Wanneer je als HB’er grote dromen en plannen hebt die ver buiten jouw comfortzone liggen, dan heb je ook grotere angsten te overwinnen. Hoe meer je in je leven wilt veranderen, des te meer angst je ervaart. Ik vergelijk het vaak met het beklimmen van een enorme ladder. Hoe hoger je klimt, des te groter de afstand tot de grond en daarmee nemen de gevolgen van een eventuele val toe. Het is belangrijk dat je je daar bewust van bent, en dat jij jezelf aanleert om niet steeds naar de grond te kijken. Dat je jezelf aanleert om naar boven te kijken. Dat jij je richt op waar je naar toe wilt en niet waar je bang voor bent.

Hoe verder jouw wensen afliggen van de situatie waarin je nu zit, des te meer stappen je moet zetten om te realiseren wat jij voor jezelf wenst. Vaak weet je nog niet wat er allemaal precies nodig gaat zijn. Die onzekerheid brengt mee dat je niet kunt inschatten hoe groot de kans is dat jij er gaat komen of wat je onderweg gaat tegenkomen. En hoe hoger de ladder die je te beklimmen hebt, des te meer jij je realiseert hoeveel werk er nodig is om jouw gewenste bestemming te bereiken.

Dat gecombineerd met een gebrek aan vertrouwen in jezelf, dat je het in je hebt om daar te komen waar jij wilt zijn, zorgt ervoor dat je er maar niet aan begint. De angst dat jij niet genoeg bent, dat je helemaal niet kunt wat nodig is en dat je alleen maar jezelf opzet voor falen, zorgt ervoor dat je liever de ladder voor een ander vasthoudt, dan dat je zelf de ladder gaat trotseren.

De “self-fulfilling prophecy”

“Whether you believe you can, or can’t, you are right”. Dat waar je bang voor bent, dat waar jij aandacht aan geeft, maak je waar. Want als jij bang bent dat iets niet gaat lukken, dan ga je er of niet aan beginnen, waardoor het niet lukt. Of je begint er wel aan, maar je gaat niet all-in. Je doet het een beetje half-half. Of je bent zo bezig met wat er mis kan gaan, dat al jouw aandacht daar naar toe gaat en je te weinig aandacht geeft aan dat wat je kunt doen om het wel te laten lukken. Je bezig houden met een uitkomst die je niet voor jezelf wenst is de snelste manier om te realiseren wat je niet wilt. Daarmee maak je het voor jezelf extra moeilijk om te geloven dat wat jij wilt, wel kan en nemen jouw angsten toe.

Jouw angsten overkom je door op weg te gaan en te doen wat nodig is, en door te bouwen op successen. Daarom is het ook belangrijk dat je regelmatig stilstaat bij alles wat wel gelukt is. Bij de successen die je hebt behaald en de dagelijkse dingen die goed zijn gegaan. Zo bouw je aan geloof in jezelf en neemt de angst dat je ergens in gaat falen af. Je leert immers over jezelf dat je eigenlijk best wel veel kunt. Hoeveel dingen zijn er in je leven gebeurd die je echt niet hebt kunnen oplossen?

Tree voor tree

Daarnaast is het belangrijk dat je groot durft te dromen, maar klein durft te doen. Als je onderaan de ladder staat en je verwacht dat je in recordtijd bovenaan de ladder komt, dan ben je al gedemotiveerd voor je überhaupt begint. Zie de eindbestemming als een opstapeling van tredes die je één voor één mag beklimmen op je eigen tempo. Jaag jezelf niet op, laat je niet opjagen. Richt je op de reis, op de eerstvolgende tree.

Als hoogbegaafde verwacht je vaak van jezelf dat alles snel en meteen perfect moet. Maar dat je kunt zien hoe het moet worden, betekent niet dat het er morgen al moet zijn en dat het in één keer lukt. Hoe hoger de verwachtingen, des te groter de angst dat het niet gaat lukken. Maak het jezelf dus niet te moeilijk. Geniet ook van het proces, van de reis. Juist in die reis ga je de mooiste dingen tegenkomen en over jezelf leren.

Wat kun je doen?

  • Ga op zoek naar alles wat je tot nu toe bereikt hebt. Schrijf op wat je hebt gedaan dat eng en uitdagend was en wat toch gelukt is.
  • Durf groot te dromen en te denken, maar overvraag jezelf niet. Zet steeds kleine stapjes uit je comfortzone. Als je bijvoorbeeld het podium wilt betreden, begin dan niet voor een zaal met 5.000 man, begin bij een kleine zaal en met een korte presentatie. Vanuit daar breid je steeds verder uit.

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij om met het hebben van grote dromen Laat je het me onder de blog weten?

Volgende week weer een heel nieuw thema. Je kunt hier de artikelen vinden van dit thema. Ontvang je de wekelijkse HB updates al? Daar kun jij je gratis voor aanmelden. Ontvang je ook meteen gratis mijn ebook over hoogbegaafdheid. Aanmelden kan hier.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden