Weet je nog waar je was op 11 september 2001? Bij mij staat het in mijn geheugen gegrift. Ik was thuis en zou op de buurkinderen passen. Mijn buurvrouw was namelijk stewardess en zou die dag vliegen. Een paar uur voordat ik zou gaan oppassen, belde de buurvrouw aan om te vertellen dat ik niet meer hoefde op te passen. Zij ging namelijk niet meer vliegen aangezien er twee vliegtuigen in de World Trade Centers waren gevlogen.   

Hoewel ik op dat moment nog niet helemaal besefte wat de zwaarte van deze gebeurtenis was, weet ik tot op de dag van vandaag precies hoe dat moment verliep. En daar ben ik niet de enige in. De meeste mensen weten nog heel goed waar ze waren toen ze het hoorden. En de meeste mensen weten nog heel goed waar ze waren toen ze slecht nieuws te horen kregen of toen er iets gebeurde wat hun diep raakte. We onthouden namelijk de gebeurtenissen die emoties bij ons oproepen. 

Als hoogbegaafde onthoud je echter nog iets meer dan dat. Veel hoogbegaafden hebben namelijk een enorm goed geheugen. En dan bedoel ik niet dat je altijd onthoudt waar je je sleutels hebt gelaten. Maar wel dat je nog weet dat je vier weken geleden met je collega iets hebt afgesproken. Sterker nog, je kunt je dat gesprek, soms zelfs woord voor woord, nog zo voor de geest halen.  

Als je niet van jezelf weet dat jij een bovengemiddeld goed geheugen hebt, kun jij je daar naar anderen toe ook enorm over verbazen. Want, waarom weet die ander nou ineens niet meer waar je het over hebt? Of waarom weet je baas niet meer dat je een halfjaar geleden het idee wat nu op tafel komt al een keer geopperd had? Als je jezelf dan als uitgangspunt neemt, ga je dingen invullen. Misschien gunt jouw baas jou de eer niet. Misschien doet die ander net alsof hij of zij het niet meer weet.  

Als gevolg gaan er kleine barstjes in de relaties met anderen ontstaan. Je gaat het mensen kwalijk nemen. Je gaat hen dingen verwijten. En je gaat mensen daarop beoordelen. Dat is voor geen enkele relatie bevorderlijk. Je gaat ook merken dat er afstand en wantrouwen ontstaat.  

Begrijpen dat jij een bovengemiddeld goed geheugen hebt, is daarom ook heel waardevol. Je gaat er niet meer vanuit dat die ander alles heeft onthouden zoals jij dat doet. En daarmee ook niet dat de ander het expres doet.   

Tegelijkertijd kan het ook een valkuil zijn dat je van jezelf weet dat je een bovengemiddeld goed geheugen hebt. Ik weet dit bijvoorbeeld van mezelf, en daardoor ben ik soms heilig overtuigd van mijn eigen gelijk. Terwijl ik ook dondersgoed weet dat ons geheugen heel beïnvloedbaar is.  

Laatst had ik bijvoorbeeld een gesprek met Harm (mijn man) en werd ik er bijna boos om dat hij mij geen gelijk gaf, want ik wist zeker dat ik gelijk had. Ik hoor mezelf nog zeggen: ‘Nee Harm (zucht), dat klopt niet wat je zegt. Als je nou gewoon even naar me luistert (zucht), ik weet namelijk zeker dat het breder was dan 390cm… (zucht!)’.  

Harm, geduldig als hij is, en in de veronderstelling dat hij gelijk heeft, zegt vervolgens de legendarische woorden: ‘Oké, laten we het uitzoeken’. Aangezien ik volledig overtuigd ben van mijn gelijk vind ik dit natuurlijk een fantastisch idee. Maar, nog geen vijf minuten later ontdek ik dat ik toch misschien in dit geval geen gelijk heb. 

Weten dat je een goed geheugen hebt is dus belangrijk, omdat je daardoor niet verwacht dat anderen ook alles onthouden. En tegelijkertijd is het belangrijk dat je daardoor niet vervalt in de overtuiging dat je het dan ook altijd beter hebt onthouden.  

Het hebben van een goed geheugen, is overigens nog maar één deelkenmerk van hoogbegaafdheid. Er zijn nog veel meer kenmerken van hoogbegaafdheid die kunnen zorgen voor frictie in de relatie met anderen. Daarom is het zo belangrijk dat je je blijft verdiepen in hoogbegaafdheid.  

Komende week kun je weer meedoen aan de gratis masterclass over hoogbegaafdheid. In de masterclass ontdek je meer over hoogbegaafdheid en de drie hoofdkenmerken, zodat je nog beter gaat begrijpen wat hoogbegaafdheid betekent. Je ontdekt ook waarom jij je niet alle deelkenmerken hoeft te herkennen en wat dat zegt over jouw hoogbegaafdheid. Aanmelden voor de gratis masterclass kan hier. 

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden