Met meer focus 2023 in

Met meer focus 2023 in

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid, Reflecteren, Zingeving 5 Comments

Elk jaar nemen Harm en ik de tijd om na te denken over wat we dit jaar willen doen, creëren en realiseren. Ik schrijf altijd eerst alles op wat ik kan bedenken en dan kies ik de drie belangrijkste doelen waar ik dit jaar het meeste van mijn aandacht aan wil geven. Eén doel op gebied van Gifted People, één privé-doel en één relatiedoel. 

Ik geloof zelf enorm in de kracht van doelen stellen. In de periodes dat ik minder bezig was met doelen, voelde ik ook een gigantisch gebrek aan focus ontstaan. Het gaat mij overigens niet zozeer om het koste wat het kost behalen van een doel, maar om het helder maken waar ik blij van word en wat bijdraagt aan mijn leven, zodat ik weet waar ik het komende jaar mee bezig wil gaan.   

Het is daarbij wel belangrijk dat je de juiste doelen stelt. Ik zie nog vaak dat er doelen worden gesteld die helemaal niet haalbaar zijn. Niet omdat ze onrealistisch zijn, maar door de volgende onderliggende redenen: 

Reden 1. Je doelen zijn te vaag 

 • Je doelen zijn vormgegeven in de vorm van een visie waardoor ze niet heel concreet zijn en het voor jou onduidelijk is wat je dan moet doen om het doel te behalen. 
 • Je doelen bevatten woorden als ‘meer’ of ‘beter’ waardoor je niet goed weet wanneer je het dan behaald hebt of wat je daarvoor moet doen. 

Als gevolg weet je niet waar te beginnen, voelt het overweldigend en stel je het werken aan je doelen steeds maar uit. Daar vind je dan zelf weer van alles van, waardoor je met oordeel naar jezelf kijkt en steeds minder gelooft dat jij het in je hebt om jouw doelen te behalen. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om doelen te stellen. 

Reden 2. Je zet jezelf op om te falen 

 • Je hebt twintig grote doelen opgeschreven terwijl je vorig jaar hooguit twee grote doelen voor jezelf behaald hebt. 
 • Je weet uit ervaring dat je vaak dingen niet afmaakt, dus je gaat er een beetje in met de gedachte dat je dit ook wel niet zal afmaken. 
 • Je bent iemand die goed gaat op accountability, maar je vindt dat je het zelf wel moet kunnen. 
 • Je hebt geen systeem om structureel te werken aan je doelen. 

Als gevolg start je met het werken aan je doelen, maar binnen een paar maanden verlies je het uit het oog en denk je in december dat het jaar wel heel snel voorbij is gegaan en dat je weinig hebt bereikt van wat je wilde bereiken. 

Reden 3. Je raakt gedemotiveerd 

 • Je wilt van alles, maar je verwacht ook dat het er morgen allemaal al is. 
 • Het gaat je allemaal niet snel genoeg en de mensen om je heen werken ook niet echt mee. 
 • Je komt obstakels tegen en je twijfelt of je het wel in je hebt om die obstakels te overkomen. 
 • Je stelt een doel waarvan je vindt dat het een goed doel is, maar je moet er allemaal dingen voor doen die je helemaal niet leuk vindt en je wordt ook niet blij van de gedachte dat je dat doel straks behaald hebt. 
 • Je hebt tien dingen opgeschreven terwijl je er niet echt enthousiast van wordt. 

Als gevolg blijf je niet lang genoeg gefocust op je doelen, gooi je te vroeg de handdoek in de ring en ontdek je niet wat er was gebeurd als je nog iets langer was doorgegaan en geduld had getoond. Of je gaat geloven dat jij nou eenmaal niet iemand bent die goed is in doelen bereiken. 

Herkenbaar? Dan ben je echt niet de enige.  

Omdat ik dit vaak voor zie komen bij hoogbegaafden, organiseer ik binnen Insight ook een speciale doelen-webinar-reeks. In drie live online sessie gaan we met elkaar aan de slag met het stellen van goede doelen, tussentijds reflecteren en het bespreken van de lessons learned. De eerste van die reeks staat volgende week gepland en daarin kijken we samen naar hoe je goede doelen stelt, hoe je de doelen die je nu al hebt gemakkelijker haalbaar maakt en hoe je ervoor zorgt dat je volgende maand niet al vergeten bent dat je überhaupt doelen had of al de handdoek in de ring hebt gegooid. 

Insight opent komende week weer, dus als je mee wilt doen aan deze speciale webinarreeks, loont het om je meteen aan te melden zodra we opengaan. Dan weet je zeker dat je erbij kunt zijn en dat je dit jaar met de juiste doelen aan de slag gaat. Je gaat merken dat er dan ineens heel veel mogelijk wordt in een jaar. Zet jezelf hier op de Insight wachtlijst, en dan hoor je als eerste wanneer jij je kunt aanmelden.  

Hoe is het met jouw gestelde doelen voor dit jaar? Laat het weten onder de blog: 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

Vorige blogVolgende blog

Comments 5

 1. Uh, ik heb maar1 doel en dat is een invulling voor mijn leven vinden dat mijn Ego overstijgt.
  Qua werk en zo heb ik het al voor elkaar.
  Ik ben alleen bang dat wanneer ik weer echt depressief ben er niet meer uitkom.

 2. Handige tips en weetjes over doelen stellen en het mechanisme om ze niet te halen, Adrienne! In ben ik gestart met cursussen NLP Practitioner en NLP Master Practitioner en die laatste rond ik in 2023 af. Daarin leer ik over doelen stellen en allerlei andere zaken, maar vooral ook om het minder persoonlijk te nemen als iets mislukt, vanuit de hallucinatie dat ik degene ben die verantwoordelijk is van het welzijn en het functioneren van anderen . Doorgetrokken vorm van ‘noblesse oblige’; als je iets goed (of beter) kunt, moet je dat ook doen. Deze week ben ik bewust bezig met bepalen hoe ik na deze cursus verder wil. Tip: neem er een realistische tijd voor, maar wel een afzienbare. Bv een week met dagen waarin je niet al een volle agenda hebt 🙂

 3. Heb een “to do” lijstje aan de muur hangen. Grote dingen, kleine dingen. Tot aan “boutje vervangen”. Maak me er niet te druk over. Lijstje hangt er, pen ernaast. Als ik iets af heb, vink ik het weg. Mijn man kan dan kijken wat hij ziet zitten om te doen en ik zie dan dat het werk gedaan is en het vinkje verschijnt. Nieuwe urgente zaken meteen doen en niet opschrijven. Er staan al dingen 4 jaar onafgevinkt op die lijst. Maak me niet druk, gebeurt wel een keer. Laat mij met mijn hoofdbegaafdheid in combinatie met zware complexe ptss niet gek maken door mezelf.

 4. * geen nieuwe studies beginnen
  * meer salsadansen (2 x p/m)
  * krachttrainingsdoelen: 10% minder vet en 10% meer spiermassa

  1. Mooie doelen Liesbeth en wanneer je meer gaat salsa dansen draagt dat ook zeker bij aan je derde doel 🙂
   Dankjewel voor het delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *