Een bovengemiddelde intelligentie is onderdeel van hoogbegaafdheid. Dat maakt ook de kans groot dat je slimmer bent dan de mensen om je heen. Dat hoeft en zal niet in alles zo zijn, en het verschil zal ook niet altijd supergroot zijn. Maar hier en daar zul je het wel merken.  

Soms op een manier die juist maakt dat je gaat twijfelen aan je eigen intelligentie. Want als jij de enige bent die iets doorrekent en ziet dat het niet klopt, vraag je jezelf automatisch af of jouw berekening dan wel klopt. Misschien ben jij juist de enige die het niet goed ziet. Vergelijk het maar met spookrijden; als jij de enige bent die tegen het verkeer ingaat, dan is de conclusie snel getrokken dat jij de verkeerde kant opgaat. 

Als je inmiddels de ervaring hebt opgedaan dat je het vaker wel dan niet bij het rechte eind hebt, dan zul je daar in zelfvertrouwen flink in gegroeid zijn, maar je kunt nog wel tegen weerstand aanlopen in de omgevingen om je heen. Sommige mensen vinden het vervelend dat jij “het steeds weer beter weet”. Sommige mensen vinden het moeilijk dat jij iets sneller snapt dan zij. Daardoor kan jaloezie ontstaan of kun je buitengesloten worden. En zo kan iets heel waardevols en moois, door jou ervaren worden als een last.   

Je mag niet zeggen dat je slimmer bent 

Daarnaast ligt er nog best een taboe op intelligentie. Het lijkt soms wel een vloekwoord. Als je over jezelf zegt dat je intelligent bent, dan vinden mensen daar nogal wat van.  

Ik weet nog goed hoe ik in de eerste jaren van mijn eigen HB-ontdekking me bijna bezwaard voelde om ‘ja’ te zeggen op de vraag ‘ben je hoogbegaafd?’. Zeker als de persoon tegenover mij, hoogbegaafdheid gelijk schaalde aan intelligentie. Want ik voelde me helemaal niet zo intelligent. Ik wist dat ik niet dom was, maar ik had wel vaak de ervaring dat ik dingen net iets anders deed dan de bedoeling was, en dan kon ik me wel even dom voelen.  

Bovendien kreeg ik vaak het gevoel dat mensen dan vervolgens naar mij keken alsof ik mezelf heel wat vond. Alsof ik mezelf beter vond. Maar die gedachte kwam niet eens in me op. Ik vergelijk sowieso mensen niet als de één is beter dan de ander. We hebben allemaal iets waardevols te bieden en onze eigen unieke gaven. Het gaat erom dat we de ruimte hebben om dat te kunnen benutten, om te zien waar onze kwaliteiten op hun plek zijn. 

Dat je slimmer bent, kun je benutten 

Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, ook als je nog twijfelt over de intelligentie component, dan is het belangrijk dat je durft te zien waar jij slimmer in bent. Dat zal echt niet overal in zijn, maar daar waar jij slimmer in bent, kun je ook iets brengen. Jij kunt iets wat anderen dan niet kunnen. 

Je kunt slim zijn op het gebied van cijfertjes, of taal, maar ook op creatief gebied, creatieve oplossingen of creatieve creaties. En je kunt slim zijn op gebied van sociale interacties, het omgaan met mensen. Kortom er zijn genoeg gebieden waarop je slimmer kunt zijn, vind het gebied waar jij slimmer in bent, en durf daarin voor jezelf te staan. Weet wat je kunt en straal dat uit. Ongeacht wat anderen daarvan misschien gaan vinden.  

Wat kun je doen?  

Onderzoek wanneer je het meeste hebt getwijfeld aan je eigen intelligentie en waarom dat was. Was het omdat jij de enige was die het anders zag? Of was het omdat je iets anders deed dan de bedoeling was?  

Kijk vervolgens naar de gebieden waar je voor je gevoel wel slim in bent, waar je gemakkelijk resultaten haalt. Wat is de rode draad in de activiteiten waar jij slimmer in bent? Wat zijn dan daarin jouw talenten, kwaliteiten en gaven? 

— 

Zie jij je eigen intelligentie, durf je te zeggen waar je intelligent in bent? Laat je het weten onder deze blog? 

— 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden