Ik ben enorm fan van cabaretshows en stand-upcomedy. Van sommige shows die ik vroeger veel heb gekeken ken ik nog hele stukken uit mijn hoofd. En van sommige stukken moet ik nog steeds een beetje lachen als ik eraan denk. Laatst moest ik bijvoorbeeld denken aan Brigitte Kaandorp die in één van haar shows een heel stuk wijdt aan de ‘speciaal-voor-jou-vrouwen’. 

De kern van deze ‘speciaal-voor-jou-vrouwen’ is dat ze ongevraagd, soms ook ongewenst, iets voor je doen en vervolgens verwachten dat jij daar extreem dankbaar voor bent. Terwijl jij denkt: “Van mij had je dit niet hoeven doen hoor”. 

Ik zal je maar eerlijk bekennen dat ik in het verleden ook zo’n ‘speciaal-voor-jou-vrouw’ was. En dan niet in de vorm van het breien van een trui, zoals Brigitte als voorbeeld gebruikt, maar wel in een vorm die je misschien zelf ook kunt herkennen. 

Als hoogbegaafde heb je namelijk sterke voelsprieten en zie je veel gebeuren, soms al voordat anderen het zien gebeuren. Het gevaar hiervan is dat je, wat ik noem, “voor je beurt gaat handelen” en jezelf verantwoordelijk maakt voor dingen waar jij niet verantwoordelijk voor bent, waardoor je soms zelfs een storende factor in de hele situatie wordt.  

Op het moment zelf voelt en lijkt dat natuurlijk niet zo. Je wilt juist iemand helpen of iets goeds doen voor een ander. Alleen daardoor ontneem je anderen soms ook een waardevolle les, of je houdt iets in stand dat niet werkt.   

Stel dat je bijvoorbeeld een collega hebt die heel verlegen is en daarom niet durft aan te geven bij jullie leidinggevende dat ze veel te veel werk op haar bordje heeft liggen. Jij ziet hoe moeilijk jouw collega het heeft en jij besluit: “Ik ga haar helpen”.  

 Dus jij klopt aan bij je leidinggevende en je kaart aan dat het echt niet meer te doen is. Jouw leidinggevende, die zich daar helemaal niet bewust van was, wil natuurlijk graag van jouw collega horen wat er speelt en roept haar erbij. Jouw collega voelt zich op dat moment zo voor het blok gezet dat ze iets doet wat je niet had verwacht: ze ontkent dat ze het te druk heeft.  

Eenmaal terug bij je werkplek merk je dat je een beetje boos bent. Want, jij hebt dit speciaal voor haar gedaan en zij zet jou gewoon voor schut. Herkenbaar? 

In de woorden van Byron Katie: “Er zijn in de wereld drie zaken: jouw zaak, mijn zaak en de zaak van het universum/van God”. Juist omdat je als hoogbegaafde snel ziet waar het beter kan of wat er nodig is, loop je het risico om je te gaan begeven in de zaak van de ander. En dat brengt altijd stress, frustratie en irritatie met zich mee.  

Die ander is soms namelijk helemaal nog niet klaar voor de mogelijkheden die jij ziet. Die ander heeft eerst zelf nog een proces te doorlopen voordat hij of zij klaar is om een bepaald probleem om te lossen. En als jij dan voor je beurt gaat handelen, kan het zomaar zijn dat daar ondankbaar op gereageerd wordt, dat het tegemoet getreden wordt met weerstand, of dat je in de weg staat van de ontwikkeling die iemand zelf te maken heeft, zoals een collega die mag leren voor zichzelf op te komen in plaats van afhankelijk te worden van jou die het voor haar doet. 

Je bezighouden met de zaak van de ander leidt jou ook enorm af van je eigen zaak. En dat maakt het soms juist ook zo verleidelijk, want het zorgt ervoor dat je even niet naar jezelf hoeft te kijken, terwijl daar juist hetgeen ligt waar jij iets in te ontwikkelen hebt. Wanneer jij jezelf over-verantwoordelijk maakt en je bemoeit met de zaak van de ander, zul jij je hoogbegaafdheid veel sneller als een last ervaren. En dat kost je veel energie en levensplezier. 

Als je meer wilt ontdekken over hoe je als hoogbegaafde vooral de voordelen van hoogbegaafdheid kunt ervaren, meld je dan ook even aan voor mijn nieuwe live en gratis online masterclass ‘van Last naar Gave’. In deze masterclass ontdek je wat er nodig is om vooral de mooie kanten van hoogbegaafdheid te kunnen ervaren, zodat je plezier hebt van je hoogbegaafdheid en zodat je jouw unieke gaven optimaal kunt benutten. Je kunt je hier aanmelden: Masterclass van Last naar Gave. 

 –

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden