Eén van de dingen die ik bijzonder vind van hoogbegaafdheid is de gave van het goed kunnen aanvoelen. Je komt bijvoorbeeld een kamer binnen en je voelt meteen hoe de sfeer is en wat er wel gezegd maar niet uitgesproken wordt. Je voelt het als iemand niet helemaal lekker in z’n vel zit of als iemand iets van jou verwacht. Je kunt subtiliteiten opmerken en je kunt heel goed afstemmen op anderen. Je kunt onderliggende spanningen ervaren en voelen waar er iets niet in de haak is.  

Dat maakt dat je goed kunt inspelen op wat er nodig is. Aan de andere kant kun je vanuit dat aanvoelen als hoogbegaafde ook helemaal meegenomen worden in de ideeën, plannen en in het enthousiasme van anderen, of juist heel erg bezig zijn met wat anderen ergens van vinden.  

En misschien gebeurt dat af en toe bij jou, maar ik zie ook hoogbegaafden die door deze mooie gave, in combinatie met het snel dingen in de vingers hebben en snel zien wat er nodig is, hun leven lang bezig zijn met het uitvoeren van de plannen van andere mensen, of met het uitvoeren van de plannen die andere mensen goed vinden voor hen, ten koste van hun eigen plannen, dromen en verlangens.  

Zeker als er enthousiasme bij komt kijken, kun jij je gemakkelijk vergissen tussen waar jij intrinsiek (en daarmee blijvend) enthousiast van wordt, en waar je tijdelijk enthousiast van wordt. Enthousiasme werkt namelijk heel aanstekelijk. Let maar eens op als iemand om je heen enthousiast is over een idee of concept. Je zult merken dat je daar zelf ook enthousiast van wordt en gemakkelijk verleid wordt om de ander in zijn of haar idee te ondersteunen, ook al leidt dat jou enorm af van jouw pad. 

Gelukkig is er wel iets waaraan je het verschil kunt herkennen. Tijdelijk enthousiasme neemt namelijk altijd af zodra je uit contact gaat met de externe factor die jou enthousiast maakte. Daarom is het belangrijk dat je elke dag tijd neemt voor jezelf. Een moment waarop je weer even bij jezelf kunt komen en kunt voelen wat van jou is en wat van de ander is. Die ‘alleentijd’ is trouwens ook heel belangrijk om even te kunnen ontladen en ont-prikkelen.  

En er is nog een reden dat jouw alleentijd belangrijk is. Ik heb het natuurlijk regelmatig over de blauwdruk en hoe het leven in het verlengde van je blauwdruk ervoor zorgt dat je de voordelen van hoogbegaafdheid gaat ervaren, in plaats van de lasten. Ook die blauwdruk mag je gaan maken in jouw alleentijd. 

Het is namelijk heel onhandig om bezig te gaan met vraagstukken rondom hoe je bedraad bent, wat je wilt en wat nodig hebt, in contact met iemand anders. Doe je dat wel, dan ben je bewust en onbewust ook bezig met aanvoelen wat hij of zij van jou wil horen, of je gaat juist mee in elkaars enthousiasme. En als gevolg sta je dan aan het einde van de rit met een blauwdruk in je handen die vooral een ander reflecteert, en jou daarom niet helpt, maar juist tegenwerkt bij het vinden van de juiste omstandigheden. De omstandigheden waarin jij helemaal tot je recht komt en je plezier hebt van je hoogbegaafdheid.  

Als ik het heb over alleentijd, dan bedoel ik trouwens niet dat je vanaf nu elke dag drie uur in stilte op de grond moet zitten. Het gaat eerder om ruimte voor jezelf creëren waarin je even loskoppelt van de wereld om je heen. Als je nu nog weinig alleentijd neemt, begin dan eens met tien minuten per dag en kijk hoe jij je daarbij voelt. Naast werken aan je blauwdruk, kun je ook een wandeling maken, even voor je uit staren, een dutje doen of nadenken over waar je de komende tijd zin in hebt om te doen. Je zult merken dat je daar als sensitieve hoogbegaafde enorm veel baat bij hebt 

Neem jij genoeg alleentijd? En zo niet, wat maakt dat je dat niet doet? Laat het weten onder de blog: “Per ongeluk afgeleid door de plannen van anderen”. 

PS. Volgende week openen we de deuren van Insight. Wil je jouw blauwdruk ontdekken en meer uit jezelf en hoogbegaafdheid halen? Meld je dan aan voor de wachtlijst. Je hoort dan als eerste wanneer Insight opent. Je ontvangt ook het speciale Insight magazine waarin je ontdekt wat je krijgt als je meedoet met Insight. 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden