Ik houd ervan als dingen snel gaan. In mijn hoofd gaan dingen namelijk ook altijd snel. In mijn hoofd heb ik een idee al helemaal uitgedacht en klaar, dan moet het alleen nog ‘even’ gedaan worden. Dat dit dan nog best wat tijd in beslag neemt, vond ik vaak erg demotiverend. Omdat ik er in mijn hoofd al klaar mee was kon ik mezelf er dan niet toe aanzetten om het nog verder te gaan uitvoeren. Daarom maakte ik bepaalde dingen niet af. 

Toen ik begon met Gifted People lag deze valkuil ook op de loer. Ik zag al voor me hoe ik wilde dat het ging zijn. Ik zag al voor me wat ik allemaal wilde maken. Het had vervolgens nog jaren nodig om dat te realiseren. En nog steeds is er genoeg wat ik al heel lang voor me zie en wat er de komende jaren nog niet zal zijn.  

De reden dat ik ondanks dat nog niet ben afgehaakt is omdat ik Gifted People zie als mijn tienjaren plan. Ik sta er vrijwel dagelijks bij stil dat ik het helemaal niet leuk zou vinden als alles wat ik wil er morgen al is. Want dat betekent ook dat ik er niet meer naartoe kan werken. En dat is juist waar ik plezier in heb. Een andere belangrijke reden is dat ik niet de verwachting had dat het er volgende week al zou zijn. Ik wist dat het tijd zou kosten. Ik wist dat ik moest denken in jaren en niet in weken. 

Snel is demotiverend 

Als hoogbegaafde heb je de gave om snel te zien wat nodig is. Je kunt snel schakelen, verbanden trekken en een project doorzien. Daardoor ben je soms in je hoofd al klaar, terwijl het echte werk nog moet beginnen. Door deze mismatch in verwachtingen ontstaat demotivatie. 

Als je verwacht dat iets morgen geregeld is, maar het is dan nog niet eens op 2 procent, dan is de kans groot dat je afhaakt. Als je jezelf een realistischere planning zou geven, is de kans groter dat je juist gemotiveerd wordt als je morgen al op 2 procent bent. 

Ditzelfde geldt voor het leerproces. Als hoogbegaafde loop je voor in je ontwikkeling en kun je eraan gewend raken dat je snel dingen in de vingers hebt. De verwachting is dan dat wanneer je iets nieuws wilt leren, het leerproces snel zal gaan. Maar hoe complexer iets is, hoe meer tijd het kost om iets onder de knie te krijgen. Je hebt dan namelijk meer oefening en herhaling nodig. Je gaat eerst een tijd iets niet kunnen voordat er verbetering inkomt.  

Als je herkenning vindt in het jezelf snel dingen eigen maken, zul je sneller de conclusie trekken dat je iets niet kunt als het niet meteen lukt. Als je dan opgeeft, sta je echter je eigen groeiproces in de weg. Het zijn namelijk juist de complexere zaken die jou de intellectuele uitdaging kunnen brengen die je nodig hebt. 

Plan momenten in plaats van deadlines 

Wat een mooie techniek is om te voorkomen dat je afhaakt omdat het je niet snel genoeg gaat, is door minder te focussen op wanneer iets af moet zijn en meer op wat je vandaag en morgen wilt doen om verder te komen.  

Deze techniek kun je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je elke dag een uur vrijmaakt om te werken aan jouw idee of plan. Dan laat je los aan hoeveel je moet doen en focus je op dat je iets doet. Als je deadlines nodig hebt, dan is het belangrijk dat je deze op een manier toevoegt die jou positief stimuleren om in beweging te komen. Maak bijvoorbeeld afspraken met iemand over wanneer je wat gaat doen en zorg dat die persoon jou daaraan houdt. 

Wat kun je doen? 

Zorg voor een realistisch beeld over hoelang iets duurt en hoeveel tijd je ergens in te stoppen hebt. Kijk bijvoorbeeld terug naar eerdere projecten om te zien hoelang je er toen over hebt gedaan. Zo zorg je voor een realistischere planning.  

Streef er niet naar om het zo snel mogelijk af te hebben, maar om elke dag te doen wat je kunt. Vier vervolgens elke dag die vooruitgang. Dat werkt motiverend. Je kunt er ook voor kiezen om het visueel te maken. Teken bijvoorbeeld een balkje wat je bijkleurt als je een stapje verder bent.  

Als het gaat om het leerproces, onderzoek dan allereerst wat voor jou een fijne manier van leren is. Sterk jezelf vervolgens in de overtuiging dat je het niet meteen al hoeft te kunnen. Geef jezelf de tijd om iets in de vingers te krijgen. Vraag eventueel iemand om hulp om je te ondersteunen in het leerproces. 

— 

Ga jij vaak te snel? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden