De laatste overprikkelbaarheid in deze reeks van Dabrowski’s overexcitabilities is de intellectuele overprikkelbaarheid. Kenmerken zijn o.a. nieuwsgierigheid, het stellen van diepgaande vragen, goede concentratie, probleemoplossend en theoretisch denken. Je hebt een ongelofelijk snelle geest die altijd kennis wil vergaren en je bent steeds op zoek naar begrip, waarheid en oplossingen voor problemen. Je houdt van mentale uitdagingen en je kunt lang rustig zittend nadenken over jezelf.  

Je bent vaak bezig met morele aangelegenheden en zaken die met eerlijkheid te maken hebben. Je bent een onafhankelijke denker en een scherpe observator die ongeduldig kan worden als anderen jouw opwinding niet delen. 

Wil je nog steeds ALLES weten? 

Vanwege mijn brede interesse heb ik me altijd graag verdiept in veel verschillende onderwerpen. Ik wil altijd begrijpen wat de essentie van iets is. Waarom is dit zo? En hoe werkt dit? Hoe verhoudt dit zich tot een ander onderwerp wat ik interessant vind?  

Als gevolg kon ik me ergens volledig, soms bijna obsessief, in verdiepen. Ik kon dagenlang eindeloos geconcentreerd ergens mee bezig zijn. Maar zodra ik dan de antwoorden had die ik zocht, zodra ik begreep hoe het zat, kon ik er ook weer volledig de interesse in verliezen om vervolgens in iets compleet anders te duiken.  

Nu heb ik dat nog steeds wel, maar tegenwoordig let ik erop dat het meer is in lijn met wat ik doe en wil. Er is zoveel interessants waar ik me in kan storten, maar niet alles draagt bij aan de weg die ik te gaan heb. Dan is het vooral afleiding. Daarom hoef ik niet meer ALLES te weten. Bovendien heb ik me ook gerealiseerd hoe belangrijk de balans tussen input en output is. 

Een te veel aan input? 

Het is vanuit deze overexcitability verleidelijk om steeds maar nieuwe kennis en inzichten te willen vergaren om je honger naar kennis te kunnen stillen. Het is verleidelijk om continu je geest te willen prikkelen. Maar ongebruikte kennis is nutteloze kennis. En hoewel het heerlijk is om nieuwe kennis en inzichten te vergaren, maakt het ook onrustig als je alleen maar input verzamelt en daar vervolgens niets mee doet. Dan heb je een emmer die steeds voller loopt en uiteindelijk overstroomt. Het is belangrijk om voor jezelf de balans te vinden tussen je ergens in verdiepen en het omzetten van wat je weet in een bepaalde output (je executieve functies). 

Als hoogbegaafde ligt daarnaast ook de valkuil van ‘Ik moet hier eerst nog iets meer over weten’ op de loer. Dan gaat het verlangen naar intellectuele prikkels je in de weg staan van het in beweging komen. Soms is het uiteraard ook een stuk angst. Angst om nog niet genoeg te weten. Maar daarmee ga je vooral jezelf in de weg zitten, want pas in beweging, leer je het meest. 

Wat kun je doen? 

Als jij je ergens in verdiept, vraag jezelf daarna dan af ‘Wat ga ik hiermee doen?’, Hoe kan ik dit ergens voor gebruiken?’ Voorkom dat je hoofd volloopt met weetjes en feitjes die je vervolgens niet in iets kwijt kan.  

Kies bewust voor waar jij je in gaat verdiepen en zorg dat het bijdraagt aan de weg die jij te gaan hebt. Dat het past bij je blauwdruk. Natuurlijk is het prima als je af een toe een uitstapje maakt naar iets wat je gewoon interessant en leuk vindt. Maar voorkom dat je jezelf je hele leven willekeurig ergens instort. Dan wordt je leven namelijk één grote afleiding van wat je eigenlijk te doen hebt. 

Breng dingen in de praktijk. Je zult nooit alles weten wat er te weten valt, maar door te doen kom je erachter hoe iets echt werkt. Over fietsen kun je eindeloos lezen, maar pas als je op de fiets stapt, ga je het leren.  

Herken je dit? En hoe ga jij ermee om? Laat je het onder de blog weten? 

  

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden