Naast de psychomotorische overprikkelbaarheid, is de kans groot dat jij je als hoogbegaafde (en ook als HSP’ers) herkent in de emotionele overprikkelbaarheid. Kenmerken daarvan zijn: extreme, complexe en intense emoties. Je hebt een verhoogde belangstelling voor, en reactie op je omgeving. Je hecht je sterk aan mensen, plaatsen en dingen en je wordt regelmatig beschuldigd van overreageren en aanstellen. Op jonge leeftijd had je daarnaast veel driftbuien en kon je in woede uitbarsten als je bijvoorbeeld een spelletje verloor, je buitengesloten voelde of als dingen niet gingen zoals jij dat wilde. Als volwassene ben je vaak betrokken bij sociale kwesties waarbij je vanuit idealisme iets wilt betekenen. 

Stel je niet zo aan 

Als jij je herkent in de kenmerken die passen bij deze overprikkelbaarheid, zul je ook ongetwijfeld hebben gehoord ‘Trek het je niet zo aan joh’ of ‘Je kunt ook overdrijven’. Maar voor jou voelt het niet als overdrijven of aanstellen en het is makkelijker gezegd dan gedaan om het je niet zo aan te trekken.  

Je kunt namelijk intens verdriet ervaren als je terug naar huis moet na een bijzondere vakantie. Je kunt intens boos worden als iemand je oneerlijk behandelt, of als je onrechtvaardigheid ziet gebeuren. Je kunt intens van slag zijn als je iets op het nieuws hebt gezien wat verdrietig of vervelend is. De emoties die je voelt, gaan ook nog eens diep door alle lagen van je heen. Je voelt ze ook helemaal in je lichaam. 

Deze sterke, intense emoties zijn een belangrijk onderdeel van jou. En alle emoties die je hebt, mogen er ook zijn. Opgekropte en ongeleefde emoties zijn een bron van ongeluk. Adviezen als Trek het je niet zo aan, kun je dus gewoon naast je neerleggen.  

Maar, belangrijk is wel dat je niet ten onder gaat aan je eigen emoties. Het is niet fijn als je steeds een dag van slag bent als je het nieuws hebt gekeken of als je niet meer kunt slapen omdat er op je werk iets vervelends is gebeurd. In dat geval is het goed om te kijken hoe jij jezelf kunt beschermen en hoe je hier zelf beter mee om kunt gaan. 

De emoties van anderen neem je ook mee naar huis 

Naast dat je intens je eigen emoties kunt ervaren, kun je ook de emoties van anderen intens ervaren. In omgevingen met mensen die last hebben van negatieve emoties, kun je daarom bijvoorbeeld blij binnen stappen en verdrietig uitstappen. Je kunt er zelfs uitgeput van raken zonder dat je precies kunt benoemen waarom.  

Als je merkt dat je vaak vrolijk van huis gaat en minder goed gestemd terugkomt, is het goed om de omgevingen waar je in functioneert eens onder de loep te leggen. 

Wat kun je doen? 

Als je weet dat je intense emoties kunt ervaren, dat je bovengemiddeld gevoelig bent en jezelf dingen snel aantrekt, leer jezelf dan aan om hiermee om te gaan. Leer jezelf steeds beter kennen, wat werkt voor jou?  

Misschien werkt het voor jou om jezelf van bepaalde dingen af te schermen. Misschien werkt het voor jou om een kwartier lang uitbundig te huilen. Of om even heel boos te zijn. Doe dat dan ook. Je gaat merken dat het heel bevrijdend is als je jouw emoties de ruimte geeft. En nee, dat hoeft niet en plein public. Vaak is het juist heel fijn om dat in jouw alleen-tijd te doen. Maar schaam je er niet voor. 

Heb je vaak intense negatieve emoties? Onderzoek dan ook waar deze vandaan komen. Je emoties zijn jouw interne sturingsmechanisme. Wat of wie maakt jou steeds verdrietig of boos? En wat zegt dat over wat je te doen hebt? Onderzoek ook waar jouw positieve emoties vandaan komen. Hoe kun je daar meer van krijgen? En kijk of er omgevingen zijn die je beter kunt mijden omdat ze je emotioneel uit balans halen. 

_

Herken je dit? En hoe ga jij ermee om? Laat je het onder de blog weten? 

  

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden