Als je jezelf goed genoeg kent en je kent jouw werkvoorwaarden, dan kun je tot de conclusie komen dat de omgeving waarin je functioneert niet (meer) bij jou aansluit. Dat is soms moeilijk om onder ogen te komen. Zeker als je er wel een tijd met veel plezier hebt gewerkt.  

Ik krijg ook nog vaak de vraag van hoogbegaafden: ‘Hoe kan ik werk vinden dat ik langer dan een jaar leuk vind? Er zijn helaas nog veel overtuigingen over dat je een baan moet vinden waar je zo lang mogelijk kunt blijven. Dat is echter nooit het doel. De werkende reis is voor ons allemaal verschillend. De één kan ergens tien jaar lang gelukkig blijven en de ander drie maanden. Waar het omgaat is dat je herkent wanneer iets niet meer klopt voor je en dat je daarop handelt.  

Blijf niet te lang hangen  

Met de realisatie dat je ergens niet meer thuishoort, komt ook een actie. Deze actie kun je meteen al inzetten, of je kunt wachten. Maar de actie komt hoe dan ook. We vergissen ons nog vaak in de gedachte dat we het kunnen volhouden om ergens te blijven terwijl het niet past. Maar uiteindelijk kost dat steeds meer energie en loop je vast. Ofwel door ruzie met je baas, of door een burn-out of bore-out.  

Je kunt het dus niet oneindig uitstellen om een volgende stap te zetten. De vraag is echter hoe groot je de druk en noodzaak voor jezelf wilt opvoeren. Hoe langer je wacht, des te moeilijker het voor je wordt om goed te functioneren en hoe groter de kans dat je dingen stuk maakt in de relaties met de mensen om je heen. Zowel op werkgebied als op privégebied. Als je niet lekker in je werk zit, ben je namelijk thuis ook een veel minder leuk persoon.  

Ga niet te snel weg 

Herkennen wanneer het tijd is om te gaan en daarop handelen is nodig om je werkplezier te behouden. Maar het is ook een valkuil om ergens te snel weg te gaan. Dat iets niet klopt in je werk hoeft namelijk niet te betekenen dat je gelijk je ontslagbrief moet indienen. Hier komt ook het belang van het kennen van je werkvoorwaarden naar voren. Door je werkvoorwaarden te kennen kun je namelijk zien waar het nu aan ontbreekt en kun je dit eerst proberen te herstellen voordat je keuzes maakt die grotere gevolgen met zich meebrengen.  

Om een voorbeeld te geven. Stel dat je ontzettend veel plezier had in je werk maar dat je er nu wat meer op uitgekeken raakt. Dan kan het zijn dat je jouw groeicurve doorlopen hebt in de functie waar je nu in zit. Door dat te herkennen en van jezelf te weten welke mate van uitdaging je nodig hebt, kun je dit gaan bespreken met je leidinggevende. Je kunt vervolgens samen onderzoeken wat je aan jouw functie kunt toevoegen zodat je weer groei gaat ervaren. Dat kan op een bepaald moment misschien betekenen dat je een andere functie gaat vervullen in het bedrijf. Pas als al deze opties niet meer passen, wordt het tijd om op zoek te gaan naar een andere werkgever.  

De juiste balans vinden  

Hoe meer ervaring je op hebt gedaan met het proces van zelfonderzoek, het kennen en werken op jouw voorwaarden en het op tijd weer weggaan, des te makkelijker het wordt. Het wordt makkelijker om op jouw weg te blijven en de dingen te doen die voor jou kloppen. Je gaat sneller zien wanneer het tijd is om weg te gaan en wanneer je slechts een kleine aanpassing te maken hebt. Je wordt beter in het vinden van die balans. In het boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ ontdek je hier ook meer over.  

Weet dat je als hoogbegaafde ontzettend mooie kwaliteiten en gaven hebt en dat je deze pas kunt inzetten als je op de juiste plek zit. Je komt het meest tot je recht als je werkomgeving aansluit en als je werk doet dat voldoende uitdaging biedt en jou de ruimte geeft om te doen waar jij echt heel goed in bent. Gun het jezelf om die werkplek te vinden of zelf te creëren. Het brengt je plezier, voldoening en groei. En je levert ook nog eens de meeste waarde aan de wereld om je heen. Onthoud dat jij jouw gaven niet voor niets hebt. Gebruik ze. Blijf investeren in jezelf zodat je jouw gaven nog beter kunt benutten op de juiste plekken. 

Meer lezen?  

Bestel dan hier mijn nieuwe boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’.  

— 

Blijf jij te lang hangen op plekken waar je niet meer thuishoort? Of ga je eerder te snel weg? Laat je het weten onder deze blog? 

— 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden