In de vorige blog ging het over de oorzaken van ruzie met je baas. We benoemden in hoofdlijnen de mismatch en miscommunicatie. Het risico op miscommunicatie en een mismatch in de werkomgeving of op gebied van verwachtingen is vooral groot als je een bepaalde zelfkennis mist. Als je nog niet goed genoeg weet wat hoogbegaafdheid voor jou betekent en als je nog weinig begrijpt van je eigen handleiding. 

Jezelf kennen is daarom een belangrijk principe in het voorkomen van ruzie met je baas. Door jezelf te kennen weet je namelijk waarin jij verschilt van de ander en wat jij nodig hebt in je werkomgeving. Hier kun je vervolgens op gaan sturen.  

Als je bijvoorbeeld weet dat jij een beetje hoogbegaafds spreekt, dan kun je hier rekening mee houden in de communicatie naar collega’s en leidinggevenden. Je hebt sneller door dat wat jij zegt, anders wordt opgevat. Je hebt sneller door dat wanneer de afspraak niet is nagekomen zoals jij had gedacht dat het zou moeten, het niet per se onwil is van de ander. Je trekt minder snel de conclusie dat die ander dat expres doet. Je gaat eerder het gesprek aan vanuit nieuwsgierigheid: ‘Hoe kunnen we dit een volgende keer voorkomen?’ 

Als je weet dat jij hoge verwachtingen hebt van jezelf en dat je in staat bent om bovengemiddelde resultaten te leveren, zul je ook sneller zien dat wat jij kunt niet vanzelfsprekend is. Daardoor voorkom je dat je dezelfde verwachtingen legt op iemand die deze niet waar kan maken. En door te weten van jezelf dat jij al stappen voorloopt, kun je ook beter gaan accepteren dat jouw leidinggevende een extra stapje nodig heeft om te kunnen zien wat jij ziet. Je kunt hem of haar dan meenemen in dat proces in plaats van dat je verwacht dat hij of zij jou maar gelooft op je mooie blauwe ogen. 

De verdieping opzoeken 

Jezelf kennen is dus nodig. Tegelijkertijd is het jezelf kennen een proces en niet een doel. Als je al veel geïnvesteerd hebt in zelfonderzoek en zelfkennis, zul je jezelf namelijk al aardig goed kennen. En toch kun je steeds de verdieping blijven opzoeken. Er is altijd nog genoeg om over jezelf te leren. Door zelfonderzoek een belangrijk onderdeel van je dagelijks leven te maken, kun je steeds die verdieping gaan opzoeken. Nog beter begrijpen hoe jij bedraad bent en wat jij nodig hebt.  

Om dagelijks de verdieping op te zoeken hoeft overigens helemaal niet iets grootst te zijn. Het kan al met tien minuten per dag. Je kunt bijvoorbeeld aan het einde van de dag jezelf afvragen: ‘Wat heb ik vandaag over mezelf geleerd?’ Noteer de antwoorden die naar boven komen in een notitieboekje en lees deze bijvoorbeeld één keer per maand even door. Zo word je je steeds bewuster van wie je bent en wat je fijn vindt. Je kunt er ook voor kiezen om aan de slag te gaan met een traject gericht op persoonlijke ontwikkeling. Dat maakt het makkelijker om het proces van zelfonderzoek te doorlopen omdat je de handvaten en tools daarvoor krijgt die je nodig hebt. 

Hoe leer je jezelf kennen? 

Als je aan het begin staat van jezelf kennen, begin dan met onderzoeken waar je voor staat. Wat zijn jouw waarden? Wat vind je belangrijk. Denk ook na over de kenmerken van hoogbegaafdheid waar jij je in herkent. Wat zeggen deze over jou? Doe als je dat fijn vindt bepaalde persoonlijkheidstestjes. Niet om jezelf in een hokje te plaatsen maar om de informatie die daaruit voortkomt te beoordelen: ‘Wat vind ik hiervan?’ en ‘Klopt dit inderdaad bij mij?’ Je kunt ook aan de mensen om je heen vragen hoe ze jou zouden omschrijven. Dan kun je gaan onderzoeken of je dit ook bij jezelf ziet, en of je dat bij jezelf wilt zien; is dit de persoon die je voor anderen wilt zijn? 

Kortom, er zijn veel manieren om jezelf beter te leren kennen. Het begint erbij dat je er tijd voor vrijmaakt. En nogmaals als je het moeilijk vindt om dat te doen, vraag dan om hulp. Gebruik een programma, een traject of een boek. Dat maakt het proces van zelfkennis een stuk overzichtelijker en makkelijker.  

Meer lezen?  

Bestel dan hier mijn nieuwe boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’.  

— 

Hoe investeer jij in zelfkennis? Hoe en hoeveel ben je ermee bezig? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden