Als jij je herkent in het hoofdkenmerk ‘Anders zijn’ van hoogbegaafdheid, dan ben en word je regelmatig uitgedaagd om je te voegen naar de maatstaven van het normale. Doe je dat lang genoeg, dan begin je meer op het gemiddelde te lijken en minder op jezelf. Dat hebben we ook kunnen lezen in de afgelopen blogs.
Niet alleen doe je daarmee jezelf tekort, je ontneemt de mensen om je heen ook iets bijzonders. De wereld wil namelijk jou zien. In alles wie jij bent. Je hoeft niet nog iets te worden. Je hoeft niet te proberen iets te zijn wat je niet bent. Je hoeft niet met maskers op door het leven te gaan. Je hoeft alleen maar te leren hoe je elke dag nog meer jezelf kunt zijn. Want in het leven zelf, ontdekken we ook steeds meer over onszelf. We komen in nieuwe situaties die ons oproepen om na te denken over de vraag: ‘Wie wil ik in deze situatie zijn?’
Je ontdekt steeds meer over wie jij bent
Vanuit zelfonderzoek en zelfkennis, zul je steeds meer inzichten opdoen over wie jij bent en wie jij wilt zijn. Je kunt jezelf ook als het ware steeds opnieuw uitvinden. Dat kan soms voor de mensen om je heen lastig zijn. Want je was eerst ‘dit’ en nu ben je ineens ‘dat’.
Hoogbegaafden die zichzelf een lange tijd hebben aangepast en nu meer naar hun omgeving zijn gaan uiten wie ze zijn, lopen daarnaast ook vaak tegen weerstand aan. Ditzelfde geldt als jij je altijd een beetje hebt ingehouden, of altijd een beetje hebt meebewogen om vrienden of familie tegemoet te komen, maar nu daar niet meer de energie voor hebt en ook geen zin meer in hebt.
Als jij jouw anders-zijn meer naar voren gaat brengen, ontstaat er bij je omgeving namelijk een bepaalde verwarring. Vanuit die verwarring ontstaat vaak ook de weerstand. Mensen weten even niet waar ze je nu moeten plaatsen. En je verandert eenzijdig een deel van jullie relatie. De onuitgesproken regels zijn ineens niet meer vanzelfsprekend. Dat brengt angst en onzekerheid mee voor de ander. Ze gaan bewust of onbewust de vragen stellen: ‘Wat betekent dit voor onze relatie? ‘Kan onze relatie dan wel voortbestaan?’ en ‘Wil jij, of wil ik wel dat deze liefdesrelatie blijft bestaan onder deze nieuwe voorwaarden?’
Omgaan met weerstand
Het is belangrijk dat je deze weerstand niet gaat zien als signaal dat jij je weer moet voegen naar wie je was en naar het plaatje wat anderen van jou hebben. Als je daarnaar teruggaat, dan zul je mensen nooit laten wennen aan de persoon die jij bent en wilt zijn. Als je weet dat deze weerstand er in het begin bij hoort, en je houdt vast aan wie je bent en wilt zijn, dan zullen mensen dat vanzelf als het nieuwe normaal gaan zien. Opmerkingen als: ‘Jij deed dit toch altijd zo’, of ‘Jij vond toch altijd dit?’ zullen dan steeds minder vaak voorkomen.
Wat in ieder geval al veel helpt is dat je de mensen om je heen meeneemt in het proces dat je doorloopt. Laat hen weten dat je bezig bent met zelfonderzoek. Laat hen weten wat je ontdekt. En, ook heel belangrijk, hecht niet te veel waarde aan hun reactie. Het klinkt misschien wat dubbel, maar de mensen die het meeste om je geven zijn vaak de slechtste raadgevers. Daarom zul je ook sneller weerstand van hen ervaren. Ze willen graag dat het goed met je gaat en dat jullie relatie kan blijven bestaan. Maar daaraan gekoppeld zullen ze ook meer plaatsvervangende angsten ervaren zodra je iets doet, gaat doen, of zegt wat zij zelf spannend vinden.
Waarom het belangrijk is dat je bij jezelf blijft
Het kan natuurlijk ook zijn dat er mensen in je omgeving zijn die eigenlijk helemaal niet passen bij wie jij bent of wilt zijn. Ook dat is een belangrijke conclusie. Soms ken je mensen al jaren en is de relatie in stand gebleven uit een soort plichtsbesef maar haal je uit het contact helemaal geen plezier en voldoening meer. Je zult dan ook merken dat juist wanneer je jouw anders-zijn meer naar de voorgrond brengt, de afstand tot die ander groter wordt.
Dat kan best een emotioneel proces op gang brengen wat uiteindelijk leidt tot een afscheid. Dit hoeft overigens niet rigoureus te zijn. Je hoeft niet iemand keihard de deur te wijzen. Vaak is het eerder een afname van de investeringen die je doet in de onderlinge relatie. Je belt deze persoon minder vaak en je spreekt minder vaak af. Je zult merken dat dit ook weer lucht en ruimte gaat geven en er ontstaat een extra groot voordeel: je gaat meer mensen kunnen aantrekken die veel beter bij jou passen.
Wanneer jij jezelf bent, jouw anders-zijn omarmt en laat zien, zul je bovendien merken dat mensen juist daarop gaan aanhaken. Zo heb ik de afgelopen jaren zelf ook veel meer vriendschappen gebouwd op de kenmerken die ik heb en die echt anders zijn dan het gemiddelde. Zo heb ik mensen leren kennen die net zo snel praten als ik doe. Die nadenken over dezelfde levensvraagstukken. Mensen die op een andere manier in het leven staan. En dat zijn de mensen waar ik de meeste energie van krijg, en die ik ook het meeste te bieden heb.
Wat kun je doen?
Gun jezelf de tijd en ruimte om jezelf steeds weer opnieuw te leren kennen. Het proces van zelfkennis is nooit klaar. Je leert steeds meer bij over wie je bent en wat je wilt en dat vormt de basis voor hoe jij wilt dat de wereld met jou omgaat.
Onthoud dat als jij echt jezelf durft te zijn en jouw anders-zijn laat zien, daar de juiste mensen op gaan aanhaken. En de mensen die daar niet bij passen, zullen als een vorm van natuurlijke selectie afvallen. Je zult ook merken dat de mensen waar jij omgeeft en die om jou geven soms wat tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe versie van jou of aan de versie die je nu meer laat zien. Maar door vast te houden aan wie jij bent en wie jij wilt zijn, zal dat het nieuwe normaal worden.
—
Heb jij weerstand ervaren van anderen vanwege jouw anders-zijn? Laat je het weten onder deze blog?
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.