Als iemand eenmaal in mijn leven is, zal ik niet veel laten om de vriendschap in stand te houden. Ik investeer (met liefde) veel tijd en aandacht in mensen die mij dierbaar zijn. Ik geef veel en vanwege mijn loyaliteit ontstonden vroeger ook relaties die uit balans waren. Relaties waar ik veel bleef instoppen, maar weinig uit terugkreeg.  

De afgelopen jaren ben ik daarom op de eerste plaats selectiever geworden in wie ik toelaat in mijn leven. Ik doe regelmatig de ‘omgevingsanalyse’ (onderdeel van het Insight programma) om te bepalen of de mensen in mijn leven nog wel bij mij passen. En daarnaast heb ik afscheid leren nemen van mensen die eigenlijk helemaal niet passen bij de persoon die ik ben. 

Dat was niet makkelijk. Maar ik voelde wel al snel wat er gebeurde met mijn energielevels toen ik niet meer afsprak met bepaalde mensen. Hoeveel rust dat gaf. Het enige waar ik aan moest wennen, is dat afscheid nemen een bepaald gevoel van leegte met zich meebrengt. En dat is geen fijn gevoel. Al weet ik inmiddels wel dat dit een tijdelijke en noodzakelijke overgang is. 

Door afscheid te nemen ontstaat ruimte voor iets beters 

Tijdens de gratis masterclass over hoogbegaafdheid druk ik de deelnemers op het hart dat het belangrijk is om echt je unieke zelf te zijn. Om afscheid te nemen van je maskers. En dan zie ik in de chat vaak de reactie: ‘Ja, maar als ik dat doe, dan houd ik straks niemand meer over’.  

Dat is een terechte opmerking, want als je altijd een aangepaste versie van jezelf bent geweest, dan heb je op basis daarvan ook je relaties met anderen ingevuld. Relaties die misschien helemaal niet bij jou passen en waar je dan ook beter afscheid van kunt nemen.  

Dat klinkt misschien hard en zwaar, maar het hoeft niet rigoureus en het is niet zwart of wit. Jij bepaalt in hoeverre je een relatie wel of niet in stand wilt houden. Maar weet wel, uiteindelijk is het voor alle partijen beter om afscheid te nemen als het niet meer klopt. Ook de ander geef je dan namelijk de mogelijkheid om iemand te vinden die echt past bij hem of haar.  

De tussenfase hoort erbij 

Als je afscheid of afstand neemt van mensen die eigenlijk niet bij je passen, kom je terecht in een tussenfase. Je gaat namelijk vanuit een situatie waarin je regelmatig met bepaalde mensen afsprak, over in een situatie waarin je minder sociaal contact hebt.  

Deze tussenfase, de fase tussen het afscheid nemen en het opvullen van de leegte, is het moeilijkste. Want in deze fase vraag je jezelf af of het wel slim was dat je nu zonder masker de wereld betreedt. Of je wel mensen gaat vinden die jou dan nog steeds leuk vinden en die bij jou passen. Of je wel die gelijkgestemden gaat vinden en aantrekken. Er ontstaat angst dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt en nu voor de rest van je leven alleen blijft. 

Daarom is het belangrijk om te onthouden dat zodra je ruimte durft te maken, je ook de kans hebt om de ruimte weer in te vullen met iets beters. Hoe meer jij daarin jezelf durft te laten zien, des te makkelijker je gelijkgestemden aantrekt. En als gevolg kun je vriendschappen opbouwen die veel hechter zijn omdat je zonder maskers de relaties met anderen aangaat. Het heeft alleen tijd nodig. Geduld en vertrouwen zijn hierin sleutelwoorden.  

Ook werkt het fijn als je je kunt aansluiten bij een groep mensen die eenzelfde soort proces aan het doorlopen zijn. Dat verbindt al automatisch. Dat zien we ook bij onze Insighters. 

Wat kun je doen? 

Analyseer je huidige situatie. Welke relaties zijn uit balans? Maak dit bespreekbaar met de ander. Is er iets wat jullie samen kunnen doen om de relatie te verbeteren? Geef mensen daarbij de tijd en de kans om je opnieuw te leren kennen. Maar wees ook bereid om het te accepteren als jullie ervoor kiezen om andere wegen in te slaan.  

Is een relatie zo scheef dat je er steeds op leegloopt? Onderzoek dan of het beter is om afscheid te nemen, of in ieder geval afstand. Wees niet rigoureus in de zin dat je gelijk van alles en iedereen tegelijk afscheid neemt. Wees weloverwogen. Bekijk de hele looptijd van de relatie. Baseer je besluit niet op de laatste gebeurtenis. En doe het in fases, want anders is het voor jezelf een nog moeilijker proces om te doorlopen.  

 

Herken je deze tussenfase? Hoe ga jij daarmee om? Laat je het onder de blog weten? 

  

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden