“Jij maakt ook nooit iets af”

Hoe vaak is dat wel niet tegen jou gezegd? Daardoor ga je vanzelf denken dat je altijd alles moet afmaken en dat je moet blijven doen wat je kunt “want daar ben je toch zo goed in”.

Veel mensen verwachten van je dat als je A zegt, je ook B moet zeggen. In sommige gevallen is dat ook zeker belangrijk. Maar het ligt wel iets gecompliceerder

Om een voorbeeld te geven. Een tijd geleden coachte ik iemand die zei “ik heb thuis een kast vol met onafgemaakte dingen, als ik er alleen al aan denk, voel ik me meteen schuldig”. Ik vroeg haar waarom ze al die dingen niet afmaakte. Ze gaf mij precies het antwoord wat ik had verwacht. “Ik begin ergens met enthousiasme en motivatie aan en ook echt met de intentie om het af te maken, maar dan ben ik er even mee bezig en dan verlies ik mijn interesse. Dan kan ik mezelf er gewoon niet meer toe aanzetten.”

Ontwikkelen, onderhouden en afmaken

Het is niet altijd de bedoeling dat je iets van begin tot eind doet. Het is de bedoeling dat je iets doet in de fase die bij jou past. Zelf maak ik daarbij de opdeling in de volgende drie fases: de fase van ontwikkelen, de fase van onderhouden en de fase van afmaken.

Voor alle drie fases zijn andere soorten mensen nodig. In het ebook over hoogbegaafdheid, lees je dat ieder soort mens in de samenleving een eigen rol heeft. Deze rollen zijn aanvullend op elkaar en het is belangrijk dat al deze rollen worden vertegenwoordigt in de samenleving.

Hoogbegaafden zijn daarbij de ontwikkelaars, de vernieuwers, de veranderaars. Ik noem ze vaak ook de innovators en de change-makers. Hun kracht ligt echt in het creëren van iets nieuws. Of in het uitvinden van hoe iets werkt om vanuit daar weer iets anders te ontwikkelen of andere mensen er meer over uit te leggen.

Na het creëren van het nieuwe, kom je in de fase van onderhouden. Deze fase past helemaal niet bij hoogbegaafden. Het is namelijk overwegend routinematige werk en daar word je als creatieve hoogbegaafde niet echt gelukkig van. Bovendien heb je alweer iets anders te doen. Er valt namelijk nog veel meer te ontwikkelen en ontdekken.

De derde fase richt zich op het afronden en afsluiten. Ook daar zijn weer andere mensen geschikt voor. The closers zeg maar, de mensen die de laatste lootjes tot een goed einde weten te brengen.

Omdat er voor iedere fase andere mensen geschikt zijn is het goed om te weten wanneer je dingen los moet laten en over moet dragen aan een ander. Zo wordt er gebruik gemaakt van ieders kwaliteiten.

Van begin tot eind, het kan wel hoor

Gelukkig betekent dit niet dat je gedoemd bent tot kasten vol met onafgemaakte spullen of een trackrecord van onafgemaakte opleidingen en projecten. Je zult namelijk merken dat er een aantal dingen zijn die je zo graag doet, dat je ze met plezier van begin tot eind afrondt. Dit zijn dingen die jij zo belangrijk of zo leuk vindt, dat je er alles aan wilt doen om het goed af te maken. Je haalt dan ook voldoening uit het tot een goed einde brengen er van.

Maak je dus geen zorgen als je de meeste dingen niet afmaakt. Dat betekent alleen maar dat je weer door moet om andere dingen te gaan ontdekken. En nog veel belangrijker, dwing jezelf niet om alles waar je aan begint af te maken. Dat kost je namelijk onnodig veel energie en het is absoluut niet de beste manier om jouw talenten te benutten. Pick your battles carefully ;).

Het is aan jou: wat ga je nu definitief opzij leggen en wat is het waard om wél af te maken? Ik lees graag jouw reactie onder deze blog.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden