Toen iemand mij voor het eerst wees op hoogbegaafdheid dacht ik bij mezelf, ‘Nou nee, dat lijkt me niet’. Ik vond mezelf daar helemaal niet slim genoeg voor. Niet omdat ik mezelf dom vond, maar eerder omdat ik bij hoogbegaafdheid dat beeld had van die mensen die drie klassen hadden overgeslagen en overal de slimste in de ruimte zijn. Tegelijkertijd zag ik bij mezelf het harde werk wat ik moest leveren voor de resultaten die ik behaalde. En hoe moeilijk ik bepaalde ogenschijnlijk simpele dingen vond.
Heel simpel gezegd, ik vond mezelf niet slim genoeg om hoogbegaafd te kunnen zijn. Ik had een vertekend beeld van wat hoogbegaafdheid is en vergeleek mezelf met dat beeld. Logischerwijs zette ik dan ook mijn hakken in het zand toen iemand mij hoogbegaafd noemde. Maar het zette wel iets in gang. Ik werd nieuwsgierig en ging meer ontdekken en leren over hoogbegaafdheid. Pas toen kwam ik erachter wat de rol van intelligentie is en waarom het niet het makkelijkste kenmerk is om je in te herkennen.
De rol van intelligentie bij hoogbegaafdheid
In de thema’s van de vorige twee maanden hebben we de kenmerken ‘anders’ en ‘intens’ uitgelicht. Samen met het kenmerk ‘snel’, vormen deze het totaal van hoogbegaafdheid (lees ook verder in dit artikel over de drie hoofdkenmerken). In het verlengde van het kenmerk ‘snel’ kan ook de bovengemiddelde intelligentie en potentie benoemd worden. Dat is overigens niet hetzelfde als het behalen van hoge resultaten op school of in een werkomgeving. Dat is namelijk mede afhankelijk van de omgeving en de mate waarin de omgeving aansluit.
Hoewel intelligentie alleen nog niet hoogbegaafd maakt, is het wel een belangrijk onderdeel van hoogbegaafdheid. Deze intelligentie kan daarbij tot uiting komen in verschillende vormen. De theorie van Howard Gardner benoemt dat als Meervoudige Intelligentie waarbij hij intelligentie ziet als het vermogen om problemen op te lossen. Volgens hem beschikt iedereen over een aantal specifieke vaardigheden op gebieden van wiskunde, taal of muziek die daarbij gebruikt kunnen worden.
Niet hoog scoren op een intelligentietest, wil dan ook niet zeggen dat je niet begaafd bent. Intelligentietesten meten namelijk maar enkele dimensies van begaafdheid terwijl er ook andere intelligentiegebieden zijn waarop je begaafd kunt zijn. Gardner benoemt zelf negen soorten intelligentie. In dit artikel kun je daar meer over lezen: De rol van intelligentie.
Slim genoeg om hoogbegaafd te zijn?
Het intelligentiecomponent is waar de meeste hoogbegaafden het eerst van zeggen, ‘dat geldt niet voor mij’. Onder andere omdat we intelligentie nog vaak verwarren met nooit fouten maken, altijd alle antwoorden weten, hoge resultaten behalen en succesvol zijn. Zeker als je het gewend bent om dingen anders te zien en de vreemde eend in de bijt te zijn, is de kans groot dat je aan jezelf en jouw eigen intelligentie bent gaan twijfelen. Dat kan het lastig maken om jezelf hoogbegaafd te vinden, te noemen en het over jezelf te zeggen.
Soms is de oplossing daarvoor het doen van een IQ-test. Deze test kan uitsluitsel geven over de mate waarin een bovengemiddelde intelligentie aanwezig is. Maar het is wel belangrijk om je te realiseren dat een bovengemiddelde intelligentie niet per definitie op een IQ-test naar boven zal komen. Naast dat je op meerdere gebieden intelligent kunt zijn die niet allemaal gemeten worden, is de IQ-test ook een momentopname. Dat betekent dat de IQ-test beïnvloed kan worden door factoren als spanning, motivatie, vermoeidheid, afleidende factoren, onderpresteren en faalangst.
Wanneer uit de IQ-test een bovengemiddelde score komt, kan hoogbegaafdheid wel bevestigd worden. Maar een score onder de 130 (wat de ondergrens is van hoogbegaafdheid) sluit hoofdbegaafdheid niet per se uit. De vraag is in hoeverre jij het voor jezelf noodzakelijk vindt om die externe bevestiging te gaan halen, en of het je niet meer oplevert als je jouw tijd en energie stopt in het vinden van de interne bevestiging.
Wat kun je doen?
Heb je herkenning gevonden in bepaalde kenmerken? Verdiep jezelf dan meer in hoogbegaafdheid. Ga er meer over lezen en leren. Wees nieuwsgierig en ga ontdekken wat klopt met wie jij bent. Onderzoek vervolgens wat hoogbegaafdheid dan precies voor jou betekent.
Weet ook dat het uiteindelijk niet zozeer om het labeltje gaat en dat je aan niemand iets hoeft te bewijzen. Het gaat erom dat jij jezelf beter leert kennen. Dat je begrijpt hoe jij bedraad bent, wat jij nodig hebt en wat jouw unieke gaven zijn. Dat is waar de grootste waarde voor jou ligt. Vanuit daar kun je jouw plek in deze wereld beter gaan vinden of creëren zodat jouw gaven ook het meest tot hun recht komen.
Wanneer je besluit om je te laten testen op hoogbegaafdheid, zorg er dan in ieder geval voor dat je dat laat doen bij een specialist op gebied van hoogbegaafdheid.
—
In de komende blogs zullen we het kenmerk van snel-zijn verder uitlichten. Voor nu een vraag aan jou, vind jij het moeilijk om jezelf hoogbegaafd te noemen vanwege de bovengemiddelde intelligentie die er onderdeel van is? Laat je het weten onder deze blog?
Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail
Tja het is dubbel, ik heb het al vaker gezegd, ik ben altijd gezien als dat domme meisje, het kind dat niet leren kon. Blijf jij maar thuis want jij gaat later trouwen en moeder worden.
Mijn gevleugelde uitspraak is altijd geweest, als ik het kan dan kun jij het zeer zeker!
Door jou ben ik gaan beseffen dat een autodidact niet dom is, niet dom kan zijn, daar heb je toch iets van verstand voor nodig, dus steeds als ik nu wil zeggen dat de ander het zeker kan als ik het al snap doe ik niet meer.
Maar mezelf als hoogbegaafd zien zal een dingetje blijven maar ….. ik kijk nu heel anders naar mijzelf.
Mijn lat zit altijd aan het plafond vast dus ik maak het mezelf erg moeilijk ook dat besef is goed.
Ik heb wel eens in de loop van de jaren een enkele keer een iq test gedaan op internet om te kijken hoe laag mijn iq dan zou zijn maar ik kwam er nooit uit, omdat ik alleen lagere school heb gehad en enkele maanden LHNO heb ik sommige vakken du s niet gehad dus kon die test ook niet maken.
Maar nu denk ik, het maakt niet uit, ik weet dat ik een slimme tante ben ik weet dat alles wat ik doe ik mezelf heb aangeleerd inclusief schrijven, dus staat er een letter verkeerd of is de zinsopbouw niet perfect dan komt dat daardoor. Het enige wat ik echt jammer vind is dat ik niet verder kom dan simpele banen omdat ik geen papieren heb, maar goed. Dat is niet anders en toch zit ik goed in mijn vel, laat mij maar schuiven :-).
Mooie, openhartige reactie, Edith. Net als de andere, trouwens. Bedankt daarvoor, allemaal. HB of niet ( al lijkt het wanneer wel, goed om het door te hebben), iedereen mag, en kan trouwens niet anders dan, zichzelf zijn. Uiteraard, zelfkennis, ook in dit, eventueel HB-, opzicht, helpt, en wens ik iedereen toe. En ach, wat is een grammaticaal of lexicaal foutje af en toe op zijn tijd? Veel journalisten weten vandaag al niet eens hoe ze, nog even los van de inhoud en andere overwegingen, een goede taalzin moeten schrijven. Iedereen sterkte toegewenst met de zoektocht en “plek-geving”, of hoe dat heet.
Vijftien jaar geleden ben ik bij een klinisch psycholoog terechtgekomen omdat ik na de chemo problemen had met mijn geheugen en concentratie en andere kanker gerelateerde problemen. Hij heeft mij getest, wat naderhand een IQ test bleek te zijn en waar ik bovengemiddeld op scoorde. Zijn conclusie was dat ik breed georiënteerd ben en daarom verschillende universitaire studies zou kunnen doen. Hij heeft ook uitgelegd wat HB, deels, betekent. Zoals anders, intens en snel zijn. Toch worstel ik hier nog steeds mee. Vaak onbegrip van mijn omgeving of de opmerking dat ik niet meer ben dan een ander. Nee, natuurlijk niet, maar daar gaat het ook niet om. Blij dat ik niet de enige ben die hiermee moet leren omgaan
Fijn dat je reageert. Bedankt voor je reactie.
Ik ben er per toeval achter gekomen dat ik Hb ben, namelijk door een zwaar auto-ongeluk, met licht hersenletsel. Het was voor mij een erkenning dat ik vaak op het goede spoor zit, ook al ben ik de enige. Ik vind het echter wel lastig om het uit te spreken dat ik Hb ben, omdat ik bang ben voor de te hoge verwachtingen zoals jij die in je blog schrijft. Namelijk dat je alles weet en kunt en geen fouten maakt.
Fijn dat je reageert, heb je het e-book over hoogbegaafdheid ook al kunnen lezen? Je kunt hem gratis downloaden op deze website.
Dag Adrienne,
Ik weet niet of ik HB ben. Maar ik herken me alleen in een bepaalde groep mensen. Die mensen die kunnen jongleren met concepten en de dingen van meerdere kanten kunnen belichten en aanvliegen. Die juist die vragen stellen en opmerkingen maken die een vraagstuk doen kantelen. Ik kom dan thuis. Pas toen ik op 43 jarige leeftijd de master Kunsteducatie ging doen, ging ik serieuzer nadenken over mijn begaafdheden (door anderen werd ik al eerder hoogbegaafd genoemd). Ik wist al dat ik op mijn werk als docent niet aan mijn plafond zat. In de master ging ik er helemaal voor en haalde ik van alles eerstejaars studenten, voor bijna alles vakken, de hoogste beoordelingen. Er werd zelfs een nieuwe beoordeling gemaakt voor 1 vak: zeer goed.
Het is voor mij allemaal een soort leidraad geweest om mezelf een identiteit te geven waar ik me in thuis voel. Stel dat ik HB ben, dan voel ik me daar en daar in elk geval bij thuis. Ik ging minder aan mezelf twijfelen en durfde meer vrijuit met mijn anders bedraad zijn om te gaan. Tja en dan een test. Ik deed weleens een test online, hoge score. En de Nationale IQ test, 139, maar die neem ik niet serieus. Het gaat mij om de vrijheid die ik nu heb om op mijn manier te denken en het plezier dat ik beleef aan sommige contacten.
Heb je het gratis e-book ook gelezen over hoogbegaafdheid? Ik hoop dat je blijft zoeken naar wat past bij jou. Dit is trouwens ook een belangrijk onderdeel van het Insight traject. Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. http://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/
Tja, geen idee of ik HB ben. Aan de ene kant twijfel, aan de andere kant veel herkenning. Vroeger op de lagere school een IQ test gedaan. Uitslag was 121, maar ik had de test niet af binnen de tijd omdat ik niet snel werk, ik altijd alles te goed wil doen, te perfectionistisch ben. Dat kostte mij dus punten waardoor de score lager was. Doordat ik perfectionistisch ben, heb ik ook vaak last van faalangst. Dat belemmert mij in het aanpakken van nieuwe dingen. Ik ben dan bang dat ik het niet goed kan, terwijl later vaak anders blijkt. Ik voel mij vaak anders dan anderen, voel anderen en situaties goed aan, denk altijd overal goed over na en moet mij er nog weleens van weerhouden steeds kritiek op anderen te hebben. Als je mij vraagt wat ik in de toekomst wil met mijn werk, weet ik daar geen (goed) antwoord op. Ik weet vaak gewoon niet wat ik wil, wat ik met mezelf aan moet. Ik vind mijn werk (afwisselend werk wat ik al jaren doe) aan de ene kant leuk, maar aan de andere kant heb ik altijd het gevoel dat ik niet alles, niet het juiste, uit mijzelf haal. Heb ik vaak het gevoel dat ik ergens anders voor bestemd ben, maar voor wat? Lastig, maar ben ik HB? Of gewoon een niet te dom complex typje? Zeg het maar…
Dankjewel voor je reactie, heb je wel eens een gratis online masterclass gevolgd?
Ik heb een afkeer tegen testen, daar t uiteindelijk omkaderheid is en de kracht is om die kaders te omzeilen door puur op je eigen radar te varen,denken, beslissen…
Uiteindelijk ben je slim als je voor jezelf met je tools werkt ipv tegen jezelf, zelfsabotage…
Creëer een mooi leven met zelfrespect, zelfliefde en vertrouw erop dat je juiste mensen, situaties zult aantrekken.
Een test heeft n : bewijs-sfeertje, maar tis heel simpel: je bent t of je bent t niet, gelijkwaardigheid en dezelfde kenmerken van HB in mensen, doet ons beseffen: wij passen in dit straatje mensen in ons eigen uniek zijn….;)
Iedereen is goed zoals men is juist!! 🙂
Eigenlijk zou men n mens een maand moeten observeren en met een grote groep hbers aanvoelen: heeft deze persoon heel veel overeenkomsten, voelt dit juist, kijk je in de spiegel bij hem/haar??
Groeten, Jeroen.
Goed dat je het zo ziet!
Ik ben blij met dit blog.
Ik balanceer ook nog tussen ja of nee. Wel of niet hoogbegaafd? Precies dat stukje IQ! Ik ga geen test doen omdat ik dat te prijzig vind. Anderzijds ben ik ook bang dat het op een teleurstelling uitloopt, want wie ben ik dan?
Ik herken me heel erg in veel kenmerken. Maar zou het niet zo zijn dat je, met minder hoog IQ, gewoon HSP bent?
Hoogbegaafdheid brengt veel mooie kanten mee, maar ook valkuilen. Wil je meer weten over hoogbegaafdheid en begrijpen wat het echt is en meebrengt? Heb je het e-book al eens gelezen? Zo niet dan kun je hem op de website gratis downloaden.
Het lijkt mij lastig, zo niet ondoenlijk een test te ontwikkelen om het ‘label’ Hoog Begaafdheid vast te stellen.
Ik ben ook wel eens begonnen met een infantiele test van Mensa. Ik stopte al zeer snel omdat ik zag dat je dit soort vragen meer in een kwis programma thuis horen. En inderdaad, prima te ‘leren’ dit soort vragen. Van die lachwekkende reeksjes die je moet afmaken: 2, 4, 9, 16,……..????? Ha ha….vijfentwintig: juist….je hebt er weer een punt bij.
En dan nu de moeilijke variant: 3, 5, 10, 17……. juist……zesentwintig: hoera: n in het kwadraat + 1! Dodelijk vermoeiend om je met dit soort testen bezig te houden.
Destijds op de Lagere School heb ik de Cito toets niet afgemaakt. Omdat ik het destijds al bezopen vond. Ben dus naar de LTS gestuurd, Vijf jaar later haalde ik fluitend mijn VWO en later de universiteit.
Nog een prettige dag en laat jullie niet kisten door de test-maffia.
Hartelijke groet, René
Hoi Rene,
Ik denk ik dat ik niet zo goed ben in dergelijke testjes. Ik snap geen van beide antwoorden…. Maar misschien denk ik weer te moeilijk…Leg eens uit…..
Rene,
Ik denk dat om deze reden de tip is: Laat je testen bij een goed bureau. Hetgeen jij beschrijft ken ik van sollicitatie rondes waarbij het bedrijf je een assessment laat doen.
In de test die ik voor mezelf gedaan heb kwamen deze cijfer reeksjes niet voor kan ik je verklappen ;-).
Mijn tip, bij twijfel wil ik dit > doen en laat je verrassen!
Zorg wel dat je de uitslag op een latere afspraak bespreekt met je tester en instantie. Vooral dat laatste vond ik heel waardevol.
Jeroen,
Bedankt voor je nuchtere mededelingen en relativering van testen in het algemeen, inclusief HB testen. En voor je tip om de resultaten goed door te spreken. Overigens deel ik je reserves en verfoei multiple-choice testen, anders dan enkel als een allereerste en soms niet meer dan vage indicatie.
Ben ooit getest aan het eind van de lagere school. Dit was lang vóór de tijd dat HB überhaupt bekend was. Lachen. Uitslag was: ULO, hooguit MULO (ja, ja, zo lang geleden was het al). Mijn moeder vond het onzin en stuurde me regelrecht naar het Gymnasium. Bless her. Sindsdien heb ik anderen soms horen spreken over testen die ze deden, en dacht toen weer: ach, testen. Als iemand meent een test nodig te hebben om “zekerheid” te krijgen, best, maar weet dan, o.m., ook het volgende: (1) Testen zijn, altijd, beperkt en geven daarom sommige wel en ander dingen niet te zien. (2) Als je HB bent, is de kans groot dat je slimmer bent dan zowel de testmakers als -afnemers. Als je zinnige types treft, kan een test soms helpen, misschien. Indien geen zinnige types, kijk dan svp uit. (3) Hang jezelf er hoe dan ook niet aan op. Elke test is niet meer dan een momentopname. (4) Ik heb HB leerlingen gehad die voor hun cito lager scoorden omdat ze verder doordachten dan de vragenstellers en daardoor “foute” antwoorden (let wel, volgens het cito model) gaven die m.i. niet noodzakelijk fout waren.
Dan, tenslotte, je hebt de test gedaan. En wat blijkt? Je bent het. OK, wat dan? Ga je je dan anders voelen dan ervóór? Of wat blijkt? Je bent het niet. Ga je je dàn anders voelen dan ervoor? Begrijp me niet verkeerd, wie zo’n (inderdaad soms dure) test meent nodig te hebben, doe hem. Maar hang jezelf er svp niet aan op. Ben je veel te waardevol voor.
Iedereen wel gegroet,
Jelle
Rene maakt een foutje in de rijtjes…
1×1= 1
2×2= 4
3×3= 9
4×4= 16
Het volgende getal in de rij moet 5×5= 25 zijn.
Rij 2 is dezelfde, maar dan telkens +1
dus niet 1, 4, 9, 16, 25
maar 2, 5, 10, 17, 26
Bedankt voor je reactie.
Ik heb nooit een test gedaan die alle dimensies van HB onderzoekt om de simpele reden dat tijdens intakegesprek het voor de experte ( professor Tessa Kieboom) als een paal boven water stond dat ik HB was.
Een tekstboekcasus. All boxes checked. Ze heeft me heel kort en bevattelijk de specifieke kenmerken uitgelegd en alles viel op zijn plaats. Sinds die dag rustiger in het leven en ook milder naar anderen. HB ziet en doet dingen anders en ziet ook zaken die een ander sumpelweg niet kan zien. Heeft zoveel rust en begrip maar je kan ook uitreiken naar de ander en meer verbinding ervaren.
Het is aan ons om mer de omgeving om te gaan zonder onszelf te verliezen. Uitdagend maar ook vervullend.
Mooie toevoeging, ‘het is aan ons om met de omgeving om te gaan zonder onszelf erin te verliezen’. Hier ben ik ook onlangs achter gekomen 🙂
Fijn dat je reageert.
Ik vind “snel” best ingewikkeld, het is geen eenduidige term. Je kunt het verschillend opvatten. Je kunt een hoge reactiesnelheid hebben in gesprekken of handelen. De zinnen van een ander afmaken of anticiperen op wat de ander waarschijnlijk prettig vindt met als risico dat je gaat invullen zonder expliciet te vragen.
En “snel” geldt dan weer niet voor (te) lang doen over je studie of werk, omdat je de materie echt goed wil begrijpen omdat je je het anders onverantwoord vindt om ergens een te stellige uitspraak over te doen (imposter).
Bedankt voor je reactie.
Een reden waarom ik niet begrijp dat er nog steeds (dezelfde) IQ testen worden gedaan, is naarmate je er meer doet, je ineens hoger gaat scoren.
Waarom? Niet alleen omdat het soort vragen hetzelfde is (je herkent ze dus), maar ook doordat je in een soort leer/inzicht modus terecht komt.
Zo was ik vroeger heel goed in wiskunde, hoofdrekenen en dat soort gerelateerde dingen. Doordat ik de laatste jaren daar weinig aandacht aan heb besteed, ben ik dat inmiddels allemaal kwijt. Met andere woorden je kunt dus leren en trainen voor een IQ test.
Toevallig laatste met een aantal professionele psychologen gesproken maar die gaven aan dat IQ nog steeds een bepalende factor is.
Bijzonder.
Dankjewel voor je reactie Piet.
Precies wat ik ook had, alle seinen staan op groen qua eigenschappen behalve IQ, paar jaar geleden de mensa test gedaan en dat was alleen bovengemiddeld.
Inmiddels weet ik wel beter, via contacten weet ik inmiddels dat ik HB kan noemen ondanks dit ene minpunt.
Wil je meer weten over hoogbegaafdheid en begrijpen wat het echt is en meebrengt? Heb je het e-book al eens gelezen? Zo niet dan kun je hem op de website gratis downloaden.
Goedemorgen, ja dat is precies wat er voor mij moeilijk aan is en wat me doet twijfelen. Tegelijkertijd vind ik herkenning in zoveel aspecten van hoogbegaafdheid. Ik merk alleen dat ik er niet openlijk over kan praten. Er komen reacties als ‘waarom in een hokje plaatsen’ – ‘emotioneel begaafd vind ik je zeker, maar …’ – desondanks twijfel ik eigenlijk niet. Maar het voelt eenzaam.
Ik wil graag iets delen. Ik heb mij kortgeleden laten testen bij een psychotherapeut. Ik had een heel andere vraag, maar in de intake noemde ik mijn vermoedens en zij stelden een test voor.
Ik vond het leuk om de iq test te doen, lekker mijn hersenen kraken en gefocust zijn. Doch, geen uitslag. Er kon geen uitslag gesteld worden, want ik bleek ‘alle kanten op te schieten’ en ‘op sommige onderdelen heel hoog te scoren, maar op andere juist niet’. De psychotherapeut reageerde met ‘en, en, hoe voelt dit nu, wat vindt je hier nu van, nu blijkt dat je helemaal niet hoogbegaafd bent? ‘Nu blijkt dat je je jezelf veel hoger inschat dan je werkelijk bent?’ – Blijkbaar verwachtte ze dat ik in zou storten of heel verdrietig zou zijn. Dat was ik niet. Ik nam het aan. Daar kon ze niks mee. Ik heb nu hulp gezocht bij een ander, waarvan ik hoop dat er met respect met mij zal worden omgegaan.
Maar, secundair was ik heel erg verdrietig en heel onzeker. Had ik nu zo’n verkeerd idee van mezelf? Het heeft me doen wankelen, eerlijk gezegd. En een antwoord heb ik nog niet.
Wauw wat verdrietig Sara. Juist dat ‘alle kanten op schieten’ en heel hoge en heel lage scores zijn vaak een indicator van hoogbegaafdheid. Laat je niet uit het veld slaan door deze test en vooral niet deze therapeut die zo stellig haar ‘conclusie’ trekt. En je vervolgens voor de voeten gooit dat ‘je jezelf veel hoger inschat dan je werkelijk bent’. Schandalig. Uit de lucht gegrepen ‘bevindingen’ die sterk rieken naar subjectiviteit en dus gebrek aan professionaliteit. Ik hoop dat je nieuwe therapeut meer verstand heeft van hoogbegaafdheid. Maar vooral: jíj weet het. Vertrouw op je eigen gevoel en vermoeden.
Laat je niet gek maken Sara! Volgens mij weet jij heel goed wie jij bent en wat je kunt! Dat mensen zoiets niet willen accepteren is hun probleem, nier die van jou!
Dank jullie wel, Piet en Ellen, voor deze reacties. Fijn! groeten Sara
Bedankt voor je reactie Sara. Wat naar om te lezen. Hoogbegaafdheid brengt veel mooie kanten mee, maar ook valkuilen. Heb je het idee dat er meer in je zit dan er nu uitkomt en dat je jouw creatieve brein beter kunt benutten?
Het is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is ook een belangrijk onderdeel van de Insight die ik aanbied, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt, je bent echt welkom. http://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/
Sara, leef me je mee. Misschien helpt wat ik schreef in reactie op het stuk van Jeroen? Piet, hieronder, heeft groot gelijk: Laat je niet gek maken. Of je nu HB bent of niet, al is het cognitief te weten en begrijpen een goede zaak (zie alle goede beschrijvingen en adviezen van Adrienne), laat je besef van eigenwaarde svp niet afhangen van wat een ander vindt of zegt, ook niet als die ander een zogenoemde of zelfs werkelijke en zelfs goede “beroeps” is. Uiteindelijk leef je met je eigen oordeel over wat en wie jezelf bent. Goede en zinnige tips en adviezen van mensen die je beter kennen dan een test aan kennis kan geven niet te na gesproken. Maar laat je niet gek maken. Sterkte. Jelle