Ik reageerde met een lach dat ik geen vriendenlijst nodig heb en ook geen aanpak om ervoor te zorgen dat ik iedereen elke maand zie, want daar heb ik niet genoeg vrienden voor. In alle eerlijkheid is dit voor mij heerlijk overzichtelijk en ik heb precies genoeg vrienden om genoeg tijd voor mezelf over te houden.
Voor mij is eenzaamheid daarom ook al heel lang geen issue meer. Maar, ik weet uit ervaring wel dat je als hoogbegaafde eenzaamheid kunt ervaren simpelweg omdat je anders bedraad bent.
In Insight in hoogbegaafdheid (onderdeel van Insight) maak ik daarbij het onderscheid tussen kwantitatieve en kwalitatieve eenzaamheid. Kwantitatieve eenzaamheid gaat daarbij over het aantal mensen dat je in je leven hebt die je dierbaar zijn. Als je kwantitatieve eenzaamheid ervaart, dan heb je ofwel te weinig mensen in je leven, of juist te veel. Hoeveel te veel of te weinig is, is overigens afhankelijk van wat er in jouw blauwdruk staat, van wat jij persoonlijk fijn vindt.
Eenzaamheid vanwege te veel mensen in je leven is misschien niet het eerste waar je aan denkt als we het hebben over eenzaamheid. Toch loop je dit risico als je jezelf niet goed kent of het jezelf niet gunt om genoeg tijd voor jezelf te hebben.
In mijn blauwdruk staat bijvoorbeeld bovengemiddeld veel alleentijd. Ik moet er niet aan denken om continu druk te zijn met het ergens weer op bezoek gaan, verjaardagen afstruinen en afspraken buiten de deur. Begrijp me niet verkeerd, soms vind ik dat heerlijk, en daar heb ik dan dus precies genoeg vrienden voor. Maar, als ik te veel mensen in mijn leven zou hebben, zou ik eenzaamheid ervaren omdat ik de tijd en de connectie met mezelf mis.
Naast kwantitatieve eenzaamheid is er ook kwalitatieve eenzaamheid. Want ook al heb je precies genoeg mensen in je leven, als je er geen diepere verbinding mee voelt en niet op dezelfde frequentie zit, dan kun jij je in een kamer vol met leuke mensen alsnog intens eenzaam voelen.
Wanneer je weinig gelijkgestemden om je heen hebt, is de kans op kwalitatieve eenzaamheid groter. Daarom heb ik bijvoorbeeld aan Insight ook een online en offline community toegevoegd. Uit ervaring weet ik dat het heel fijn is om anderen te spreken die ook snel denken, snel praten, niet van de koetjes of kalfjes zijn en die graag gesprekken voeren die net een laagje dieper gaan. Ik zorg er zelf ook steeds voor dat ik vaak genoeg in omgevingen ben waarin ik die gelijkgestemdheid ervaar. Anders krijg ik vanzelf een soort ‘alleen op een eiland’ gevoel. En hoewel ik van mijn alleentijd houd, heb ik het ook zeker nodig om af en toe onder de (juiste) mensen te zijn.
Als je nu voelt dat je meer gelijkgestemden in je leven wilt, kijk dan even bij het Insight programma. Naast gelijkgestemdheid, ontdek je met Insight ook je blauwdruk, zodat je meer uit jezelf en je hoogbegaafdheid kunt halen. En je ontdekt hoe je bepaalde HB-gerelateerde issues, zoals eenzaamheid, maar ook aanpassen, snel verveeld zijn en overprikkeling kunt oplossen. Ontdek hier meer over Insight.
–
Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.