vakgebied moet blijven, maar me vrij mag bewegen en mijn manier van denken kan laten botvieren.

    Dank je voor de stukjes die je schrijft, Adrienne, het helpt om mijn pad opnieuw onder de loep te nemen, en er verder lessen uit te trekken.

  3. Snel willen en snel afhaken, dat herken ik enorm. Focussen op dat je er elke dag iets aan doet, ipv imposante deadlines. Dat ga ik na mijn vakantie proberen. Volhouden als het wat langzamer groeit, daar heb ik nog wat te leren ?

    1. Post
      Author
  4. Er werd me laatst gevraagd wat een van mijn sterke punten is. Mijn antwoord was dat ik snel kan denken. Mijn leidinggevende heeft hierover nagedacht en kwam terug met het de response dat hij daar over na had gedacht en ineens veel meer inzicht in mij had gekregen, doordat hij nu begrijpt dat ik in plaats van kort door de bocht te zijn, vaak al vele stappen vooruit ben op de rest en daardoor als kort door de bocht wordt ervaren. Daar had ook zelf nooit bij stil gestaan, en zal mij hoogst waarschijnlijk helpen, mensen meer uit te leggen hoe ik bij mijn conclusie ben gekomen.

    1. Post
      Author
  5. Mooi om te lezen hoe dat werkt en zeker herkenbaar.
    Ik was, naast fulltime baan, begonnen aan een hbo studie, e- learning. Een van de eerste opdrachten die je gedaan moest hebben voor je naar de startbijeenkomst mocht, was het opstellen van een rooster hoe je al je taken, hobby’s, werk en aandacht thuis zou verdelen om zo en realistisch beeld te krijgen hoelang het in kalendertijd zou duren om een item te behalen.
    Helaas heb ik de studie moeten staken na 2 ongevallen binnen 14 maanden en ben ik nog herstellend. Toch hebben testen al uitgewezen dat ik ondanks mijn concentratieproblemen goed scoorde.
    Ik herken ook dat je een idee hebt, maar dat het niet uitgerold kan worden. Soms merk je een verbeterpunt in een groter geheel, maar is de organisatie door de omvang te traag of weten ze niet bij wie je het moet aankaarten om iets als idee voor te dragen.
    Het heeft mij best wel een tijd gekost voor het in mijn eigen systeem zat dat anderen informatie niet zo snel konden verwerken. Het heeft zelfs een keer tot ontslag geleid, omdat ik onder mijn niveau zat te werken. Anderen hadden er moeite mee dat ik een systeem na 1 training doorzag, terwijl ze het zelf na 5 jaar niet aan een ander konden uitleggen.
    Het heeft me wel uiteindelijk een veel fijnere werkplek opgeleverd.

    1. Post
      Author

      Fijn dat je reageert Inez, wat naar om te lezen dat er iets ergs is gebeurd waardoor je niet verder kon. Ik wens je heel veel beterschap. Het is inderdaad waardevol dat je als HB snel dingen ziet, wat ook een valkuil voor je kan zijn als anderen dit niet zien. Blijf toch jouw inzichten in het geheel zien en blijf zelf ook bezig met het maken van je eigen plannen. Fijn om te lezen dat je inmiddels op je plek zit qua werk. Dankjewel voor je reactie.

  6. “Wat een mooie techniek is om te voorkomen dat je afhaakt omdat het je niet snel genoeg gaat, is door minder te focussen op wanneer iets af moet zijn en meer op wat je vandaag en morgen wilt doen om verder te komen.”
    Een gouden tip!

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  7. Jaaa dit is herkenbaar. Ik zie een idee al helemaal voor me in mijn hoofd. Aan veel ideeen begin ik niet, omdat er van alles aan vastzit. Maar als ik wel denk dat een idee binnen mijn bereik ligt, dan stort ik me er ook meteen helemaal op. Binnen een paar dagen staat er dan bijv. een nieuwe workshop online. Vaak heb ik dan de details nog niet uitgewerkt, maar dat doe ik wel als het eenmaal zo ver is. Ik heb er een bepaalde voorstelling van en zo ga ik het dan uitwerken. En als het dan eenmaal in praktijk is gebracht, schaaf ik het bij adhv hoe het in het echt ging.

    Ik heb ook een nieuw soort proces opgepakt. Namelijk niet alles kloppend maken in mijn hoofd, het al “af” denken, maar gewoon beginnen met een idee waar ik blij van word. En dan gaandeweg gaan ontdekken wat er, wat dit project betreft, achter de horizon ligt. Zo ben ik in mei begonnen met het fotograferen van de handen van mensen, waarmee zij uitdrukken hoe zij de coronacrisis ervaren. Ik begon met bekenden, buiten op een bankje in een winkelcentrum vlak bij mij. Ik had nog geen idee waar het heen zou gaan. Gaandeweg ben ik ook vreemden gaan benaderen en nu heb ik 100 foto’s. Inmiddels is er o.a. een hele kerkdienst aan gewijd, omdat een Ds. het zo’n gaaf project vond en het zo mooi passend bij liturgische thema’s. En er is een website in de maak.

    1. Post
      Author

      Fijn om te lezen Grady dat je het idee al helemaal voor je ziet. Veel succes met het uitwerken ervan en probeer af en toe het eind resultaat in te beelden, dan blijf je enthousiast over je idee 🙂

  8. dankjewel voor de tip. Zo herkenbaar wat je schrijft. Ik dacht effe snel te leren mondmaskers maken terwijl ik eerst nog een naaimachine handleiding doormoest 😉 . Momenten plannen ipv deadlines is het beste wat ik al gehoord heb. Ga er direct mee aan de slag.

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  9. Een project van foto’s archiveren pff , dacht ik ook even te doen , snel snel , inscannen , en ja hoe ga ik dat doen ? Op naam , op jaar , of tijd of dag pfff . En ga ik ze nog bijwerken die foto’s als ze niet scherp zijn ? Jonge jonge ik kwam in een doolhof terecht , waar dus geen eind aan komt .10 jarig plan ?

    1. Post
      Author
  10. Een project van foto’s archiveren pff , dacht ik ook even te doen , snel snel , inscannen , en ja hoe ga ik dat doen ? Op naam , op jaar , of tijd of dag pfff . En ga ik ze nog bijwerken die foto’s als ze niet scherp zijn ? Jonge jonge ik kwam in een doolhof terecht , waar dus geen eind aan komt .10 jarig plan ?

  11. Hoi hoi,
    Zo herkenbaar allemaal. Ik heb ook altijd 1000 en een leuke ideeën, sinds ik de blauwdruk heb gemaakt, toets ik al die ideeën daar aan. Passen ze er niet in, dan zet ik ze aan de kant. Het geeft me focus en ruimte om te verdiepen.

    Groetjes Geertje

    1. Post
      Author
  12. Dank voor weer een fijne blog!
    Ik dacht ‘ff’ een online-training te maken. Gewoon ff paar videootjes opnemen. Ff een website maken. En klaar!
    Not! Jeetje… En dan denk je een video klaar te hebben, is het beeld toch niet duidelijk genoeg.
    Dus… inmiddels ligt het project stil. Want het schiet niet op.
    Zie je wel. Niks voor mij. Ik kan het niet.

    Hoezo geldt deze opmerking nogal voor mij…
    “ Zorg voor een realistisch beeld over hoelang iets duurt en hoeveel tijd je ergens in te stoppen hebt”.

    Ik ga weer vol goede moed aan de slag. Dank je!

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  13. Heel herkenbaar dit. Een recent voorbeeld: stoeltje opknappen, gewoon even nieuwe hoezen maken, klaar! Ik dacht ik dat wel even in een avondje klaar zou hebben. Maar kwam er na meerdere tegenslagen achter dat het toch enig denkwerk en voorbereiding nodig had en ik ook tijdens het proces vaak goed de tijd moet nemen. Gewoon meerdere avonden ermee bezig zijn. Ook wel lekker om even de perfectionist in mij de ruimte te geven (want vaak heb ik daar dus geen tijd, discipline of geduld voor haha).

    1. Post
      Author
  14. Heel herkenbaar veel projecten tegelijk op het vuur en de frustratie dat het maar niet op schiet.
    Maar het is wel een voordeel van deze corona tijd, ruim de tijd om ze ook eens af te maken.

    1. Post
      Author
  15. het enige wat ik heb is tijd roep ik de laatste jaren sinds mijn scheiding, daarom heb ik ook wel 50 klussen die op 50 of 75% staan. in mijn vorige leven moest altijd alles gelijk af en trots erop zijn en dan 3 jaar later weer veranderen. Punt is … ik ben niet zo welvarend doordat ik geen specialist ben geworden in iets, maar een generalist, al is mijn niveau daarentegen niet laag of gemiddeld. Kortom klussen en projecten kosten geld, tijd is wat ik heb dus research en youtuben kostten alleen tijd,wanneer je alle details wilt kennen, alvorens je begint, misschien een kleine test erbij.
    Heb gisteren mijn 1 persoons zwembad geopend(watertank 2m hoog) een project van 2 maanden het loopt, maar het lekt ook. rubbers overgang. etc… steeds een klein stukje project kopen, steeds een beetje meer inlezen misschien een wijziging in de plannen, roterende projecten bij jezelf thuis is best killing, soms grote stappen en dan zie je gelijk grote sprongen vooruit in het totaal beeld, en soms hele kleine… waarschijnlijk ben ik 85 als alles gereed is.. maar dan wel tot in de details… ach keeps you busy right?

    1. Prachtig, zo herkenbaar. Wat ik zelf daarin lastig vind, is het gevoel dat het nooit goed is. Dit komt mede door het niet afronden van een opleiding en weglopen voor de verdieping.

    2. Post
      Author

      Het wordt de komende dagen/weken lekker warm, dus dat zwembad is precies op het juiste moment af 🙂 perfectioneren kun je overna denken als je er de komende dagen in aan het zwemmen bent, succes 🙂

  16. Ooit las ik dat Joop vd Ende gezegd zou hebben “Een idee is pas een idee als het is uitgevoerd.” Die strenge opmerking helpt mij wel om iets af te maken of te doen. Ook al zie ik de inhoud al voor me of vind ik het al niet meer belangrijk dat iets gebeurt, ik richt me dan alleen op het proces, alleen maar op het volbrengen ervan. Door dingen te volbrengen krijg ik uiteindelijk meer voldoening en zelfvertrouwen. Ook is dat ge-evalueer onderweg heel vermoeiend en ondermijnend. Dus liever 1 keer een strenge Joop, dan de hele tijd mijn eigen strenge stemmetje in mijn hoofd.

    1. Post
      Author
  17. Ik heb in omgevingen vertoefd waar dingen die snel konden, ook echt vaak snel gingen. Heerlijk. En we vonden het ook allemaal heel normaal.
    Dan is het echt afkicken als je verzeild raakt in andere werk- of hobbysferen, waar slechts weinigen meerennen en velen mee- en tegenstribbelen.
    Mijd dat soort omgevingen zoveel mogelijk, zou mijn tip zijn. Je vindt ze vooral in grote bureaucratien, hoewel het MKB er natuurlijk ook niet vrij van is.

    1. Post
      Author
  18. Adrienne, je blogs zijn altijd een feest der herkenning. Dank je voor het delen en de waardevolle tips. Helpend en inspirerend!
    Liefs, Patricia

    1. Post
      Author

      Dankjewel Patricia, waardevol om te lezen dat je er blij mee bent. Heb je al eens een gratis online masterclass gevolgd en wist je dat we ook inspirerende qoutes delen op de FB pagina van Gifted People?

  19. Heel herkenbaar, ook wat geschreven wordt in de berichten hierboven. Iets snel onder de knie hebben en dan verveeld raken, maar zeker ook een goed idee hebben, daar meteen mee aan de slag kan en dan na een week of zo concluderen dat het niet werkt. Zo heb ik twee weken geleden bedacht en besloten om Spaanse les te gaan gaan geven aan hoogbegaafde volwassenen. Ik geef al een hele tijd Spaanse les, maar nu dus specifiek aan deze nichegroep. Natuurlijk stond dit enkele dagen later al op mijn website en ben ik nu al bijna teleurgesteld dat er nog niemand gereageerd heeft. Hoezo overspannen verwachtingen. Goed dus dat ik er weer eens op gewezen ben dat dit toch echt meer tijd en moeite vergt. En dat ik moet volhouden. Dank je wel iedereen.

    1. Post
      Author
  20. Wat grappig, juist om die reden heb ik Onlangs mezelf voorgenomen om een grote snor te laten groeien; ik heb er weinig invloed op, dus moet geduldig zijn en leren doorzetten. En zo zijn er wel meer valkuilen die ik ga tegenkomen. Had zo een wijze les van Mister Myagi kunnen zijn 😉

    1. Post
      Author
  21. Snel leren en snel denken en het hele project wat er moet gddaan worden al gevisualiseerd hebben voordat ik er asn begonen ben en vervolgens niet af maken omdat het in mijn hoofd al af was is zo herkenbaar. Voor mij en mensen in mijn omgeving heel frustrerend. De tip om inplaats van met deadlines te werken, een planning te maken wat je de komende dag wilt doen en de rest van het project opdelen in componenten van haalbare grote per dag is heel nuttig.

    1. Post
      Author
  22. Pfff dit is zo herkenbaar….en de reden dat ik steeds wegzak in depressies. Ik ‘straf’ mezelf omdat ik steeds niks bereik, van alles bedenk, uitvoering nul… ‘Het gaat toch niks worden’. De motivatie vasthouden is zo moeilijk, er is ook constant zoveel dat afleidt van de weg. Ben nu met psycho therapie bezig. En met omschakelen/accepteren van de (waarschijnlijk) misdiagnose ADHD naar Hoogbegaafd. Ik moet leren genieten van de weg ergens naartoe ipv mezelf uitkafferen omdat ik het doel weer niet heb gehaald. Gaat nog wel ff duren, maar ben ermee bezig ?

    1. Post
      Author
  23. Klopt ook bij mij. Ik plan veel te ambitieus. Ik creëer zo m’n eigen fuck-ups omdat ik dan het gevoel heb dat het niet opschiet…. Dankjewel voor het verwoorden waardoor ik het me weer realiseer en er anders mee om kan leren gaan.

    1. Post
      Author
  24. Dit is echt zo herkenbaar voor mij. Ik stel enorm hoge eisen en doelen en verwacht dat ik deze met minimale inspanning bereik. Ik raak verschrikkelijk gefrustreerd als het dan niet lukt. Leren was voor mij iets een aantal keer overlezen. Maar het moeilijkste vind ik nog wel dat ik lichaamstaal observeer en zie en voel waar iemand mee zit en aanvoel hoe de sociale verhoudingen zijn. Ik ga ervan uit dat iedereen dit ziet en weet, maar vaak is dit niet zo. Ik wil dan zo graag iemand helpen en raak enorm gefrustreerd als de ander dit (nog) niet doorheeft.

    1. Post
      Author
  25. Wat ook in dit proces zeer leerzaam is, is t leren/bespelen van een muziek instrument. Dát lukt nl nooit goed 123, maar vergt lange tijd van veel oefenen, herhalen, kleine stapjes vooruit.
    Ik ben professioneel muzikant/dirigent, mn oudste zoon studeert ook aan t conservatorium, en de rest van ons gezin speelt allemaal een instrument op hoog amateur nivo.
    Het lost je snelle denkproces-probleem niet op, daar verandert natuurlijk niks aan, maar leert je wel te leren…
    Zeker voor HBkids een aanrader!

    1. Klopt! Pianospelen lukt mij niet zomaar. Mooie is dat mijn pianoleraar mij leert accepteren dat het niet perfect hoeft, het mag ook gewoon alleen leuk zijn!
      Beeldhouwen is ook goede oefening. Steen doet vaak net niet wat jij voor ogen hebt – zeker niet als je haast hebt.
      Maar misschien heb ik wel het ‘voordeel’ van dyslexie “. Daardoor nog een beetje leren leren

    2. Leuk om te lezen! Ik ben ook amateur dirigent. Ik ben mezelf al een paar keer tegengekomen hierin. Eerst de euforie van het oprichten van een gemend koor, daarna erachter komen dat alles echt niet zo snel gaat als je in je hoofd hebt. Ik wil van alles, en heb het plaatje al klaar in mijn hoofd, maar ik vergeet weleens dat er tijd nodig is om er aan te werken. Ik heb eigenlijk al veel voldoening door de ideeën in mijn hoofd. Ik moet dus ook leren genieten van het proces. En dat dat niet zomaar klaar is. Een ander dingetje is dat ik zelf steeds meer bij wil leren. Het is nooit genoeg, ik wil altijd beter kunnen. Ook dat heeft tijd nodig.

    3. Post
      Author
  26. Heel herkenbaar. Ik merk ook bij mezelf dat ik ook gefrustreerd raakt als ik niks nieuws leer. Meestal na 2 jaar bij een bedrijf heb ik alles geleerd voor mijn functie en alles er omheen. Grote probleem is dan dat managers niet weten wat ze met me aan moeten omdat ik niet in het “plaatje” pas waar ze aan gewend zijn

    1. Niet in het plaatje passen als je ergens 2 jaar werkt en compleet overzicht heb ik ook vaak mee te maken gehad, weer reageren op vacatures is ook niet de oplossing. Nieuwe managers willen en kunnen inderdaad ook vaak niet zien dat jij (na een tijdje) meer inzicht hebt dan zijzelf, hoezeer jij je best ook doet, het gaat vervelen en kost teveel energie.
      Deze valkuil heb ik vaak meegemaakt en ik hou me vast aan het feit dat zicht hebben op het grote geheel ook een rol is waar ik me goed bij voel en wil inderdaad vaak te snel, maar blijf leren en doen waar ik energie van krijg. Iedere dag steeds meer, als ik weer uit de valkuil ben geklommen.

    2. Post
      Author
    1. Post
      Author
  27. Ja. Dat idee in je hoofd dat al helemaal strak scherp goed en klaar is nog ‘even’ uitvoeren. Pfffft dan zakt de moed mij in de schoenen. Laat maar…. Ideeen daar ligt het niet aan, maar de uitvoering is toch echt een vak apart lijkt het wel, wat demotiverend.

    1. Alles begint met ideeën en de succesvolle mensen gebruiken focus en doorzetten om tot hun resultaat te komen… Je bewust zijn van processen in jezelf en doorzetten en struktuur en elke keer stapje verder per dag geeft weer meer drive. Verschillende ideeen koppelen aan verschillende stapjes, bv op papier, schema geeft voldoending,afwisseling,rust…..

    2. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *