Gedurende ons leven doen we allerlei ervaringen op. Sommige waren fijn, sommige wat pijnlijker. Door sommige ervaringen voelde we ons sterker. Door andere ervaringen voelden we ons wat kleiner worden. Ik geloof dat je van elke ervaring iets leert en dat het daarmee waardevol is geweest voor jouw reis. Ik geloof ook dat je niet alles wat is gebeurd met je mee moet blijven dragen. En dat kan best een uitdaging zijn. 

Veel hoogbegaafden raken namelijk bovengemiddeld gehecht aan voorwerpen, ervaringen en mensen. Dat vergroot de kans dat je iets met je meedraagt wat je eigenlijk beter had kunnen afsluiten. Denk aan de vriendschap die al jaren voorbij is maar waarvan jullie beiden nog proberen om te doen alsof het nog werkt. Denk aan die reis die je maakte en waar je nog steeds heimwee naar hebt. Denk aan dat ene steentje wat je vond op het strand van je vakantie in 2009.  

Wat bewaar je en wat niet? 

Natuurlijk is het niet de oplossing om alles wat je hebt en mee hebt gemaakt van je af te schudden. Het loont echter wel om eens kritisch te kijken naar wat je om je heen hebt verzameld. Denk daarbij aan bepaalde mensen en spullen. Want niet alle mensen die je hebt ontmoet passen bij jou en jouw leven nu. Sommige mensen kom je in jouw levensreis tegen en daarvan is het niet de bedoeling dat je bij elkaar blijft. En als je kijkt naar je leefruimtes zul je misschien ook merken dat je door de jaren heen van alles hebt verzameld. De vraag is of deze spullen jou dienen, of juist jouw leefomgeving verminderen. Je wellicht in de weg staan waardoor je belemmerd wordt in je bewegingsvrijheid. 

Denk daarnaast ook aan de gedachten en negatieve ervaringen die je bij je draagt. Als jij namelijk nog steeds wakker ligt van die ene opmerking van jouw collega drie weken geleden of misschien zelfs de opmerking van een docent van tien jaar geleden, dan besteed je een groot deel van jouw waardevolle hersencapaciteit aan het oprakelen van iets wat jou niet dient. Je geeft jezelf continu een slecht gevoel omdat er ooit iets is gebeurd en je hier nog steeds aandacht aangeeft. 

Zo richting het einde van het jaar is het een mooi moment om de balans op te maken: Wat bewaar je? En wat bewaar je niet? Maak daarvoor een lijst met vier onderdelen: 

  1. Mensen 
  1. Spullen 
  1. Ervaringen 
  1. Gedachten en overtuigingen 

Schrijf bij elk onderdeel allereerst wat je bewaart en meeneemt naar volgend jaar. Wie wil je volgend jaar vaker zien en spreken? Welke spullen in je huis zijn het meest belangrijk voor je? Welke ervaringen van het afgelopen jaar neem je mee? En welke gedachten en overtuigingen hebben jou het afgelopen jaar gediend? 

Schrijf daarna per onderdeel op wat je achterlaat. Aan wie ga je komend jaar minder aandacht en tijd besteden? Welke spullen zie je om je heen die stuk zijn, in de weg staan of jou vervelende gevoelens geven? En wat ga je daarmee doen? Welke ervaringen laat je achter in dit jaar? En welke gedachten en overtuigingen hebben jou het afgelopen jaar niet gediend? 

Nadat je dit gedaan hebt heb je een concrete lijst waaraan je acties kunt koppelen. Bepaal voor jezelf wat de belangrijkste actie is waar je nu al mee kunt beginnen. Het doel is dat je steeds meer overhoudt van wat goed is en steeds meer achter je laat wat een negatieve ballast is.   

Wat kun je doen?  

We houden als mens graag vast aan wat was en aan wat we kennen. Soms is dit waardevol. Denk bijvoorbeeld aan het vasthouden aan een goede vriendschap. Maar soms staat het ons in de weg. Denk aan het vasthouden van een vervelende opmerking waar je de hele dag aan denkt. 

Veel van wat we bij ons dragen is ook onbewust toegevoegd aan ons leven over een langere looptijd. Omdat het zo geleidelijk gaat, hebben we een groot deel daarvan helemaal niet door. Totdat we de balans opmaken. Dan wordt het ineens duidelijk hoeveel tijd en ruimte we besteden aan wat ons niet dient. Dan wordt het duidelijk hoeveel verplichtingen we ons op de hals hebben gehaald die we eigenlijk niet willen. Of hoeveel tijd we kwijt zijn aan het voldoen aan verwachtingen van mensen die we helemaal niet zo graag mogen. 

Het allerbelangrijkste is daarom dat je regelmatig de tijd maakt om te bepalen: Wat houd ik bij mij? En wat laat ik los? Hanteer voor jezelf een clean desk policy voor je leven. 

— 

Wat laat je achter in dit jaar? Wat neem je mee? Laat je het weten onder deze blog? 

— 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden