In mijn dagelijkse wandelingetjes door het bos bij mij in de buurt kom ik geregeld druk met elkaar pratende mensen tegen die elkaar vertellen over hun leven, de kinderen, collega’s of hun partners. En vaak genoeg overhoor ik iemand tegen hun gesprekspartner iets zeggen in de trant van: ‘weet je wat jij zou moeten doen…’.  

Ik moet dan altijd een beetje lachen, omdat ik weet wat er gebeurt als je na het aanhoren van iemands verhaal meteen reageert met: ‘weet je wat jij zou moeten doen’. 

De ander schiet dan namelijk automatisch in de verdediging. En hoe herken je dat? Heel simpel aan de reactie die je dan krijgt. Denk aan: 

  • Nee, dat werkt niet voor mij’
  • Nee, dat kan niet voor mij’
  • ‘Ja, maar ….

Zodra de ander in de verdediging schiet, weet je in ieder geval één ding zeker: hij of zij staat niet meer open om jouw goedbedoelde adviezen, ideeën en oplossingen te horen. 

Uit eigen ervaring weet ik dat je hiermee onbedoeld mensen enorm in het harnas kan jagen. Je hebt misschien al wel eens de ervaring gehad dat iemand boos werd of je ervan betichtte dat je niet luisterde. 

Wat er namelijk gebeurt als je even je advies, idee of oplossing deelt, is dat je ergens op de onderlaag communiceert dat jij het beter denkt te weten of soms zelfs dat jij de ander niet in staat acht om zelf de problemen of vraagstukken op te lossen. Ook al denk en geloof jij dat helemaal niet en is jouw advies heel goed bedoeld.

Dat je gemakkelijk een advies hebt voor de ander is overigens niet gek. Als hoogbegaafde kun je namelijk vrij snel ideeën en oplossingen bedenken, omdat je ook snel mogelijkheden en kansen ziet. Je kunt bovendien gemakkelijk verbanden leggen en met je goede geheugen heb je er vast ooit ergens al een keer iets over gelezen of gehoord, zodat je nu met een passend advies kunt komen. 

Maar zelfs als jouw advies het beste advies is dat ooit in de mensheid is gegeven, als je niet weet hoe je dit op een manier moet doen waarmee je de ander niet in het harnas jaagt, kunnen anderen nooit de waarde van jouw adviezen gaan ontdekken.

Dit betekent niet dat je maar beter geen adviezen meer mag geven of dat je jouw ideeën of oplossingen voor je moet houden. Waar het om gaat is dat je leert dat te doen op de juiste manier. Een manier die ervoor zorgt dat de ander opstaat om naar je te luisteren. Een manier die ervoor zorgt dat anderen er ook iets mee kunnen, én dat de kans dat de ander ‘ja’ zegt op jouw idee of oplossing ook zo groot mogelijk wordt.  

Speciaal over dit thema heb ik vorige maand voor de tweede keer een LIVE online workshop gegeven waarin ik heb gedeeld hoe je dit kunt doen. En omdat deze workshop zoveel heeft opgeleverd voor de deelnemers, ga ik de workshop nog een keer geven. In deze workshop ontdek je:

1. Hoe je jouw leidinggevende of collega’s (en ook de andere mensen om je heen) kunt meenemen in jouw idee of oplossing, zodat zij begrijpen wat je bedoelt en openstaan om naar je te luisteren in plaats van al meteen jouw idee of oplossing aan de kant te schuiven. 

2. Hoe je omgaat met weerstand en de bezwaren die er altijd zijn als je jouw ideeën of oplossingen deelt, waarom dit zo is, en hoe je die weerstand en bezwaren op een zachte manier wegneemt, zodat anderen het nut inzien van jouw ideeën, zonder dat je hoeft te overtuigen en zonder dat de ander in de verdediging schiet. Want dan wordt het steeds moeilijker om de mensen om je heen met je mee te krijgen. 

3. En, last but not least, ontdek je hoe je er helemaal oké mee kunt zijn als je alles hebt gedaan binnen jouw mogelijkheden en je leidinggevende of collega toch ‘nee’ zegt. Dat voorkomt namelijk dat jij deze ‘nee’ dagen of weken met je meedraagt ten koste van jouw werk- en levensplezier.

Wil je meedoen aan deze workshop? Meld je dan hier aan voor de wachtlijst. Je hoort dan als eerste wanneer de volgende workshop gepland wordt, zodat je verzekerd kunt zijn van jouw plek én je mee kunt doen met een speciale early bird korting.   




Meer ontdekken over jezelf en hoogbegaafdheid? Dan hebben we deze mooie opties voor je:

  1. Insight. Het programma voor HB volwassenen
  2. Gifted Business. Voor slimme, sensitieve ondernemers
  3. Boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden