Oh, was dat maar waar. Alhoewel, ik zou dan waarschijnlijk de hele dag denken aan al dat potentieel dat ik niet aan het benutten ben.

Over deze misvatting kan ik kort zijn. Als hoogbegaafde heb je net als ieder ander mens dingen waar je beter in bent, en dingen waar je minder goed in bent. In de definitie die ik bij misvatting #1 al noemde, wordt indirect benoemd dat hoogbegaafdheid niet betekent dat je overal goed in bent. Het betekent dat je de potentie hebt om op bepaalde gebieden tot de top 3-5% te behoren.

Het lastige van deze misvatting is dat veel hoogbegaafden het gevoel hebben dat ze moeten laten zien dat ze hoogbegaafd zijn. Oftewel, ze denken op te moeten leven naar de verwachtingen die er zijn en vooral ook naar de misvattingen over hoogbegaafdheid. Uitspraken als ‘jij was toch zo hoogbegaafd?’ helpen hier ook niet echt bij. Bij zowel de jongeren als de volwassen hoogbegaafden zorgen deze verwachtingen daarom ook voor een bepaalde druk.

Je ervaart als hoogbegaafde vaak dat er een zware last op je schouders ligt. Alsof het jouw taak en bestaansrecht is om de wereld te redden. Om al jouw mogelijkheden en potenties in te zetten omdat je anders ‘egoïstisch’ bent of mensen teleurstelt. Hoe groter deze overtuiging, des te meer het verlammend werkt.

Ik zie daardoor veel hoogbegaafden die niet meer tot handelen komen omdat de verwachtingen en de druk te groot zijn. Dat voelt dan zo overweldigend, dat het makkelijker lijkt om je te gaan ‘verstoppen’. Alleen hierdoor voel je je juist nog slechter omdat je met al je potentie niets aan het betekenen bent voor de wereld. Daarom is het belangrijk om te benadrukken dat je als hoogbegaafde niet overal goed in bent of hoeft te zijn. Ga juist op zoek naar wat het beste bij jou past en creëer daarmee jouw eigen betekenisvolle leven.

Mocht je nu denken, ‘als ik hoogbegaafd zou zijn, dan zou ik alles kunnen wat nu niet lukt’. ‘Dan zou ik alleen maar hoge cijfers hebben gehaald en door iedereen geprezen worden voor al mijn talenten’. Dan moet ik je helaas teleurstellen. Zelfs hoogbegaafden zijn in heel veel dingen niet goed. En gelukkig in bepaalde dingen juist weer wel goed. Dat laatste is waar jij je vooral op moet richten. En waar jij niet goed in bent, dat laat je gewoon over aan iemand die dat wel is.

Hoogbegaafdheid zegt ook niets over ‘beter zijn’

Nog zo’n dingetje. Ongeveer alle hoogbegaafden zijn het eens dat het woord ‘hoogbegaafd’ niet een heel handig woord is om te omschrijven wat het is. Het woord impliceert bijna een bepaalde hiërarchie, een rangorde. “Hoger”, “beter”, de “übermensch’.

Hoogbegaafdheid betekent zeker niet dat je een beter mens bent, het zegt namelijk niets over het soort mens dat je bent. De kwaliteit van jou als mens ligt in de dingen die je doet passend bij jouw mogelijkheden en natuurlijke drijfveren. Ongeacht hoe groot of klein deze mogelijkheden zijn.

Omdat het woord totaal niet omschrijft wat het betekent, herkennen veel hoogbegaafden zich bovendien helemaal niet in deze term. Want als hoogbegaafde voel je je juist vaak het tegenovergestelde van beter, je voelt je eerder onbegrepen en soms zelfs minder en ’talentloos’. Er zijn daarnaast genoeg hoogbegaafden die vroegtijdig school verlaten omdat de onderwijsomgeving hen niet kan bieden wat ze nodig hebben. Deze ‘dropouts’ voelen zich dan niet bepaald hoogbegaafd. Zeker niet als de gedachte over hoogbegaafdheid nog steeds is dat je overal goed in bent.

Dus. Samenvattend.

Als hoogbegaafde ben je niet overal goed in, en dat hoeft ook niet. Ga lekker doen wat wel bij je past. Dan zul je merken dat je het niet alleen leuk vindt, maar ook dat je daarmee de mooiste bijdrage levert aan de wereld om je heen. Plus, hoogbegaafdheid zegt niets over de kwaliteit of rangorde van jou als mens.

In de reeks misvattingen:

Misvatting #1: hoogbegaafden zijn altijd succesvol in school- en werkomgevingen

Misvatting #2:  alle hoogbegaafden zijn hetzelfde

Misvatting #3: alleen een IQ test bepaalt of je hoogbegaafd bent

Misvatting #4: als hoogbegaafde ben je overal goed in

Misvatting #5: je kunt niet hoogbegaafd zijn en daarnaast een leerbelemmering of stoornis hebben

Misvatting #6: hulpverleners hebben genoeg kennis om misdiagnoses te voorkomen

Misvatting #7: hoogbegaafden kunnen zich gewoon aanpassen en redden zichzelf wel


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden