Hoe ben jij op hoogbegaafdheid uitgekomen? Misschien typte je op een dag in de zoekbalk van Google ‘Ik voel me anders’. En daar kwam ineens iets uit wat je niet had verwacht: hoogbegaafdheid. 

Als hoogbegaafde is dat anders-zijn ook iets wat je tot diep in je kern voelt. Je voelt dat er iets is wat jou afwijkend maakt. Je begrijpt soms niet waarom iets voor jou ‘A’ kan zijn terwijl het volgens de ander ‘B’ is. Je ervaart daarbij soms ook een gebrek aan begrip en miscommunicatie. Het lijkt wel alsof je met elkaar een verschillende taal spreekt.  

Gebeurt dit regelmatig? Dan is er wellicht al wat zelftwijfel bij je ontstaan. En wellicht ben je jezelf steeds meer gaan aanpassen omdat je de enige lijkt te zijn die zo denkt, ziet en doet. Maar het gevoel van anders-zijn blijft.  

En het nadeel van aanpassen is dat je gaandeweg stukjes van jezelf kwijtraakt. Er ontstaat identiteitsverlies. Je wordt versies van verwachtingen die andere mensen van jou hebben. En daarmee verliest de wereld iets heel bijzonders, namelijk de originele versie van jou.  

Met al jouw anders denken, zien en voelen kun je juist iets wat voor anderen niet toegankelijk is. En als je weet wat jou anders maakt, kun je dat veel meer gaan benutten. 

Hoe ontdek je wat jou anders maakt? 

Het ontdekken van wat jou anders maakt, is eigenlijk vaak het makkelijkst. In de komende blogs gaan we verder in op hoe jij jouw anders-zijn meer kunt benutten en dat wordt meestal als wat ingewikkelder ervaren. Want de mensen om je heen vinden daar vaak wat van. En het heeft een klein beetje lef nodig om de wereld te laten zien: Dit is wie ik ben. Gelukkig is dat te leren. 

Het ontdekken van wat jou anders maakt, is niet veel meer dan helder maken waarin jij jezelf voelt verschillen van de mensen om je heen. Zo kun je in je werk ervaren dat jij steeds andere oplossingen en vraagstukken ziet. Waar jij denkt dat links de beste route is, denkt de rest dat rechts beter is. In relaties kun je ervaren dat je over bepaalde dingen echt anders denkt. Hierdoor kunnen helaas soms ook conflicten en gevoelens van eenzaamheid ontstaan. 

Je herkent het ook aan de opmerkingen die je van anderen hebt gehad. Wat valt mensen aan jou op? Op welke dingen word je aangesproken? Waarvan wordt gezegd dat jij dat steeds anders doet? En kijk ook naar de complimenten die je krijgt. Bijvoorbeeld complimenten voor iets wat jou zo gemakkelijk afgaat of voor iets wat jou vanzelfsprekend lijkt.   

Ondanks aanpassen 

Als jij jezelf een lange tijd heel erg hebt aangepast, zal het overigens moeilijker zijn om te bemerken wat jou anders maakt. Jouw anders-zijn valt voor de buitenwereld minder op waardoor je er geen of weinig opmerkingen over krijgt. En je bent misschien zelf ook gestopt om bij jezelf bepaalde verschillen te bemerken.  

De stap die je dan kunt zetten is richting bewustwording. Stel jezelf in plaats van automatisch mee te bewegen vaker de vragen: ‘Wat vind ik hier eigenlijk van?’ En ‘Hoe zie ik dit?’ 

Soms betekent dit dat je een beetje uit de slaapstand moet komen. Het wordt ook een gewoonte om je aan te passen en je eigen gedachtes en gevoelens aan de kant te schuiven. Belangrijk hulpmiddel hierbij is dat je tijd, geld en energie investeert in het proces van zelfkennis. Dat ondersteunt jou in het proces bij het weer in contact komen met wie jij bent en dus ook met wat jou anders maakt. 

Ontdekken wat jou anders maakt, is overigens niet om jezelf te kunnen distantiëren van de mensen om je heen. Het dient ertoe dat je gaat zien hoe je ondanks het anders-zijn met elkaar de connectie kunt vinden en gebruik kunt maken van elkaars unieke zienswijze en gaven. 

Wat kun je doen? 

Neem de komende dagen bewust waar wat je bij jezelf bemerkt rondom het anders-zijn. Wat merk je zelf? Wat hoor je van anderen? Schrijf dit voor jezelf op en sta er even bij stil. Wat vind jij hier zelf van? Wat zijn punten waarop jij ook voelt en ziet dat je echt anders bent? 

Investeer tijd, geld en energie in zelfkennis. Het levert je altijd meer op en het brengt je meer duidelijkheid over wie jij bent, wat jij nodig hebt en wat jouw wensen zijn op gebied van werk, leven en relaties. 

— 

Wat maakt jou anders? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende. 

 

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden