Zo’n twee jaar geleden zaten Harm en ik in een chic restaurant en werd ons een bijpassend wijntje aangeboden door de sommelier. De sommelier vertelde ons dat het wijntje dat we ingeschonken kregen, een wijn was die in eerste instantie was afgeschreven. In dat oogstjaar was er namelijk een slechte oogst geweest en de wijnmaker moest deze wijn daarom eigenlijk weggooien.
Maar dat deed ze niet. Ze was benieuwd wat er zou gebeuren als ze de wijn nog een paar jaar in het vat zou laten. Dus elk jaar nam ze de tijd om de wijn te proeven en om te beoordelen of de wijn potentie had om beter te worden.
Zo’n drie jaar later bleek de wijn niet alleen op smaak te zijn, hij bleek zelfs goed genoeg te zijn om in een sterrenrestaurant geserveerd te worden. Alleen maar omdat deze wijnmaker de wijn de ruimte heeft gegeven om zich te ontwikkelen.
Als ik dit vertaal naar de werksfeer, denk ik bij mezelf: zo iemand had ik vroeger wel als leidinggevende willen hebben. Iemand die de potentie ziet, en ruimte en vertrouwen geeft, zodat die potentie tot uiting kan komen.
Aangezien je leidinggevende een enorme invloed heeft op jouw werkplezier en succes, heb ik in mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ ook een heel hoofdstuk gewijd aan passend leiderschap.
Hoewel je jouw leidinggevende meestal niet voor het kiezen hebt, kun je door te weten wat je van jouw leidinggevende nodig hebt, dit bespreekbaar maken. En je kunt ook voor jezelf ontdekken hoe jij ermee omgaat en er oké mee kunt zijn als je leidinggevende jou niet alles kan geven wat je nodig hebt.
Stel dat jouw leidinggevende voor jou vaak onduidelijk is over taken en opdrachten. Jij wordt daar nogal wiebelig van, omdat je steeds niet zeker weet of je het wel goed hebt begrepen. Dan is de kans klein dat jouw leidinggevende vanuit het niets een stuk duidelijker wordt in de communicatie. Maar er zijn wel dingen die jij kunt doen. Zo kun je je voornemen om vaker door te vragen, totdat je het gevoel hebt de taak of opdracht wel te begrijpen. Of je kunt het even nabespreken met een collega.
Soms zijn er dingen die jouw leidinggevende wel kan veranderen om jou beter te ondersteunen. Vaak genoeg is het bij je leidinggevende ook geen onwil, maar onwetendheid. Veelal helpt het door vanuit jouw kant aan te geven wat je nodig hebt van je leidinggevende. Zeker als jij één van de weinige anders-bedrade personen bent die onder zijn of haar hoede valt, is het namelijk niet vanzelfsprekend dat jouw leidinggevende weet wat jij nodig hebt.
Ik geloof oprecht dat de meeste leidinggevende het beste met je voor hebben en je graag de ruimte geven om op sterrenkwaliteit te komen, maar dat ze niet altijd weten hoe dat te doen. En uiteindelijk is het net zo goed in het belang van jouw leidinggevende dat jouw mooie potentie optimaal benut kan worden en niet verloren gaat. Dus durf echt aan te geven wat jij nodig hebt.
Wil je meer ontdekken over wat je als hoogbegaafde nodig hebt van je leidinggevende en hoe je jouw leidinggevende ook kan helpen dat aan jou te bieden? Bestel dan hier ‘Nooit meer ruzie met je baas’. In het boek ontdek je daarnaast ook wat hoogbegaafdheid nog meer meebrengt op de werkvloer, zodat jij steeds meer de fijne werkplek kunt creëren waarin jij kunt floreren, soms zelfs al met kleine aanpassingen.
PS. Binnenkort hebben we twee mooie LIVE sessies op de agenda waar je helemaal gratis aan mee kunt doen:
(1) De LIVE masterclass ‘Van last naar gave’ op 25 januari. In deze masterclass ontdek je de drie hoofdredenen waardoor je last kunt krijgen van je hoogbegaafdheid en hoe je juist de voordelen van hoogbegaafdheid kunt benutten, zodat je er plezier van hebt. Aanmelden voor de gratis LIVE masterclass kan hier.
(2) De LIVE vragensessie voor ondernemers op 26 januari. In deze vragensessie deel ik de veelvoorkomende valkuilen van HB ondernemers met je waarover we samen de verdieping opzoeken en er is ruimte om jouw vragen te stellen. Aanmelden voor deze gratis vragensessie kan hier. Deze sessie is alleen passend voor je als je al ondernemer bent.