Principe 1: Zelfkennis

In de vorige blog ging het over de oorzaken van ruzie met je baas. We benoemden in hoofdlijnen de mismatch en miscommunicatie. Het risico op miscommunicatie en een mismatch in de werkomgeving of op gebied van verwachtingen is vooral groot als je een bepaalde zelfkennis mist. Als je nog niet goed genoeg weet wat hoogbegaafdheid voor jou betekent en als je nog weinig begrijpt van je eigen handleiding. 

Jezelf kennen is daarom een belangrijk principe in het voorkomen van ruzie met je baas. Door jezelf te kennen weet je namelijk waarin jij verschilt van de ander en wat jij nodig hebt in je werkomgeving. Hier kun je vervolgens op gaan sturen.  

Als je bijvoorbeeld weet dat jij een beetje hoogbegaafds spreekt, dan kun je hier rekening mee houden in de communicatie naar collega’s en leidinggevenden. Je hebt sneller door dat wat jij zegt, anders wordt opgevat. Je hebt sneller door dat wanneer de afspraak niet is nagekomen zoals jij had gedacht dat het zou moeten, het niet per se onwil is van de ander. Je trekt minder snel de conclusie dat die ander dat expres doet. Je gaat eerder het gesprek aan vanuit nieuwsgierigheid: ‘Hoe kunnen we dit een volgende keer voorkomen?’ 

Als je weet dat jij hoge verwachtingen hebt van jezelf en dat je in staat bent om bovengemiddelde resultaten te leveren, zul je ook sneller zien dat wat jij kunt niet vanzelfsprekend is. Daardoor voorkom je dat je dezelfde verwachtingen legt op iemand die deze niet waar kan maken. En door te weten van jezelf dat jij al stappen voorloopt, kun je ook beter gaan accepteren dat jouw leidinggevende een extra stapje nodig heeft om te kunnen zien wat jij ziet. Je kunt hem of haar dan meenemen in dat proces in plaats van dat je verwacht dat hij of zij jou maar gelooft op je mooie blauwe ogen. 

De verdieping opzoeken 

Jezelf kennen is dus nodig. Tegelijkertijd is het jezelf kennen een proces en niet een doel. Als je al veel geïnvesteerd hebt in zelfonderzoek en zelfkennis, zul je jezelf namelijk al aardig goed kennen. En toch kun je steeds de verdieping blijven opzoeken. Er is altijd nog genoeg om over jezelf te leren. Door zelfonderzoek een belangrijk onderdeel van je dagelijks leven te maken, kun je steeds die verdieping gaan opzoeken. Nog beter begrijpen hoe jij bedraad bent en wat jij nodig hebt.  

Om dagelijks de verdieping op te zoeken hoeft overigens helemaal niet iets grootst te zijn. Het kan al met tien minuten per dag. Je kunt bijvoorbeeld aan het einde van de dag jezelf afvragen: ‘Wat heb ik vandaag over mezelf geleerd?’ Noteer de antwoorden die naar boven komen in een notitieboekje en lees deze bijvoorbeeld één keer per maand even door. Zo word je je steeds bewuster van wie je bent en wat je fijn vindt. Je kunt er ook voor kiezen om aan de slag te gaan met een traject gericht op persoonlijke ontwikkeling. Dat maakt het makkelijker om het proces van zelfonderzoek te doorlopen omdat je de handvaten en tools daarvoor krijgt die je nodig hebt. 

Hoe leer je jezelf kennen? 

Als je aan het begin staat van jezelf kennen, begin dan met onderzoeken waar je voor staat. Wat zijn jouw waarden? Wat vind je belangrijk. Denk ook na over de kenmerken van hoogbegaafdheid waar jij je in herkent. Wat zeggen deze over jou? Doe als je dat fijn vindt bepaalde persoonlijkheidstestjes. Niet om jezelf in een hokje te plaatsen maar om de informatie die daaruit voortkomt te beoordelen: ‘Wat vind ik hiervan?’ en ‘Klopt dit inderdaad bij mij?’ Je kunt ook aan de mensen om je heen vragen hoe ze jou zouden omschrijven. Dan kun je gaan onderzoeken of je dit ook bij jezelf ziet, en of je dat bij jezelf wilt zien; is dit de persoon die je voor anderen wilt zijn? 

Kortom, er zijn veel manieren om jezelf beter te leren kennen. Het begint erbij dat je er tijd voor vrijmaakt. En nogmaals als je het moeilijk vindt om dat te doen, vraag dan om hulp. Gebruik een programma, een traject of een boek. Dat maakt het proces van zelfkennis een stuk overzichtelijker en makkelijker.  

Meer lezen?  

Bestel dan hier mijn nieuwe boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’.  

— 

Hoe investeer jij in zelfkennis? Hoe en hoeveel ben je ermee bezig? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

9 Reacties

  1. jelle

    Mensen, bedankt voor de mededelingen. verhelderend. Iedereen van harte sterkte en goede vordering gewenst.

    Antwoord
  2. Grady

    In mijn jeugd was scheefgroei. Ik ontwikkelde geen eigen identiteit, maar paste me aan. Toen ik 33 was kreeg ik een burn-out. Bij de begeleiding van de bedrijfsmaatschappelijk werkster werd aandacht besteed aan wat IK eigenlijk voelde. Gevoelens van angst, frustratie, minderwaardigheid etc hoefde ik niet meer weg te stoppen, of er overheen te stappen onder het mom van: iedereen heeft weleens wat. Hierdoor kon ik een eigen identiteit gaan opbouwen. Het helpt me tot op de dag van vandaag, 20 jaar later. Het heeft ook geleid tot substantiele keuzes. Zo stopte ik met een aantal werkzaamheden en ging ik weer studeren. Dat bracht mij nog meer bij mezelf.

    Helaas kreeg ik 8 jaar geleden een psychose. De revalidatie duurde lang, maar verliep goed. Wel heb ik een aantal restverschijnselen overgehouden, zoals snelle overprikkeldheid en verminderde concentratie. Ik mag geen stress en ben helemaal afgekeurd. Inmiddels heb ik wel mijn eigen bedrijfje en kan ik met veel rust toch met mijn vak als kunsteducator en kunstenaar bezig zijn. Maar wat de zelfkennis betreft. Ik heb nog steeds begeleiding. Om helder te krijgen hoe ik om kan gaan met mijn beperkingen, vooral emotioneel. Daarbij komt soms ook naar voren dat ik een perfectionist ben, die de lat hoog legt voor zichzelf. Mijn begeleidster zegt dan ook regelmatig dat ik best wat milder mag zijn voor mezelf. Dat is helpend. Samen zoeken we de nuance in mijn ervaringen, zodat ik stapje voor stapje weer word opgebouwd. Valkuil is, omdat ik snel schakel en vaardig reflecteer, dat ik dan zelf de therapeut ga uithangen. En ik heb het juist nodig dat nu eens iemand anders mijn vangnet is.

    Antwoord
    • Adrienne van den Bos

      Dankjewel voor het delen van jouw persoonlijke ervaring Grady. Zelfkennis is inderdaad heel belangrijk om te ontwikkelen. Het is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. http://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

      Antwoord
  3. Boefje

    zelfreflectie en Zelfkennis zijn de belangrijkste tools om te groeien als mens en zeker als Hoogbegaafde. Jezelf ontwikkelen en zo steeds meer in je authentieke kracht komen en vrijheid verwerven is (naar mijn mening) één van de meest waardevolle dingen die er is.

    Ik schrijf elke dag in een “journal”. Als ik een inzicht heb over mezelf of ik kom iets tegen waar ik tegen aan loop, dan schrijf ik het op. Dit ben ik destijds gaan doen omdat ‘Overpeinzingen’ van Marcus Aurelius eigenlijk ook een bundel is van filosofische notities die hij aan zichzelf schreef, en als hij daar profijt uit haalde…
    Ik gebruik dan ook kleuren markers, waarbij elke kleur een bepaald onderwerp/emotie representeert. Uiteindelijk zijn er ook altijd bepaalde thema’s die zich herhalen. Ik lees dan elke ochtend (als onderdeel van mijn ochtendroutine) aan mezelf terug wat ik mij de vorige dag geschreven heb. Op die manier herinner ik me o.a. waar ik me “aan moet houden” en hoe ik mij mentaal kan “op peppen”.

    Ik kom uit een lange periode (jaren) van zware depressies, angststoornissen en “van het padje af zijn” en waarin ik compleet buiten de maatschappij stond. Uiteindelijk heb ik mijzelf daar door middel van zelfreflectie, Boeken, zelfhulp, discipline en tal van praktische stappen uitgetrokken en in een paar jaar mijn hele leven omgegooid.

    Door zelfreflectie wist ik al dat de oorzaak hiervan was dat ik onder omstandigheden en in een sociale omgeving opgegroeid ben waar ik niet mezelf kon zijn, niet mijn leergierigheid, interesses in complexe dingen, enthousiasme, creativiteit, diepe emoties, verhalen, muziek, levenslust! etc… etc… waarbij ik dat niet tot uiting kon brengen (hier van huis uit zelfs zwaar in onderdrukt werd), mij heel erg onbegrepen voelde en een heel laag zelfbeeld had.

    Vanaf een zeer jonge leeftijd ging ik alles maar inslikken en mij aanpassen aan een omgeving die op zijn zachts gezegd “niet heel begaafd” was en dit was uiteraard heel erg stressvol. Ik deed mee met ze en ik leerde praten en doen zoals zij (en ik was er goed in), Ik was een “baldadig boefje” en gooide overal met de pet naar (en haalde alsnog vaak goede cijfers) maar stiekem in mijn eigen tijd, alleen, hield ik mij bezig waar IK mij mee bezig wilde houden. Uiteindelijk ben ik in mijn late tienerjaren compleet ingestort omdat ik mijn authentieke zelf was kwijtgeraakt. Ik geloofde in de rol die ik altijd speelde en dat is niet bepaald gezond.

    DIT wist ik al, maar pas toen ik mij sinds kort ging verdiepen in hoogbegaafdheid doordat iemand zei dat ik me daar misschien eens op moest laten testen vielen er véél meer puzzelstukjes op zijn plaats. Onder andere jouw e-book voelde inderdaad als “thuiskomen”.

    Ik associeerde hoogbegaafdheid met héél slim zijn, alles altijd goed hebben, op je 12e naar de universiteit en heel goed zijn in exacte vakken en “droge” informatie. Ik ben juist iemand die heel gevoelig, creatief is met een hele sterke intuïtie en veel intuïtieve inzichten heeft en juist veel meer nadenkt over filosofie, psychologie en 100.000 interesses en het grote plaatje van de wereld en hoe alles verband met elkaar heeft wil/kan zien. Maar dat associeerde ik dus niet met hoogbegaafdheid.

    Maar zowel in IQ als alle eigenschappen sluit het volledig bij mij aan. Ondanks mijn afkeer van labeltjes (onder andere door misdiagnoses die op 4 jarige leeftijd gesteld werden waardoor ik zelfs op speciaal basis onderwijs heb gezeten) helpt het mij nu ik het weet, om mezelf nog beter te kennen en mijn manier van denken en waarnemen gewoon toe te laten, waardoor ik nog authentieker bij mezelf kom. Dat is heel bevrijdend. Het geeft een ontzettende boost aan het pad wat ik al bewandelde. Bedankt… ps: Jij praat snel… Ik schrijf boekwerken als ik over zelfontwikkeling schrijf… Ik had net zo goed een korte comment kunnen typen.

    Boefje

    Antwoord
    • Adrienne van den Bos

      Bedankt voor het delen Boefje, heftig om allemaal te lezen, super dat je zo bezig bent met zelfontwikkeling. Ik hoop dat je iets hebt aan de tips die iedere week onder de blogs verschijnen. Mocht je nog geen gratis online masterclass hebben gevolgd, dan ben je van harte welkom. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. http://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

      Antwoord
    • Kacper

      Ik was er me op school een lange tijd niet van bewust dat ik hoogbegaafd was. Ik had natuurlijk wel ideeën en vermoedens, soms werd het ene of andere gezegd…maar daar bleef het dan ook bij. Ik heb gelukkig wel een begeleider/mentor dankzij wie ik extra uitdaging heb kunnen vinden in het dagelijkse, saai, routinematige onderwijs. Op dat moment was het, blijkbaar, voldoende. Echter, als ik er nu achteraf op reflecteer, dan had ik méér dan dat willen doen. Wat ook vooral het verschil is met ‘toen’ en nu, is dat ik me er nu op psychologisch vlak steeds bewuster ben van al mijn eigenschappen en allerlei kleine dingen die ik in het dagelijks leven tegenkwam: toentertijd besteedde ik er niet zoveel aandacht en en paste ik me in zekere zin ook aan. Vandaag de dag zit ik in mijn laatste jaar van het voortgezet onderwijs en kan ik goed inzien dat het ongetwijfeld helpt om jezelf goed te kennen en op die manier jezelf ook te begrijpen, omdat je anders steeds minder jezelf bent…zo kun je jezelf ook meer waarderen.

      Antwoord
  4. Peter

    Hallo Adrienne, wat fijn om te lezen. Het is echt helpend dank je wel daarvoor.☺

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden