Als ik terugdenk aan mijn eigen werkende carrière kan ik een handjevol keren bedenken dat ik echt in de clinch lag met mijn baas. Voorafgaand aan ruzie was er onenigheid over de visie, over de aanpak van mijn baas. Ik zag al vaak dat dingen beter konden. Sneller konden. Mooier konden. En de frustratie liep hoog op als ik daarin de enige bleek te zijn. Als mijn baas over aanstaande problemen riep ‘Nou dat zien we dan wel weer’. 

Die frustratie maakte mijn werkende carrière een stuk minder plezierig en leidde er meerdere malen toe dat ik ergens weg moest, omdat de situatie niet meer houdbaar was. Dan kon ik balen van mezelf, over waarom ik ergens zo’n probleem van had moeten maken. Waarom ik zo boos of verdrietig was geweest. 

Inmiddels begrijp ik waarom bepaalde dingen zoveel emotie bij mij oproepen. Inmiddels weet ik waarom bepaalde kenmerken van hoogbegaafdheid ervoor zorgen dat je als hoogbegaafde sneller ruzie met je baas krijgt. En gelukkig ook dat ruzie met je baas voorkomen kan worden. Deze maand richten we ons op het thema ‘Nooit meer ruzie met je baas’. Ook ter ere van mijn boek dat in september is uitgekomen (het boek kun je hier bestellen)

Hoe ontstaat ruzie? 

Ruzie met je baas ontstaat in hoofdlijnen door een mismatch met de omgeving en/of door miscommunicatie. Ruzie is overigens meer dan onenigheid of een meningsverschil. Dat kan in elke samenwerking voorkomen en wordt meestal snel uitgepraat en opgelost. Ruzie zet de onderlinge relatie op het spel. Het voert de druk op en het is niet snel weer vergeten. 

Oorzaak 1: Mismatch met de omgeving  

Als hoogbegaafde heb je andere werkvoorwaarden omdat je anders bedraad bent. Zo floreer je beter bij een werkomgeving die jou de ruimte en vrijheid geeft om je werk te doen zoals jij denkt dat het goed is. Met een autoritaire leidinggevende lig je sneller in de clinch. Zeker als deze persoon het altijd beter denkt te weten en tegelijkertijd cruciale inschattingsfouten maakt. Dan zul je het vertrouwen verliezen in deze persoon en wordt samenwerken heel moeilijk, dan wel onmogelijk. 

Qua werkvoorwaarden kun je ook denken aan de werkplek. Als je bovengemiddeld snel overprikkeld raakt, is het niet bevorderlijk als je in een kantoortuin moet functioneren waarin mensen continu met elkaar praten of als er veel afleidende geluiden zijn.  

De vermoeidheid en frustratie die hierdoor ontstaat vergroot het risico op ruzie met je baas. Je kunt op een bepaald moment namelijk minder hebben en de emoties stapelen zich op. Daardoor kun je ook heftiger gaan reageren op wat er gebeurt en op wat er niet gebeurt, maar wel zou moeten gebeuren. Doordat jij heftiger reageert, reageren anderen ook heftiger op jou en kan een conflict ontstaan. 

Als je jouw werkvoorwaarden kent, kun je zien of jouw huidige werkomgeving bij je past en zo niet, wat je daar dan aan kunt doen. Je kunt je werkvoorwaarden ook gebruiken om een nieuwe functie te vinden die goed bij jou past. In blog 3 van dit thema gaan we specifieker in op je werkvoorwaarden. 

Oorzaak 2: Miscommunicatie  

Als hoogbegaafde communiceer je op een net iets andere frequentie. Ik noem dat wel hoogbegaafds spreken. Het hoogbegaafds ligt dicht tegen de algemeen gesproken taal aan en veroorzaakt daardoor vaak de verwarring.  

Door dit taalverschil kun je soms afspraken anders interpreteren, het moeilijk vinden om uit te leggen wat je bedoelt of onbedoeld bot of fel uit de hoek komen. Leidinggevenden kunnen je dan afstraffen op het anders uitvoeren van afspraken, fel reageren op wat je zegt of je intimiderend vinden. Dit werkt ruzie in de hand. En het maakt een prettige samenwerking heel moeilijk.  

Als je begrijpt dat je op een andere wijze communiceert, kun je dit bespreekbaar maken. Je kunt dan voorkomen dat je met elkaar een andere interpretatie van de afspraak hebt omdat je hier bewust bij stil staat. Je kunt zo ook voorkomen dat de ander je intimiderend vindt omdat hij of zij beter begrijpt dat jouw manier van communiceren zo is. 

Oorzaak 3: Mismatch in verwachtingen  

Een laatste oorzaak die we benoemen is de mismatch in verwachtingen. Als hoogbegaafde zijn er bepaalde dingen waar jij bovengemiddeld goed in bent. Het gevaar is dat je dit als vanzelfsprekend gaat zien en dit ook projecteert op anderen. Dat je verwacht van je baas en collega’s dat ze zien wat jij ziet en dezelfde kwaliteit werk kunnen leveren. Dit is echter niet altijd het geval.  

Je kunt juist zien waar jij goed in bent en wat uitzonderlijk is door te kijken naar waar anderen niet hetzelfde kunnen bereiken. Belangrijk is dat je vervolgens erkent dat het geen onwil is van die ander maar onmacht. Als je de aanname doet dat het onwil is en vervolgens het kantoor van je baas binnenstormt om te vragen ‘Welke idioot heeft dit nou weer bedacht?’, dan is de kans op ruzie aanzienlijk groter. Beter is het om vanuit nieuwsgierigheid te vragen: ‘Ik ben benieuwd naar de achtergrond hiervan, kun je mij er iets meer over vertellen?’ Zo kun je ook gaan ontdekken waar jij jouw baas in kunt ondersteunen zodat je samen bereikt wat belangrijk is om te bereiken.  

De drie principes  

Om ruzie met je baas te voorkomen is het belangrijk om de volgende drie principes te kennen en te leven: 

Principe 1: Zelfkennis 

Principe 2: Werken op jouw voorwaarden 

Principe 3: Op tijd weggaan 

In het boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ worden deze drie principes uitgebreid behandeld. In de komende blogs besteden we hier ook wat extra aandacht aan. 

Meer lezen?  

Bestel dan hier mijn nieuwe boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’.  

— 

Wat zijn voor jou oorzaken geweest van ruzie met je baas? Laat je het weten onder deze blog? 

— 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden