Overexcitability #5: Intellectueel

Overexcitability #5: Intellectueel

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid, Overexcitabilities 69 Comments

De laatste overprikkelbaarheid in deze reeks van Dabrowski’s overexcitabilities is de intellectuele overprikkelbaarheid. Kenmerken zijn o.a. nieuwsgierigheid, het stellen van diepgaande vragen, goede concentratie, probleemoplossend en theoretisch denken. Je hebt een ongelofelijk snelle geest die altijd kennis wil vergaren en je bent steeds op zoek naar begrip, waarheid en oplossingen voor problemen. Je houdt van mentale uitdagingen en je kunt lang rustig zittend nadenken over jezelf.  

Je bent vaak bezig met morele aangelegenheden en zaken die met eerlijkheid te maken hebben. Je bent een onafhankelijke denker en een scherpe observator die ongeduldig kan worden als anderen jouw opwinding niet delen. 

Wil je nog steeds ALLES weten? 

Vanwege mijn brede interesse heb ik me altijd graag verdiept in veel verschillende onderwerpen. Ik wil altijd begrijpen wat de essentie van iets is. Waarom is dit zo? En hoe werkt dit? Hoe verhoudt dit zich tot een ander onderwerp wat ik interessant vind?  

Als gevolg kon ik me ergens volledig, soms bijna obsessief, in verdiepen. Ik kon dagenlang eindeloos geconcentreerd ergens mee bezig zijn. Maar zodra ik dan de antwoorden had die ik zocht, zodra ik begreep hoe het zat, kon ik er ook weer volledig de interesse in verliezen om vervolgens in iets compleet anders te duiken.  

Nu heb ik dat nog steeds wel, maar tegenwoordig let ik erop dat het meer is in lijn met wat ik doe en wil. Er is zoveel interessants waar ik me in kan storten, maar niet alles draagt bij aan de weg die ik te gaan heb. Dan is het vooral afleiding. Daarom hoef ik niet meer ALLES te weten. Bovendien heb ik me ook gerealiseerd hoe belangrijk de balans tussen input en output is. 

Een te veel aan input? 

Het is vanuit deze overexcitability verleidelijk om steeds maar nieuwe kennis en inzichten te willen vergaren om je honger naar kennis te kunnen stillen. Het is verleidelijk om continu je geest te willen prikkelen. Maar ongebruikte kennis is nutteloze kennis. En hoewel het heerlijk is om nieuwe kennis en inzichten te vergaren, maakt het ook onrustig als je alleen maar input verzamelt en daar vervolgens niets mee doet. Dan heb je een emmer die steeds voller loopt en uiteindelijk overstroomt. Het is belangrijk om voor jezelf de balans te vinden tussen je ergens in verdiepen en het omzetten van wat je weet in een bepaalde output (je executieve functies). 

Als hoogbegaafde ligt daarnaast ook de valkuil van ‘Ik moet hier eerst nog iets meer over weten’ op de loer. Dan gaat het verlangen naar intellectuele prikkels je in de weg staan van het in beweging komen. Soms is het uiteraard ook een stuk angst. Angst om nog niet genoeg te weten. Maar daarmee ga je vooral jezelf in de weg zitten, want pas in beweging, leer je het meest. 

Wat kun je doen? 

Als jij je ergens in verdiept, vraag jezelf daarna dan af ‘Wat ga ik hiermee doen?’, Hoe kan ik dit ergens voor gebruiken?’ Voorkom dat je hoofd volloopt met weetjes en feitjes die je vervolgens niet in iets kwijt kan.  

Kies bewust voor waar jij je in gaat verdiepen en zorg dat het bijdraagt aan de weg die jij te gaan hebt. Dat het past bij je blauwdruk. Natuurlijk is het prima als je af een toe een uitstapje maakt naar iets wat je gewoon interessant en leuk vindt. Maar voorkom dat je jezelf je hele leven willekeurig ergens instort. Dan wordt je leven namelijk één grote afleiding van wat je eigenlijk te doen hebt. 

Breng dingen in de praktijk. Je zult nooit alles weten wat er te weten valt, maar door te doen kom je erachter hoe iets echt werkt. Over fietsen kun je eindeloos lezen, maar pas als je op de fiets stapt, ga je het leren.  

Herken je dit? En hoe ga jij ermee om? Laat je het onder de blog weten? 

  

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Vorige blogVolgende blog

Comments 69

 1. 40+ en aan het begin van mijn ontdekkingsreis…. omdat mijn zoon op 9j 2jgeleden UHB is gebleken. Ik neem alle info met mondjesmaat tot mij want is voorlopig nog te confronterend en pijnlijk. Heel vaak denk ik nog: is dat dan niet voor iedereen zo?

 2. Ik herken veel van wat hetgeen hier word gezegd. Ik ben echt in een hoop zaken geïnteresseerd. Vaak dingen die ik me afvroeg toen ik vrij jong was en waar ik later veel aan heb gehad door het uit te zoeken. Ik heb op dit moment naast mijn werk nog een opleiding tot astroloog gedaan, echt super interessant! Daardoor ben ik Carl Gustav Jung tegengekomen die als psychiater de astrologie gebruikte om zijn patiënten te behandelen. Hij had over archetypen en zo. Nu blijk ik dezelfde tegengestelde energie als Carl Gustav Jung in mijn zonneteken (leeuw) en ascendant (waterman) zowel zijn als mijn denken (mercurius) in kreeft. Dus ik denk non-lineair. Zowel hij als ik zijn allebei in het zevende huis van de relaties en samenwerkingen. Verder was Carl Gustav Jung fan van de Gnostici en heeft hij meegewerkt aan het helpen verkrijgen van de Nag Hammadi geschriften en de eerste codex daarvan heet de codex Jung. Ik lees dat nu. Verder heb ik toen ik werkloos was heel veel cursussen gevolgd via coursera. En nu zit ik op mijn werk in een reorganisatie.

 3. Ik heb – geholpen door digitalisering – uiteindelijk alle papieren magazines, vakbladen en de NRC opgezegd omdat ik ALLES las. Nu er geen papieren edities rondslingeren wordt het makkelijker de prikkels te voorkomen dat ik ze van kaft tot kaft moet lezen. Ik heb soms nog de neiging om me te abonneren op allerlei digitale nieuwsbrieven, maar dat is voor mij makkelijker te rantsoeneren via een simpele unsubscribe.
  Ook het betweterige herken ik en is voor mij in combinatie met de neiging tot aardig zijn heel moeilijk te voorkomen. Wat me enigszins helpt, is het motto “iedereen heeft recht op zijn eigen leercurve en sommigen hebben meer rechten dan anderen.” Dan ga ik pas adviseren als erom wordt gevraagd.

 4. Zo verschrikkelijk herkenbaar, die Overexcitabilities. Ondanks m’n stoornissen (TOS en waarschijnlijk comorbiditeiten) en consequente problemen. (Executieve functies) Heel m’n leven is een helling, wat voor anderen onterecht lijkt wanneer ze me leren kennen, maar nog altijd probeer ik het te zien vanuit een holistisch visie. Dat is toch soms lastig, daar blijken veel redenen voor en sommigen daarvoor die je in jezelf moet ontdekken, maar het komt altijd neer op één ding: blokkade.

  Ik denk dat ik een beetje uit de bocht ging in de laatste paar zinnen..? Niet alsof dat nog niet weer zal gebeuren, lol!

  In ieder geval, het zelfontdekking, inclusief deze kenmerken die al waarschijnlijk vanaf je geboorte zijn, helpt heel erg. Je wilt natuurlijk ook niet onbewust jezelf saboteren door sommige kanten van jezelf te negeren. (Met name vooral de emotionele en impulsiviteit) Nee, je wilt alles vanuit een objectieve en universeel perceptie begrijpen. Het moet een systeem zijn. Toevallig past dat precies bij de ‘Intellectual Overexcitability’, nu ik erover nadenk, maar dan wil je jezelf ook niet op een hoog voetstuk zetten en/omdat nogmaals; dit is je werkelijke zelf, weinig narcistisch ego ook al dat zal klinken voor de ander. Is dit nog uberhaupt te volgen?

  ’tis een intensief helling.

  Je zal later niet meer verstrikken, je authentieke zelf wilt en gaat eruit, op precies hetzelfde manier zoals een jong kind de wereld wilt ontdekken en dus naar letterlijk alles gaat vragen en uitzoeken en ze gaat alleen maar hyperactief rennen buiten.

  1. Dankjewel Marie, fijn dat je reageert en je persoonlijke ervaring met ons wil delen. De reacties onder de blogs zijn zo’n waardevolle aanvulling.

 5. Same here 🙂 Ik ben nu aan het bekijken of ik in ieder geval de kennis en to do’s op een zodanige manier kan structureren dat het me niet zoveel afleid en hopelijk meer ruimte in mijn hoofd komt (via Getting Things Done van Dave Allen en Marie Kondo). Het is erg vermoeiend voor me om zoveel kennis te vergaren inmiddels en wat Adrienne aangeeft klopt volgens mij: kennis is nutteloos als je het niet inzet.

  1. Dankjewel Greta, klopt inderdaad en je hoofd gaat ook zo vol zitten met alle vergaarde informatie 🙂 dat is inderdaad jammer als je er toch niets mee doet.

 6. O getver, dit is erg confronterend. Ik weet het, meer focus. Maar ik vind zo veel leuk en interessant dat het lastig kiezen is! Ik kan uren rondsurfen en me een slag in de rondte lezen. En ja, een deel van wat ik tot me neem, dient niet direct een doel. Een ander deel is werkgerelateerd en daar heb ik altijd wel wat aan, ook al kan ik er misschien niet direct iets mee, maar pas later.

 7. Zeer herkenbaar. Helaas. Want ook moedeloos makend. Ben werkloos, heb voor en tijdens corona best veel tijd gebruikt voor diverse opleidingen (in “hetzelfde” vakgebied), maar qua output-mogelijkheden lijkt er niets veranderd. Zeer frustrerend, allemaal.

  1. Het is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

 8. Ondanks dat ik een brede interesse heb, en me helemaal suf lees vraag ik me eigenlijk nooit af wanneer ik die kennis ga gebruiken.
  Ik kom in mijn dagelijks veel mensen, met zeer uiteenlopende interesses, tegen. Ik kan (bijna) altijd putten uit mijn eerder verworven kennis. Daarbij laat ik de ander in z’n waarde, door te laten merken dat die ‘net iets meer weet dan ik’. Voordeel daarvan is dat ik opnieuw mijn kennis uit kan breiden.

 9. Heel herkenbaar dit. Altijd op zoek naar het waarom, achtergronden, patronen en oorzaken. Want ja; waarom zou je kiezen voor een oplossing die maar tijdelijk werkt of die maar een deel van het probleem oplost? De frustratie die een aantal van jullie beschrijven herken ik ook….ik doe dan volgens een aantal anderen ( -vaak zijn deze anderen degenen die “”in charge” zijn ) te moeilijk, stel te veel vragen of sterker nog; ik krijg de tekst; “je moet wel willen werken voor je geld” naar mijn hoofd geslingerd. Zo jammer dat een zinvolle lange termijn oplossing bedenken -en daar voor gaan ! -verward kan worden met niet willen werken. Inmiddels accepteer ik maar dat dit is hoe het is en zoek mijn eigen weg. De zin : wat wil ik……met de nadruk op ieder woord gebruik ik voor mijzelf om focus te houden : Wat? Wil? Ik? Sluiten mijn antwoorden aan en is het helder dan ga ik er voor…..zo niet dan valt het het voor mij in de categorie: leuk maar niet zinvol voor nu….. (misschien later?;-) )

  1. Dankjewel Elly voor je reactie. Daarom raden we bij Gifted People mensen ook altijd aan om hun blauwdruk helder te maken. Zodat je weet wat je wilt en wat het beste aansluit bij jou. Het is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

 10. Ik heb 2 bachelors en ik combineer baantjes in de retail met freelance marketingwerk. Ik zou graag nog een master in de internationale politiek doen, omdat ik voor de lol over geopolitiek lees en graag een analytische functie bij een overheids- of veiligheidsinstelling zou bekomen.
  Hoe ga ik dat voor mekaar krijgen? Ik heb allerlei interesses, maar dan moeten de concentratie en het doorzettingsvermogen meewillen en daar wringt het schoentje.

  1. Dankjewel Frederik, voor jou dezelfde reactie als voor Elly. Daarom raden we bij Gifted People mensen ook altijd aan om hun blauwdruk helder te maken. Zodat je weet wat je wilt en wat het beste aansluit bij jou. Het is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

 11. Heel herkenbaar. Als adolescent had ik mezelf voorgenomen om alles te weten/kennen, wat alle mensen op de wereld bij elkaar weten/kennen. Ik ben al heel ver gekomen…. Iedereen heeft een hobby, zo zie ik het. Van mij is kennis vergaren, 1 van mijn hobby’s. Niets mis mee.

  1. Zalig antwoord Chaliarmska; nooit beseft dat dit ook een hobby kon zijn – aangezien dit bij mij ook nooit stopt.

 12. Zo eindelijk weer iets waar ik wat mee kan, verslaafdheid aan kennisopname .duidelijk aanwezig bij mijzelf ,met de bijverschijnselen ! Het zelf weten en ervaren is de eerste stap .maar om de gevoelde behoefte te verminderen is lastig . Er is een lokkende hoeveelheid kennis waarvan je vermoed het te kunnen gebruiken ,maar,je ook tegelijkertijd de verslavende kracht daarvan voelt . Duik ik of duik ik niet ? Dit moment van zelfbeheersing zorgt al voor een pauze . Moeilijk ja ik vind het moeilijk om daar een bewuste balans in te vinden , maar bij mij moet het anders verdrink ik .
  En ik merk dat het werkt , steeds meer vind ik mijn genoegen in kernkennis ,kennis die er toe doet , en belonend is voor de jacht . Nuttige kennis geeft geen macht maar zekerheid. Zodoende ,groeten, aad

  1. Fijn Aad dat je hier een juiste balans in kunt vinden. Dankjewel voor het delen.

 13. Zo vraag ik mij al een tijdje af wat nu echt zin heeft om mijzelf in te verdiepen wat ook na langere tijd nog genoeg uitdaging blijft behouden.
  De lat hoog leggen en de weg ernaar toe onderverdelen in kleinere stukken.
  Zo kwam ik uit bij wiskunde en, wie weet in de toekomst, een beschrijving geven van turbulentie, een van de vraagstukken in de wiskunde die nog open staan.
  (Te) hoog gegrepen? De weg ernaartoe zal waarschijnlijk genoeg kennis opleveren die ik op andere gebieden ook kan gebruiken.
  Daarnaast is muziek nog een mooie uitdaging.

  1. Dankjewel Matthijs voor je reactie. Bij Gifted People raden we mensen altijd aan om hun blauwdruk helder te maken. Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

 14. Erg herkenbaar. Corona is zo’n onderwerp…. Van daaruit nu dus ook onderzoeken of ik mij wel/niet laat vaccineren met mijn ziekte. De conclusie na het graaf- en (onderzoek)werk leert mij dat ik beter even kan wachten. Ook vwb mijn ziekte heb ik heel veel gezocht en geleerd. Voor mijzelf hierdoor een complementaire behandeling kunnen samenstellen die goed lijkt te werken (ik heb iig artsen al versteld doen staan). In het begin van mijn ziekte had ik inderdaad de neiging te obsessief te zijn in het vergaren van kennis. Gelukkig heb ik dit tot gezonde proporties weten te brengen.

  Maar inderdaad, ok met andere dingen is de kennis-honger er. wetende dat ik niet alles kan weten en dat bepaalde zaken inderdaad niets toevoegen voor mij, kan ik wel selectiever zijn, doch soms is dat nog best lastig.

  Wat PNA schrijft herken ik ook; ooit voor ons (toen) huizenblok een traject voor funderingsherstel in gang gezet. Met veel moeite de eerste fase doorgekomen. Op het voorstel door te pakken zodat we tegen het einde van de zomer klaar zouden zijn, werd wat gesputter (eerst maar weer met een kopje koffie alles bespreken en….). Zucht, alweer….

  Gelukkig krijg ik ook regelmatig complimenten over mijn kennis over bepaalde onderwerpen, doch soms lijkt het alsof men mij dan betweterig vindt. Het zij zo… Wat Nigel schrijft herken ik wat dat betreft erg.

  1. Dag Niels,

   Ivm covid: dan kom je toch tot de conclusie dat geen enkel vaccin momenteel 100% deugt?
   Mijd zeker de mRNA types.

   Meer algemeen: veel te laat ontdekt dat je in bepaalde gezelschappen beter je mond houdt, hoe moeilijk ook, ben eind 40 en begint eindelijk te lukken.
   Zou liefst elke dag lezen lezen lezen en docu’s zien. Neem daarvoor soms een snipperdagje.
   Hoe meer ik absorbeer, hoe sterker mijn overtuiging dat we zo weinig weten.

   1. Dag Ben,

    Dank. Geen enkel medicijn of vaccin is 100%, dus ook alles buiten Covid-19 niet. Verbaas mij soms wat over de massa-hysterie (laat ik het toch maar even zo noemen), zeker ook vwb de vaccinatie. Toch al wat mensen gesproken die dolblij zijn met hun vaccinatie. Apart, maar de marketing op dit vlak werkt perfect, zullen we maar zeggen. Ik houd mijn mond dan ook maar…

    Net als met meer onderwerpen, zie je dat wij HB’ers vaak het bredere geheel zien en verder vooruit. Hierin geholpen door de kennis die we zoeken, vinden en absorberen. We zien dan ook veelal met verbazing dingen gebeuren die voor ons soms ronduit absurd zijn.

    Voor hoe de mens er nu voor staat weten we best veel. Dat is echter dan achterom kijken. Als je vooruit kijkt zie je inderdaad hoe weinig dat nog eigenlijk is.

  2. Dankjewel Niels voor je reactie. Lastig kan dat inderdaad zijn soms…. Fijn dat je ook waardering krijgt voor je kennis over bepaalde onderwerpen.

 15. Heel herkenbaar! Alleen het concentratievermogen op de output is het eerste wat de deur uit gaat als het even minder gaat, terwijl ik input blijf hamsteren, wanhopig op zoek naar oplossingen. Dus… dat werkt niet. Helder dat ik me op de output moet focussen nu, zonder druk. Vrij creëren. Daar zit heel veel angst, oude oordelen over wat ik toch eigenlijk aan het doen was, nooit netjes genoeg. Shabby artist, noemde Charlie Mackesy zichzelf. Heerlijk, dat wil ik ook… zit mezelf alleen zo gigantisch in de weg.

 16. Een Dag Niet Geleerd Is Een Dag Niet Geleefd is mijn motto 🙂
  Ik wil zoveel mogelijk leren; gewoon om dat ik die prikkeling heerlijk vind en je weet maar nooit wanneer het van pas komt!

  1. Haha Karlijn , dat zeg ik nu ook altijd.

   I.p.v. : een dag niet gelachen is een dag niet geleefd , naar een dag niet geleerd , is een dag niet geleefd.

   Leren is een van mijn passies , want dat maakt “ons” als mens ook zo uniek en ik vind het persoonlijk fantastisch om weer eens een boekenwinkel , kringloop of wat dan ook in te lopen om een hele stapel boeken te kopen.

   De blog was heel herkenbaar , maar ook ik ben een stuk gerichter gaan lezen/verdiepen.

 17. Leuke en herkenbare reacties hier……………….
  Toch even een opmerking, persoonlijk heb ik het idee dat mbt kennis vergaren de emmer nooit kan overlopen.
  Ik wissel het eigenlijk een beetje af zo te zeggen. Er zijn onderwerpen waar ik me in verdiep en ook daadwerkelijk van belang zijn voor mijn levenspad, maar er zijn ook onderwerpen waar ik me (even) in verdiep puur voor de ontspanning. Daar hoeft dan niet persé een bepaald bruikbaar doel achter te zitten.
  De voor mij belangrijke onderwerpen overdenk ik en maak ik me eigen, de “ontspanningsonderwerpen”………..leuk voor de weet maar meer dan ook niet. Maar deze afwisseling zorgt bij mij wel voor een balans…………..
  Zie het maar zoiets als ’s avonds een tv programma kijken na een dag van hard werken maar dan op mentaal of denkniveau.

  1. Ik denk dat ik wel mee kan komen in het nooit overlopen van de emmer door het vergaren van kennis.
   Twee jaar geleden viel ik uit. Het lukte me niet meer om uitwerkingen van opdrachten te creëren. Ik was opgebrand omdat ik te horen kreeg dat ik niet functioneerde en daarom geen contractverlenging kreeg. De dag na mijn laatste werkdag kreeg ik te horen dat de oorzaak er in lag dat ze geen vaste contracten meer gaven en elk volgende contract van mij moest aan het eind omgezet worden in een vast contract. Ik was in een klap 150 cliënten verloren. Die klap kwam omdat ik er van uitging dat ze eerlijk met mij zouden omgaan. Ik verwachtte niet dat het eigenbelang meer zou wegen. En dat ik toch een nieuw contract zou krijgen omdat ik juist goed functioneerde.
   Ik viel uit, ik kwam in een burn-out terecht. Maar het gekke is dat mijn nieuwsgierigheid juist begon toe te nemen. Ik heb zoveel informatie over de opdrachten gesponst of in me opgenomen dat het jammer was omdat ik het naderhand opnieuw moest doen omdat er geen aantekeningen waren vanwaar de informatie kwam. Het leek wel een bore-out op het zelfde moment.
   Omdat het geld opraakte en mijn hoofd er nog niet aan toe was ben ik met mijn handen gaan werken. Voor mij was dat ook weer heel handig om handig te worden.
   Ik herken het ook dat wanneer ik ergens moe van word ik het loslaat en met iets anders begin. Misschien waar, gewoon voor de ontspanning.

 18. Als ik overprikkeld ben, emotioneel, intellectueel of fysiek, heb ik juist de neiging om nog méér te gaan doen. Nóg een leesclub, expositie organiseren, studie, workshop geven o.i.d. erbij. Herkent iemand dit? Ik moet mezelf regelmatig terugfluiten om dan juist een stapje terug te doen. Wat heel moeilijk is om juist die onrust te beteugelen.
  Problemen doorgronden of juist van mijlen ver zien aankomen en dan proberen mee te gaan in het tempo van anderen is ook een bron van frustratie. Ik werk het liefste alleen of met één persoon erbij. Terwijl ik ook echt de wijsheid niet in pacht heb en natuurlijk ook fouten maak.
  Daarnaast ben ik ook heel gevoelig voor sfeer. Een half jaar geleden ben ik lid geworden van een tentoonstellingscommissie en daar is de sfeer, mijns inziens, niet goed. Vanaf het begin voorzag ik problemen, wat ik dan wel aan mijn partner kwijt kon, en dat is nu ook wel gebleken. Ik vind het dan heel moeilijk om dat in zo’n commissie te zeggen. Want wat zeg je dan? “De sfeer is niet goed.” “Ik voorzie problemen.”
  Vaak kun je wel op inhoudelijke zaken reageren maar “sfeer” is toch een lastige materie om uit te leggen.

  1. Sfeer is inderdaad heel vaak een probleem.
   Ik heb dat maar al te vaak meegemaakt, ook bij bepaalde werkgevers en dergelijke.
   Inmiddels heb ik ook wel door dat het woord “sfeer” ook iets te vaagjes is.
   Met andere woorden, je zult het wat concreter moeten gaan maken.

   Deze “sfeer” heeft namelijk een bepaalde oorzaak.
   Anders gezegd, er is door een bepaalde reden een soort van doen en laten gecreëerd.

   In een gunstig geval is dat iets wat binnen een bepaalde groep (mensen) is blijven hangen.
   Niemand weet meer precies waarom men het zo op die manier doet.
   In die situatie kun je vaak nog wel wat veranderen (de rest vindt het namelijk ook niet fijn).

   In een ongunstig geval komt deze “sfeer” door een bepaald persoon (of personen) binnen de groep.
   Niet altijd, maar vaak wel iemand met leidinggevende functie of rol.
   Zeker als die persoon er niet voor openstaat is de enige oplossing om iemand anders in die rol te zetten.
   Dat wordt meestal totaal niet gewaardeerd uiteraard.

   Ik vind het zelf ook altijd erg lastig, en pik het meestal al binnen een paar minuten op.
   Dan wordt het echt wel een uitdaging om de focus te weerleggen op de goede en positieve dingen, of anders maar eieren voor het geld te kiezen.

  2. Dankjewel Karin voor je reactie. Bij Gifted People raden we mensen altijd aan om hun blauwdruk helder te maken. Zodat je weet wat nou echt belangrijk voor jou is, waar jij het beste in functioneert en wat je nodig hebt voor de persoon die je bent. Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

 19. Ik zie persoonlijk niets verkeerds in het zoveel mogelijk willen weten van zoveel mogelijk dingen die je interesseren-just for the fun of it,maar ook omdat het je kan behoeden voor een al te eenzijdige blik op het bestaan.

 20. Hoe meer ik lees, hoe meer overtuigt ik raak (terwijl ik dat dus eigenlijk al was). Waar ik vooral blij mee ben is om te lezen dat er hoop is. Dat hier voor mij nog (héél véél) winst te behalen valt. Want hoe simpel kan het eigenlijk zijn: ik hoef inderdaad niet alles te weten (zou wel fijn zijn en wellicht ook niet, maar toch). Het is totaal niet realistisch en inderdaad het houd me tegen. Hoe fijn zou het dan ook zijn om mijn capaciteiten eindelijk eens om te gaan zetten in actie. Om energie te steken in zaken die er toe doen, die bijdragen aan in plaats van al die kostbare energie te verspillen aan zaken (en aan mensen) die je nergens gaan brengen en waar je toch geen enkele invloed op hebt (hoe oneerlijk dat ook kan en mag zijn). Maar vooral waar je dus ook totaal niet gelukkig van wordt. Ik teken ervoor!

  1. Mooi om te lezen Femke. Heb je ook je blauwdruk helder? Dat je weet wat je wilt, wie je bent en wat je nodig hebt? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

 21. Ongelooflijk herkenbaar! Ik kreeg wel eens het verwijt vroeger dat ik nooit lang met hetzelfde bezig kon zijn: eerst gepassioneerd tot en met en dan plots niets meer- ondertussen weet ik dus waarom en kies ik mijn passies zo dat ze echt moeilijk zijn om te kennen/kunnen, zodat ik daar lang mee ‘zoet’ ben. En zoals je zegt: ik kies ze ook zo dat ik ze mooi kan integreren in mijn levenspad! Dabrowski’s theorie intrigeert mij al langer: het tekent mij!

 22. Projectie van je eigen kunnen en kennis op anderen is mijn grote valkuil. Pas recent snap ik echt goed dat ik niet te veel, te snel of te diepgaand ben, maar dat de balans tussen hoe ik de wereld ervaar en kennis verzamel en verwerk anders is dan die van de meeste andere mensen.

  Ik zie doorgaans situaties ontstaan, kan voorspellen wat er gebeurt, in de markt waarin ik opereer, met relaties, met bijv een pandemie. Ik hou bij wat ik voorzag en wat er klopt van mijn analyse, om zo mijn patroon herkenning te verbeteren. Ik kan alleen niet na een tijd studeren op een onderwerp of patroon gaan roepen ‘hee allemaal ik zie wat er gaande is dus luister naar mij we moeten wat doen!’. Dan staart iedereen mij aan alsof ik.. nou ja.. gek ben?

  Dus nu hak ik het op in vragen en stukjes behapbare informatie en voed dat aan mensen om mij heen. Ik gun ze hun eigen ontdekkingstocht naar de conclusie die ik al een tijd geleden trok. Het kost soms maanden voordat mensen het kunnen of willen zien. Cognitieve dissonantie lijkt velen parten te spelen, waar ik het oordeel over wat ik er van vind los kan zien van wat er gaande is. Meer dan eens noemden mensen mij een pessimist of doendenker, helaas heeft die ‘intuitie’ altijd gelijk, of ik dat nu leuk vind of niet.

  Qua hobbies heb ik mezelf bekwaamd in de meest uiteenlopende vakgebieden en zodra ik mezelf kan meten aan de initiele voorbeelden, raak ik erop uitgekeken. Het is buitengewoon interessant om dan te merken hoe je ‘erbij gaat horen’ en onderdeel wordt van een nieuwe subcultuur. Helaas verdwijnt mijn interesse en het gebrek aan consistentie speelt me parten: alles beginnen, bekwamen en dan niet ‘af maken’.

  Dus meer dan herkenbaar blog. Focus houden, doelgericht in de weer gaan en soms even pas op de plaats. Ik besteed de laatste jaren veel tijd aan het onderhouden van mijn mentale gesteldheid en tracht zelfbewuster ergens ‘in te storten’. Het blijft mij wel verbazen hoe weinig mensen van nature nieuwschierig zijn. Waarom zou je het niet willen weten, begrijpen of ontdekken?

  1. Thanks voor de (wellicht verborgen) bruikbare tips! Jouw bericht plaatst voor mij het e.e.a. in perspectief! 😉

  2. Nigel, uitstekende openingsalinea ( en verder ook veel zinnigs). Laten we het eea vooral bij onszelf houden. Worden we een stuk gelukkiger van, wat ik ieder toewens. Met dank. Jelle

   1. Hi Jelle, het meest markante aan projectie voor mij is simpelweg dat ik dit onbewust deed. Het was geen oordeel, maar eerder een verwachting. Dat leidt dan tot ‘ik voel me niet begrepen’, terwijl je feitelijk iets van iemand verwacht wat niet realistisch is.
    Voor mij fijn om mezelf niet onbegrepen te voelen, maar het om te draaien: als ik dit over wil brengen, moet ik een andere vorm kiezen.

  3. Uitstekende openingsalinea, Nigel. Laten we de dingen vooral bij onszelf houden: worden we gelukkiger van. Wens ik ieder toe. Met dank, jelle

  4. Dat lees ik met plezier, Nigel! Ook idd dat het natuurlijk is dat een ieder vanuit zichzelf denkend – ervan uitgaat dat het bij anderen ook zo werkt, maar dat dus niet zo is.
   Vind het spannend meer over je analyse betreffende de pandemie te horen. Hoe is dat mogelijk?
   Thanks!
   I r i s

   1. De wereld, de samenleving, de mensen erop, maar ook de dingen die er gebeuren, zijn in feite 1 groot met elkaar communicerend organisme. Dus op het moment dat er elders op de wereld iets gebeurt, zoals de initiele uitbraak in Wuhan, dan raak ik gespitst op hoe men er daar op reageert, hoe men reageert op plekken met meer ervaring dan wij en wat de signalen zijn of het wel of niet beheersbaar wordt.

    Al voor het in Brabant ontspoorde kon je goed voorspellen dat het niet in Noord Italie zou blijven. En ik was niet de enige uiteraard, het bedrijf van mijn vrouw verbood al snel zakelijk reizen en stuurde mensen al voor de maatregelen/adviezen in NL wereldwijd naar huis. Mede omdat ze medewerkers hebben in Azie en de reactie daar totaal anders was dan hier.

    Het is dus vooral een kwestie van patronen gaan zien, wat is normaal, wat is anders. Het lastige is dat ik op het moment dat ik zoiets denk te zien niet goed kan duidden wat nu precies het soorslaggevende effect is. Het komt op als ingeving en laat me niet meer los. De keerzijde is dat deze fascinatie de eerste maanden van de pandemie in Europa mijn dag begon te beheersen, ik volg nu het nieuws op rantsoen en doe dat inmiddels al weer een jaar. Kan het toch niet beinvloeden, hoe graag ik ook wel – behalve dan door mijzelf te laten vaccineren 🙂

    Laatste interessante ontwikkelin is het ontstaan van de computer chip tekorten. Dit heb ik eind vorig jaar zien ontwikkelen en in januari van dit jaar zien ontsporen en nu raken mensen en bedrijven in ene in paniek nu alle voorraden zo’n beetje opraken. Ook niet de enige die dit zag, maar was vrij snel met zien van oplopende levertijden, prijzen, combinatie van berichtgeving, losstaande incidenten zoals een brand in een belangrijke fabriek, etc. Het moet wel m’n interesse hebben, vraag me niet naar de zomermode van 2022 bijvoorbeeld.

  5. Thnx! Gewoon helemaal Nigel!
   Qua ‘pandemie’ van de week de leukste cq raakste cq tothepointste tot nu toe tegengekomen: ‘Als jouw vaccinatie werkt waarom heb ik er dan 1 nodig? Als jouw vaccinatie niet werkt waarom heb ik er dan 1 nodig?’

   Hahahahahaha

 23. Zo fijn dit te lezen en te herkennen. Ga ook mijn hele leven, en vooral de laatste jaren, alle kanten op. Vind alles interessant, lees me suf.
  Maar heb sinds kort besloten welke richting ik definitief op ga en dat ik me uitsluitend op informatie en uitvoering, die daar mee te maken hebben, focus. Verdiepen.
  Ruimt wel lekker op ?

 24. Tsja,

  dat punt van verdieping zoeken ipv de oppervlakkigheid, heerlijk dingetje. Maar de omgeving kan dat soort dingen meestal niet handelen en geeft je een stempel “te moeilijk”… zinlose situaties opgeblazen naar megaproporties.
  Gisteren ook weer zo’n dingetje. ben trainer van een sport, maar heb me er nogal in verdiept. zodat je een goed beeld kan krijgen, dan wordt je gevraagd om mee te denken in een denktank-achtig iets om het hele spul van kwaliteit te verhogen. Helaas als je dan los mag gaan, met wat je allemaal hebt gemaakt door de jaren heen, zien ze alleen de berg info, die ik JUIST heb voor zien van Jip en Janneke formaat, zodat de spelers het makkelijk oppakken..

  En dan wordt je geremd door de organisatoren, omdat zij niet mee kunnen komen in het verhaal, er een blokkade in hun hoofd is opgeworpen.
  Dat zijn weer personen die hun verhaal 6x vertellen, elke keer weer hetzelfde met een minimale wijziging, van kijk mijn presentatie, hoe mooi..goed he? En dat bij elk overleg en als jij begint, je heel kort wordt gehouden dat het allemaal te moeilijk is…
  Na het 5de overleg begin ik nu tegen te sputteren… en neem geen blad meer voor de mond, van dit heb ik nu al 6 x gehoord en waarom moet ik de ellenlange dezelfde verhalen keer op keer horen, dat weten we nu wel.
  Is het niet tijd voor de volgende stap, het uitrollen van de praktijktesten met de spelers. Ik weet het .. veel te cru, maar deze personen moeten toch op de een of andere manier uit hun slaap-fase komen?

  Was er gewoon klaar mee… die betutteling.. ongelooflijk.. wat een saaie oppervlakkige mensen bestaan er toch en dan ook nog met macht spelen..
  Zit er echt aan te denken om lekker op te stappen, als dit niet snel veranderd. Maar de hoop dat het goed gaat lopen weeg nog net iets zwaarder.
  Misschien dat het beter is als ik tijdelijk niet meer aanschuif… effe tot rust komen

  1. Helemaal eens.. ik denk om diezelfde reden ook wel eens: wat doe ik hier eigenlijk?
   Willen de anderen misschien zelf ‘shinen’?? Jaloers op jouw goede ideeen? Even anders verpakken en presenteren als hun eigen idee? Heel frustrerend

   1. Hoi Sandra

    Het gaat idd maar al te vaak om jaloezie, shinen en soms macht. Of het simpelweg niet durven toe te geven van fouten.
    Op professioneel vlak verbaast mij dat keer op keer. Zelfs wanneer je als technisch consultant wordt ingevlogen omdat men zelf het probleem niet kan oplossen. Een goede heftige inhoudelijk discussie heb ik geen moeite mee, maar helaas worden mensen (zelfs professionals) al snel persoonlijk.
    Dat zie je op dit moment in de bijzondere situatie waar we allemaal inzitten ook maar al te goed op hoog niveau.
    Persoonlijk heb ik er soms best wel veel moeite mee. Vooral omdat het botst met dat morele kompas dat nogal gevoelig staat afgesteld.
    Aan de andere kant heeft dat er ook toe geleid dat ik juist me ben gaan verdiepen in bepaalde dingen.
    Als de rest zegt dat het niet kan, te moeilijk is of je het bos in stuurt, dan zoek ik het lekker zelf wel uit.
    Als iemand anders het kan, kan ik het ook.

    1. Hoi Piet, ja ik verbaas mij er ook over hoe weinig mensen nieuwschierig zijn naar hoe iets in elkaar steekt. Deels uit besef dat ze te weinig kennis hebben, maar deels misschien ook een stukje ongeinteresseerdheid? Luiheid? Men volgt liever ‘the crowd’ dan zelf de moeite te nemen iets te willen begrijpen en op basis daarvan een eigen conclusie trekken. Overigens heb ik wel eens het idee dat experts soms worden ingevlogen in de hoop dat die zullen concluderen wat men graag als uitkomst wil horen. Heb je echter dan een andere conclusie dan deug je niet als expert.? Is dat ook wat jij bedoelt?

  2. Dat kan ook heel last zijn. We kijken altijd vanuit onze eigen kaders. Waar het in de kern omgaat is dat je onderzoekt wat het verschil is tussen je wensen en de realiteit en dat je een plan maakt om je realiteit dichterbij je gewenste situatie te krijgen. Weet dat veel dingen onrealistisch kunnen lijken, maar niet onmogelijk zijn. Door je wensen te uiten ga je merken dat er best wat met je mee kan bewegen. Er is heel vaak meer mogelijk dan je nu kunt zien of geloven. En daar kom je pas achter door het te proberen. Wat het daarbij lastig kan maken is een juiste manier vinden om de mensen mee te nemen in jouw denkwijze, zonder dat ze afhaken omdat ze je niet meer kunnen volgen. Is dat iets waar jouw collega’s voor open zouden staan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *